zadivljujucih cveca i divljeg cveca iz rodne Kalifornije

Prelepe vrste cvetnih biljaka u Kaliforniji

Sa svojom prijatnom klimom i impresivnim pejzažima, ne čudi što je Kalifornija najnaseljenija država u SAD. A Kalifornija je takođe naseljena fantastičnim divljim cvećem i cvetnim biljkama. Botanička lepota Golden Stejta je inkapsulirana kalifornijskim makom – zvaničnim državnim cvetom. U ovom članku ćemo istražiti 55 autohtonih kalifornijskih cveća, divljeg cveća i cvetnih biljaka.


Native Range Kalifornije
Kalifornija se prostire duž zapadne obale Sjedinjenih Država, gde se Severna Amerika susreće sa Tihim okeanom. Većina Kalifornije ima mediteransku klimu, posebno južna Kalifornija. Međutim, hladnije temperature se mogu naći u oblastima kao što su planine Sijera Nevada.

Kalifornija takođe ima nekoliko pustinjskih oblasti, posebno pustinju Mohave. Svakih 10 do 15 godina, ove pustinje eksplodiraju u moru boja dok uspavano seme divljeg cveća konačno cveta. Ovi neverovatni prirodni spektakli su poznati kao “super cvetovi”.

Klima u Kaliforniji pokriva 12 USDA zona otpornosti od 5a do 10b. Većina Kalifornije se nalazi u zonama od 7 do 9, iako su planinska područja klasifikovana kao zona 5. Većina pustinjskih područja Kalifornije spadaju u zone od 8 do 10.

Kako se definišu autohtone biljke Kalifornije?

Pošto je Kalifornija dom hiljadama biljaka, može biti izazovno otkriti koje biljke su autohtone vrste. Stotine alohtonih vrsta su tokom godina uneli baštovani, a neke su postale naturalizovane.

Biljke se definišu kao autohtone ako su rasle u Kaliforniji pre nego što su evropski doseljenici stigli u kasnom 18. veku. Mnoge od autohtonih biljaka Kalifornije verovatno su koristila društva Indijanaca u regionu za hranu i lekove.

Kada su domaće biljke u Kaliforniji u sezoni?

Domaće biljke Kalifornije uživaju u mediteranskoj klimi u većini delova države. Prirodno divlje cveće i cvetne biljke Kalifornije uglavnom cvetaju u proleće i leto. Posejte domaće seme u proleće ili posadite domaće grmlje tokom jeseni ili rane zime. Imajte na umu da u nekim područjima može doći do mraza.

55 Kalifornijsko divlje cveće i cvetne biljke

1. Kalifornijski mak (Eschscholzia californica)
Kalifornijski mak (Eschscholzia californica) je prelepo domaće kalifornijsko cveće.
O tome:
Nekoliko divljih cveća u Kaliforniji je toliko kultno kao kalifornijski mak (Eschscholzia californica). Pripada porodici maka (Papaveraceae) i proglašen je zvaničnim državnim cvetom Kalifornije 1903. godine.

Kalifornijski mak ima narandžaste, crvene ili žute cvetove u obliku čaše i sive pernate listove. Cveće se otvara po sunčanim jutrima, ali se zatvara u oblačnim danima. Kalifornijski mak cveta u proleće i leto, prekrivajući travnjake, podnožje i doline u moru jarkih boja.

2. California Suncup (Camissoniopsis bistorta)
California Suncup (Camissoniopsis bistorta) su prelepo autohtono kalifornijsko cveće.
O tome:
Kalifornijski suncup (Camissoniopsis bistorta) je svetao, veseli divlji cvet iz porodice noćurka (Onagraceae). Rastu u priobalnim područjima jugozapadne Kalifornije. Kalifornijski suncup obično raste kao jednogodišnja biljka, ali u nekim oblastima može biti kratkotrajna višegodišnja biljka.

Ovo cveće ima četiri svetlo žute latice sa četiri velike crvene tačke u centru. Ovo divlje cveće cveta u proleće i leto. Svaka cvetna stabljika može narasti do 2 ½ stope.

3. Bebi plave oči (Nemophila menziesii)
Babi Blue Eies (Nemophila menziesii) su prelepo kalifornijsko cveće.
O tome:
Plave oči (Nemophila menziesii) su jednogodišnja biljka iz porodice boražine (Boraginaceae). Ovo šarmantno cveće je poreklom iz Kalifornije, Oregon, i Bahe, Kalifornija, u Meksiku. Plave oči rastu na različitim staništima, od čaparala do travnatih dolina i šumskih područja.

Bebi plave oči imaju svetlo plave cvetove sa pet latica i belim središtima sa crnim tačkama i plavim venama. Ove vučne ili puzeće jednogodišnje biljke cvetaju od kasne zime do ranog leta.

4. kalifornijski loosestrife (Lithrum californicum)
California Loosestrife (Lithrum californicum) je prelepo autohtono kalifornijsko cveće.
O tome:
kalifornijska latica (Lithrum californicum) je cvjetna višegodišnja zeljasta biljka iz porodice lutalica (Lithraceae). Poreklom je iz jugozapadnih Sjedinjenih Država i delova severnog Meksika. Ove cvetne biljke mogu narasti do 2 metra.

