Vodič za negu alstromerije laki saveti za sadnju uzgoj i negu

Da li želite da dodate novu sortu cveća svom domu ili bašti? Alstromerije su savršen izbor – veoma su raznovrsne, mogu da rastu na mnogim lokacijama i dolaze u širokom spektru upečatljivih boja.

Ako ste tek počeli da se bavite baštovanstvom ili ste prvi put vlasnik alstromerije, učenje kako da se pravilno brinete za svoju biljku ne mora da bude komplikovano. Ovaj vodič za negu alstromerije sadrži sve informacije koje su vam potrebne da biste uspešno sadili, uzgajali i brinuli se za vaš najnoviji dodatak.

Vodič za negu altstroemerije sa ružičastim cvetom na beloj pozadini

Alstroemeria je gomoljasta višegodišnja biljka poreklom iz Južne Amerike, posebno u Čileu i Brazilu. Poznato i kao „Ljiljan Inka“ ili „Peruanski ljiljan“, ovo cveće cveta početkom leta i može trajati tokom cele jeseni u zavisnosti od sorte. Ova biljka proizvodi cvetove nalik ljiljanima sa jakim stabljikama koje rastu u grmu do dva do tri stope visine. Alstromerija uspeva u toplijem vremenu (zone 7-10).

Član porodice Alstroemeriaceae, ovaj cvet je dobio ime po Klausu fon Alstromeru, švedskom baronu koji je ovu vrstu uveo u Evropu 1700-ih. Od tada, ova biljka je postala popularan cvet cvećara širom sveta. Pored toga, ovi ljiljani simbolizuju odanost, posvećenost i prijateljstvo, pa se šalju u mnogim prilikama i mnogim primaocima – sjajno kao cveće za godišnjicu ili samo zato.

Vrste cveća alstromerije

Postoji preko 120 vrsta cveća alstromerije u različitim bojama kao što su žuta, narandžasta, crvena, bela, roze i ljubičasta. Alstromerije su poznate po svojih pet do sedam dugih prašnika, kao i po svojim izrazitim pegavim grlom i kontrastnim šarama boja – čineći upečatljive dodatke mešanim buketima. Ako niste sigurni koju sortu alstromerije da izaberete, istražite šest vrsta cveća alstromerije.

Bali

Alstroemeria Bali cveta zlatnim cvetovima kajsije sa smelim prugama crvene i mahagonija. Svetle boje omogućavaju im da se dobro stapaju sa drugim letnjim cvećem. Ovo je gusto razgranata biljka sa tamnozelenim listovima. Pošto ova sorta raste kraće (32 inča) od drugih alstromerija, savršeno se uklapaju za manje bašte ili ako želite da ih posadite u saksiju.

Candi

Slično svom imenu, sorta Candi od Alstroemeria prikazuje cvetove slatkiša ružičaste boje. Ova sorta je viša od drugih cvetova alstromerije, dostižući visinu do 3 metra. Zbog svoje visine, idealan je za one koji prvi put uzgajaju jer su snažniji.

Fougere

Fougere je bela sorta Alstroemeria sa ružičastim i belim akcentima. Može narasti do 28 inča i odličan je za male bašte. Obavezno držite ovu sortu dalje od vaše kože jer može izazvati manje iritacije.

Inca Ice

Inka Ice je sorta koja može narasti do tri stope u visinu. Latice su kremasto žute ili boje kajsije koje su naglašene bordo prugama iznutra. Pošto ova vrsta ima vitke listove, postaje idealna granična biljka za baštu. Inka Ice je jedan od retkih koji najbolje radi sa malčiranjem u zimskim mesecima.

Indijsko leto

Indijsko leto je upečatljiva sorta koja dolazi sa listovima bronzane boje. Latice imaju svetle bakarno-narandžaste ili zlatne cvetne latice koje su jednom procvetale. Ova biljka naraste do preko 28 inča i odlična je za privlačenje leptira u vašu baštu. Indijsko leto dobro uspeva na punom suncu ili delimičnoj senci.

Princeza Fabijana

Pošto sorta Princess Fabian doseže visinu od jedne stope, dobro se snalaze i u saksijama u kontejnerima. Njegove kremasto bele latice stvaraju osnovu za svetlo žutu unutrašnjost cveta i iskaču na tamnozelenim listovima. Kada se sadi na otvorenom, princeza Fabijan preferira zemljište na vlažnoj strani i tupo sunce.

