višegodišnjih cveća koje će osvetliti vašu baštu

Pokušavate da odlučite koje cveće da posadite sledeće? Višegodišnje cveće može biti vaša najizvodljivija opcija.

Ovi popularni cvetovi su bašte koje morate imati, ali sa toliko vrsta koje možete izabrati, može biti teško doneti odluku. Sastavili smo listu najboljeg višegodišnjeg cveća i klasifikovali svako na osnovu vitalnih faktora uspeha i saveta za uzgoj specifičnih za vaše potrebe. Bez obzira da li imate zeleni palac ili više crnog, nećete požaliti što ste zasadili ovaj izbor i imaćete prelepu baštu da to dokažete.

Pre nego što pregledate naš kompletan vodič i najbolje izbore, saznajte više o višegodišnjem cveću koje se lako održava u nastavku.
Šta su višegodišnje cveće?

Višegodišnje cveće su biljke koje žive više od dve godine i vraćaju se iz godine u godinu cvetajući same. To je zbog dalekosežnog korena cveća koji omogućava bolji pristup hranljivim materijama, što znači duži životni vek i manje održavanja!

Kao da ih njihova priroda koja se lako uzgaja nije samo dovela do vrha vaše liste obaveznih, ovo cveće takođe ima tendenciju da se malo održava, ima sposobnost da izdrži oštre klime i dolazi u širokom spektru boja , oblici i veličine. Oni su takođe odlična opcija ako želite da dodate vertikalni interes svojoj bašti jer su poznati po tome što se vremenom razvijaju.
Koja je razlika između jednogodišnjih i višegodišnjih biljaka?

Biljke i cveće se obično kategorišu kao jednogodišnje ili višegodišnje, a poznavanje razlike između ovih uobičajenih pojmova pomoći će vam da napravite obrazovaniji izbor za svoju baštu.

Jednogodišnje biljke su one koje žive samo jednu vegetacionu sezonu pre nego što daju seme i uginu, dok višegodišnje biljke rastu svakog proleća i žive više od dve godine. Razlika je genetska, a ipak, pametna tehnika “gene terapije biljaka” može se koristiti za promenu godišnjeg u višegodišnje. Generalno, jednogodišnje biljke će zahtevati više održavanja od vas. Da ne spominjemo, na kraju njihove vegetacije moraćete da ih izvučete iz svoje bašte i počnete iznova.

Višegodišnje biljke su upravo ono o čemu treba da razmislite kako bi vaša bašta bila održivo lepa u godinama koje dolaze. Pronađite najbolje višegodišnje cveće za svoje potrebe tako što ćete pregledati naš praktični vodič u nastavku.

Koje su najbolje višegodišnje cveće?

Dajte sunčanim mestima u vašoj bašti prskanje boje koje zaslužuju. Prelistajte našu listu najboljeg višegodišnjeg cveća! Uz informacije o baštovanstvu i korisne činjenice, za kratko vreme ćete izabrati pravi cvet.

1. Cvet ćebe

Cvetni cvet je najpoznatiji po dugom sezonskom cvetanju i cvetovima nalik na tratinčice koje se mogu naći u bogatim nijansama narandžaste, vinske crvene i žute. Latice imaju cevasti oblik i na ivicama su naborane.

2. Ananas žalfija

Poznata po svom atraktivnom mirisu ananasa, ova sezonska poslastica sadrži crvene cevaste cvetove i lisnate stabljike koje uspevaju na punoj sunčevoj svetlosti i dobro dreniranom zemljištu.

3. Shasta Daisi

Cvetajući od kasnog proleća do jeseni, cvetovi šasta tratinčice izgledaju slično tradicionalnoj tratinčici, ali nude bujno zimzeleno lišće od dva do tri metra koje traje tokom cele godine. Šasta tratinčica ima potpuno bele latice koje okružuju žuti centar i uspeva na punom suncu (zone 5-8). Pošto Shasta tratinčice brzo rastu, možete ih lako podrezati i staviti u vazu da uživate kod kuće!