Kalifornijski loosestrife proizvodi voštane listove u obliku koplja i ljubičaste cvetove sa 6 do 7 latica. Svaki cvet može biti širok do jednog inča i može cvetati od marta do novembra u nekim oblastima svog raspona.

5. Bodljikavi floks (Linanthus californicus)
Bodljikavi floks (Linanthus californicus) je uobičajeno kalifornijsko cveće.
O tome:
Kockasti floks (Linanthus californicus) je drvenasta trajnica iz porodice floksova (Polemoniaceae). Ime je dobila po bodljikavim bodljama na njenim cvetnim stabljikama. Bodljikavi floks je porijeklom iz priobalnih područja i čaparala jugozapadne Kalifornije.

Bodljikavi floks proizvodi roze, ljubičaste ili bele cvetove sa pet latica i belim središtima. Svaki cvet može imati prečnik do jednog inča. Ove trajnice cvetaju od marta do juna i privlače brojne oprašivače.

6. Kalifornijska kupina (Rubus ursinus)
O tome:
Kalifornijska kupina (Rubus ursinus) je višegodišnji žbun koji se penje ili se vuku koji pripada porodici ruža (Rosaceae). Ima širok spektar koji se proteže preko zapadnih Sjedinjenih Država, Britanske Kolumbije i Donje Kalifornije u Meksiku.

Cvetovi kalifornijske kupine imaju tanke bele latice koje od ranog proleća do sredine leta odaju aromatičan miris. Bobice su crne ili tamnocrvene i koristilo ih je kao hranu i lek u nekoliko društava Indijanaca.

7. Obična jelena (Acmispon glaber)
Obična jelena (Acmispon glaber) je izvorno kalifornijsko cveće.
O tome:
Obična jelena (Acmispon glaber) je višegodišnji grm koji pripada porodici mahunarki (Fabaceae). To je izdržljiva vrsta koja brzo kolonizuje suva, neplodna područja čaparala i uspeva u priobalnim staništima. Obična jelena je poreklom iz Kalifornije, Arizone i delova Meksika.

Cvetovi obične jelene trave, od marta do avgusta, stvaraju grozdove malih žutih cvetova. Takođe ima zeleno listopadno lišće na dugim, lučnim stabljikama. Obična jelena raste do 3 stope u visinu i širinu.

8. Ljubičasta noćurka (Solanum kanti)
Ljubičasta noćurka (Solanum kanti) je izvorno kalifornijsko cveće.
O tome:
Poznata i kao čaparalna velebilja, ljubičasta velebilja (Solanum kanti) dolazi iz porodice velebilja (Solanaceae). Ove višegodišnje grmlje su porijeklom iz Kalifornije, Arizone, Nevade, Oregona i Baje, Kalifornija. Naseljava čaparala i šumska staništa.

Ljubičasta velebilja proizvodi dlakave stabljike koje mogu narasti do 3 stope. Ljubičasta velebilja cveta od kasne zime do ranog leta, stvarajući ljubičaste cvetove u obliku kišobrana. Kao i mnogi članovi porodice velebilja, ljubičasta velebilja je veoma otrovna.

9. Alkalni slez (Malvella leprosa)
Alkalni slez (Malvella leprosa) je izvorno kalifornijsko cveće.
O tome:
Alkalni slez (Malvella leprosa) je nisko rascvetana trajnica iz porodice sleza (Malvaceae). Poreklom je iz zapadnih Sjedinjenih Država i delova Argentine, Čilea i Meksika. U mnogim oblastima, alkalni slez je klasifikovan kao invazivni korov.

Alkalni slez daje ružičaste ili bele cvetove u obliku čaše sa naboranim ivicama. I lepezasti listovi i stabljike prekriveni su belim dlačicama. Alkalni slez uspeva na alkalnim zemljištima, posebno u kalifornijskim poljima i voćnjacima.

10. Lepljivi majmunski cvet (Diplacus aurantiacus)
Cveće lepljivog majmuna (Diplacus aurantiacus) je kalifornijsko cveće.
O tome:
Lepljivi majmunski cvet (Diplacus aurantiacus) je cvetajući grm koji proizvodi narandžaste, crvene ili bele cevaste cvetove sa naboranim ivicama. Ovo izvrsno cveće cveta tokom proleća i leta. Lepljivi majmunski cvet pripada porodici lopose (Phrimaceae).

Lepljivo cveće majmuna je poreklom iz jugozapadnih Sjedinjenih Država, uključujući delove Kalifornije i Oregona. Ove cvetne biljke mogu narasti do 4 stope i uspevati u većini tipova tla. Stabljike su prekrivene lepljivim tamnozelenim listovima.

11. kalifornijska heljda (Eriogonum fasciculatum)
Kalifornijska heljda (Eriogonum fasciculatum) je izvorno kalifornijsko cveće.
O tome:
Kalifornijska heljda (Eriogonum fasciculatum) je poreklom iz jugozapadnih Sjedinjenih Država i delova severnog Meksika. To je šareni član porodice heljde (Poligonaceae). Kalifornijska heljda uspeva u okruženjima kao što su grmlje i travnjaci.

Kalifornijska heljda puca u zaobljene grozdove malih ružičastih i belih cvetova od kasnog proleća do jeseni. Ovi zimzeleni grmovi mogu narasti do 6 stopa u visinu i 8 stopa u širinu. Kalifornijska heljda je takođe atraktivna ukrasna biljka.