Kako uzgajati alstromeriju i saveti

Alstromerija je biljka koja se lako uzgaja. Evo nekoliko saveta i trikova za negu biljaka koji će vam pomoći da vaša Alstroemeria bude najzdravija.

Sunčeva svetlost

Sunčeva svetlost: Cveće alstromerije treba posaditi na delu vašeg vrta koji je uglavnom sunčan. Uspevaju kada dobiju puno jutarnje sunce i delimičnu senku popodne.

Voda

Voda: Ove biljke najbolje rade kada se redovno zalijevaju. Kada prvi put posadite, držite korenike (podzemne stabljike) vlažnim dok ne vidite da se pojave prvi izdanci, a zatim po jedan inč vode svake nedelje. Nakon što se biljka učvrsti, može uzeti manje vode. Izbegavajte prekomerno zalivanje jer će to dovesti do truljenja korena.

Temperatura

Temperatura: Jesen i proleće su najbolje vreme za sadnju alstroemerije gde se idealna temperatura kreće od 65-80°F. Kako temperature postepeno postaju sve toplije pri kraju proleća, staklenici mogu pomoći u sprečavanju sprženog lišća.

Toksičnost

Toksičnost: The Alstro biljka oemeria sadrži toksin tulipalin, koji može biti štetan za sve životinje. Tulipalin je prisutan u soku odsečenog dela cveta i može izazvati iritaciju pri kontaktu i reakciju ako se proguta. Iako se ove biljke smatraju netoksičnim za kućne ljubimce, one i dalje mogu izazvati neprijatne reakcije kod mačaka i pasa ako se progutaju, kao što su iritacija usta, povraćanje i iritacija probave.

Da biste bili bezbedni, nosite rukavice kada rukujete biljkom Alstroemeria kako biste izbegli potencijalnu iritaciju kože i izbegavali dodirivanje ruku i usta ako dođete u kontakt.

Štetočine i problemi

Štetočine: Zbog svojih blago toksičnih listova i cvetova, Alstroemeria ima malo životinjskih štetočina. Međutim, insekti mogu izazvati probleme za biljku. Najčešći štetočini uključuju lisne uši, puževe, paukove grinje i tripse. Ove štetočine takođe mogu da prenose i šire određene bolesti na ove biljke.

Problemi: Iako su alstromerije otpornija biljka, niske temperature i dalje mogu izazvati probleme. Izbegavajte sadnju u senovitim predelima i premestite biljke u saksiji u sklonište kada se približe hladniji meseci.

Gljive su čest problem sa kojim se ove biljke mogu suočiti. Uobičajena bolest koja može da utiče na biljku naziva se trulež korena pitijuma, gde gljive izazivaju usporavanje rasta zbog uvenulih i slabih stabljika. Ova vrsta gljiva raste kada je tlo previše vlažno tokom dužeg vremenskog perioda. Pored toga, siva plijesan pod nazivom Botritis Blight može oštetiti biljke ako su posađene preblizu. Nedostatak prostora između biljaka može dovesti do loše filtracije vazduha, uzrokujući toplo i vlažno okruženje koje je idealno za rast buđi.

Ako vaša alstromerija ima znake bilo koje bolesti, obavezno uklonite i odbacite sve zahvaćene delove.

Presađivanje i razmnožavanje

Presađivanje: Kada presađujete svoju alstromeriju, zalijte zemlju nekoliko sati pre nego što nameravate da je uklonite iz saksije. Nanesite dovoljno vode tako da vidite da izlazi iz drenažne rupe. Ovo će omogućiti da zemlja ostane netaknuta kada uklonite biljku.

Zatim uklonite alstromeriju iz kontejnera, pazeći da korenje i tlo budu netaknuti. Raširite korenje biljke na njeno novo mesto, bilo da se radi o zemlji ili novom kontejneru. Pažljivo zapakujte zemlju oko biljke i dodajte jedan inč vode. Dok se uspostavi nakon presađivanja, obavezno zalijte biljku svaka dva do tri dana dok se navikne na novo okruženje (oko tri nedelje). Posle toga možete postepeno da ga manje zalivate.

Razmnožavanje: Postoje dva načina razmnožavanja cveća alstromerije. Možete posaditi seme, ili možete iskopati lukovice i podeliti rizome. Da biste to uspešno uradili, odrežite biljku šest inča iznad zemlje deset dana pre nego što planirate da preuzmete lukovice. Kada iskopate lukovice, obavezno izvadite sve korenje i tačke rasta.