4. Lažni indigo

Takođe poznat kao Baptista, lažni cvet indiga cveta od kasnog proleća do ranog leta i preferira puno sunca (zone 5-9). Ovo cveće nema bolesti i štetočina, što ih čini izdržljivim biljkama koje traju tokom cele sezone. Posle nekoliko godina, ova biljka ljubičaste boje može narasti do četiri stope i izgledati slično grmlju.

5. Majska noćna žalfija

Ovaj upadljivi cvet raste u visokim klasovima indigo cvetova sa bujnim zelenim lišćem. Cvet takođe ima izuzetnu otpornost na hladnoću i savršeno se uklapa ako živite u hladnijim klimama.

6. Tickseed

Ovaj cvet je cenjen zbog dugog perioda cvetanja gde možete pronaći svetlo žute latice sa tamno smeđim središtem. Krpelja je poznata kao jedna od trajnica koje se najlakše uzgajaju i visoka je negde između 1-2 stope.
najbolje višegodišnje cveće za sunce

7. Lupines

Slično Tekas Bluebonnet, vučica je divlja biljka sa žutim, ružičastim, belim, crvenim ili ljubičastim cvetovima koji izgledaju kao cvetovi graška. Nakon cvetanja u proleće ili leto, ove svetle boje privlače pčele, leptire i kolibrije! Lupine preferiraju puno ili delimično sunce (zone 4-7) i imaju stabljike koje mogu narasti do pet stopa. Zbog svoje visoke i snažne prirode, lupine služe kao odlična prirodna ograda za dvorište.

8. Butterfli Bush

Slično svom imenu, leptir žbun privlači leptire tokom celog perioda cvetanja tokom letnjih i jesenjih meseci. Ovo cveće dolazi u beloj, tamnoljubičastoj i ružičasto-lavandinoj boji, što ga čini savršenim dodatkom boja za vašu baštu! Obavezno ga posadite na svetlom mestu; ovaj cvet preferira puno sunca (zona 5-10).

9. Crnooka Suzan

Nekoliko crnookih Suzan će dodati ogromnu količinu boje svakoj bašti. Oni pružaju jarko žute i narandžaste cvetove, a takođe čine odlično rezano cveće.

10. Coneflover

Ovaj cvet se obično pogrešno smatra tratinčicom zbog svog sjajnog cveta u raznim bojama, uključujući ružičastu, ljubičastu, crvenu i belu. Šišarke su relativno otporne na sušu, dobre za bukete i takođe pozivaju ptice pevačice tamo gde su zasađene.

11. Hortenzije

Ovo elegantno višegodišnje cveće dolazi u grozdovima plavih, ružičastih, belih i cvetova lavande. Postavite ih na delimično sunce (zona 3-9) da biste obezbedili njihov pun životni vek od 50 godina! Hortenzije takođe najbolje uspevaju kada se sade na kraju proleća ili na početku jeseni.

12. Goldenrod

Zlatna šipka, poznata i kao Solidago, raste veoma brzo tokom letnje i jesenje sezone. Pošto raste tako brzo, zahteva više održavanja, ali dodaje savršen izgled divljeg cveća vašem baštenskom prostoru. Ove zelene trave sa pahuljastim zlatnim laticama više vole puno nego delimično sunce (zone 2-8).

13. Dailili

Liljan se često naziva „savršenom trajnicom“ zbog svojih živih boja i sposobnosti da uspeva kako u klimi nalik mrazu, tako i na vrućini. Prelepi cvetovi su kratkog veka sa životnim vekom od samo jednog dana, iako zreo ljiljan može da proizvede preko 200-400 cvetova mesečno. Sa kraćom sezonom cvetanja, ovo bi bilo lepo iznenađenje u bilo kojoj bašti.

14. Božur

Božuri nude prekrasan cvet u proleće sa bojama uključujući ružičastu, crvenu, belu i žutu. Božuri su popularno rezano cveće, prave prelepe bukete i imaju divan miris. Zabavna činjenica: poznato je da neki božuri žive preko 100 godina.

15. Koralna zvona

Ako želite da privučete kolibrije u svoju baštu, posadite cveće koralnog zvona! Ovi letnji cvetovi, poznati i kao heuchera, najčešće su bordo boje i imaju grozdove u obliku zvona. Ovo višegodišnje cveće je odlično posađeno na suncu ili delimičnoj senci (zona 4-8).

