Vodič za negu ruža Saveti i informacije za uzgoj

Crvene ruže su osnovni proizvod za Dan zaljubljenih, ali da li ste ikada razmišljali o tome da ih sami uzgajate kako biste u njima uživali tokom cele godine? Proces je zapravo lakši nego što mislite i može se postići u samo nekoliko jednostavnih koraka, sve dok ste dosledni.

U nastavku ćete naučiti pravilnu negu ruža u saksiji, uključujući sunce, vodu, temperaturu i druge potrebe za negom kako biste mogli da počnete da negujete svoje ruže. Takođe smo uključili različite vrste ruža, neka često postavljana pitanja o nezi i bonus odeljak o nezi buketa ruža.

Potičući iz roda Rosa u porodici Rosaceae, ovaj kultni cvet poznat je po svom predstavljanju romantike i lepote. Sa preko tri stotine vrsta, naći ćete ruže svih boja, oblika i oblika širom sveta. Izraziti miris, meke latice koje se preklapaju i oštri trnovi koji karakterišu ovaj cvet daju mu jedinstveno prisustvo koje ga izdvaja od bilo koje druge biljke.

Ako odlučite da uzgajate biljku ruže u kontejneru, poželećete da budete sigurni da biljka može da uspeva u malim prostorima. Ruže u saksiji mogu narasti do tri stope, ali obično ostaju između 6-24 inča. Idealna temperatura za ove vrste biljaka je između 60-70 stepeni Farenhajta, što je dobra vest za one koji žele da drže ruže u zatvorenom prostoru.

Vrste ruža

Dakle, koju vrstu ruže treba da uzgajate? Nisu sve ruže pogodne za gajenje u saksijama, ali postoje četiri vrste koje će biti posebno dobre kada im se pruži odgovarajuća nega. Kada odlučujete gde ćete držati ruže u saksiji, imajte na umu da je u zatvorenom prostoru idealno ako živite u ekstremnim klimatskim uslovima, dok je na otvorenom najbolje ako ste u blagoj klimi.
Minijaturne ruže (Rosa chinensis minima)

Ove vrste ruža dolaze u istoj raznolikosti boja i oblika kao i ruže sa dugim stabljikama, ali su uzgajane da ostanu relativno male veličine, oko 6-36 inča. Ovo je idealno za sadnju u saksije ili kontejnere jer eliminiše sve probleme sa prostorom koje možete imati. Takođe su zadivljujući za pogled zbog svojih delikatnih latica i upečatljivih boja!
Prizemne ruže (Rosa meidrifora)

Ako tražite ružu koja nije potrebna za održavanje, ovo bi moglo biti savršeno za vas. Kao što njihovo ime može sugerisati, ruže koje pokrivaju zemlju su nisko rastu i ne mogu biti više od 3 stope. Njihova rasprostranjena priroda stvara predivan prikaz, posebno kada počnu da se prelivaju preko ivica kontejnera i stvaraju efekat vodopada.
Patio Roses (Floribunda)

Poznate i kao minijaturna floribunda, Patio ruže su kompaktne biljke koje su savršene za kontejnere. Naraste na oko 18-24 inča, nešto su veće od standardne minijaturne ruže, ali su i dalje relativno male veličine, što ga čini savršenim cvetom za život u zatvorenom ili na otvorenom.
Poliantha ruže (Rosa multiflora)

Ove čvrste biljke rastu u grozdovima i cvetaju tokom sezone u prekrasnim nijansama krem, ružičaste i zlatne. Polianta je tipično otporna na bolesti i može trajati tokom zime, tako da ako ste neko ko živi u hladnijoj klimi, ovo može biti dobar cvet za vas.

Kako se brinuti za ruže

Koliko god da su lepe na izgled, ruže zahtevaju malo održavanja kako bi se osiguralo da žive dug i zdrav život. Međutim, praćenje ovih osnovnih koraka će vas za kratko vreme pretvoriti u stručnjaka za ruže! Takođe možete da odštampate ove ispise za negu biljaka kako biste nastavili sa rutinom nege ruža.