12. Daleka Facelija (Phacelia distans)
Daleka facelija (Phacelia distans) je izvorno kalifornijsko cveće.
O tome:
Daleka facelija (Phacelia distans) je jednogodišnja biljka koja pripada porodici boražine (Boraginaceae). Ove cvetne biljke narastu do otprilike 2 ½ stope. Daleka facelija je poreklom iz jugozapadnih Sjedinjenih Država i severozapadnog Meksika.

Daleka facelija ima zaslepljujuće plave ili ljubičaste cvetove u obliku zvona sa belim oznakama oko centra. Latice mogu pokazati ljubičaste ili plave vene. Stabljike i listovi su prekriveni bodljikavim belim dlačicama.

13. Vunaste plave uvojke (Trichostema lanatum)
Vunaste plave kovrče (Trichostema lanatum) su izvorno kalifornijsko cveće.
Kredit: Stan Shebs
O tome:
Vunasti plavokosi (Trichostema lanatum) je zimzeleni grm koji pripada porodici nane ili žalfije (Lamiaceae). Takođe je poznat kao romero po španskoj reči za ružu, ime su mu dali španski istraživači. Vunaste plave lokne uspevaju u primorskim kalifornijskim kaparama.

Vunaste plave kovrče narastu do 5 stopa i stvaraju grozdove sjajnih plavih cvetova od marta do juna. Cvetovi su slični cvetovima salvije.

14. California Goldfields (Lasthenia californica)
California Goldfields (Lasthenia californica) je izvorno kalifornijsko cveće.
O tome:
Kalifornijska zlatna polja (Lasthenia californica) su jarko žuti cvetovi iz porodice astera ili tratinčice (Asteraceae). Ove vesele jednogodišnje biljke mogu narasti do 16 inča. Svaki cvet ima do 10 latica sa pahuljastim centralnim cvetovima u sredini cvetnih glava.

Kalifornijska zlatna polja formiraju tepih živopisnog cveća između marta i maja. Ovo divlje cveće je poreklom iz zapadnih Sjedinjenih Država, uključujući Kaliforniju i Oregon. Kalifornijska zlatna polja vole otvorene površine i padine.

15. Plavi cvet (Pholistoma auritum)
Blue Fiestaflover (Pholistoma auritum) je izvorno kalifornijsko cveće.
O tome:
Plavi cvet (Pholistoma auritum) je cvetna jednogodišnja biljka iz porodice boražine (Boraginaceae). Od marta do maja proizvodi splet dlakavih stabljika i plavih zvonastih cvetova. Plavi cvetovi fiesta mogu se zakačiti za životinje ili ljude u prolazu zahvaljujući čekinjama na stabljikama.

Plavi cvetovi fieste su poreklom iz Kalifornije, Arizone i delova Nevade. Ovo cveće uspeva na nekoliko staništa, ali preferira senovite oblasti. Svaka grudva može narasti do 3 metra.

16. kalifornijska žalfija kolibrija (Salvia spathacea)
Kalifornijska kadulja kolibrija (Salvia spathacea) je izvorno kalifornijsko cveće.
O tome:
Takođe poznata kao žalfija iz vrča, kalifornijska žalfija kolibrija (Salvia spathacea) pripada porodici nane ili žalfije (Lamiaceae). Poreklom je iz centralnih i južnih regiona Kalifornije i uspeva u šikarama i šumskim područjima.

Kadulja kalifornijskog kolibrija naraste do 5 stopa visoko, stvarajući samo jednu cvetnu stabljiku. Najvažniji cvetovi žalfije su tamno ružičasti i imaju voćni miris. Listovi su takođe aromatični, a cela biljka je prekrivena mekim dlačicama.

17. Ostrvo Morning Glori (Calistegia macrostegia)
Ostrvo Morning Glori (Calistegia macrostegia) je izvorno kalifornijsko cveće.
O tome:
Ostrvska slava (Calistegia macrostegia) je penjačka višegodišnja loza ili žbun iz porodice vijuga (Convolvulaceae). Poreklom je iz obalnih čaparalnih područja južne Kalifornije i može narasti do 30 stopa.

Ostrvska slava ima velike bele ili ružičaste cvetove u obliku trube koje mogu biti široke preko 2 inča. Ove loze cvetaju od kasne zime do leta i proizvode velike trouglaste zelene listove široke do 4 inča.

18. California Brittlebush (Encelia californica)
California Brittlebush (Encelia californica) je izvorno kalifornijsko cveće.
O tome:
Kalifornijski krhki grm (Encelia californica) je žbunasti žbun iz porodice tratinčica (Asteraceae). Ove biljke daju velike jarko žute cvetne glave sa do 25 latica koje okružuju žute ili smeđe centralne cvetove. Cvetovi kalifornijskog krtog grma od februara do juna poznati su kao suncokret na obali Kalifornije.

Kalifornijski krhki grm uspeva u obalnim staništima žalfije i čaparalima ili šumskim područjima. Autohtono je u južnoj Kaliforniji i delovima Donje Kalifornije u Meksiku.