16. Balon Flover

Cvetovi balona imaju zaobljene pupoljke kada su prvi put posađeni. Sredinom leta, ova trajnica cveta u cvetove u obliku zvezda u ružičastoj ili tamno plavoj boji. Ove biljke rastu u grozdovima ili solo i imaju kratke, zeleno-plave listove. Obavezno posadite ovo cveće u proleće i na punom suncu (zona 3-8).

17. Ruski mudrac

Visoka i prozračna, ruska žalfija raste u grozdovima nalik šiljcima koji imaju plavu boju lavande i nude mirisnije lišće. Ova biljka koja voli toplotu i otporna na sušu je odlična za svaku baštu.

18. Sea Holli

Poznata po svojim srebrno-plavim listovima, morska božikovina ima cvetove poput čička koji su odlični za bukete cveća. Sigurno će dodati interes svakom vrtu, dvorištu ili buketu cveća.

19. Allium

Alijumi su ljubičasti cvetovi u obliku kugle sa mršavim stabljikama koje narastu do 30 inča. Mogu se saditi na skoro svakom tlu i bez glodara, štetočina i jelena, što ih čini veoma izdržljivim. Osim toga, njihov zabavan oblik čini odličan dodatak buketima! Možete očekivati da ćete ih videti kako cvetaju tokom leta i jeseni u područjima sa punim suncem.

20. Stonecrop

Ovaj cvet je obično poznat pod nekoliko imena, uključujući stonecrop, orpine ili live-forever. Obično raste uspravno sa razgranatim stabljikama sa malim zvezdastim cvetovima u nijansama ružičaste do crvenkasto-ljubičaste.

21. stolisnik

Divlji cvet hajdučke trave je omiljen jer pruža ogromnu količinu cvetova sa čvrsto zbijenim grozdovima malih cvetova. Cvetaju tokom leta i imaju razne boje uključujući senf žutu, ružičastu i crvenu.

22. Timijan

Iako možda smatrate da je majčina dušica samo biljka, ona ima sitne ljubičaste cvetove tokom faze cvetanja – obično u rano proleće i kasne letnje mesece. Ova višegodišnja biljka nudi mnogo različitih sorti, ali sve su veoma otporne na sušu i čvrste biljke koje uspevaju na punom suncu.

23. Hostas

Hoste su savršeni višegodišnji cvet ako tražite tropskiji izgled u svojoj bašti! Oni se ne održavaju i preferiraju delimičnu senku (zona 3-9). Jednom kada hosta procveta tokom letnje i jesenje sezone, videćete ljubičasto ili belo cveće među lišćem. Ako se pravilno brine, biljka hostas može da živi decenijama!

24. Narcise

Ovaj prepoznatljivi cvet je siguran znak da je proleće stiglo. Narcisi imaju atraktivne cvetove sa šest spoljnih latica i središtem u obliku trube ili čaše. Oni uspevaju na punom suncu i rastu bilo gde između 1-1,5 stopa.

25. Forge

Nećete moći da zaboravite ovaj cvet sa cvetovima koji imaju pet bebi plavih latica sa žutim sredinama. Nezaboravnice se mogu naći i u roze i beloj boji, mada je najomiljenija bebi plava.

26. Salvia

Salvija, takođe poznata kao žalfija, je trajnica koja najbolje deluje na punom suncu i voli toplotu. Ovaj cvet je odličan ako želite intenzivnu predstavu boja iz vaše bašte, kao što su jarko ljubičasta, crvena i plava. Salvija je takođe otporna na jelene i privlači leptire!

27. Sedum

Sedum je višegodišnji cvet sa sočnim listovima i grozdovima zvezdastih cvetova u ružičastoj, ružičastoj, ljubičastoj i zelenoj boji. Pošto su tako laki za njegu i čvrsti, poznati su i kao kamena lopatica. Najbolje vreme za sadnju seduma je proleće i na punom suncu.
28. Catmint

Cvetovi lavande ove trajnice otporne na sušu nalaze se u ljubičastim i belim nijansama. Cvetovi rastu u obliku klasova sa obilnim lišćem koje čini atraktivnu živu ogradu.

