Najbolje sobne biljke

Da li vam kuća izgleda malo mračno? Lackluster? Bež? Ponekad smo zauzeti i biramo stvari za našu kuću i svakodnevni život koje su više funkcionalne nego moderne, i to je u redu! Funkcija je takođe važna, ali posle nekog vremena stvari mogu da zastare. Potreban vam je sjaj da biste ulepšali svoj život ili možete da zaglavite u kolotečini. Imamo rešenje: sobne biljke. Kućne biljke mogu dodati malo boje i života svakoj prostoriji u vašem domu.

Imamo preporuke za kućne biljke za različite potrebe.


Osvežite svoj životni prostor biljkama

Izlazak iz kolotečine može izgledati kao monumentalan zadatak, ali sve je u tome da se razbiju navike. Ako ste u nevolji jer niste vodili računa o svom zdravlju, možete početi tako što ćete sebi napraviti jedan, jednostavan, zdrav obrok. Ako ste zaglavili u kolotečini zabavljajući se sa gomilom gubitnika, možete se prijaviti na sajt za upoznavanje da biste isprobali nešto novo. Ako vaš kućni prostor deluje ustajalo i neinspirativno, zašto ne biste započeli sa nečim jednostavnim da ga začinite, poput nekih šarenih kućnih biljaka?

Kućne biljke nisu dobre samo za začinjanje izgleda. Oni su takođe dobri za vaše zdravlje! Oni pročišćavaju vazduh u kome živite i pokazalo se da pomažu u borbi protiv stresa. Dakle, ako ste zaglavili u kolotečini, dosadila vam je kuća ili vam je potreban novi način da se oslobodite stresa, morate pronaći najbolje sobne biljke da biste uneli malo boje u svoj život.

Bonus: sadnja jestivih namirnica kao što su povrće ili začinsko bilje može vam uštedeti mnogo odlazaka u prodavnicu.
Najbolja sobna biljka za ljubitelje čaja: kamilica

Kada pomislite na kamilicu, verovatno pomislite da popijete lepu šolju čaja za smirenje. Kamilica je biljka sa zelenim pernatim listovima i belim i žutim cvetovima na koju se čovečanstvo oslanja zbog svojih lekovitih i antiinflamatornih svojstava još od vremena starih Egipćana. Njegov miris se često koristi za parfeme i umirujuću aromaterapiju. Sve u vezi sa kamilicom čini je idealnom cvetnom kućnom biljkom koju možete dodati svom domu.
Saveti za negu kamilice

Izaberite saksiju prečnika oko 12 inča u koju ćete posaditi kamilicu, tako da imaju prostora za rast. Takođe se mogu posaditi u manju saksiju i presaditi kasnije kada porastu.
Biljke kamilice treba da budu blizu prozora okrenutih prema jugu kako bi dobile odgovarajuću količinu sunčeve svetlosti. Južni prozori obično dobijaju najviše sunčeve svetlosti u kući.
Zalijte kamilicu otprilike jednom nedeljno; treba ih održavati vlažnim, ali ne previše vlažnim.

Najbolja izdržljiva sobna biljka: geranijum

Geranijumi su popularna cvetna kućna biljka iz više razloga: geranijum se lako uzgaja i teško ga je ubiti. Dolaze u različitim oblicima, veličinama i bojama poput roze, ljubičaste, crvene, bele i plave. Dobro se snalaze u saksijama ili visećim sadilicama i sigurno će ulepšati svaku prostoriju. Ako ste početnik kada su u pitanju cvetne sobne biljke, ne tražite dalje od geranijuma.
Saveti za negu geranijuma

Geranijum će se dobro ponašati na umerenim do velikim količinama sunčeve svetlosti.
Geranijum treba zaliti duboko kada se zemlja na vrhu osuši.
Redovno podrezujte svoje geranijume. Odsecanje glavica cvetova kada umru pomoći će da se podstakne novi cvetovi da rastu na njihovom mestu!

