Znacenje i simbolika cveta laznog indiga Baptisia

Nema ništa lažno u plavoj nijansi lažnog indigo cveća. Sa svojim živopisnim plavim nijansama i zadivljujućim drugim bojama, ovi cvetovi mogu dodati lepotu svakom izvornom biljnom vrtu ili buketu. U ovom vodiču ćemo proći kroz sve što treba da znate o značenju i simbolici False Indigo cveća, plus saznaćemo o njihovom nasleđu širom Severne Amerike.


Značenje i simbolika cveta lažnog indiga (Baptisia).
Pregled sadržaja:
Simboličko značenje lažnog cveća indiga – osnove
O lažnom indigu
Značenje, simbolika i kulturni značaj lažnog cveća indiga
Prikladne prilike za poklon za lažno cveće indiga
Najčešća pitanja o lažnom indigu:
Lažno indigo značenje: poslednja reč
Simboličko značenje lažnog cveća indiga – osnove

Na jeziku cveća, lažni indigo simbolizuje zaštitu. Ovo simbolično značenje može se pripisati njenom mestu kao biljka domaćina leptira u svom izvornom ekosistemu, koja deluje kao sklonište i zaštita za nekoliko vrsta leptira i drugih oprašivača.

O lažnom indigu

Taksonomija
Baptisia je rod koji sadrži 16 prihvaćenih vrsta cvetnih biljaka. Rod pripada plemenu Sophoreae u okviru potfamilije Faboideae porodice biljaka Fabaceae (grašak, pasulj ili mahunarke).

Vrste koje pripadaju rodu Baptisia obično se nazivaju lažni indigo ili divlji indigo.

Botaničke karakteristike
Lažne indigo biljke su zeljaste višegodišnje biljke. Oni formiraju grmolike grudve koje mogu narasti do tri do četiri stope u visinu i širinu. Biljka se sastoji od uspravnih klasova iz kojih niču živozeleni listovi sa tri prsta. Cveće se takođe proizvodi od visokih, vitkih izdanaka, formirajući grozdove u obliku šiljaka.

Cvetovi imaju pet latica nepravilnog oblika. Po izgledu su slični cvetovima drugih biljaka iz porodice graška i mahunarki.

Kao što naziv „indigo” sugeriše, lažni indigo cvetovi najčešće cvetaju u nijansama plave i ljubičaste. Međutim, neke lažne indigo biljke proizvode cveće u crvenim, ružičastim, belim, žutim, pa čak i braon cvetovima. Pored toga, stvorene su određene sorte za proizvodnju dvobojnog cveća u prelepim kombinacijama boja.

Istorija i poreklo
Rod Baptisa je porijeklom iz većine južnih i istočnih Sjedinjenih Država i istočne Kanade. Prirodni raspon roda proteže se od Arizone do Floride na jugu i uz obalu Atlantika do Ontarija i Kvebeka na severu.

Etimološko značenje
Ime roda Baptisia potiče od grčkog glagola bapto, što znači „umočiti“ ili „farbati“. Uobičajeni nazivi lažni indigo ili divlji indigo odnose se na sličnosti biljke u izgledu i upotrebi sa pravim indigom (Indigofera).

Upotreba i prednosti lažnog indiga

Ukrasne i rezne bašte
Stvoreno je nekoliko sorti i hibrida lažnog indiga sa velikim, upadljivim cvetnim grozdovima za ukrasne svrhe. Najbolje ih je saditi u vrtovima za sečenje, bordurama, krevetima i vrtovima. Oni takođe rade prilično dobro kada se sade u prirodnim okruženjima kao što su livade i prerije i mogu se posaditi pojedinačno ili u grupama.

Domaći oprašivači, biljke domaćini i podrška ekosistemu
Lažni indigo je autohtona biljka, tako da je posebno koristan za podršku lokalnim oprašivačima, populacijama insekata i staništima divljih životinja. Biljke su prirodni domaćini divljim indigo leptirima tamnih krila, leptirima sivih rubova, leptirima zamućenim sumporom, narandžastim sumpornim leptirima, istočnorepim plavim leptirima i larvama mraznog vilenjačkog leptira. Sadnja lažnog indiga privući će pčele i leptire u vašu baštu.

Pigmentacija
Lažni indigo takođe ima istoriju korišćenja kao boja u Severnoj Americi. Iako njegovi plavi pigmenti nisu toliko efikasni kao oni pravog indiga za umiranje tkanina i drugih materijala, oni su bili među najefikasnijim plavim pigmentima dostupnim u Severnoj Americi tokom mnogo vekova.

Kao rezultat toga, lažni indigo se popularno koristio za svoje pigmente sve dok pravi indigo nije počeo da se uvozi u Ameriku sredinom 18. veka.

