Najbolja mesavina tla za ruze u saksiji

Ako uzgajate ruže u saksijama ili posudama, izuzetno je važno da pravilno dobijete ispravnu vrstu tla. U ovom članku ćemo pogledati najbolju mešavinu tla za ruže u saksiji.


Najbolja mešavina tla za ruže u saksiji
Kada uzgajate ruže u saksijama, najbolje je koristiti kompost, a ne tradicionalno baštensko zemljište. Mešavina mešavine dve trećine saksije i jedne trećine komposta deluje veoma dobro. U idealnom slučaju, koristite kompost na bazi ilovače ako možete, jer to obezbeđuje dobar balans između drenaže, zadržavanja vode i ishrane.

Još jedan dobar recept za ruže u saksiji je jednaka količina mešavine za saksiju, baštenskog komposta i dobro istrunulog stajnjaka. Ovo obezbeđuje obilje bogatih hranljivih materija za podsticanje razvoja cvetova, a istovremeno pruža i dobru drenažu.

Koju god mešavinu komposta da koristite, smatram da pomaže i posipanje nekim koštanim brašnom. Koštano brašno sadrži dodatni fosfor i azot koji podstiču rast, a takođe dodaje malo kalcijuma. Alternativno, možete koristiti i male doze krvnog obroka.

Ako je vaša mešavina komposta gusta, možete umešati i malu količinu perlita, peska ili finog zrna. Ovo pomaže da se poboljša drenaža i obezbedi bolja cirkulacija vazduha oko korena.

Zašto je vrsta tla važna

Svim biljkama je potrebna odgovarajuća vrsta tla. Međutim, izbor tla je od vitalnog značaja za biljke koje rastu u saksijama. Zemljište treba da podržava korenje, a istovremeno biljku snabdeva sa puno hranljivih materija.

Biljke koriste svoje korenje da usisavaju vodu i vitalne hranljive materije kao što su azot, fosfor i kalijum iz zemlje. Najbolji tipovi zemljišta sadrže korisne mikrobe koji razgrađuju ove esencijalne hranljive materije. Rad ovih mikroba omogućava biljkama da efikasnije apsorbuju hranljive materije i minerale.

Tlo takođe treba da dobro izbalansira drenažu, aeraciju i zadržavanje vode. Ovo je posebno važno u kontejnerima jer biljke u saksiji mogu da se osuše brže od biljaka koje rastu u zemlji.

Ali ako se mešavina za saksije ne ocedi dovoljno brzo ili ne obezbedi dobar protok vazduha oko korena, može postati vodena. Ovo često dovodi do problema kao što je trulež korena i takođe može podstaći gljivične bolesti.

Objašnjene različite vrste tla

Kada uzgajate biljke u saksiji, uvek je najbolje koristiti kompost. Normalno baštensko zemljište nije pogodno za kontejnere jer ne sadrži dovoljno hranljivih materija za biljke u saksiji. Baštensko zemljište takođe može da nosi štetne bakterije i bolesti.

Kompostne mešavine se ponekad prave od ilovače, treseta ili peska. Ostali sastojci mogu uključivati kokosov kokos , odlitke od crva i druge vrste organske materije. Tačni sastojci koji se koriste da svakom kompostu daju različita svojstva koja utiču na aeraciju, drenažu i nivoe hranljivih materija.

Mnogi komercijalni komposti se prave od ilovače zemlje kao osnove. Ilovača je idealna jer sadrži puno hranljivih materija i vlage, ali i dalje pruža dobru drenažu i aeraciju. Ova ravnoteža različitih svojstava čini kompost od ilovače pogodnim za biljke u saksiji.

Kompost na bazi treseta je popularan, ali postoje pitanja u vezi sa njegovom održivošću. Kompost na bazi treseta takođe može biti prilično gust, što znači da sadrži mnogo vode i hranljivih materija. Međutim, kompost na bazi treseta nije tako dobro drenirajući kao drugi komposti, što može uticati na protok vazduha.

Kada birate medijum za biljke u saksiji, takođe morate uzeti u obzir pH nivoe . Nivo pH zemlje ili mešavine komposta određuje koliko je kiselo ili alkalno. Neke biljke više vole kisele mešavine, dok drugima treba više neutralnih ili alkalnih mešavina.

Kako saksije utiču na izbor tla?
Biljke koje rastu u kontejnerima brže troše hranljive materije i vlagu od biljaka koje rastu u zemlji . Kao takve, biljkama u saksiji je potreban kompost, a ne standardna baštenska površina, jer kompost sadrži više hranljivih materija. Ako koristite uobičajeno zemljište za biljke u saksiji, vaše biljke možda neće moći da proizvedu snažan, zdrav rast.

Korišćenje komposta takođe vam omogućava da uzgajate biljke koje se ne bi dobro ponašale u vašoj bašti. Uzgajanje biljaka u kontejnerima sa kompostom takođe će vam omogućiti da prilagodite mešavinu komposta potrebama biljke.

Umesto da koristite običnu baštensku zemlju za kontejnerske biljke, koristite je za popunjavanje ivica bašte. Baštensko zemljište je pogodnije za druge baštenske projekte, a ne za uzgoj biljaka u saksiji.

Znaci da vaša ruža u saksiji raste u pogrešnoj mešavini zemljišta

Žuti ili smeđi listovi
Ako vaša ruža u saksiji ima žuto ili smeđe lišće, možda ne dobija dovoljno hranljivih materija. Ova boja na listovima jedan je od glavnih simptoma nedostatka hranljivih materija. Dodajte još malo komposta i redovno đubrite svoje ruže u saksiji kako biste im dali puno hranljivih materija.

Opušteni ili žuti listovi
Ako je vaša ruža mlohava i klonula sa žutim listovima, možda sedi u vlažnom zemljištu. Ovo je uzrokovano prekomernim zalivanjem ili lošom drenažom tla. Dopunite zemlju sa malo peska, perlita ili finog zrna da biste poboljšali drenažu. Pustite da se zemlja još malo osuši pre nego što nastavite sa zalivanjem ruža .

Najčešća pitanja o najboljoj mešavini zemlje za ruže u saksiji:
Koje je najbolje tlo za ruže u saksijama?
Najbolje tlo za ruže u saksiji je mešavina mešavine za saksije i komposta. Ovo obezbeđuje puno hranljivih materija dok omogućava dobru drenažu. Takođe možete umešati malo dobro istrulelog stajnjaka.

Da li ruže dobro stoje u saksijama?
Ruže dobro rastu u saksijama, iako su neke vrste ruža pogodnije za kontejnere od drugih. Ako želite da uzgajate ruže u saksiji, izaberite minijaturne, terasu, poliantu ili male penjačice ili floribunda ruže.

Da li je Miracle-Gro zemlja za saksije dobra za ruže?
Miracle-Gro mešavina za saksije je dobra za ruže, ali je dobra ideja da je kombinujete sa kompostom. Koristite dve trećine mešavine Miracle-Gro za saksije i jednu trećinu komposta.

Okončanje
Ruže su prelepo, šareno cveće poznato po svojim fantastičnim mirisima. Kada uzgajate ruže u saksijama, koristite mešavinu komposta umesto tradicionalne baštenske zemlje. Ruže u saksiji veoma brzo koriste hranljive materije, što znači da baštenska zemlja nije pogodna. Dve trećine mešavine za saksije i jedna trećina komposta je dobra mešavina za ruže u saksiji. Možete dodati i malo koštanog brašna ili dobro istrunulog stajnjaka za dodatno povećanje hranljivih materija.