Vodič za negu biljaka pauka informacije o uzgoju saveti

Ne dozvolite da vas to ime uplaši! Biljke pauka se brzo prilagođavaju svakom okruženju i imaju vrlo malo problema, zbog čega je ova biljka odobrena. Oni su ljupke biljke na prozorima ili izvanredni prijatelj biljaka u kancelariji. Naučite odgovarajuću negu biljaka pauka, prednosti i odgovore na sva pitanja koja imate.


Pregled biljke pauka

Biljka pauk je dobila ime po malim “štenadima” koji podsećaju na telo pauka i takođe mogu da proizvedu sićušne bele cvetove sa dugih stabljika. Mladunci i cveće imaju tendenciju da cvetaju tokom leta. Biljke pauka su prvobitno bile pokrivače tla u tropskim kišnim šumama Južne Afrike, a uselile su se u naše domove u 19. veku.

Istraživanje NASA-e otkrilo je da biljka pauk ima sposobnost prečišćavanja vazduha. Ova biljka može ukloniti do 90% potencijalno toksičnih hemikalija koje plutaju okolo. Stres se može ograničiti, a mentalno zdravlje poboljšati kada je vazduh u prostoriji čistiji.

Vrste biljaka pauka

U južnoafričkoj tropskoj kišnoj šumi se nalazi oko 65 različitih vrsta biljaka pauka. Ipak, postoji samo šačica koju smo doneli u svoje domove. U nastavku smo naveli pregršt najčešćih vrsta biljaka pauka.

Chlorophitum Comosum ‘Variegatum’ (biljka aviona)

Najčešća od svih biljaka pauka, chlorophitum comosum „variegatum“ ima prugaste listove. Sredina svakog lista je svetlo žuta, dok je obris šumsko zelen. Biljka ima mnogo šarma da popuni prostor u prostoriji. Ova vrsta biljaka pauka deluje kao najbolji prečišćivač vazduha.
Chlorophitum Comosum ‘Reverse Variegatum’ (biljka obrnutog pauka)
nega biljaka pauka chlorophitum comosum reverse variegatum

Kao što naziv govori, obris i sredina listova su suprotni od variegatum. Obris listova je bledo žut, dok je sredina šumsko zelena. Ova vrsta biljke pauka je odličan način da se stvari pomešaju – one takođe rastu prilično velike!

Chlorophitum Lakum (biljka zebra)

Biljka pauka zebra izgleda kao „obrnuti variegatum“, ali ima mnogo svetlije žute obrise na listovima. Ova sorta ne raste tako visoka kao druge – umesto toga, ima tendenciju da raste više nego više. Možda ih je malo teško pronaći u bilo kom rasadniku, pa proverite na mreži gde da pronađete ovu jedinstvenu biljku pauka.

Chlorophitum Comosum (Bonnie biljka)

Ova sorta biljke pauka razvija kovrdžave listove i kovrdžave potomke. Biljka bonnie pauka liči na šarolik pauk, ali samo kovrdžavu! Definitivno ih je teže pronaći od drugih uobičajenih vrsta paukova, ali ljudi imaju tendenciju da kupuju biljne reznice kako bi pokrenuli sopstvenu biljku bonnie pauka.

Kako se brinuti za biljku pauka

Kao što smo ranije spomenuli, biljke pauka su odobrene za crni palac, što znači da nema potrebe za stresom kada se brinete o njima. Međutim, ako smatrate da vaša biljka posmeđi ili ne izgleda tako živahno koliko bi trebalo, pogledajte naš vodič za oživljavanje biljke. Da biste izbegli bilo kakvu štetu biljci, pratite naš vodič za negu biljaka pauka u nastavku.

Sunčeva svetlost: Iako nisu izbirljive sa osvetljenjem, biljke pauka najbolje uspevaju na jakom svetlu, jer su poznate po tome što su prozorske biljke. Pošto nisu selektivni u pogledu izbora osvetljenja, dobro će se snaći i u uslovima delimičnog direktnog sunca. Pazite da vaša biljka pauka ne dobije previše sunca – to je primetno ako lišće počne da gori.

Voda: Kada primite svoju novu bebu biljke pauka, zalivajte povremeno, a ne jednom nedeljno. Najbolje pravilo je da ih pustite da se potpuno osuše između zalivanja. Povremeno proveravajte tlo prstom i kada se zemlja potpuno osuši, vreme je za ponovo zalivanje! Kada vaša biljka pauka u potpunosti sazri, češće ćete je zalijevati.