Tradicionalna medicina
Iako je lažni indigo toksičan i njegovo gutanje može izazvati ozbiljne gastrointestinalne smetnje, on ima istoriju medicinske upotrebe. Indijanska plemena su takođe koristila lažne korene indiga, ulivene u hladan čaj, kao purgativ da bi zaustavili povraćanje izazivajući ga. Takođe su žvakali korenje kako bi ublažili zubobolju i koristili biljku za ispiranje očiju. Njegova istorijska upotreba kao antiseptik i stimulativni purgativ povezana je sa njegovom toksičnošću.

Lažni indigo se takođe koristi za čišćenje infekcija uha, nosa i grla. Pored stvaranja pranja namenjenog lečenju malih boginja i drugih vrsta osipa.

Značenje, simbolika i kulturni značaj lažnog cveća indiga

Simbolično značenje lažnog indiga
Lažni simbol cveća indiga lize zaštitu.

Uobičajene lažne indigo boje i njihova simbolička značenja
U floriografiji različite boje cveća takođe daju različita simbolička značenja. Za neke vrste cveća, kao što su ruže i karanfili, simbolična značenja boja su specifična za vrstu. Međutim, kod drugih vrsta cveća, kao što je lažni indigo, simbolička značenja boja su generalizovanija.

Značenje plavog cvetanja – U cveću plava boja simbolizuje nadu i težnju ka nedostižnom. Takođe je simbol mira, spokoja i spokoja.
Značenje ljubičastog cveta – Ljubičasta je tradicionalni znak kraljevstva i plemstva. Simbolizuje moć, bogatstvo, dostojanstvo i eleganciju.
Značenje ružičastog cveta – Ružičasti cvetovi predstavljaju nežnu naklonost i divljenje pored ženstvenosti.
Značenje crvenog cveta – Crvena je tradicionalni simbol romantične ljubavi.
Značenje žutog cveta – U cveću žuta predstavlja prijateljstvo, sreću i veselje.
Značenje belog cveta – Belo cveće može da simbolizuje čistoću, nevinost i čednost ili saosećanje, gubitak i žalost.
Značenje smeđeg cveta – povezano sa Zemljom, smeđe cveće simbolizuje stabilnost, snagu, toplinu, praktičnost i pouzdanost.

Plave indigo biljke i vikanske prakse
U veštičarstvu, plavo obojeni lažni indigo je povezan sa planetom Venerom i ženstvenošću. Takođe se veruje da ima zaštitne moći. Kao rezultat toga, lažni indigo se obično koristi oko kuće ili se sadi u bašti oko kuće kako bi se zaštitio dom. Takođe se obično uključuje u izradu zaštitnih amajlija i koristi se u zaštitnim čarolijama.

Vikanci veruju da je lažni indigo posebno moćan u zaštiti kućnih ljubimaca i životinja. Kao takav, lažni indigo bi mogao biti uvezan da visi sa konjskog štapa. Međutim, budite oprezni kada koristite lažni indigo oko životinja, jer je veoma toksičan za njih.

Prikladne prilike za poklon za lažno cveće indiga

Lažni indigo cvetovi su prelepi kada su uključeni u bukete i cvetne aranžmane, jer njihove velike, šiljaste grozdove daju boju i meku teksturu cvetnim dezenima. Pogodni su za poklon skoro svakom primaocu u svakoj prilici. Budući da predstavljaju zaštitu, mogu biti dobar izbor za primaoca do kojeg vam je posebno stalo ili bi mogli imati koristi od dodatne zaštite.

Osim toga, cveće Baptisia takođe nema mirisa. To ih čini dobrom opcijom za primaoce koji su osetljivi na različite mirise.

Najčešća pitanja o lažnom indigu:
Šta simbolizuje lažno cveće indiga?
Lažni indigo cvetovi simbolizuju zaštitu.

Da li lažno indigo cveće simbolizuje ljubav?
Kao i mnoga druga cveća, lažno cveće indiga ne simbolizuje ljubav; predstavljaju zaštitu.

Da li se lažno cveće indiga vraća svake godine?
Da, lažne indigo biljke su dugovečne trajnice koje se vraćaju i ponovo cvetaju iz godine u godinu u USDA zonama otpornosti od 3 do 9.

Koliko dugo traju lažno cveće indiga?
U zavisnosti od vrste, vremena i regiona, lažni indigo počinje da cveta u različito vreme tokom proleća i obično traje tri do šest nedelja.

Da li su lažni cvetovi indiga toksični?
Lažni indigo je toksičan za ljude, pse i mačke.

Lažno indigo značenje: poslednja reč
Možda ih više ne koristimo za farbanje naših plavih farmerki, ali lažne indigo biljke su isto tako lepe i takođe bogate značenjem i simbolikom. Osim toga, savršeni su za sadnju u vašoj bašti kako bi podržali domaći ekosistem dok ulepšaju vaš dom.