29. Lažna koza brada

Astilbe su cvetovi koji vole senke i imaju pernato cveće nalik perjanici u pregršt boja uključujući ružičastu, crvenu i belu. Cvjetovi se uzdižu iznad lišća nalik paprati i sigurno će dati izjavu u vašoj bašti.

30. Beardtongue

Takođe poznat kao penstemon, bradati jezik je prolećni i letnji višegodišnji cvet koji ima klasove cevastih cvetova i lišće u obliku koplja. Ovaj cvet dolazi u crvenoj, ljubičastoj, beloj i ponekad žutoj boji i dobro se ponaša na punom suncu (zona 3-8).

31. Mrtva kopriva

Mrtva kopriva, ili lamijum, ima vrhunac sezone rasta u kasno proleće sa cvetovima u rasponu od ružičaste do ljubičaste. Kao članovi porodice mente, ove trajnice imaju listove sa zupčastim ivicama, četvrtaste stabljike i rastu nisko do zemlje. Imaju dvobojne listove koji su ili matirani ili obeleženi prskanjem. Obavezno ih posadite u oblastima sa delimičnom senkom.

32. Krvareće srce

Jednom kada ovo pogledate, razumećete njegovo uobičajeno ime. Cveće u obliku srca koje cveta u ružičastim ili belim nijansama privući će dobrodošlu pažnju svakom vrtu. Srca koja krvare uspevaju u senci i takođe se obično koriste za bukete.

33. Bugleveed

Bugleveed preferira senku i poznat je po svojim sjajnim, tamnozelenim listovima i punom lišću. Plavo-ljubičasti cvetovi mogu se pojaviti bilo kada od sredine do kasnog proleća i uzdići se iznad lišća kada cvetaju. Ova biljka je poznata po tome što “prekriva” zemlju, pa je obavezno održavajte jer može brzo da preuzme.

34. Rimska kamilica

Nemojte ih zbuniti sa godišnjom nemačkom kamilicom! Rimska kamilica je višegodišnji cvet koji voli puno sunca, niskog rasta (doseže samo jednu stopu visine) i od osušenih cvetova može se napraviti čaj. Često se ovaj beli cvet koristi kao pokrivač zemlje i između opločnika i kamena.
35. Cranesbill

Cvet ždralova je poznat kao žilava biljka zbog svoje sposobnosti da izdrži toplotu i sušu. Male latice cveta cvetaju u proleće i imaju različite boje, uključujući ružičastu i belu među tamnozelenim listovima. Takođe, odlično pokriva tlo.

36. Morska štedljivost

Takođe poznata kao Armeria maritima, morska štedljivost raste na delimičnom suncu (zona 4-8) i ima prelepe ružičaste, ljubičaste, bele ili crvene latice. Okrugli cvetovi sede na vrhu dugačke stabljike i cvetaju od kasnog proleća do ranog leta.

37. Spiked Speedvell

Uobičajeno poznata kao šiljasta brzica, ova biljka proizvodi letnji cvet malih zvezdastih cvetova sa visokim uspravnim stabljikama. Rastu u nijansama ljubičasto-plave, ružičaste i bele, a takođe imaju srednje zeleno lišće.

38. Garden Phlok

Baštenski floks cveta između jula i septembra. Cvet ima pet ravnih latica koje se mogu naći u pregršt boja uključujući belu, lavandu, ružičastu ružu, crvenu i dvobojnu.

39. Pčelinji balzam

Pčelinji balzam je dobio ime po svojoj sposobnosti da privuče pčele i kolibrije — odličan dodatak za baštu oprašivača! Jedinstveni ljubičasti, crveni i roze cvetovi će vašoj kolekciji cveća dodati dašak boje. Ovaj višegodišnji cvet treba posaditi u proleće ili jesen i uspeva na punom suncu.

40. Hellebore

Ako želite da posadite višegodišnji cvet zimi, ne tražite dalje! Kukari cvetaju od kasne zime do ranog proleća, ponekad čak i kada je sneg još na tlu. Potrebno im je samo nekoliko sati na suncu i često se dobro snalaze u senci. Ovo cveće se smatra otrovnim biljkama, pa ga držite dalje od kućnih ljubimaca i dece.