Najbolja šarena biljka za zatvorene prostore: Croton

Ako tražite šarenu kućnu biljku koja ima zeleno, žuto, narandžasto, krem i crno lišće koje dolazi u svim oblicima i veličinama, tražite kroton. Nažalost, kroton ima reputaciju izbirljive male biljke koju je teško održati u životu, ali to je samo ako svoju biljku ne tretirate kako treba. Kroton je kao i ti; što bolje vodite računa o njegovom zdravlju, lepše će cvetati.
Saveti za negu Crotona

Kroton je tropska biljka, pa će ih trebati redovno prskati i držati u toplim prostorijama. Neće im se dopasti temperature ispod 60 stepeni Farenhajta.
Krotone treba zalivati samo kada im je gornji sloj zemlje suv. Kada ih zalivate, zalivajte dok voda ne iscuri sa dna posude. Uverite se da lonac ima dobru drenažu. Ispraznite vodu koja pada u poslužavnik ispod lonca ako ga imate.
Kroton ne voli da se pomera, pa učinite sve što možete da ih ne pomerate. Naravno, biće trenutaka kada je to neizbežno. Na primer, kada kupite kroton i donesete ga kući. Najgore što će se dogoditi je da će izgubiti neke listove. Ne brini se. Ako nastavite da se dobro brinete o biljci, njeni prekrasni listovi će ponovo izrasti.

Najbolja sorta za kućne biljke: Begonije

Begonije su popularan izbor za šarenu kućnu biljku jer su i lepe i lake za uzgoj. Postoji više od 1.700 različitih vrsta begonija, tako da postoji veliki izbor između njih. Oni će rasti u prozorskim kutijama, saksijama ili visećim korpama kako bi mogli da ulepšaju svaki ugao, prozor ili policu kojima je potrebno više boje u vašoj kući!
Saveti za negu begonije

Begonije treba posaditi u saksiju otprilike veličine biljke sa neutralnom unutrašnjom zemljom.
Postavite begonije gde mogu sunčati se bar deo dana.
Uverite se da se begonije drže u prostoriji koja ne postaje hladnija od 55 stepeni Farenhajta; neće baš dobro podneti hladnoću.
Zalijte begonije kada se zemlja na vrhu posude oseti suvom. Uverite se da imaju dobru drenažu da se ne udave.

Najbolja biljka za prečišćavanje vazduha: Pothos

Zvuči kao jedan od tri muskatira, ali da li ste znali da je istraživanje NASA otkrilo da je zlatni potos jedna od najboljih biljaka za prečišćavanje vazduha? Mogu da cvetaju u različitim uslovima i da budu savršen dodatak kuhinji, kućnoj kancelariji ili dnevnoj sobi, gde mogu da očiste uobičajene zagađivače vazduha u zatvorenom prostoru. Među toksičnim supstancama koje pothos biljke mogu eliminisati su: formaldehid, ksilen, toluen, benzol, ugljen monoksid.
Pothos saveti za negu

Pustite da se zemlja osuši pre nego što zalijete. Pothos uspeva uz minimalno zalivanje. Ipak, ne dozvolite da zemlja ostane suva predugo!
Jarko, ali indirektno svetlo je najbolje. Pothosu ne treba ili više voli dan punog sunca.
Upozorenje: držite ih dalje od svojih prijatelja sa šapama koji vole da grickaju zelje. Biljke potosa su toksične za pse i mačke.

Najbolje sobne biljke za kuhinju

Kuhinje su posebno ograničene na prostor. Dekoracija sobe cvećem i biljkama je dobar način da unesete lepotu uz uštedu na toj željenoj površini radne površine. Biljke i cveće ubijaju dve muve jednim udarcem, donoseći život i bujno zelenilo u vašu kuhinju, a vazduh održavaju čistim i svežim.

Crvene cvetajuće sobne biljke u prozorskoj dasci
Najbolja sobna biljka pri slabom osvetljenju: engleski bršljan

Engleski bršljan je jedna od najboljih sobnih biljaka jer raste lako (sve dok ima malo vremena na direktnoj sunčevoj svetlosti), a dolazi u varijantama zelene, bele, žute i crne. Njegova svestranost takođe olakšava usklađivanje sa bilo kojom šemom boja. Osim kućnog uređenja, to je jedan od najboljih reduktora zagađivača vazduha u zatvorenom prostoru: engleski bršljan može da filtrira vazduh u vašoj kuhinji od formaldehida, benzena, buđi i bakterija.
Engleski saveti za negu bršljana

Upozorenje – ako imate kućne ljubimce, ova bujna biljka treba da bude dodatak vašoj kuhinji, jer je toksična za naše krznene prijatelje.
Jarka svetlost, ali ne i direktna sunčeva svetlost, ključ je za uspešan bršljan. Mogu tolerisati veoma slabo osvetljenje, ali neće uspevati.
Ne vole preterano vlažno tlo, pa se pobrinite da se lonac dobro ocedi.
Engleski bršljan ceni vlažnost. Šljunak je dobar medij za sadnju jer povećava vlažnost.