19. Ljubičaste kineske kuće (Collinsia heterophilla)
Ljubičaste kineske kuće (Collinsia heterophilla) su izvorno kalifornijsko cveće.
O tome:
Poznate i kao nevinost, ljubičaste kineske kuće (Collinsia heterophilla) su cvetajuće jednogodišnje biljke koje pripadaju porodici platana (Plantaginaceae). Ljubičaste kineske kuće rastu širom Kalifornije i preferiraju senovitija područja. Ove cvetne biljke mogu narasti do 1,5 stopa.

Ljubičaste kineske kuće cvetaju od sredine proleća do ranog leta. Cvetovi podsećaju na irise, sa ljubičastim donjim laticama i belim gornjim laticama sa crnim mrljama. U punom cvetu podsećaju na pagode, što je inspirisalo njihovo zajedničko ime.

20. Salo mazge (Baccharis salicifolia)
Mule Fat (Baccharis salicifolia) je izvorno kalifornijsko cveće.
O tome:
Poznata i kao vrba, mast mazgi (Baccharis salicifolia) je rasprostranjena u većem delu Kalifornije. Ovi cvetni grmovi pripadaju porodici tratinčica. Masnoća mazgi je poreklom iz jugozapadnih Sjedinjenih Država i delova Meksika i Južne Amerike.

Salo mazge stvara grozdove lepljivih cvetnih glava sa malim belim cvetovima sa ružičastim ili crvenim ivicama. Ovi grmovi takođe imaju listove nalik oštrici sa tri uočljive vene i nazubljenim ivicama. Masnoća mazgi je izuzetno popularna kod leptira.

21. Chamise (Adenostoma fasciculatum)
O tome:
Chamise (Adenostoma fasciculatum) je cvetni grm iz porodice ruža (Rosaceae). Takođe poznat kao masno drvo, chamise uspeva u kalifornijskim čaparalnim staništima i priobalnim područjima.

Chamise ima masne tamnocrvene stabljike kada je mlada, ali zrela do sive. Ove raširene razgranate stabljike proizvode masu malih belih cvetova između aprila i juna. Grmlje Chamise može narasti do 13 stopa visoko. Chamise često izlazi na krmi šumski požari su očistili oblasti od šikara.

22. Zapadna zlatna šipka (Euthamia occidentalis)
O tome:
Zapadna zlatna šipka (Euthamia occidentalis) je cvetna višegodišnja biljka iz porodice tratinčica (Asteraceae). Uspeva u močvarnim staništima u zapadnim Sjedinjenim Državama, zapadnoj Kanadi i Donjoj Kaliforniji.

Zapadna zlatna šipka proizvodi grozdove malih žutih cvetova od leta do kasne jeseni. Zapadna zlatna šipka takođe ima tanko lišće u obliku koplja koje bledi od zelene do braonkastozelene kako biljka stari. Ove trajnice mogu narasti do 7 stopa i prekriti zemlju u velikim bankama.

23. Lupin (Lupinus spp.)
O tome:
Lupin (Lupinus spp.) je rod cvetnih biljaka iz porodice mahunarki (Fabaceae). Rod Lupinus sadrži oko 200 vrsta. Većina je koncentrisana u Severnoj i Južnoj Americi, mada neke lupine rastu i na Mediteranu i Severnoj Africi.

Lupini naseljavaju niz staništa širom Kalifornije i mogu narasti do približno 5 stopa visine i širiti se do 2 metra. Lupin proizvodi klasove šarenog cveća sličnih drugim vrstama mahunarki.

24. Žuta hajdučka trava (Eriophillum confertiflorum)
O tome:
Poznata i kao zlatna hajdučka trava, žuta hajdučka trava (Eriophillum confertiflorum) je cvetna biljka iz porodice Asteraceae. Žuta hajdučka trava je autohtona u Kaliforniji i Donjoj Kaliforniji u Meksiku. Uspeva u većini staništa širom svog areala.

Žuta hajdučka trava daje kišobrane jarko žutih cvetova sa centralnim diskastim cvetovima. Mlade biljke imaju vunaste bele dlake na svojim stabljikama, koje postaju sivkasto-zelene kako biljka stari. Žuti stolisnik cveta od zime do sredine leta.

25. Crvene devojke (Calandrinia ciliata)
O tome:
Crvene devojke (Calandrinia ciliata) su cvetne jednogodišnje biljke koje su deo porodice Montiaceae. Poznato i kao crvenkaste s resama, ovo cveće je rasprostranjeno širom zapadne Severne Amerike.

Crvene služavke mogu narasti do 16 inča, ali njihov oblik može značajno da varira. Oni proizvode tamno ružičaste ili crvene cvetove u obliku čaše sa grozdom belih prašnika u sredini. Crvene sluškinje takođe imaju sočne listove koji mogu narasti do 4 inča.

26. Beli vilinski fenjer (Calochortus albus)
O tome:
Beli vilinski fenjeri (Calochortus albus) su izuzetno cveće koje pripada porodici ljiljana (Liliaceae). Oni su autohtoni u delovima južne Kalifornije i naseljavaju područja kao što su čaparali i šumski regioni.

Biljke proizvode bele cvetove poput globusa sa nijansama zelene, ružičaste ili ljubičaste na laticama i mogu narasti do 2 ½ stope. Beli vilinski fenjeri cvetaju od kraja marta do početka jula.

27. Plava bazga (Sambucus cerulea)
O tome:
Plava bazga (Sambucus cerulea) je podvrsta crne bazge (Sambucus nigra). Poreklom je iz zapadnih Sjedinjenih Država i delova Britanske Kolumbije i severozapadnog Meksika. Pripada porodici moschatel (Adokaceae).

