Značenje cveta Candituft na jeziku cveća

Značenje cveta Candituft, simbolika i kulturni značaj

Popularan u vreme Vilijama Šekspira, bogato simbolični cvet candituft (Iberis) je popularan dodatak baštama širom sveta. To je ukrasna biljka koja često funkcioniše kao pokrivač zemlje, a u zavisnosti od sorte biljke može biti jednogodišnja ili višegodišnja. Njegovi mirisni cvetovi mirišu slatko i sočno, što ih čini popularnim mestom za pčele i leptire u proleće i leto. Ovaj vodič će vas provesti kroz sve što treba da znate o značenju, simbolici i kulturnom značaju Candituft cveta danas širom sveta.

O Candituftu (Iberis)
Porodica, rod i taksonomija

Ova ukrasna biljka je deo porodice Brassicaceae, opšte poznate kao porodica senfa.

Iako je biljka tehnički drvenasti grm, neki baštovani je klasifikuju kao višegodišnje. U toplim klimatskim uslovima, candituft je zimzelena biljka.
Botaničke karakteristike, boje, mirisi

U zavisnosti od sorte, cvetovi candituft cvetaju u zadivljujućim bojama crvene, bele, ružičaste, ljubičaste i ljubičaste, a njihov miris je podjednako ukusan kao i njihove boje. Biljka raste blizu zemlje, dajući cvetnim krevetima divan pokrivač tokom proleća i leta.

Pošto biljka ima tako tamno lišće i uglavnom svetle cvetove, čini dramatičan dodatak cvetnoj bašti.

Iako potiče sa Mediterana, Candituft cveće je popularan izbor za kućne baštovane širom sveta. Zrele biljke mere između šest inča i 18 inča. Najbolje rastu u USDA zonama od tri do devet.

Biljke candituft zahtevaju i odstranjivanje i šišanje da bi se podstakao optimalan rast. Godišnje verzije canditufta treba ukloniti iz bašte nakon što odumru na kraju vegetacije.

Izgled bombone obeležavaju glavice okruglog oblika koje su ukrašene ravnim laticama. Iako su vrlo često bele, rastu u nekoliko boja. Stabljike na kraju postaju drvenaste teksture.

Cveće takođe dolazi sa mahunom za seme voća veličine oko četiri ili pet milimetara. Mahuna je podeljena u dve komore, sa po jednim semenom unutar svakog dela.

Popularne vrste, vrste i sorte

Candituft ima nekoliko varijanti. To su globus, raketa i zimzelene sorte. Sorta globus je obeležena ravnim grozdovima cveća, dok vrsta rukola dolazi sa velikim belim cvetovima i listovima sa režnjem. Konačno, zimzelena se koristi kao nisko rastući pokrivač tla u baštama.

Popularne vrste uključuju:

Iberis amara
Iberis ciliata
Iberis gibraltarica
Iberis linifolia
Iberis procumbens
Iberis sakatilis
Iberis sempervirens
Iberis umbellata

Etimološko značenje

Dok ime roda candituft potiče od njegovih mediteranskih korena, njegovo češće ime, candituft, dolazi sa ostrva Krit. Krit je nekada bio poznat kao Kandija, odakle je cvet i dobio ime.

Iz kojih regiona potiče cveće Candituft?

Rod canditufta, Iberis, nudi ljubiteljima biljaka nagoveštaj njegovog mediteranskog porekla na Iberijskom poluostrvu i Španiji.

Kada je Candituft cveće u sezoni?

U toplijim klimatskim uslovima, biljka candituft je zimzelena. Na nižim temperaturama, bombon cveta u kasno proleće i rano leto. Neki će ponovo procvetati na jesen.

Zbog porekla biljke, najbolje cveta na punoj sunčevoj svetlosti. Takođe zahteva dosta vode na početku života biljke, iako kasnije u svom razvoju dobro raste u sušnijim uslovima. Blago peskovito alkalno zemljište koje se dobro drenira pruža najpogodnije tlo za čađ. To je biljka otporna na sušu.

Svaka biljka treba da bude udaljena šest do devet inča od drugih biljaka. Kreč ili dolomit koji se dodaju zemljištu čine još povoljnijim uslove za gajenje čađi. Kućni baštovani mogu ih uzgajati iz semena ili reznica.

Upotreba i prednosti cveća Candituft

Iako se danas ne koristi često u medicinskim svojstvima, čorba je nekada redovno korišćena kao pomoć za varenje, počevši od 80. godine nove ere. Uzimana u obliku tonika, kaže se da ova mešavina gorkog ukusa ublažava probleme sa zglobovima, uključujući artritis. i giht. Poznato je da lekoviti delovi čamca (iberis) izazivaju opuštanje mišića.

