neverovatnih upotreba i prednosti šišarki ehinacea

Sve što treba da znate o korisnim svojstvima češera

Sa svojim bodljikavim, ježevim semenkama i dramatično spuštenim glavama, ljupki šišar ili Echinaea je dugo bio omiljeni divlji cvet u baštama širom zemlje Prirodni raspon ovog severnoameričkog domorodca proteže se širom istočne i centralne SAD. Ipak, naći ćete. ih u pejzažima i livadama širom većeg dela zemlje. Ali ne samo da su šišarke lepe, već je i lekovita upotreba biljke cenjena vekovima. Čitajte dalje da biste saznali više o mnogim upotrebama i prednostima šišarki.


Botanički pregled:
Naziv: Šišarka, ljubičasta šišarka, ljubičasta rudbekija
Naučno ime: Echinacea purpurea
Izvorni raspon: istočni i centralni deo SAD
Zone uzgoja: USDA 3a do 8b
Botaničke karakteristike: Višegodišnja biljka koja doseže do 4 stope visine i 2 stope širine. Zeleno, dlakavo lišće grubo i jednostavno, sa nazubljenim ivicama. Cvetovi su ljubičasti do ružičasti, sa čak 20 latica raspoređenih radijalno sa karakterističnim spuštenim oko istaknutog, čekinjastog centralnog semenskog konusa.
Sezona cvetanja: leto (od juna do avgusta)
Boje: E. purpurea ima ljubičasto-roze cvetove, dok druge sorte i vrste cvetaju u nijansama bele, crvene, žute, zlatne, narandžaste, bakarne, braon ili bordo boje.

Šta je češnjak (ehinacea)

Šišarke su deo roda Echinacea, koji pripada porodici Asteraceae ili tratinčica. Rod Echinacea sadrži oko devet do 10 vrsta. Većina ovih vrsta se (nezvanično) naziva „šišarke“.

Većina se lako prepoznaje po karakterističnim centralnim diskovima, koji se čekinjaju poput ježa. U stvari, odatle potiče naučni naziv šišarke, ehinacea; echinos na grčkom znači „jež“.

Cvetovi šišarki podsećaju na tratinčice, osim zbog refleksivnog opuštenog karaktera radijalnih latica. Ovo uzrokuje da se centralni konus zaista ističe.

Šišarke su porijeklom iz regiona istočnih i centralnih američkih Indijanaca koji su dugo koristili šišarke, zahvaljujući njihovoj brojnoj medicinskoj upotrebi. Evropski doseljenici su ubrzo otkrili mnoge upotrebe ove biljke i vratili šišarke ehinacee u Staru zemlju, gde je postao popularan sastojak mnogih medicinskih lekova i tradicija.

Najpopularnije vrste šišarki

Ljubičasti šišar (E. purpurea) je najčešće viđena vrsta i popularna je ukrasna višegodišnja biljka za bašte i pejzaže. Neke od mnogih sorti E. purpurea uključuju:

‘Alba’ cveta čistim, snežno belim cvetovima.
‘Avalanche’: Sorta otporna na jelene koja toleriše prošaranu hladovinu i cveta belim laticama oko zelenog centralnog konusa
‘Bravado’ ima ružičasto-crveno cveće koje naraste do pet inča u prečniku.
„Cheienne Spirit“: Nagrađivana sorta koja cveta u više boja na istoj biljci, od crvene, ružičaste i narandžaste do bele, žute i krem, svuda oko smeđeg centra.
‘Daidream’: Ova sorta sa žutim cvetovima počinje da cveta u kasno proleće i prikazuje se do jeseni.
„Žar ptica“: Privucite leptire u svoju baštu najsjajnijim crvenim cvetovima „Žar ptice“.
„Bacač plamena“: Ova sorta ima dvobojne narandžaste i žute latice koje okružuju tamnocrvene centralne čunjeve.
„Greenline“ cveta svetlim, svetlozelenim cvetovima oko šišarke.
„Kim’s Knee High“ je kompaktna sorta koja raste od 12 do 18 inča.
„Pov Vov Vild Berri“ ili „PAS702917“ obilato cveta ružičasto-ljubičastim cvetovima i ne zahteva odvajanje.
„Tajna strast“ ima dvostruke cvetove, sa pahuljastim crvenim središtem okruženim ružičastim zracima.
‘Sunrise’ je ukrštanje E. purpurea i E. paradoka. Ima žute latice oko zelenog i zlatnog konusa.