Biljke plave bazge su listopadni grmovi koji proizvode masu kremasto-belih cvetova od maja do juna. Posle cveća slede plavičasto-crne bobice sa praškastim premazom. Grmovi plave bazge mogu narasti do 30 stopa u visinu i 20 stopa u širinu.

28. Plavi kurac (Dichelostemma capitatum)
O tome:
Poznate i kao purpurne glave, plave kurve (Dichelostemma capitatum) su zeljaste cvetne trajnice iz porodice šparoga (Asparagaceae). Plavi kurac je poreklom iz Kalifornije, Arizone, Novog Meksika, Oregona, Jute i delova severozapadnog Meksika, i uspevaju u staništima kao što su čaparali i travnjaci.

Plavi kurac raste iz podzemnih grla i može doseći visinu do 2 metra. Od marta do juna proizvode grozdove do 15 plavih ili ljubičastih cvetova sa laticama poput oštrice.

29. Elegantna Clarkia (Clarkia unguiculata)
O tome:
Elegantna klarkija (Clarkia unguiculata) je jednogodišnji divlji cvet koji pripada porodici noćurka (Onagraceae). Elegantna klarkija proizvodi tanke stabljike sa dramatičnim ružičastim, ljubičastim ili crvenkasto-ljubičastim cvetovima. Latice u obliku lepeze su široko raspoređene.

Elegantna klarkija je endemska za Kaliforniju i uspeva u šumskim predelima ispod hrastova ili borova. Njihove uske uspravne stabljike mogu narasti do 3 metra. Elegantna klarkija favorizuje podnožje Sijere i centralne obalne delove Kalifornije.

30. Klastered Tarveed (Deinandra fasciculata)
O tome:
Grozdasti tarveed (Deinandra fasciculata) je cvjetna jednogodišnja biljka koja pripada porodici astera (Asteraceae). Poreklom je iz Kalifornije i delova Baja Kalifornije u Meksiku. Grupisana tarveed uspeva u priobalnim regionima, uključujući šipražje i šumska područja.

Grozdasti tarveed može narasti preko 3 stope i proizvodi istaknute narandžaste ili žute cvetove od maja do oktobra. Cvetovi imaju petozubljene latice sa uočljivim krovovi koji okružuju cvetove sa šest diskova. Grozdasta tarveed ispušta miris poput katrana.

31. Kalifornijska zlatna ljubičica (Viola pedunculata)
O tome:
Poznate i kao žute maćuhice, kalifornijske zlatne ljubičice (Viola pedunculata) su članovi porodice Violaceae. Ove prelepe višegodišnje divlje cveće imaju zlatno žute latice sa crnim prugama na ustima nektara. Kalifornijske zlatne ljubičice cvetaju od marta do aprila i proizvode prijatan miris.

Kalifornijske zlatne ljubičice su porijeklom iz priobalnih delova Kalifornije i Donje Kalifornije. Cveće je jestivo i čini šareni dodatak prolećnim salatama.

32. Obalna indijska četkica (Castilleja affinis)
O tome:
Obalna indijska četkica (Castilleja affinis) je cvjetna višegodišnja biljka koja pripada porodici metličastih repa (Orobanchaceae). Raste duž pacifičke obale Severne Amerike od Vašingtona do Donje Kalifornije. Pogoduje priobalnim područjima i raste na padinama brda.

Coast Indian četkica proizvodi jarko crvene i žute listove koji sadrže duge zelene cvetove sa crvenim ili žutim linijama. Obalna indijska četkica može narasti do 2 stope u visinu i ima tri poznate podvrste.

33. Facelija velikih cvetova (Phacelia grandiflora)
O tome:
Facelija velikog cveća (Phacelia grandiflora) je spektakularna cvetna jednogodišnja biljka iz porodice boražine (Boraginaceae). Facelija velikih cvetova naraste do 3 stope i proizvodi velike zvonaste plave ili cvetove sa belim sredinama. Svaki cvet može biti širok do 1,5 inča.

Facelija velikog cveća je poreklom iz delova južne Kalifornije i Donje Kalifornije u Meksiku. Ove jednogodišnje biljke rastu u brdovitim priobalnim područjima u staništima čaparala i žalfije. Facelija velikih cvetova cveta od februara do juna.

34. Heartleaf Keckiella (Keckiella cordifolia)
O tome:
Heartleaf keckiella (Keckiella cordifolia) je cvetni grm koji pripada porodici platana (Plantaginaceae). Poreklom je iz južne Kalifornije i Donje Kalifornije i uspeva u obalnim oblastima šikara ili šuma.

Heartleaf keckiella proizvodi cevaste narandžaste ili crvene cvetove sa tri donja režnja i dva gornja režnja spojena zajedno. Svaki cvet može biti dugačak do jednog inča i širok 1,5 inča. Grmlje Heartleaf keckiella može narasti do 6,5 stopa visoko.

35. Chaparral Mallov (Malacothamnus fasciculatus)
O tome:
Takođe poznat kao žbunasti slez, čaparalni slez (Malacothamnus fasciculatus) je cvetni grm iz porodice Malvaceae. Čaparalni slez može da naraste između 3 i 16 stopa u visinu i raste u staništima čaparala ili primorske žalfije. Poreklom je iz južne Kalifornije i Donje Kalifornije.