41. Asters

Uobičajeno poznat kao asteri, latinska reč za “zvezda”, ovaj cvet cveta između kasnog proleća i rane jeseni. Njegovi cvetovi nude pregršt boja, uključujući belu, plavu, indigo, ljubičastu, crvenu i roze. Štipanje u rano leto povećaće prinos cvetnih pupoljaka koje ćete dobiti i obavezno ih posadite u senovitom delu svoje bašte.

42. Žaba ljiljan

Ova izdržljiva biljka nudi cveće koje se često pogrešno smatra orhidejima sa nijansama plave ili ljubičaste. Ljiljan krastače preferira laganu nijansu, a njegovo kasno cvetanje čini ovaj cvet savršenim dodatkom za jesenju baštu.

43. Jagnjeće uho

Sa svojim baršunasto zelenim listovima, jagnjeće uvo će sigurno zadovoljiti bilo koju baštu. Ovaj višegodišnji cvet raste na punom suncu (zona 4-8) i ima ljubičaste ili ružičaste cvetove na dugim klasovima. Takođe je vrlo lako za njegu jer može rasti skoro svuda.

44. Spurge

Ova biljka raste uspravno i ima plavkasto-zelene listove koji su spiralno raspoređeni duž stabljika. Na vrhu stabljika rastu mali grmovi žutih ili zelenih cvetova. Ove višegodišnje biljke uspevaju u klimi mediteranskog tipa.

45. Mame

Hrizanteme, poznate i kao “mame”, cvetaju u raznim bojama, uključujući plavu, zelenu, narandžastu, ružičastu, crvenu i belu. Ovaj cvet iz kasne sezone daje boju koja će dodati živopisu baštu ili vazu.

46. ​​Zvončići

Cvetovi zvončića dobijaju svoje uobičajeno ime po uspravnim zvonastim cvetovima koje proizvode među svojim srednjim lišćem. Dolazi u pregršt varijanti koje osiguravaju da ćete pronaći ono što odgovara vašim potrebama bašte.

Nakon što pregledate naš kompletan vodič, pogledajte grafiku ispod da biste lako sačuvali, delili i koristili za sve svoje potrebe.

Najbolje kombinacije višegodišnjih biljaka

Ako se pitate koje višegodišnje biljke izgledaju dobro zajedno, sastavili smo nekoliko kombinacija koje ćete isprobati. Evo četiri kombinacije cveća koje se dobro slažu sa višegodišnjim biljkama i učiniće da vaša bašta ili cvetni buket postane sjajan:

Floks i ljiljani: Ulepšajte svoju baštu floksom i ljiljanima. Kada se kombinuju, ovo višegodišnje cveće može dodati puno boja i slatkog mirisa vašem dvorištu.

Salvija i ruže: Bilo da želite da dodate neku strukturu svojoj bašti ili želite da začinite cvetni buket, uparivanje ruža i trajnica salvije će dodati savršeni jedinstveni dodir. Razmislite o izboru da napravite šareni kontrast pored cvetova plave salvije.

Pčelinji melem i salvija: Ako želite da privučete pčele, leptire i kolibrije u svoju baštu, obavezno uparite pčelinji melem i salviju. Ovo cveće bogato nektarom je odlična kombinacija i u pogledu boje – ružičasta nijansa pčelinjeg balzama izgleda upečatljivo nasuprot plavim cvetovima salvije.

Alijum i lupina: Da biste svojoj bašti dodali slojevit izgled, posadite visoko cveće koje raste okomito, kao što su alijum i lupina. Svojom visinom, ovo višegodišnje cveće deluje kao šarena žarišna tačka da privuče pogled i da vrtu da vizuelnu ravnotežu.

Sada kada ste ubeđeni da vašoj bašti treba nekoliko trajnica, ne zaboravite na opciju da i njih poklonite. Ne postoji ništa poput poklona koji nastavlja da daje i višegodišnji će podsećati svakog primaoca na vašu pažljivost u godinama koje dolaze.

Pregledajte naš izbor svežih ljiljana ili pošaljite sezonsku biljku da nekome ulepšate dan i ne zaboravite da uključite savete za presađivanje biljaka!