Seme se takođe koristi u medicini kao tretman za probleme sa disanjem kao što je astma. Seme bombona je osnova za homeopatski lek.

Pčele i leptiri vole slatkoću bombona (iberisa). Da biste privukli najviše oprašivača u baštu, najbolje je posaditi bombon pored drugih cvetnih biljaka. Kreša, petunije, tvinspur, veronika i zlatno cveće čine divne akcentne biljke za ovaj cvet.

Slatkiš

Pametni domaći kuvari melju semenke da bi od njih napravili senf. Kada se jedu sirovi u salati, cvetovi i listovi imaju malo ukusa na brokoli. Listovi i cvetovi imaju blago slatki ukus.

Značenje, simbolika i kulturni značaj cveća Candituft

Candituft je napustio svoj rodni mediteranski dom i stigao do Engleske za vreme samog Barda. Iako ne možemo reći da je neko od Šekspirovih dela iz 16. veka inspirisalo bombone, možemo reći da su mnogi ljudi u elizabetanskoj Engleskoj voleli ovo cveće dovoljno da ih učine delom svojih bašta.

Cveće u obliku lizalice čini divno mesečevo baštensko cveće. Njihove svetle latice reflektuju mesečevu svetlost, a s obzirom na to da su obično posađene oko ivica cvetnog kreveta, noću daju divan meki sjaj vašim cvetnim baštama.

Na jeziku cveća, bomboni nose simboličko značenje vitalnosti i poleta za životom za koje se smatra da potiču iz iberijskih korena biljke. Neki entuzijasti biljaka povezuju cvet sa lepotom, radošću i slatkoćom. Nasuprot tome, bombon (iberis) može značiti ravnodušnost.

Zbog svog ćudljivog izgleda, cvetovi bombona inspirisali su mnoge umetnike i pisce. Jedan značajan primer je kratka priča Siseli Meri Barker „Vila bombona“, čija su omiljena mesta za sedenje na cvetovima bombona.

Pogodne prilike za poklone za Candituft (Iberis)

Mnogi baštovani započinju svoju biljku u saksiji pre nego što ih presađuju napolje. U svetlu toga, najbolje je dati bombon kao biljku u saksiji, u ranoj fazi života biljke, zajedno sa uputstvima za negu za najbolje rezultate.

Ipak, prave i divno cveće za bukete u odgovarajućim aranžmanima. Savršeno za doček, geste zahvalnosti i još mnogo toga.

Česta pitanja o značenju cveta Candituft:

Šta simbolizuje Candituft cveće?

Candituft (iberis) simbolizuje stoicizam i ravnodušnost na negativnoj strani. Sa pozitivne strane, cveće označava radost, lepotu i slatkoću.

Da li Candituft cveće simbolizuje ljubav?

Nisu poznati po tome, iako se vezuju za radost.

Da li se Candituft cveće vraća svake godine?

Neke verzije rade. One su zimzelene biljke u toplijoj klimi.

Koliko dugo cveće Candituft traje?

U hladnijim klimatskim uslovima, gde nisu zimzeleni, cvetovi cveta cveta tokom proleća i ranog leta.

Da li je Candituft (Iberis) toksičan?

Biljka ima blagu toksičnost za pse u velikim količinama. Inače, nema prijavljenih toksičnih efekata.

Značenje cveta Candituft – poslednja reč

Canditufts su divni pokloni za baštovana u dvorištu. Njihovi svetlo obojeni cvetovi odražavaju mesečinu, što ih čini odličnim dodatkom noćnom mesečevom vrtu. Iako ih baštovani često uzgajaju kao pokrivač tla, izgledaju podjednako lepo kada se uzgajaju u visećim korpama ili u pejzažu koji ima blagi nagib prema tome.

Iako dobro rastu u mnogim klimatskim uslovima, potrebno im je malo TLC unapred. Dobro je započeti ih kao biljke u saksiji pre nego što ih premestite u baštu. Ovo traje oko osam nedelja, a biljke su na temperaturama u rasponu od 65 do 70 stepeni Farenhajta. Može proći i do 20 dana da proklijaju.

Zbog svog ćudljivog izgleda – izgledaju kao lizalice – i slatkog mirisa, tokom decenija su bili izvor inspiracije za pisce i umetnike. Slatkiši su sadržajno i simbolično cveće sa mnogo korisnih svojstava, što ih čini podjednako dobrodošlo na trpezama domaćih gurmana, u ormanima travara, i naravno, kao odmorišta pčela i leptira tokom toplijih godišnjih doba.