Čaparalni slez cveta tokom leta, stvarajući grozdove bledo ružičastih cvetova u obliku čaše. Svaki grm može da razvije hiljade cvetova. Stabljike su prekrivene smeđim ili belim dlačicama i listovima ovalnog oblika.

36. Crna žalfija (Salvia mellifera)
O tome:
Crna žalfija (Salvia mellifera) je ključna višegodišnja biljka u ekosistemu obalnog grmlja žalfije južne Kalifornije. Potiče iz porodice Lamiaceae i može se koristiti za pravljenje čaja ili meda.

Ove zimzelene biljke proizvode svetlo plave, ljubičaste ili ružičaste cvetove od aprila do jula. Tokom perioda suše, cvetovi postaju tamniji. Grmovi crne žalfije mogu narasti između 3 i 6,5 stopa u visinu i mogu se širiti do 10 stopa u širinu.

37. Uskolisna mlečnica (Asclepias fascicularis)
O tome:
Uskolisna mlečnica (Asclepias fascicularis) je cvetna trajnica iz porodice psećih psića (Apocinaceae). Od kasnog proleća do kasnog leta, uskolisna mlečnica proizvodi okrugle grozdove malih ružičastih, ljubičastih i belih cvetova. To je vitalna biljka za ishranu leptira monarha.

Uskolisna mlečnica je poreklom iz zapadnih Sjedinjenih Država i Donje Kalifornije. Uspeva na raznim staništima, od pustinjskog šipražja do šuma i čaparala. Nakon cvetanja, uskolisna mlečnica daje smeđe seme sa svilenkastim repovima.

38. Senf noćurka (Eulobus californicus)
Gorušica noćurka (Eulobus californicus)
O tome:
Gorušica noćurka (Eulobus californicus) je član porodice Onagraceae porijeklom iz Kalifornije i Arizone. Takođe poznat kao kalifornijska šolja za sunčanje, lako se može pomešati sa Camissoniopsis bistorta, drugom biljkom pod nadimkom California sun cup.

Obe biljke daju svetlo žute cvetove sa četiri latice. Međutim, Eulobus californica ima nekoliko crvenih tačaka oko centra svakog cveta, dok Camissoniopsis bistorta ima četiri različite crvene mrlje. Eulobus californica je takođe veći, naraste do 5 stopa.

39. Sugar Bush (Rhus ovata)
O tome:
Šećer (Rhus ovata) je višegodišnji zimzeleni žbun iz porodice sumaka (Anacardiaceae). Poreklom je iz južne Kalifornije, Arizone i severozapadnog Meksika. Ovi čvrsti grmovi mogu da žive i do 100 godina.

Sugar grmovi proizvode sjajne, kožaste zelene listove do 3 inča. Ove biljke daju male ružičaste ili bele cvetove od marta do juna sa istaknutim žutim prašnicima. Žbunje šećera može narasti preko 30 stopa u visinu i preko 30 stopa u širinu.

40. Starčeva brada (Clematis ligusticifolia)
O tome:
Stara brada (Clematis ligusticifolia) je listopadna penjačica iz porodice ljutika (Ranunculaceae). Poznata je i kao zapadni beli klematis ili devičanska beža. Starčeva brada je rasprostranjena širom zapadnih Sjedinjenih Država, uključujući Kaliforniju.

Starčeva brada može narasti do 30 stopa u visinu i približno 6 stopa u širinu. Cveta od sredine proleća do kasnog leta, stvarajući masu kremasto-belih cvetova. Svaki cvet odiše aromatičnim mirisom i ima nekoliko dugih prašnika krem boje.

41. Vinekup Clarkia (Clarkia purpurea)
O tome:
Vinecup clarkia (Clarkia purpurea) je divlji cvet koji pripada porodici noćurka (Onagraceae). Poreklom je iz većeg dela zapadne Severne Amerike, uključujući Arizonu, Kaliforniju, Oregon i Vašington. Nalazi se u staništima širom Kalifornije, osim u pustinjama.

Vinecup clarkia proizvodi velike tamnocrvene, ružičaste ili ljubičaste cvetove u obliku čaše sa četiri urezane latice. Ovo divlje cveće izlazi iz crvenih stabljika koje mogu narasti do 3 metra. Njegovo seme se široko koristi u komercijalnim mešavinama semena divljeg cveća.

42. Čia žalfija (Salvia columbariae)
O tome:
Čia žalfija (Salvia columbariae) je član porodice Lamiaceae porijeklom iz jugozapadnih Sjedinjenih Država. Kao i njen bliski rođak Salvia hispanica, čia žalfija proizvodi čia seme, značajan izvor hrane za indijanska društva. Ovo seme se i danas koristi.

Čia žalfija naraste do 20 inča i proizvodi stabljike koje nose jedan ili dva grozda bledoplavih cvetova. Cvetovi izbijaju iz okruglih crnih čašica.

43. Zapadna plavooka trava (Sisirinchium bellum)
O tome:
Zapadna plavooka trava (Sisirinchium bellum) je cvetna višegodišnja biljka iz porodice perunika (Iridaceae). Zapadna plavooka trava je porijeklom iz Kalifornije, Oregona i Donje Kalifornije. Uspeva na vlažnim travnjacima i šumama.

