Kako uzgajati ruze u saksijama i kontejnerima Vodic korak po korak

Ruže su lepa, raznovrsna grupa biljaka iz porodice Rosaceae. Neke vrste ruža dobro rastu u saksijama, što ih čini idealnim za manje bašte. Tako da svako može uživati u ovim fantastično mirisnim i šarenim cvećem . U ovom članku ću objasniti kako uzgajati ruže u saksijama i kontejnerima.


Najbolje sorte ruža za uzgoj u kontejnerima
Koristite kompaktne sorte ruža kao što su minijaturne ili patio ruže za male ili srednje kontejnere. Ove sorte su uzgajane posebno da imaju manji korenov sistem. Takođe možete uzgajati ruže koje pokrivaju zemlju u saksijama jer će se kretati sa strane, stvarajući atraktivan prikaz.

Ako imate veliki lonac, ruže Poliantha dobro rade. Ove sorte su kraće od mnogih drugih ruža i proizvode grozdove sitnih cvetova. Ponovljeno cvetajuće ruže su idealne za kontejnere, posebno u malim baštama.

Evo nekih od najlepših minijaturnih ili vrtnih ruža za uzgoj u saksijama:

Roza ‘Kju Gardens’
Rosa ‘Lep dan’
Rosa ‘Robin Redbreast’
Rosa ‘Stars ‘n’ Stripes’
Rosa ‘Sveet Dream’
Najbolje vrste kontejnera za ruže
Najbolje je koristiti relativno veliku, duboku saksiju kada uzgajate ruže u kontejnerima. Ovo daje vašoj ruži dovoljno prostora da raširi svoje korene. Velike saksije drže više zemlje, što pomaže da se zadrži više vlage i hranljivih materija.

Izaberite saksiju koja je široka najmanje 15 inča i dovoljno duboka da primi koren. Glinene ili keramičke posude su idealne jer su izdržljive. Izbegavajte drvene kontejnere jer se mogu lako oštetiti. Uvek izaberite lonac koji ima neke drenažne rupe.

Pogodne zone za uzgoj ruža u saksiji

Većina ruža dobro raste u USDA zonama 4 do 10. Međutim, ruže u saksiji bolje odgovaraju zonama 5 do 9 jer su im potrebne umerene temperature. Ruže u saksiji se brže suše i podložnije su niskim temperaturama od ruža koje rastu u zemlji.

Gde postaviti ruže u saksiji
Ružama u saksiji je potrebno zaštićeno mesto koje ih štiti od jakih ili hladnih vetrova. Ruže koje rastu u kontejnerima trebaju otprilike šest do osam sati punog sunca dnevno. Aspekti okrenuti prema istoku ili jugu su idealni jer ova područja pružaju direktno sunce ujutru, a ne popodne.

Zahtevi za tlo za ruže u kontejnerima
Kao i svim ružama, ružama u saksiji su potrebna bogata, dobro drenirajuća tla koja i dalje zadržavaju malo vlage. Ilovaste mešavine za saksije su idealne jer su bogate hranljivim materijama i dobro uravnotežuju drenažu i zadržavanje vlage.

Glinena zemlja takođe dobro funkcioniše ako pomešate fini zrnat, perlit ili pesak da biste poboljšali drenažu. Dodajte dosta komposta da biste obezbedili dodatne hranljive materije ako imate peskovito tlo.

Kako posaditi ruže u kontejnerima

Pravilna sadnja ruža u kontejnerima daje ovim prelepim biljkama najbolje šanse za uspeh. Evo kratkog vodiča koji objašnjava kako posaditi ruže u kontejnere:

Izaberite lonac od keramike, gline ili terakote koji je širok najmanje 15 inča. Uverite se da lonac ima rupe za drenažu.
Na dno lonca dodajte malo kamenja ili velikog kamenja. Ovo sprečava drenažni otvor od začepljenja zemljom.
Napunite otprilike dve trećine lonca plodnom mešavinom zemlje koja dobro drenira koja još uvek zadržava malo vlage. Dodajte dozu đubriva sa sporim oslobađanjem da biste obezbedili početni nalet hranljivih materija.
Ako sadite ružu sa golim korenom, napravite mali breg sa zemljom pre sadnje.
Nežno olabavite koren svoje ruže pre nego što je stavite u kontejner.
Pažljivo napunite oko svoje ruže još zemlje. Učvrstite tlo rukama da biste uklonili sve vazdušne džepove. Ako koristite ružu sa golim korenom, uverite se da je kalem između stabljike i korena tik iznad zemlje.
Temeljno zalijte svoju ružu kako biste joj pomogli da se aklimatizuje na novu saksiju.

Briga o ružama u saksiji
Jednom kada posadite svoju ružu u njen kontejner, moraćete da se brinete o njoj. Biljke u saksiji mogu brzo da se osuše, pa zalijte svoju ružu u saksiji najmanje jednom nedeljno. U toplim, suvim letima, možda ćete morati da zalivate svakih nekoliko dana.

Kao i druge ruže, ružama u saksiji je potrebno mnogo hranljivih materija da bi proizvele svoje najbolje cveće. Tokom vegetacije, jednom nedeljno đubrite ruže u saksiji tečnim đubrivom. Uvek razblažite đubrivo prema uputstvima na pakovanju.

Ako uzgajate minijaturne ili vrtne ruže, ne bi trebalo da ih obrezujete. Možda ćete morati da ogulite svoju ružu tokom vegetacije da biste uklonili istrošeno cveće. Međutim, mnoge sorte se samočiste i možda im neće trebati mrtve glave.

Nega ruža u saksiji tokom zime
Ruže u saksiji koje rastu u toplijim krajevima ne bi trebalo da zahtevaju dodatnu zimsku zaštitu. Međutim, u hladnijim krajevima, u jesen nanesite debeli sloj malča. Da biste zaštitili svoju ružu od oštrih zimskih uslova, umotajte saksiju u runo ili je premestite u staklenik.

Kako uzgajati ruže u saksijama i kontejnerima Česta pitanja:
Koja je najbolja mešavina za saksije za ruže u saksijama?
Ružama u saksiji je potrebna bogata, dobro drenirajuća mešavina za saksije koja još uvek zadržava malo vlage. Ilovasta mešavina za saksije je idealna, kao i mnoge komercijalne mešavine.

Da li ruže dobro rastu u saksijama?
Neke vrste ruža dobro rastu u saksijama, uključujući minijaturne ruže i ruže za dvorište. Ruže koje pokrivaju zemlju i ruže polianta takođe dobro rastu u kontejnerima.

Da li su ružama potrebne duboke ili široke saksije?
Za ruže su potrebne saksije koje su prilično duboke i široke, jer ove biljke imaju duge korene. Izaberite lonac širine najmanje 15 inča sa dosta dubine.

Okončanje
Ruže u saksiji se lako uzgajaju i neguju, posebno ako odaberete minijaturne ili saksijske ruže. Postavite ruže u saksiji u zaštićenim prostorima koji imaju puno sunca. Izaberite saksije koje su široke najmanje 15 inča i imaju rupe za drenažu. Koristite plodnu, dobro drenirajuću mešavinu zemljišta koja još uvek zadržava malo vlage.