Zvona Irske Znacenje cveca na jeziku cveca

Značenje, simbolika i kulturni značaj zvona irskog cveća

Zvona irskog cveća (Moluccella laevis) imaju upečatljive grane čašica u obliku čaše koje okružuju savršeno nežne bele cvetove. Lepe su za gledanje i popularan su akcenat za bukete i sušene cvetne aranžmane. Ovaj vodič će vas provesti kroz sve što treba da znate o značenju i simbolici cveća zvona Irske na jeziku cveća.


Simbolično značenje zvona irskog cveća – najvažnije
Na jeziku cveća, zvona Irske najčešće simbolizuju sreću. Oni takođe nose značenje obilnog bogatstva. Iako nisu porijeklom iz Irske, oni su povezani sa zemljom zahvaljujući živopisnoj zelenoj boji biljke i uobičajenom imenu.

O cveću zvona Irske

Taksonomija
Obično se naziva zvona Irske, Moluccella laevis je jedna od osam prihvaćenih vrsta cvetnih biljaka koje pripadaju rodu biljaka Moluccella u porodici biljaka Lamiaceae (menta/žalfija/deadnettle). Druga uobičajena imena za biljku uključuju melem Molucca, dama u kadi i školjkaš.

Botaničke karakteristike
Zvona Irske mogu narasti do visine od tri do četiri stope i širiti se oko jedne stope u prečniku. Oni proizvode dugačke grane cvetnih klasova koje su u potpunosti prekrivene atraktivnim, cevastim, zvonastim čašicama u nijansi jarko zelene jabuke.

Čašice okružuju sićušne (uglavnom manje impresivne) bele cvetove. Iako mali, cvetovi su mirisni i emituju slatki, mentasti i blago citrusni miris. Stabljike ove biljke proizvode male, oštre trnje, koje mogu otežati rukovanje biljkom.

Istorija i poreklo zvona Irske

Uprkos onome što uobičajeno ime biljke sugeriše, zvona iz Irske nisu poreklom iz Irske. Umesto toga, njihov izvorni raspon obuhvata zapadnu Aziju i Turkmenistan, a biljke prirodno rastu u Turkmenistanu, Avganistanu, Turskoj, Zakavkazu, Libanu, Siriji, Palestini, Iraku i Iranu.

Biljke su široko uvedene i naturalizovane u oblastima širom sveta, uključujući severoistočnu Argentinu, centralni Meksiko, Venecuelu, Španiju, Portugal, Kipar, Krim, Tunis, Keniju, Maroko, Ukrajinu, zapadnu Rusiju i Ontario. U Sjedinjenim Državama, zvona Irske su predstavljena u nekoliko država, uključujući Oregon, Kaliforniju, Nevadu, Arizonu, Jutu, Teksas, Minesotu, Pensilvaniju i Njujork.

Etimološko značenje
Ime roda Moluccella odnosi se na Molukanska ostrva u Indoneziji, odakle se prvobitno mislilo da potiču zvona irskih biljaka. Epitet vrste laevis je latinski za glatke ili zaglađene i može se odnositi na glatku teksturu čašica biljke.

Iako nije sigurno, uobičajeno ime “zvona Irske” pretpostavlja se da se odnosi na živopisnu zelenu boju čašica biljke, boju koja se često povezuje sa Irskom i njenom kulturom.

Koristi i prednosti
Zvona Irske su prvenstveno ukrasne biljke. Uzgajaju se u bordurama i krevetima i popularne su u rezanju bašta za upotrebu u buketima i sušenim cvetnim dizajnom.

U bašti, njihovi mali, ali mirisni cvetovi privlače pčele i leptire.

Značenje, simbolika i kulturni značaj zvona irskog cveća

Zvona Irske Boje cveća i njihovo značenje i simbolika u jeziku cveća
Zvona Irske proizvode belo cveće sa zelenim čašicama. Dakle, dve osnovne boje povezane sa ovim cvetovima su zelena i bela. Na jeziku cveća, ove boje imaju svoja simbolička značenja koja se mogu kombinovati ili razmatrati zajedno sa primarnim simboličkim značenjem zvona irskog cveća (sreća i obilje bogatstva).