Postoji i osam do devet drugih vrsta češera, uključujući:

Šišarka (E. angustifolia) ima mnoge medicinske upotrebe
Žuti šišar (E. paradoka) je jedina vrsta koja ima žuto cvetanje; poreklom je iz Ozarka.
Bledoljubičasti šišar (E. pallida) ima svetloljubičaste cvetove.
Šišarka (E. laevigata) je, nažalost, ugrožena vrsta.

15 neverovatnih upotreba i prednosti šišarki

1) Autohtona biljka Severne Amerike

Sve vrste ehinacee su poreklom iz Severne Amerike. Domaća distribucija se proteže od centralne SAD do istočne obale. Često se šišarke nalaze kako divlje rastu na livadama, prerijama i travnjacima.

Vrtlarstvo sa autohtonim biljkama nudi mnoge prednosti. Pošto su biljke evoluirale hiljadama godina da bi uspevale u lokalnim uslovima, obično su otporne na lokalne bolesti i štetočine. Često im nije potrebno mnogo dodatnog zalivanja i donekle su otporni na jelene.

Kao dodatna pogodnost, većina izvornog plana zahteva malo đubrenja ili pesticida. To znači da je potrebno manje održavanja i unosa.

2) Šišarka su višegodišnje biljke

Češarke su višegodišnje, pa se vraćaju iz godine u godinu. Biljke će u kasnu jesen umrijeti nazad na zemlju, prespavati zimu, a zatim će ponovo početi da rastu u proleće.

Kako godine prolaze, biljke češnjaka će rasti sve veće. Svakih nekoliko godina možda ćete želeti da podelite svoje šišarke. Iako to uključuje malo rada, nagrada je više (besplatnih!) biljaka češnjaka za vašu baštu.

3) Češarke su otporne na sušu

Kao i mnoge domaće biljke, šišarke su otporne na sušu. Kada se sade u uslovima sličnim njihovom matičnom okruženju, češarima obično treba malo dodatne vode.

U divljini, šišarke često rastu u kamenitom, siromašnom ili suvom tlu. Mogu tolerisati toplotu, što ih čini dobrim izborom za sunčana, suva mesta.

4) Šišarka može tolerisati delimične lokacije sunca

Iako šišarke preferiraju lokacije na punom suncu, mogu rasti i na delimičnom suncu. U stvari, kada se sade u prošaranom hladu ili delimičnom suncu, biljke mogu uspevati sa manje dodatne vode.

5) Šišarke se lako uzgajaju

Šišarke tolerišu različite uslove okoline. To ih čini lakim za uzgoj. Od lošeg, kamenite zemlje do promenljivog pH, punog sunca do delimične senke, šišarke mogu da uspevaju na različitim mestima.

Samo pazite da izbegavate mesta na kojima se nalazi slani sprej. Obavezno obezbedite dobru drenažu, jer vlažni uslovi zimi mogu ubiti šišarke.

6) Šišarke privlače pčele i druge oprašivače

Pčele, leptiri i ptice hrle na šišarke. Zahvaljujući svojim šarenim, velikim cvetovima i šišarkama, mnoge oprašivače poput pčela privlače šišarke.

I ptice vole šišarke. Američki češljugari i druge ptice pevačice jedu semenke češera.

7) Šišarke privlače grabljive insekte

Cvetovi ehinacee ne privlače samo oprašivače. Oni takođe privlače korisne predatorske insekte. To uključuje buba-vojnicu i bubamare, koje privlače mnoge biljke iz porodice tratinčica.

Ostali prirodni predatori uključuju zelene čipkare, spehidske ose, muve sirfide i tahinide, bogomoljke i mnoge druge sitne ose i muve.

