Ultimativni vodič za značenje poreklo i sorte cveta Ranunculus

Cveće ranunculusa: poreklo, značenje, simbolika, vrste i prilike za poklone.

Cvetovi ranunculusa su veoma omiljeno rezano cveće u cvetnim aranžmanima i svadbenim buketima. Poznati i kao ljutici, ovi cvetovi definitivno okreću glavu svojim slojem za slojem finih, tankih latica kao papir. Štaviše, cveće Ranunculusa ima fascinantnu priču. Ovde ćemo vas provesti kroz sve što treba da znate o značenju, simbolici cveta ranunculusa, njihovom poreklu, mitovima, bojama i najboljim prilikama da poklonite ove prelepe cvetove prijateljima, porodici i voljenim osobama.

Ranunculus se odnosi na celu botaničku porodicu Ranunculaceae. To su delikatno cveće koje potiče iz centralne Azije i na kraju je stiglo u Evropu i druge delove sveta.

Ranunculus – Etimološko značenje

Ovaj prelepi cvet prirodno raste u izobilju kao male žabe duž potoka, zbog čega je možda i dobio ime „ranunculus“. Ime je kombinacija dve latinske reči, rana, što znači žaba, i unculus, što u prevodu znači malo. Dakle, ime ranunculus znači „male žabe“.

Poznati su i kao puter, persijski puter ili oči kojota.
Mitovi o cveću Ranunculus

Ime Kojotove oči (ponekad nazvano Kojotove oči) potiče od Indijanaca. Prema legendi, postojao je kojot koji mu je dosadio koji je izvadio oči, bacio ih u vazduh i uhvatio ih da se zabavi. Dok je to radio, orao je brzo skočio i ukrao Kojotu oči u vazduhu. Kao rezultat toga, slepi Kojot je lutao po poljima dok nije našao zamenu za svoje izgubljene oči – a to su bila dva cveta ljutića.

Ali postoji još jedna poznata priča. Kako tvrdi persijska legenda, prelepa nimfa uhvatila je srce mladog persijskog princa. Pevao joj je noću i danju kako bi izrazio svoje divljenje. Međutim, zbog toga su se ostale nimfe toliko umorile da ga slušaju kako peva, pa su ga pretvorile u cvet ranunkula.

Druga priča govori o drugačijoj sudbini tog mladog persijskog princa. Lepa nimfa je odbila princa. Pošto nije mogao da izdrži slomljeno srce, princ je umro, a na njegovom mestu se pojavio džinovski cvet ranunculus.

Botaničke karakteristike cveta ranunculusa

Svestranost je jedna od najjačih karakteristika ovog cveta. Nudi mnoštvo boja u rasponu od žutih do belih, narandžastih, crvenih, ružičastih i ljubičastih cvetova. Zbog toga je ranunculus odgovarajući cvet za poklon za ukrasne svrhe u kući i više proslava kao što su rođendani, godišnjice i mature, između ostalog.

Cvetovi ranunculusa obično cvetaju u proleće, ali se mogu naći i tokom leta ili cele godine, u zavisnosti od sorte. Svaki cvet raste oko 3 do 5 cm u prečniku, sa bojama u rasponu od bele do crvene, ružičaste i žute.

Persijski ljutić (Ranunculus asiaticus) je možda najpopularnija i lako dostupna sorta rezanog cveća. Poreklom iz jugozapadne Evrope i regiona istočnog Mediterana u jugozapadnoj Aziji, ova sorta krasi nežni cvetovi sa laticama koje formiraju rozete tanke kao papir.

Ranunculus Stems

Cveće nije jedino koje ovu ukrasnu biljku čini privlačnom. Pored fascinantnog cveća koje nudi, takođe pokazuje talasaste ili zakrivljene stabljike. Ove savijajuće stabljike imaju meku, nejasnu dlaku, a svaka stabljika drži jedan do nekoliko cvetova.

Popularne vrste Ranunculus cveta

Hajde da razgovaramo o različitim vrstama ranunkulusa koji su omiljeni cvećari. Iako je najčešća vrsta perzijski ljutić, još uvek postoje hrpe vrsta ranunculusa u porodici Ranunculaceae koje su jednako sjajne kao i cvet za darivanje. Lako su dostupni u cvećarama i uslugama isporuke cveća širom sveta.

Ali zašto su cvetovi ranunculusa tako popularni?

Buttercules ili ranunculus zrače nekakvom lepotom kojoj je teško odoljeti, što je jedan od mnogih razloga zašto ih obožavaju mnogi ljubitelji cveća. Čudovito cvetanje je dugotrajno i može biti različitih vrsta. Cvetovi ranunculusa mogu biti jednostruki, dvostruki ili naborani. Među ovim vrstama, najpopularniji za rezano cveće je dvostruki oblik ranunculusa.

Ranunculus cvijeće ‘Bloomingdale’

Možda je jedna od najupečatljivijih sorti ranunculus Bloomingdale ranunculus. Razmeće se u obliku posude i višeslojnim cvetovima koji veoma podsećaju na još jedan omiljeni cvet proleća – božure. Dostupne boje za ovu sortu su žute, zlatne nijanse, mandarina narandžasta, roze, crvena, bela, ruža i ljubičasta.