Na jeziku cveća, bela boja predstavlja nevinost i čistoću, što je čini uobičajenim izborom cvetnih boja za svadbene proslave. Bela takođe može da simbolizuje žalost i saosećanje, pa se takođe često koristi u cvetnim aranžmanima za sahrane.

Zeleno cveće najčešće simbolizuje obnovu, preporod, dobro zdravlje i sreću. Zelena takođe može biti povezana sa mladošću ili naivnošću.

Zvona Irske i irske svadbene tradicije
Kao iu skoro svakoj kulturi sveta, venčanja zauzimaju važno mesto u irskoj kulturi. Kao rezultat toga, nekoliko tradicija je uključeno u irske svadbene ceremonije za sreću. Ovo uključuje mladu i mladoženja koji nose razne simbole sreće, kao što su potkovice, djeteline i zvona irskog cveća.

Zvona i zvona su takođe važan deo ceremonije, jer se smatra da zvonjava zvona odvraća zle duhove i lošu sreću. Takođe se veruje da zvona sprečavaju bilo kakvu neslogu u braku. Pošto su zvona irskog cveća simbol sreće i u obliku zvona, obično se uključuju u irske svadbene ceremonije.

Proslava Dana Svetog Patrika

Uz djeteline i detelinu sa četiri lista, zvona Irske imaju značajno mesto u obeležavanju Dana Svetog Patrika i „sreće Iraca“, jer simbolizuju sreću i obilje. Kada poklanjate ili izlažete zvona Irske na Dan Svetog Patrika, zapamtite ovu izreku koja je sasvim prikladna za tu priliku: „Za svaki cvet na Zvonima Irske, ovo donosi želju: dobro zdravlje, sreću i sreću za danas i svaki dan.”

U stvari, Dan Svetog Patrika je takođe savršeno vreme u godini za početak uzgoja zvona Irske iz semena u zatvorenom prostoru. Dakle, možete proslaviti i praznik Svetog Patrika tako što ćete posaditi paketić irskih semena koje ćete uskoro moći da premestite u svoju baštu i uživate u leto.

Prikladne prilike za poklon za cveće na zvonima Irske
Prikladne prilike za poklon za cveće na zvonima Irske
Irska zvona izgledaju prelepo u skoro svakom cvetnom aranžmanu. Uz pozitivnu simboliku sreće ili obilnog bogatstva, oni su odličan poklon za skoro svaku slavljeničku priliku kada bi bilo prikladno poželeti svom primaocu sreću ili obilno bogatstvo i uspeh.

Neke sjajne prilike za poklanjanje zvona iz Irske uključuju proslavu diplome, novi posao, unapređenje, rođendan, odlazak, selidbu, veridbu ili venčanje. Sa svojim irskim bojama i asocijacijom na sreću, zvona Irske takođe su odličan poklon za svakoga ko posebno uživa u proslavljanju Dana Svetog Patrika.

Česta pitanja o cveću zvona Irske:

Šta simboliziraju zvona Irske?
Zvona Irske simbolizuju sreću.

Da li zvona Irske cveće simbolizuju ljubav?
Irska zvona ne simbolizuju ljubav, ali simbolizuju sreću i ponekad mogu predstavljati obilje bogatstva.

Da li se cveće na zvonima Irske vraća svake godine?
Zvona Irske su jednogodišnje biljke, što znači da ne rastu i ponovo cvetaju svake godine. Oni se, međutim, samoseju. Ako se biljke ostave na mestu i puste da odu u seme, one će se zasejati i rasti nove biljke sledeće sezone.

Koliko dugo traju zvona Irske?
Cvetovi zvončića Irske traju oko sedam do 10 dana u vazi, a njihove zelene čašice mogu ostati sveže do dve nedelje.

Da li su zvona Irske toksična?
Irska zvona nisu toksična.

Želimo vam sreću sa zvonima Irske
Sa svojim upadljivim klasovima jarkozelenih čašica, zvona Irske su prelepa za pogled, a miris njihovog cveća je divan za udisanje. Dakle, možete uživati u svoj sreći koju oni donose (ili barem predstavljaju) sadnjom ih u svojoj bašti, sejući ih u zatvorenom prostoru ili uživajući u njima u rezanom cvetnom aranžmanu.