Dok ponovo sadite lukovice, stavite ih šest inča niže u saksije ili 12 do 18 inča jedan od drugog u zemlju. Nakon otprilike 10-15 nedelja, vaša Alstroemeria će početi da cveta i to će nastaviti dve do četiri godine.

Alstroemeria Aftercare

Briga o alstromeriji je važna nakon što je posadite. Evo nekoliko stvari koje treba uzeti u obzir kada je u pitanju naknadna nega:

Koristite đubrivo: Kada procvetate, koristite đubrivo sa visokim sadržajem kalijuma svake nedelje tokom vegetacije.
Povucite stabljike umesto rezanja: Da biste promovisali novo cvetanje, povucite stabljike iz osnove biljke umesto da ih sečete. Njihovim rezanjem se izbegava bilo kakvo oštećenje biljke. Takođe, skinite mrtvo cveće kako se vaša alstromerija ne bi namnožila van kontrole samosevanjem.
Koristite malč: Malč je odličan za održavanje toplote Alstroemerije u hladnijim klimama. Ovo treba uraditi prve dve zime nakon što ste ga posadili. Da biste izbegli truljenje, držite malč najmanje dva inča od baze.

Uobičajena pitanja i brige o nezi cveća alstromerije

Da li je Alstroemeria godišnja ili višegodišnja?

Većina cveća alstromerije su trajnice, što znači da su dugovečne, hladno otporne biljke koje se vraćaju iz godine u godinu. Jednom zasađene, trajnice zahtevaju manje vode, što ih čini odličnim biljkama za one koji vrte u sušnijim područjima ili žele da smanje potrošnju vode.

Savet: Zasadite višegodišnje biljke koje su izvorne u vašem kraju. Ovo pomaže dobrodošlicu oprašivačima i lokalnim divljim životinjama u vašu Alstromeriju.

Da li Alstromeriju treba smanjiti?

Za razliku od mnogih drugih višegodišnjih biljaka, Alstroemeria će ostati zelena u toplim klimama do perioda cvetanja. Preporučuje se da se ove biljke ne seku na zemlju jer će to negativno uticati na vegetativni rast i zaustaviti cvetanje cveta do sledeće sezone.

Savet: Ako su stabljike odumrle tokom hladnijih zimskih meseci, mogu se odrezati samo do osnove kako bi se biljka sredila.
Koliko dugo traje Alstroemeria?

Pošto su biljke Alstroemeria višegodišnje, mogu preživeti mnogo godina kada se pravilno posade u vašoj bašti. Takođe možete iskoristiti cvetne reznice, koje mogu trajati oko dve nedelje kada se stave u vazu.

Savet: Da bi reznice alstromerije trajale, postavite svoju vazu na hladnije mesto, dalje od propuha i direktne sunčeve svetlosti. Obavezno ih držite podalje od svežeg voća i povrća jer emituju gas etilen koji je štetan za rezano cveće.
Koje je najbolje tlo i đubrivo za alstromeriju?

Kiselo zemljište koje je dobro drenirano i uključuje organske materije kao što su stajnjak ili kompost. Kada sadite cvet Alstroemeria, koristite opšte granulirano đubrivo.

Savet: Kada zalivate svoju alstromeriju, pazite da ne zasitite previše ili pustite da se zemlja osuši između zalivanja.
Možete li uzgajati alstromeriju u saksijama?

Cveće alstromerije se može uzgajati u saksijama ili kontejnerima sve dok su dovoljno velike. Ako je saksija premala, može doći do pregrevanja tla, što sprečava cvetanje cveća. Obavezno premestite svoju alstromeriju u saksiji u sklonište kada se približe hladniji meseci. Biljke u saksiji su podložnije nižim temperaturama od onih koje su zasađene u zemlji.

Savet: Pošto većina sorti cveća alstromerije raste visoko, posadite cvet sa potporom pričvršćenom za stabljiku kako biste ga držali uspravno.

Bez obzira da li svoju alstromeriju koristite kao kućnu biljku ili kao prelep dodatak vašoj bašti, ovaj vodič za negu alstromerije i saveti će obezbediti da ona napreduje godinama koje dolaze – da ne spominjemo, biće savršen cvetni poklon ili buket!