Najbolje tlo za hortenzije osnovni saveti za pripremu bašte

Sve što treba da znate o najboljem zemljištu za hortenzije

Hortenzije su jedno od naših omiljenih cveća koje možemo videti u letnjoj bašti. Od njihove skoro stalne moći cvetanja do ogromnih upadljivih cvetova koji privlače oprašivače, pa čak i njihove prirode koja voli senku (koja čini čuda da osvetli granice i uglove) – postoji milion razloga zašto su ove trajnice na našoj listi favorita.

Ali kao i mnogi baštenski grmovi, hortenzije imaju posebne zahteve kada je u pitanju vrsta zemljišta koja im je potrebna za napredovanje. Bez obzira da li rešavate probleme sa nesrećnom hortenzijom ili želite da pripremite mesto za svoju najnoviju sadnju – nastavite da čitate. Ovde imamo sažetak svega što treba da znate o hortenzijama i njihovim zahtevima za tlo. Spremni da uprljate ruke? Hajde da zaronimo.

Kada saditi hortenzije

Pre nego što uđemo u previše detalja o zahtevima tla, pomaže da znate malo o tome kada posaditi hortenzije – pošto će ovo, baš kao i sadržaj zemljišta, pomoći da vaša biljka bude uspešna u bašti.

Pošto hortenzije obično počinju da cvetaju u kasno proleće, najbolje doba godine za njihovu sadnju je jesen ili rano proleće. Iako se tehnički mogu saditi u bilo koje doba godine (sve dok zemlja nije smrznuta), ako to učinite tokom ovih vremena, optimizovaćete sezonu cvetanja i takođe će vam pomoći da izbegnete bilo kakav nepotreban stres na vašoj biljci zbog vrućih letnjih temperatura.

Kako posaditi hortenzije

Još jedna stvar koju treba napomenuti u vezi sa sadnjom hortenzija je da je to najbolje raditi u fazama. Želećete da počnete tako što ćete izabrati lokaciju za svoju hortenziju, izmeniti tlo, a zatim iskopati rupu – sve pre nego što uklonite biljku iz lonca.

Pošto hortenzije imaju donekle osetljiv korenov sistem, najbolje je da pripremite rupu pre nego što izvadite biljku iz saksije, posebno ako sadite u leto kada će se koreni brže sušiti.

Pročitajte više o tome kako posaditi hortenzije.

pH tla za hortenzije

Sada kada smo izvukli neke osnove o hortenzijama, hajde da zaronimo u sitnice (namera reči) njihovih zahteva za zemljištem. Kada govorimo o pH zemljišta, mislimo na to koliko je kiselo ili alkalno.

Dok hortenzije mogu da rastu i na kiselim i na alkalnim zemljištima, mogu drastično promeniti svoju boju, uglavnom ako uzgajate hortenzije velikog lista. Kada je pH tla 6,5 ili niži (kiselo zemljište), vaše hortenzije velikog lista će biti plave. Ovo se obično viđa u istočnim obalnim klimama oko Cape Coda ili Martha’s Vineiarda.

Kada zemlja ima pH veći od 6,5 (alkalno), cvetovi će biti ružičasti. Ovo je češće u zapadnim klimama, kao u planinama zapadno od Sjedinjenih Država. Neće sve vrste hortenzije proći tako drastičnu transformaciju zasnovanu na pH vrednosti zemljišta. Kada se uzgajaju bele i zelene sorte koje pupaju, na primer, one retko menjaju boju zbog hemije vašeg zemljišta.

Takođe možete da se igrate sa promenom pH vašeg zemljišta za različite boje cvetova. Iako je potrebno nekoliko meseci da se to postigne, možete dopuniti svoje zemljište kiselim ili alkalnim đubrivima da biste promenili njegovu hemiju i boje vašeg cveta. Najbolji način da to uradite je da prvo istražite svoje zemljište, a zatim posetite rasadnik da vidite koje proizvode imaju na raspolaganju za dopunu vašeg tla na željeni pH.

Idealna struktura tla za hortenzije

Pored hemije tla, postoji i nešto što se zove struktura tla koje treba uzeti u obzir prilikom sadnje hortenzija. Struktura tla se odnosi na veličinu čestica vašeg tla – bilo da je u pitanju glina, ilovača ili pesak. Struktura tla određuje koliko dobro vaše tlo drenira i koliko dobro zadržava vlagu između zalivanja.

Ovo je važno jer će vam pomoći da odredite koliko često zalivate svoje hortenzije. Ali pored toga, takođe ćete želeti da izmenite svoje tlo tako da se pravilno drenira. Hortenzije ne vole mokre noge. Drugim rečima: želite zemljište koje zaista dobro drenira. Takođe ćete želeti zemlju koja je gusta hranljivih materija. Idealan tip zemljišta za hortenzije je bogato, vlažno, dobro drenirano zemljište.

