Bugenvilija simfonija boje i znacenja u basti

Cvetovi bugenvilije su dugo bili cenjeni zbog svojih zapanjujućih cvasti, koje su šarene listove nalik papiru koji okružuju male bele cvetove . Poznato i kao papirno cveće, u toplim klimatskim uslovima, ove trnovite, zimzelene loze krase pejzaž dugotrajnim cvetanjem u širokom spektru nijansi. Otporne na sušu i sunce, ove čvrste biljke takođe imaju mnoge medicinske upotrebe. Ovde ćemo vas provesti kroz sve što treba da znate o simbolici i značenju cveta bugenvilije.


Simbolizam cveta bugenvilije – osnove

Zapanjujući cvet bugenvilije nosi simbolično značenje strasti i lepote. „Cvetovi“ ove zimzelene vinove loze – zapravo jarko obojeni listovi – rastu u zadivljujućim nijansama crvene, ružičaste i još mnogo toga. Kada se pokloni, lako je shvatiti zašto jezik cveća koristi bugenviliju kao simbol strastvene privlačnosti.

Etimološko značenje

Bugenvilija je dobila ime po admiralu Luju Antoanu de Bugenvilu , istraživaču s kraja 18. veka.

Simbolika cveta bugenvilije

Sviđa mi se što Bugenvilija proizvodi listove u raznim bojama, od žarko ružičaste , crvene i narandžaste do ljubičaste , bele i žute. Na jeziku cveća , bugenvilija označava strast. Za Viktorijance, poklon bugenvilije je trebalo da zapali strast.

U drugim delovima sveta, cvetovi bugenvilije predstavljaju dobrodošlicu posetiocima, mir i slobodnu trgovinu.
Kulturni značaj cveća bugenvilije

Bugenvilija je dugo krasila tropske vrtove širom sveta. Nakon što su ovi južnoamerički starosedeoci počeli da se izvoze, njihova popularnost u toplim krajevima je samo rasla.

Danas je bugenvilija nacionalni cvet Grenade. Slika biljke nalazi se na državnom grbu, a nekoliko ulica i hotela nazvano je po bugenviliji. U Guamu, bugenvilija je takođe državni cvet. Nekoliko gradova u Kaliforniji, Japanu, Kini i na Filipinima odabralo je bugenviliju kao svoj zvanični cvet.
Kulturni značaj cveća bugenvilije

Nekoliko zemalja slavi bugenviliju na godišnjim festivalima. U Darvinu, u Australiji, festival bugenvilije je decenijama privlačio publiku. Ostrvska država Fidži takođe ima festival bugenvilije, kao i indijsko društvo bugenvilije.

Na Havajima, bugenvilija se ponekad koristi kao leis za dobrodošlicu posetiocima. U nekim delovima Afrike, sušeni listovi bugenvilije se koriste kao konfete. A na Himalajima, vinove loze bugenvilije se uzgajaju kao žive ograde i koriste se za stoku.

U Kaliforniji , biljka je stekla popularnost kao pejzažna ukrasna biljka kasnih 1800-ih. Tamo se često gajio na istorijskim zgradama španskih misija i u javnim parkovima i bio istaknut na špansko-panamskoj izložbi ranih 1900-ih. Na starinskim razglednicama iz ovog doba često se nalaze svetle bugenvilije.

Pogodne prilike za poklone za cveće/biljke bugenvilije

Briljantne boje bugenvilije osvetljavaju svaki buket, aranžman ili cvetni poklon. Na jeziku cveća, bugenvilije simbolizuju strast, tako da su odličan dodatak buketu za voljenu osobu ili onu posebnu večer.

Česta pitanja o cvetu bugenvilije:
Da li se biljke bugenvilije smatraju srećnim?

Cvetovi bugenvilije su Viktorijanci smatrali simbolom strasti. U drugim kulturama simbolizuju dobrodošlicu, mir i promociju slobodne trgovine.
Koje boje cveće proizvode biljke bugenvilije?

Cvetovi bugenvilije su sićušni, beli i neupadljivi, ali su okruženi sjajnim, papirnatim listovima koji liče na cveće. Ovi listovi rastu u nizu boja, uključujući crvenu, ružičastu, narandžastu, žutu, ljubičastu i belu.
Koliko puta godišnje cveta bugenvilija?

U vrućim klimama, bugenvilija može periodično cvetati tokom cele godine. Obično cvetaju u proleće, leto ili jesen.
Koliko dugo cveta bugenvilija?

Većina bugenvilije cveta dugo. Očekujte da ćete videti šarene brakteje četiri do šest nedelja odjednom.
Gde bugenvilija najbolje raste?

Bugenvilija najbolje raste na mestima sa suvim zemljištem i puno sunca. Oni uspevaju u tropskim i toplim klimama, iu USDA zonama otpornosti od 9b do 11a.

Bugenvilija osvetljava svaki pejzaž ili cvetni poklon svojim zadivljujućim, šarenim listovima. Ove latice tanke kao papir dolaze u sjajnom nizu boja, od crvene i ružičaste do narandžaste, bele, žute i ljubičaste. Savršena za vruće, suve lokacije, bugenvilija je drvenasta, trnovita penjačica koja brzo ispunjava pejzaž bojom i teksturom. Na jeziku cveća, ovi južnoamerički starosedeoci predstavljaju strast.