Zapadna plavooka trava proizvodi čupave listove i stabljike nalik travi koje mogu narasti do 2 metra visoko. Od kasnog proleća do sredine leta, zapadna plavooka trava ima ljubičaste ili plave cvetove sa tamno ljubičastim prugama i žutim središtima.

44. Telegrafski korov (Heterotheca grandiflora)
O tome:
Poznat i kao goldenaster svilene trave, telegrafski korov (Heterotheca grandiflora) je cvjetna jednogodišnja biljka iz porodice suncokreta (Asteraceae). Poreklom je iz Kalifornije, Arizone, Nevade, Jute i Donje Kalifornije. Ova plodna biljka često raste uz puteve.

Telegrafski korov daje zlatno žute cvetove sa žutim centralnim cvetovima. Stabljike mogu narasti do 40 inča u visinu i prekrivene su čekinjastim listovima. Nakon cvetanja, cvetovi ustupaju mesto okruglim, pahuljastim glavicama semena.

45. Priobalni saveti za uredjenje (Laiia platiglossa)
O tome:
Priobalni ukrasni vrhovi (Laiia platiglossa) su šarmantni jednogodišnji divlji cvetovi iz porodice astera (Asteraceae). Saveti za sređivanje obale potiču iz Kalifornije, Arizone, Jute i Donje Kalifornije. Ovo divlje cveće uspeva u pustinjama, obalskom grmlju žalfije i staništima čaparala.

Priobalni uredni vrhovi cvetaju od marta do juna i imaju jarko žute latice okružene belim žutim centralnim cvetovima. Ove biljke takođe imaju uske dlakave listove. Priobalni vrhovi narastu do stope visoko i šire se do 12 inča široki.

46. ​​Buš mak (Dendromecon rigida)
O tome:
Žbunasti mak (Dendromecon rigida) je višegodišnji žbun iz porodice Papaveraceae. Jarko žuti cvetovi imaju četiri latice i mogu biti široki skoro 3 inča. Bush mak cveta od aprila do juna.

Ovi makovi rastu širom Kalifornije i Donje Kalifornije. Buš mak može da raste u podnožju planine ili u šikarama i šumskim predelima. Ovi grmovi mogu narasti do 10 stopa i imaju dugačke listove sa sitnim zupcima.

47. Lisnata tratinčica (Erigeron foliosus)
O tome:
Poznata i kao lisnati buhač, lisnata tratinčica (Erigeron foliosus) je trajnica koja formira grudve iz porodice Asteraceae. Poreklom je iz Kalifornije, Oregona i Donje Kalifornije. Postoji pet regionalnih podvrsta lisnatih tratinčica koje se nalaze u njegovom rasponu.

Lisnate tratinčice mogu narasti od 8 inča do preko 3 stope. Imaju klasične cvetove tratinčice, zlatno žute centralne cvetove i bele do blago ljubičaste latice. Lisnate tratinčice rastu u čaparalu, šumama i stenovitim predelima.

48. Catalina Mariposa ljiljan (Calochortus catalinae)
O tome:
Catalina Mariposa ljiljan (Calochortus catalinae) je višegodišnja cvetna lukovica iz porodice Liliaceae. Ovi ljiljani daju veliki beli cvet u obliku zvona s koje imaju ljubičaste ili crvene mrlje u osnovi. Zdela za cveće sadrži nekoliko ružičastih prašnika.

Catalina Mariposa ljiljani su endemični za južnu Kaliforniju i uspevaju na obalnim travnjacima i čaparalima. Takođe se mogu naći u planinskim lancima Kalifornije. Catalina Mariposa ljiljani mogu narasti do 2 metra.

49. Indijska ružičasta sa resama (Silene laciniata)
O tome:
Indijska ružičasta sa resama (Silene laciniata) je višegodišnja cvetna biljka iz porodice karanfila ili roze (Cariophillaceae). Poreklom je iz Kalifornije, Teksasa i delova severnog Meksika.

Indijska ružičasta sa resama daje tamnocrvene ili ružičaste cvetove sa dubokim režnjevima ili nazubljenim ivicama. Stabljike mogu narasti do 3 stope i prekrivene su lepljivom supstancom. Ove biljke mogu da prežive periode vrućeg vremena zahvaljujući dugim korenima.

50. Kalifornijski božur (Paeonia californica)
O tome:
Kalifornijski božur (Paeonia californica) je listopadna višegodišnja biljka iz porodice Peoniaceae. Kalifornijski božuri su endemični za suve, brdovite obalne grmlje žalfije i čaparalne oblasti u jugozapadnoj Kaliforniji. Ove cvetaju od kasne zime do kasnog proleća pre nego što se povuku pod zemlju tokom leta.

Kalifornijski božuri imaju velike tamnocrvene, tamnoružičaste ili ljubičaste klimave cvetove sa nekoliko žutih prašnika u sredini. Složeni svetlozeleni listovi su delikatni i šiljasti.

51. Ljubičasta sovina detelina (Castilleja ekserta)
O tome:
Ljubičasta sova detelina (Castilleja ekserta) je cvetna jednogodišnja biljka iz porodice metličastih repa (Orobanchaceae). Poreklom je iz Kalifornije, Arizone i Novog Meksika. U Kaliforniji postoje tri priznate podvrste.