Ranunculus ‘Hanoi’

Takođe se zove Ranunculus Cloonei Hanoi, ova popularna sorta se vijori ljupkim mekim ružičastim i belim cvetovima. Svaki cvet je dugotrajan i lep kao baštenske ruže i peonis. Potpuno se otvara, otkrivajući zeleno oko u sredini.

Ranunculus cveće ‘Tango’

Ako tražite cvet buttercupa koji odiše samo elegancijom, onda Ranunculus ‘Tango’ može biti vaša najbolja opcija. Odlična alternativa crvenim ružama, ovi cvetovi ranunculusa prikazuju slojeve za slojevima rubin crvenih latica tankih kao papir. Svaki cvet pokazuje zeleni centar kada je jednom potpuno procvetao.

Ovaj cvet je poznat i kao Ranunculus Clooni Tango. Nastao je u Holandiji.

Ranunculus cveće ‘Amandine Rose’

Amandine Rose ranunculus je deo vrste R. asiaticus koja se vijori slojevima naboranih latica ružičaste nijanse. Zbog svoje šarmantne privlačnosti, oduvek su ga voleli cvećari i ljubitelji cveća. Ranunculus ‘Amandine Rose’ potiče iz Holandije.

Značenje i simbolika cveta Ranunculus

Dok većina cveća predstavlja određeni mesec rođenja, ranunculus ne. Ovo cveće nije cvet za rođenje ni za jedan mesec, što ih čini pogodnim tokom cele godine.

Iako cvetovi ranunculusa uglavnom simbolizuju šarm i atraktivnost, dolaze u različitim bojama koje dodatno daju još jedno značenje. Pošto ovo cveće nudi mnogo boja, dobro funkcioniše kao cvet za poklone za posebne prilike kao što su rođendani, promocije, diplome i godišnjice.

Poklanjanje cveća Ranunculus

Na jeziku cveća, ružičasti cvetovi imaju nekoliko simboličnih značenja kao što su ljubav, romansa, simpatija i divljenje. Pošto ova simbolika dobro funkcioniše sa značenjem cvetova ranunculusa, ružičasti cvetovi ranunculusa su savršen poklon za vašu posebnu osobu, bliskog prijatelja ili majku.
Preporučene prilike da poklonite ružičasto cveće ranunculusa:

Majčin dan, rođendan, godišnjica, domaćinstvo, samo zato

Značenje cveta narandže Ranunculus

Da li vaš prijatelj ili član porodice ima lošu nedelju i treba mu nešto da pokupim? Pokušajte da joj pošaljete svež buket narandžastog cveća ranunkulusa da je razveselite i ulepšate joj dan.

Cvetovi narandže simbolizuju pozitivnu energiju, radost i sreću. A uz neospornu lepotu cveća ranunculusa, možete brzo pretvoriti tu ne tako dobru nedelju u dobru. Takođe, blistavo narandžasto cveće čini bilo koju oblast u kući svetlijom. Zbog toga su odličan dodatak kućnim ukrasima.
Preporučene prilike za narandžasto cveće Ranunculus:

Rođendani, svadbe, samo zato, želje za brzo ozdravljenje, proslave novih beba i venčanja

Značenje cveta crvenog ranunculusa

Slično kao i kod crvenih ruža, crveni cvet ranunkulusa simbolizuje strast, romantičnu ljubav i romantiku. Umesto da joj poklanjate uobičajene crvene ruže za romantične prilike, zašto svojoj ženi ili devojci ne poklonite šarmantan aranžman od crvenog ranunkulusa kojem ona nije mogla da odoli?

Ovo cveće je savršen poklon za izražavanje romantike, ljubavi i strasti vašoj drugoj polovini. Oni su odličan poklon, sa ili bez posebne prilike.
Preporučene prilike za poklon crvenog ranunculusa:

Rođendan žene ili devojke, godišnjice, Dan zaljubljenih, Dan majki, Samo zato.

Značenje žutog cveta Ranunculus

Poput cvetova narandže, žuti cvetovi ranunculusa simbolizuju radost i sreću prvenstveno zbog svoje živopisne i vesele nijanse. Oni su takođe simbol prijateljstva i pozitivnosti. Poklanjanje žutih cvetova ranunculusa je kao da primaocu donosite udobnost i toplinu.

Štaviše, žuto cveće je, generalno, popularan izbor poklona cveća na radnom mestu.
Preporučene prilike za poklon žutog cveća ranunculusa:

Unapređenje posla, Čestitam na dobro obavljenom poslu, Ozdravite, želje za novogodišnju slavu

Značenje ljubičastog cveta Ranunculus

Ljubičasti cvetovi ranunkulusa simbolizuju kraljevstvo, lepotu, šarm i eleganciju, dok ljubičasti cvetovi, generalno, označavaju kreativnost, gracioznost i prefinjenost. Zbog ove asocijacije, ljubičasto cveće ranunkulusa odlično je pokloniti cveće za nekoga koga najviše cenite u svom životu ili za nekoga na koga se ugledate i kome se mnogo divite.
Preporučene prilike da poklonite ljubičasto cveće ranunculusa:

Rođendan, Godišnjica, Da poželim sreću, Samo zato

Značenje cveta belog ranunculusa

Dok cvetovi ranunculusa konvencionalno označavaju šarm, bela boja dodaje pravu količinu elegancije zbog koje je ovim cvetovima još teže odoleti.