Najbolja zatvorena cvetna biljka: Beli jasmin

Beli jasmin je malo zahtevan za održavanje jer treba da održavate njegovu zemlju vlažnom, ali zbog svog slatkog mirisa i prelepih cvetova vredi truda. Za razliku od većine cvetnih biljaka, jasmin se dobro oseća unutra, posebno tokom zimskih meseci. Beli jasmin je jedna od najboljih biljaka za kuhinju. Delikatan i ne prenaporan, svež miris ove kućne biljke će održati da vaša kuhinja miriše svetlom i čistom bez obzira koliko čista zapravo bila.
Saveti za negu belog jasmina

Patuljaste sorte će se najbolje snaći u zatvorenom prostoru.
Zadržite tlo, ali ne dozvolite da ostane vlažno.
Orezujte jasmin tokom sezone mirovanja (zime) da biste kontrolisali njihov rast.
Stimulišite rast đubrenjem dva puta godišnje, tokom proleća i leta. Koristite đubrivo sa visokim sadržajem fosfora i kalijuma.

Najbrže rastuća sobna biljka: Niz srca

String of Hearts je sočna loza koja može da preživi sa malo ili bez održavanja. Ova biljka raste kao korov (namera igre reči) i može da pređe od male biljke do pune loze za nekoliko meseci.
Niz saveta za negu srca

String of Hearts voli toplotu, ali ne i direktno sunce, što ga čini idealnim za senovito mesto u kuhinji.
Vinova loza ima tendenciju da se cepa i grana, a zatim se petlja, ali to je deo romantične, obrasle bašte.
Niz srca miruje za jesen i zimu tako da možete smanjiti zalivanje.

Najbolja zatvorena biljka: bosiljak

Nije iznenađenje da su neke od najboljih biljaka za kuhinju začinsko bilje, a ništa nije bolje od svežeg pesta na kap! Uzgajanje bosiljka najbolje funkcioniše u kuhinji koja ima prozorsku dasku i dobija puno svetla: držite ovu svestranu biljku na suncu sa vlažnom zemljom koja dobro drenira. Za velike listove i duge stabljike, otkinite cvetove dok pupaju.
Saveti za negu bosiljka

Postavite pored prozora (najbolje okrenut prema jugu) koji može da primi najmanje 6 sati sunčeve svetlosti tokom dana. Ako vaša kuhinja nije blizu svetlog prozora, bosiljku će biti potrebno dodatno fluorescentno osvetljenje oko 10 sati dnevno.
Ne dozvolite da zemlja ostane vlažna, mokra zemlja rizikuje truljenje korena.
Koristite organsko đubrivo da biste obezbedili zdrave navike rasta.
Kada vaš bosiljak uspe, budite spremni da presadite svake dve godine.

Najbolja magična sobna biljka: pasulj

Pasulj, pasulj, magično voće, što više jedete… više vam treba da rastete! Pasulj raste ili na žbunu ili na vinovoj lozi, a loza može doseći i do 15 stopa u visinu – tako da osim ako nemate dovoljno prostora, najbolje je da se držite žbuna beans. Kao bosiljak, pasulj uspeva na prozorskoj dasci sa punim suncem, u dugim i uskim posudama.

Lep i svestran kuhinjski pasulj je zeleni pasulj. Ne brinite – daćemo vam nekoliko uputstava kako da pretvorite ovu baštu u jednu od najboljih sobnih biljaka na koje nikada niste pomislili.
Saveti za negu zelenog pasulja

Posadite pasulj sredinom do kasnog proleća za maksimalno izlaganje suncu.
Seme treba postaviti na udaljenosti od oko 4 inča i na dubini od 1 do 1 1/2 inča. Imajte na umu da ako koristite kontejnere duboke 8 inča, trebalo bi da posadite samo jedno seme po kontejneru.
Dodajte kočiće od 1 stopa u kontejnere, pritiskajući pored zasađenog semena.
Pasulj će biti spreman za berbu tek 50 do 60 dana nakon sadnje i treba ga brati dok je još mlad, kada bude dugačak oko 3 inča i pun.

Kupite malo boja uz bukve

U MojaCvecara, mi smo veliki ljubitelji dekoracije soba cvećem. Ali kada su u pitanju zelene stvari, mi ne diskriminišemo! Verujemo da tračak zelenila koje voli vodu i suncem čini svaku sobu toliko srećnijom – posebno sobu u kojoj delite toliko obroka i uspomena sa svojim najmilijima. Ako vam je potrebna pomoć oko nege kućnih biljaka, mi vam stojimo na strani.