Kako izmijeniti tlo za hortenzije

Kako ćete to postići zavisiće u velikoj meri od toga gde živite i koliko ste već izmenili mesto gde ćete saditi hortenziju. Ako imate kutak svoje bašte u kojem ste proveli dovoljno vremena radeći na zemljištu – velike su šanse da imate mnogo manje posla nego ako sadite hortenziju u nepromenjeno debelo glineno (ili rastresito zemljište) tlo na ivici vašeg dvorišta.

Kada je u pitanju izmena glinenih tla, trik je u dodavanju puno laganog organskog materijala. Kompostne mešavine dobro rade za ovo. Ovo pomaže da se hranljive materije vrate u zemlju i takođe razbije što je važan korak za podršku rastu novog korena i pravilnog odvodnjavanja vode.

Da biste popravili peskovito zemljište, razmislite o dodavanju težeg organskog materijala (poput odležanog stajnjaka). Takođe možete dodati mešavine komposta, ali će vam možda trebati više njih. Još jedan važan korak pri sadnji hortenzija u peščanom tlu je malčiranje oko baze vaše biljke. Pošto voda često brže isparava na peskovitim zemljištima (suprotno od glinenih zemljišta opterećenih vodom), od vitalnog je značaja da ih pokrijete kako biste pomogli u zadržavanju vlage između zalivanja.

Iako vam je gotovo uvek zagarantovano da ćete dobiti bolje rezultate od svojih biljaka ako odvojite vreme da razumete svoje specifične potrebe zemljišta, možda nećete imati vremena da duboko zaronite u nauku o tlu. Ako je to slučaj, usredsredite se na dopunu svog tla zemljom sa hranljivim sadržajem i dobrom dreniranjem. U krajnjem slučaju, možete koristiti nešto poput mešavine za zalivanje Miracle Gro Moisture Control.

Još jedna stvar koju treba imati na umu? Izmena vašeg tla nije jednokratno rešenje za popravku i zaborav. Najbolje bašte i najsrećnije biljke (uključujući i hortenzije) đubre se godišnje.

Česta pitanja o zemljištu hortenzije:

Kako napraviti dobro tlo za hortenzije?

Hortenzije najbolje uspevaju u zemljištu bogatom hranljivim materijama, dobro drenirajućim. Način na koji ga izmenite da biste to postigli biće malo drugačiji u zavisnosti od toga sa kakvom vrstom tla počinjete. Dobro pravilo je da se fokusirate na dodavanje organskog materijala jer to obezbeđuje obilje hranljivih materija, ali takođe može razbiti debela glinena tla (za bolju drenažu) ili dodati više svojstava koja zadržavaju vlagu peskovitom tlu.

Gde najbolje uspevaju hortenzije?

Hortenzije mogu da uspevaju u bezbroj vrtova, ali će najbolje biti u vrtovima sa delimičnom senom (idealno jutarnje sunce i popodnevna senka) u zonama 3-7. Kada je reč o zahtevima zemljišta (bilo da se radi o novim biljkama ili presađivanju), hortenzije preferiraju bogata, dobro drenirajuća zemljišta koja mogu zadržati malo vlage između zalivanja.
Koja vrsta tla je najbolja za hortenzije?

Ilovača zemlja je najbolja. Ilovača ukazuje na tlo bogato hranljivim materijama, dobro drenirajuće i dobro zadržava vlagu između zalivanja. Ovo je idealna struktura tla za hortenzije.

Kako pripremiti tlo za hortenzije?

Da biste pripremili tlo za hortenzije, dodajte dosta visokokvalitetnog organskog materijala, poput mešavine komposta lokalnog izvora. Želite da osigurate da je vaše tlo bogato hranljivim materijama, da dobro drenira, a ipak može da zadrži malo vlage između zalivanja. Ako vaše tlo teži peščanoj strani (gde voda brzo isparava), razmislite o malčiranju oko osnove biljke da biste zadržali više vlage. Zapamtite, hortenzije se smatraju donekle toksičnim, tako da je najbolje da nosite rukavice kada rukujete ovim biljkama tokom dužeg vremenskog perioda.

Tlo za hortenzije: poslednja reč

Niste sigurni kakvu vrstu tla imate? Najlakši način da kažete je da počnete da kopate. Iskopajte malo zemlje u blizini mesta gde planirate da posadite svoju hortenziju. Ekstremni slučajevi gline i peska prilično se lako razlikuju jer izgledaju baš kao što biste zamislili.

Za nijansiranije slučajeve, raspitajte se. Susedi u bašti i lokalni rasadnici su odlični resursi za razumevanje sastava vašeg tla. Velike su šanse ako se borite da izmenite svoje zemljište (za sadnju hortenzija ili bilo čega drugog), kao i drugi baštovani!

Za više, pogledajte naš krajnji vodič za uzgoj hortenzija u vašoj bašti i kako da isečete hortenzije za aranžman vaze ili buketa.