Sunčeva svetlost

Sunčeva svetlost: Ruže uspevaju na sunčevoj svetlosti, tako da je postavljanje vaše biljke na mesto koje ima najmanje šest do osam sati sunca svakog dana idealno. Direktna sunčeva svetlost je korisna za rast ruža, ali budite oprezni u letnjim mesecima jer visoke temperature mogu dovesti do toga da biljka uspava.

Voda

Voda: Obavezno održavajte tlo vlažnim zalivanjem biljke odmah nakon što je posađena. Odatle, nastavite da proveravate tlo da biste bili sigurni da je vlažno – ako vam se čini da je suvo, to je znak da treba ponovo zaliti. Tokom letnjih meseci, možda ćete morati da ih zalivate svakodnevno zbog toplog i sušnog vremena. U hladnije doba godine, možda ćete morati da zalivate jednom ili dva puta nedeljno — sve zavisi od vlažnosti i temperature vašeg okruženja.

Temperatura

Temperatura: U idealnom slučaju, vaše ruže treba držati u okruženju između 60 i 70 stepeni Farenhajta. Kako se zima približava, važno je imati na umu da su ruže u kontejnerima podložnije hladnijem vremenu od prizemnih biljaka. Da bi vaše ruže bile zdrave i bezbedne, obavezno malčirajte bazu kako biste obezbedili bolju izolaciju.

Toksičnost

Toksičnost: Nema dokaza da su biljke ruže toksične za kućne ljubimce. Međutim, mogu izazvati gastrointestinalnu nelagodnost i cveće tretirano određenim baštenskim proizvodima ili insekticidima može biti štetno ako se proguta. Takođe, imajte na umu da ružino trnje može izazvati posekotine i ogrebotine vašem krznenom prijatelju – pa je najbolje da radoznale šape držite dalje od biljke ruže.
Štetočine i problemi

Štetočine: Mnoge biljke postaju žrtve običnog insekta poznatog kao lisne uši, koje su sitne bube koje odvode vlagu iz listova vaših biljaka. Ruže nisu izuzetak čak i ako su u zatvorenom prostoru, zbog čega bi trebalo često da pregledate biljku. Ako otkrijete da vaša ruža u saksiji ima infestaciju lisnih uši, možete ih poprskati flašom vode.

Problemi: Najčešći problemi sa kojima se suočavaju saksijske ruže su gljivične bolesti, uključujući pepelnicu i crnu pegavost. Da biste to izbegli, budite sigurni da vaše ruže imaju dobru cirkulaciju vazduha tako što ćete biljke razmaknuti tri stope i držati ih blizu prozora.

Presađivanje i razmnožavanje

Presađivanje: Ako ste zabrinuti zbog čestog presađivanja ruža, ne brinite! Većinu ruža treba presađivati samo svake dve ili tri godine. Neki nagoveštaji da bi vaša biljka mogla da dobije novu saksiju uključuju požutelo lišće ili venuće latice. Međutim, ako ste primetili da je vaša ruža prerasla svoj kontejner, to je znak da promenite saksiju. Kada to radite, najbolje je koristiti bogatu mešavinu zemlje da biste održali visok nivo hranljivih materija.

Razmnožavanje: Da biste pravilno razmnožili biljku ruže, obavezno probušite malu rupu olovkom ili prstom u najmanje 6 inča tla za saksije. Odatle umetnite stabljiku i čvrsto zapakujte zemlju tako da vaš cvet ima dobru osnovu za rast.

Česta pitanja o Rose

Briga o ružama u saksiji može biti teška za neke, posebno ako ste prvi vlasnik biljke. Pogledajte naše brze odgovore na često postavljana pitanja o ružama.

Kako održavate biljku ruže?