Temperatura: Biljke pauka vole sunce, ali takođe preferiraju hladne temperature u rasponu od 55–5ºF. Veoma su zatvorena biljka jer više vole niže temperature, ali ne brinite ako su smeštene na nešto toplijim temperaturama. Izbegavajte temperature od 50ºF i niže.
biljka pauka u saksiji na vrhu kopije: toksičnost sa simbolom lobanje i ukrštenih kostiju

Toksičnost: Biljka se predstavlja kao netoksična, ali potencijalno može biti štetna za mačke i ako se pojede može dovesti do uznemiravanja stomaka i povraćanja.

Štetočine: Biljke pauka su teške kada su u pitanju štetočine, ali su podložne nekim napadima štetočina. Lisne uši, brašnaste bube, Vajtfild i paukove grinje mogu pojesti vašu biljku pauka, ali to se može izbeći tako što ćete s vremena na vreme zamagliti biljke. Ako se problem pogorša, možete koristiti prirodne insekticide napravljene od sirćeta da biste ih se rešili.

Problemi: Najviše uobičajeni problem za biljke pauka je da vrhovi listova mogu da se smežuraju i postanu smeđi ili crni. Preterano zalivanje je obično problem, a ne nedovoljno zalivanje. Obavezno ostavite da se zemlja potpuno osuši pre ponovnog zalivanja.

Biljke pauka su iz tropskih prašuma, pa više vole vlažnost. Postavljanje vaše biljke u vlažniju prostoriju, kao što je kupatilo, ohrabriće vašu biljku da cveta i izbegava smeđe ili crne vrhove.

Presađivanje: Divne vesti – biljke pauka ne moraju često da se presađuju jer veliki deo njihovog rasta dolazi kroz njihovo lišće i sadnice. Glavni znak da biljku pauka treba presaditi je ako se klupko korena izdiže iznad ivice saksije. Proleće je idealno vreme za presađivanje biljaka pauka.

Razmnožavanje: Ako niste sigurni koliko ste pametni u razmnožavanju biljke, biljke pauka su biljke najlakše za početak. Sve što treba da uradite je da sadite sadnice, koje je lako uočiti. Biljke izgledaju slično minijaturnim verzijama biljke pauka. Redovno vodite računa o novoj saksiji da biste uspešno razmnožili biljku pauka.

Uobičajena pitanja o biljkama pauka

Imate pitanje o svojoj biljci pauka? Pogledajte ova često postavljana pitanja i pronađite svoj odgovor. Ako ne vidite svoj upit, slobodno ga postavite u odeljku za komentare ispod.

Zašto moja biljka pauka postaje žuta?

Žuti listovi često znače da u zemljištu ima viška minerala ili đubriva, što znači da ćete možda morati da presadite biljku pauka u neutralnije tlo. Listovi takođe postaju žuti zbog nedostatka svetlosti.
Možete li da odsečete smeđe vrhove sa biljaka?

Možete da odsečete smeđe vrhove biljaka pauka prateći nekoliko mera predostrožnosti. Prvo, obavezno koristite oštre makaze da biste napravili precizan rez. Drugo, ako je većina lista braon, najbolje je odrezati ceo list. Na kraju, kada sečete, ponovite oblik lista svojim rezovima i ostavite malu količinu braon vrha da biste izbegli otvaranje nove rane.

Kako spasiti prezalivenu biljku pauka?

Premestite svoju biljku u senovito područje, iako biljke pauka više vole sunce. Zatim uklonite sve mrtve ili umiruće listove. Zatim proverite da li saksija u kojoj se nalazi vaša biljka pauk ima odgovarajuću drenažu i ako je moguće, stvorite vazdušni prostor između korena. Uklonite i sve mrtve ili umiruće korenje. Na kraju, zalijte zemlju kada se osuši na dodir. Ako je potrebno, možete tretirati fungicidom.

Koje je najbolje đubrivo za biljke pauka?

Višenamensko, potpuno, rastvorljivo u vodi ili granulirano đubrivo sa vremenskim otpuštanjem je prikladno za biljke pauka. Budite oprezni u prekomernom đubrenju vaše biljke, jer će listovi posmeđiti. Koristite đubrivo štedljivo.

Na tržištu ste za zapanjujuću biljku koja se lako održava i za prečišćavanje vazduha? Ne brinite, mi ćemo vas prijaviti! Ako tražite novu biljku pauka o kojoj ćete brinuti, pogledajte sve naše ovde. Definitivno će vam trebati jedan za svaku sobu! Pošto je razmnožavanje jednostavno, možete proizvesti bezbroj biljaka pauka jednostavnim uzimanjem jednog.

Ako ste zaboravni kada je u pitanju briga o kućnim biljkama, pogledajte ove ispise za negu sobnih biljaka da biste bili najbolji roditelj biljaka.