Beli cvetovi ranunculusa simbolizuju eleganciju, čistu ljubav, nevinost i gracioznost. Aranžman čisto belih cvetova ranunculusa je siguran način da nekom posebno date do znanja koliko cenite nju i vašu vezu.

Osim toga, ovi cvetovi su takođe veličanstveni kao cvet za poklone bakama i dekama, bilo da im je rođendan ili samo da im date do znanja da ih cenite.
Preporučene prilike da poklonite belo cveće ranunculusa:

Venčanje, Rođendan, Godišnjica, Da poželim sreću, Samo zato

Saveti za kupovinu cveća Ranunculus

Cveće ranunculusa može biti divan cvet za poklon i dodatak svakom domu. Imajući na umu ove savete kada kupujete cvetove ranunculusa, moglo bi im pomoći da maksimiziraju svoj životni vek u vazi.

Proverite latice. Uverite se da nema osušenih crnih krajeva ili smeđih mrlja jer ovi znaci ukazuju na nezdravu biljku.

Pregledajte stabljike. Birajte cveće sa čvrstom stabljikom i izbegavajte one koje pokazuju oštećenja.

Potražite pupoljke koji još nisu u potpunosti procvetali. Cveće koje je već procvetalo najverovatnije neće dugo trajati kada ga odnesete kući.

Koje drugo cveće dobro ide uz Ranunculus?

Cveće ranunculusa dobro funkcioniše samostalno ili kao akcenat u mešanom buketu ili vazi. Za cvetni aranžman ranunculus, možete mešati nekoliko boja cveća u jednom buketu. Takođe možete ubaciti i drugo šareno cveće kao što su statica, lala, božur, anemona i dalija.

Kako se brinuti za cveće Ranunculus

Sada kada ste bolje upoznati sa cvetovima ranunculusa, hajde da pričamo o savetima za negu cveta ranunculusa.

Kao i svaki drugi rezani cvet, lepota ljutika zaslužuje odgovarajuću negu i održavanje. Međutim, ovi cvetovi zahtevaju malo više pažnje zbog svojih delikatnih latica tankih kao papir. Praćenje ovih saveta će pomoći vašem cveću ranunkulusa da traje 7 do 10 dana.

Otmotavanje Ranunculus Blooms

Nemojte se uplašiti kada dobijete svoje cveće blago uvelo i ne u najboljem obliku. Treba im samo malo vode, i oni će se oporaviti za tren.

Budite veoma oprezni kada odmotavate svoje cvetove ranunculusa. Ne samo da imaju delikatne latice, već i šuplje stabljike koje se lako mogu savijati i gnječiti. Obično dolaze u plastičnom omotu ili papirnom (za smanjenje vlage). Pažljivo uklonite omotač i nežno olabavite isprepletene stabljike. Možete ih držati naopačke i lagano ih otresti.

Priprema vaze

Ranunculus cvetne vaze aranžmani

Pripremite čistu vazu i napunite je svežom i mlakom vodom. Dodavanje hrane za cveće nije obavezno. Uverite se da je nivo vode dovoljan da potopi 3 do 4 inča stabljika.

Izaberite vazu ili posudu koja je dovoljno velika da podrži stabljike vašeg cveća. U idealnom slučaju, trebalo bi da bude najmanje ⅔ dužine stabljika. Ako ne možete pronaći dovoljno visoku, možete podrezati stabljike kako bi odgovarale vašoj vazi.

Cveće ranunculusa zahteva malo prostora dok se otvara. Stoga, uverite se da je vaza dovoljno velika da cvetovi nisu u potpunosti upakovani.

Rezanje stabljika

Sečenje stabljika pre nego što složite cveće u vazu pomaže u uzimanja vode i sprečavanju nagomilavanja bakterija. Odrežite jedan inč od donje stabljike pod uglom od 45 stepeni koristeći par oštrih makaza ili makaza. Pored toga, odsecite svaki list koji će pasti ispod vodene linije.

Aranžiranje cveća ranunkulusa

Rasporedite svoje cveće u vazu kako vam odgovara, ali uverite se da ima dovoljno oslonca i prostora za cvetanje. Zatim stavite vazu na hladno mesto i izbegavajte direktnu sunčevu svetlost. Međutim, možete ih staviti na sunčanije mesto na kratak period ako vaše cveće ranunculusa još nije sasvim procvetalo.

Obnavljanje cvetova ranunculusa svaki drugi dan

Za optimalan učinak cvetova ljutike treba ponovo podrezati stabljike, promeniti vodu i dodati hranu za cveće svaka dva dana.