Da biste osigurali zdrav rast vaše biljke, morate pokriti osnove. Dajte svojoj ruži u saksiji najmanje šest sati sunčeve svetlosti svakog dana. Da biste utvrdili koliko vode treba da date svojoj biljci ruže, proverite prstom tlo – uvek treba da ima vlažnu konzistenciju.

Da li ruže vole sunce ili senku?

Većini ruža u saksiji treba najmanje šest do osam sati sunčeve svetlosti svakog dana da bi uspele. Direktna sunčeva svetlost je najbolja, ali ako je vaša biljka u delimičnoj senci, nastaviće da raste, samo sporije.

Koliko dugo traju ruže u saksiji?

Kontejnerske ruže mogu trajati između dve do tri godine, a zatim će im biti potrebno presađivanje kako bi mogle da nastave da rastu sa svežom zemljom. Ako je vaša biljka prerasla svoju saksiju, obavezno kupite novu sa drenažnim rupama! Pogledajte dodatne procene koliko dugo ruže traju da biste dobili bolju predstavu o životnom veku vašeg cveća.

Kako se brinuti za minijaturne ruže?

Minijaturnim ružama je potrebno direktno sunce i stalno vlažno tlo. Najbolje je držati biljku na 70 stepeni Farenhajta i dalje od izvora toplote. Često proveravajte svoju biljku i uklanjajte sve mrtve izrasline ili štetočine koje bi mogle da ugroze njeno zdravlje.

Koliko često treba hraniti ruže?

Kada vaša biljka cveta, vodite računa da redovno zalivate i hranite tečnim đubrivom (generičko đubrivo će učiniti trik). Nanesite đubrivo svake dve nedelje tokom letnjih i jesenjih meseci za optimalan rast.

Saveti za negu buketa ruža

Ne zaboravimo na bukete! Bilo da dobijete ruže na poklon ili odlučite da se počastite, postoji nekoliko saveta koje treba da imate na umu kada naučite kako da održite sveže rezane ruže u životu.

Uz vaše ruže treba da prilože dva paketića cvetne hrane i uputstva za negu cveća. Pratite dolenavedena uputstva (kao i ona koja ste dobili uz vaš buket) i vaše ruže bi trebalo da cvetaju i cvetaju.

Pažljivo odmotajte zaštitnu plastičnu podlogu preko vrha vašeg buketa.
Uklonite spoljne zaštitne latice. Ove robusne spoljne latice se obično ostavljaju da zaštite vaše ruže tokom isporuke.
Pod uglom odrežite jedan inč stabljike pod tekućom vodom. Kada se stabljike odseku, otvaraju se pore cveta i omogućava im da piju vodu (ugao olakšava da stabljika apsorbuje vodu).
Skinite višak lišća sa stabljika koje će pasti ispod nivoa vode. Ovaj višak lišća može zamutiti vodu ili može usisati previše vode, ostavljajući manje za stvarne cvetove.
Napunite vazu vodom sobne temperature i pomešajte je sa jednim paketom hrane za cveće.
Ponovo isecite stabljike, promenite vodu i dodajte drugi paket hrane za cveće trećeg dana ili kada voda počne da postaje žuta i mutna. Ako voda počne da menja boje, to znači da u njoj rastu bakterije, zbog čega će cvetovi brže venuti.
Za najduži život, držite svoje ruže dalje od direktne sunčeve svetlosti, izvora toplote i propuha. Cveće će trajati duže ako živi u prostoriji koja ima hladnu temperaturu.

Bez obzira da li više volite sveže rezano cveće ili prelepu ružu u saksiji, oboje su odličan način da dodate lagani miris i ulepšate svoj prostor. Jednom kada shvatite osnovne savete i uspostavite rutinu nege biljaka, trebalo bi da ide glatko. Sada kada ste spremni da izaberete ružu za svoj prostor, slobodno pogledajte različita značenja boja ruže da biste pronašli boju koja vam najbolje odgovara!