Detelina ljubičaste sove daje pernate cvetne glave lavande, ružičaste ili ljubičaste koje podsećaju na četkice. Detelina ljubičaste sove može narasti do 18 inča i izvlači neke hranljive materije iz okolnih biljaka. Ove jednogodišnje biljke imaju dlakave stabljike i male tanke listove.

52. Sveta Datura (Datura vrightii)
Sveta Datura (Datura vrightii) je prelepo kalifornijsko cveće.
O tome:
Sveta datura (Datura vrightii) je zeljasta višegodišnja biljka iz porodice velebilja (Solanaceae). Poreklom je iz jugozapadnih Sjedinjenih Država i severozapadnih delova Meksika. Sveta datura je izuzetno otrovna, ali su je neka indijanska društva koristila u duhovnim ceremonijama.

Sveta datura naraste do 5 stopa visoko i široko. Od aprila do oktobra, sveta datura daje mirisne bele cvetove u obliku trube. Svaki cvet može biti dugačak do 8 inča.

53. Aroio Lupin (Lupinus succulentus)
Arroio Lupin (Lupinus succulentus) su prelepo kalifornijsko cveće.
O tome:
Poznata i kao sočna lupina, arojo lupina (Lupinus succulentus) je cvjetna jednogodišnja biljka iz porodice mahunarki (Fabaceae). Stabljike mogu narasti preko 3 stope i imaju osećaj nalik soku. Arojo lupine proizvode plave ili ljubičaste stubove cveća sa belim cvetovima na vrhu stabljike.

Arojo lupina je uobičajena širom Kalifornije i takođe raste u delovima Arizone i Donje Kalifornije. Ove lupine cvetaju od aprila do maja.

54. Guslavac (Amsinckia intermedia)
Common Fiddleneck (Amsinckia intermedia) je prelepo kalifornijsko cveće.
O tome:
Obični guslavac (Amsinckia intermedia) je cvetna jednogodišnja biljka iz porodice boražine (Boraginaceae). Rasprostranjen je širom zapadne Severne Amerike, uključujući Kanadu i Sjedinjene Države, od Aljaske do Kalifornije.

Obični fiddleneck naraste do 4 stope i proizvodi sitne žute ili narandžaste cvetove u obliku trube od maja do jula. Cvetne stabljike imaju navojni izgled i podsećaju na vrat violine, što objašnjava njihov uobičajeni naziv. Stabljike su prekrivene belim bodljama.

55. kalifornijski puter (Ranunculus californicus)
Kalifornijski buttercup (Ranunculus californicus) je prelepo kalifornijsko cveće.
O tome:
Kalifornijski ljutić (Ranunculus californicus) su cvetne jednogodišnje biljke iz porodice Ranunculaceae. Ove jednogodišnje biljke proizvode stabljike bez listova koje mogu narasti preko 2 metra. Stabljike su na vrhu jarko žutih cvetova sa do 22 preklapajuće latice koje okružuju zlatnožute centralne cvetove.

Kalifornijski puter je poreklom iz Kalifornije i delova Oregona i Donje Kalifornije. Ovo cveće uspeva u šikarama i šumskim staništima. Kalifornijski puter cveta od februara do maja.

Često postavljana pitanja o divljem cveću i cvetnim biljkama autohtone Kalifornije:

Šta je kalifornijski državni cvet?
Zvanični državni cvet Kalifornije je kalifornijski mak (Eschscholzia californica). Ovo živo narandžasto, crveno ili žuto divlje cveće izabrano je za državni cvet 1903.

Da li je kalifornijski mak nezakonit?
Iako mnogi ljudi veruju da je nezakonito brati kalifornijski mak, to nije tačno. Možete slobodno brati kalifornijski mak na svom privatnom zemljištu. Međutim, nezakonito je brati kalifornijski mak na javnom zemljištu kao što su savezni ili državni parkovi. Takođe je nezakonito brati kalifornijski maks privatnog zemljišta bez dozvole zemljoposednika.

Možete li brati divlje cveće u Kaliforniji?
U većini slučajeva, branje divljeg cveća u Kaliforniji je nezakonito osim ako nemate dozvolu vlasnika zemljišta. U saveznim i državnim parkovima potpuno je nezakonito brati divlje cveće. Divlje cveće možete brati samo ako raste na vašem privatnom zemljištu.

Da li su kalifornijski divlji cveće višegodišnje?
Većina divljih cveća u Kaliforniji raste kao jednogodišnje, što znači da svaki cvet traje samo godinu dana. Međutim, neke od autohtonih divljih cveća i cvetnih biljaka u Kaliforniji su trajnice. Tu spadaju uskolisna mlečnica (Asclepias fascicularis) i zapadna plavooka trava (Sisirinchium bellum).

Cveće i divlje cveće iz rodne Kalifornije – Završavanje
Kalifornija je dom blistavog divljeg cveća i autohtonih cvetnih biljaka koje uspevaju u različitim staništima. Najpoznatiji cvet u Kaliforniji je kalifornijski mak, koji je 1903. godine proglašen zvaničnim cvetom države. Mnogi cvetovi Kalifornije naseljavaju obalnu žalfiju ili oblasti čaparala. Zapamtite da je nezakonito brati bilo koje divlje cveće u Kaliforniji na javnim površinama, kao što su savezni i državni parkovi.