8) Šišarke se mogu seći za cvetne izložbe

Šišarke izgledaju prelepo u rezanim cvetnim prikazima. Njihov neformalni izgled čini ih odličnim izborom za prirodnu ili organsku estetiku.

Da bi rezano cveće trajalo duže, koristite oštre, čiste makaze. Napravite dijagonalni rez u stabljici, skinite sve listove i odmah stavite stabljiku u mlaku vodu. Promenite vodu barem svaki drugi dan i držite vazu dalje od izvora toplote, uključujući direktnu sunčevu svetlost.

9) Takođe se mogu osušiti da bi se stvorili dugotrajniji aranžmani

Osušeni šišari dodaju divan, prirodan izgled aranžmanima sa suvim cvećem. Međutim, imajte na umu da se same latice teško suše.

Umesto toga, ostaćete sa čekinjastim konusom, ali oni dodaju dašak teksturalnog interesa svakom aranžmanu.

10) Šišarke privlače leptire

Šišarke su odličan dodatak vrtu leptira. Mnoge vrste leptira privlače šišarke, uključujući larve srebrnastog leptira (Chlosine nicteis).

Leptiri se razmnožavaju od maja do septembra, tako da možete videti larve na biljkama tokom ovih meseci. Larve smaragdnog leptira sa talasastom linijom (Sinchlora aerata) takođe vole šišarke.

11) Šišarke su bogate antioksidansima

Šišarke se mogu pohvaliti velikim količinama biljnih jedinjenja koja mogu poslužiti kao antioksidansi. Ovi molekuli brane vaše ćelije od oksidativnog stresa – stanja koje može dovesti do bolesti kao što su dijabetes i bolesti srca.

12) Šišarke mogu pomoći u lečenju problema sa kožom

Indijanci su koristili lišće, cveće i korenje šišarki za lečenje nekoliko kožnih oboljenja i problema. To uključuje ujede buba, rane i opekotine.

Nauka podržava upotrebu ehinacee za probleme sa kožom, kao što su akne, psorijaza, čirevi i ekcem. Istraživanja pokazuju da ekstrakti mogu pomoći u smirivanju i hidrataciji kože i čak mogu smanjiti znake starenja kao što su bore.

13) Ehinacea jača imuni sistem

Ekstrakti ehinacee se dugo koriste za jačanje imunološkog sistema. Istraživanja pokazuju da jedinjenja u biljkama mogu ojačati imuni odgovor. To uključuje alkamide, kafeinsku kiselinu, fenolne kiseline, poliacetilene i rozmarinsku kiselinu.

U laboratorijskim testovima utvrđeno je da vrste E. angustifolia, E. pallida i E. purpurea utiču na imuni sistem. Istraživanja potencijalno povezuju biljke sa poboljšanim imunitetom, nižim nivoom šećera u krvi, smanjenjem upale, pa čak i svojstvima u borbi protiv raka.

14) Ehinacea može pomoći u prevenciji respiratornih oboljenja

Pored kožnih oboljenja, Indijanci i rani Evropljani koristili su korenje, lišće i cveće ehinacee za lečenje respiratornih problema. Naučni istraživanja pokazuju da šišarka ima potencijal da smanji šanse da se prehladite.

Druga istraživanja pokazuju da šišarka može pomoći u ublažavanju respiratornih simptoma, kao što su kašalj, groznica i bol u grlu. Može smanjiti trajanje simptoma prehlade i gripa.

15) Šišarka se može piti kada se osuši i koristi u čajevima
Šišarka se može piti kada se osuši i koristi u čajevima

Ehinacea se može konzumirati u obliku čaja. Cveće, lišće i korenje mogu se sušiti, drobiti i kuvati.

Čaj od češera ima prijatan, zemljani ukus i aromu. Lako ga je napraviti sami ili možete kupiti jedan od mnogih komercijalnih preparata koji su lako dostupni.

Prednosti šišarki – poslednja reč

Šišarke nude mnoge prednosti. Od svoje ukrasne lepote do njihove medicinske upotrebe, ove divne domaće biljke predstavljaju prelep i vredan dodatak svakoj bašti.