Vodič za negu srećnog bambusa saveti za uzgoj činjenice

Srećni bambus je već godinama glavni proizvod u domovima i Feng Shuiju. To je simbol sreće i prosperiteta, što ga čini uobičajenim poklonom i savršenom malom kućnom biljkom. Saznajte više o tome zašto je ova biljka toliko popularna i kako možete da uzgajate neku svoju. Uključene su informacije o poreklu biljke, simbolici i čestim pitanjima, kao i srećni saveti za negu bambusa.


Srećni bambus (Dracaena sanderiana) – 2,5 sunca od 5. tri vode pada od pet, temperatura 65–95 stepeni farenhajta. toksičnost: štetno za mačke i pse

Srećni bambus (Dracaena sanderiana) iznenađujuće nije zapravo bambus kao što njegovo naučno ime sugeriše: deo je roda Dracaena. Srećna biljka bambusa potiče iz jugoistočne Azije i dobro je poznata po upotrebi u Feng Shui-u više od 5.000 godina. U ovim praksama se kaže da predstavlja sreću i sreću, što ga čini idealnim i popularnim poklonom u poslovnim i ličnim stvarima. Još jedan faktor koji čini srećni bambus tako popularnim je njegova sposobnost da se obuče u oblike poput kovitla, srca, pletenice i drugih dizajna. Pogledajte odeljke ispod za detaljniji pogled na simboliku srećnog bambusa i kako da napravite različite dizajne bambusa.

Lucki bambus je biljka za koju se lako brine, što ga čini odličnim i za kancelarije i za domove. Rado raste u zemlji ili vodi, ali ima najduži vek kada se uzgaja u zemljištu. Pošto je to Dracaena, srećna nega bambusa je više u skladu sa negom Dracaene nego bambusom. Ako raste u vodi, treba ga menjati svake nedelje. Ako se sadi u zemlju, zemljište treba da bude blago vlažno, tako da ga nemojte preterati ili ostaviti da se osuši. Lucki bambus najbolje uspeva na indirektnom svetlu i u temperaturnom opsegu od 65–95°F (18–35°C). Voli ove donekle tropske uslove i smatra se da se nalazi u zonama otpornosti 10–11.

Srećni saveti za negu bambusa

Prilično je jednostavno naučiti kako se brinuti o srećnom bambusu. Uključili smo detaljne informacije o sunčevoj svetlosti, vodi, temperaturi, toksičnosti, saksiji, potrebama razmnožavanja i uobičajenim štetočinama i problemima. Naš brzi vodič za negu bambusa korak po korak možete videti u nastavku:

Pažljivo uklonite svu ambalažu i dodajte kamenje u svoj kontejner da deluje kao sidro.

Stavite svoj bambus na indirektnu sunčevu svetlost.

Napunite posudu sa dovoljno vode da pokrije korenje.

Lucki bambus preferira temperaturni opseg od 65–95°F (18–35°C).

Opciono: koristite tečno đubrivo za kućne biljke svake tri do četiri nedelje.

Uklonite sve žute listove.

Presadite bambus dok mu koreni prerastu iz kontejnera.

Sunčeva svetlost: Srećnom bambusu je potrebna umerena ili indirektna sunčeva svetlost. Direktna sunčeva svetlost će spržiti lišće, pa izbegavajte da biljku stavljate ispred svetao prozor. Spaljeno lišće izgleda kako zvuče: ivice listova će imati smeđu nijansu skoro kao da su izgorele u vatri. Ako vam lišće izgleda malo sprženo, pomerite bambus na mesto sa manje svetla.

Voda: Ako biljku uzgajate u zemljištu, uverite se da je malo vlažna. Ne dozvolite da se zemlja previše osuši i ne zalivajte jer to može dovesti do truljenja korena. Bambusu nije potrebno mnogo vode da bi preživeo, ali se može uzgajati i u vodi. Ako odlučite da uzgajate svoj bambus u vodi, vodite računa da korenje uvek bude pokriveno vodom. Dopunite svoj srećni bambus svežom vodom svakih sedam do 10 dana da biste bili srećni i zdravi.

Alge se mogu formirati u vodi, pa pokušajte da očistite posudu i redovno menjate vodu (otprilike jednom nedeljno). Voda iz slavine je u redu za biljku bambusa za piće, sve dok je nivo hlora nizak. Da biste bili sigurni, ostavite vodu iz slavine preko noći kako bi hlor mogao da ispari pre nego što ga upotrebite za zalivanje srećnog bambusa.

Savet: Ako imate visok nivo fluorida u vodi iz česme, preporučujemo vam da koristite filtriranu vodu, kao što je flaširana voda. Fluorid neće ispariti i toksičan je za biljke poput srećnog bambusa.

Temperature: Lucki bambus uspeva na temperaturama od 18-35°C (65-95°F), tako da je odlična kancelarijska ili kućna biljka. Tokom hladnijih meseci, budite oprezni da ostavite svoju biljku blizu prozora ili drugih mesta sa hladnom propuhom.

Toksičnost: Lucki bambus je toksičan za mačke i pse, pa se pobrinite da ga držite van domašaja. Ako ga konzumiraju vaše krznene bebe, može izazvati neusklađenost, slabost, povraćanje, bol u stomaku, dijareju, slinjenje i proširene zenice. Međutim, srećni bambus nije toksičan za ljude.

Štetočine: Neke uobičajene štetočine koje pogađaju srećni bambus uključuju brašnaste bube, grinje i gljivične infekcije. Ako primetite sivu dlaku na biljci, to može biti gljivična infekcija, pa uklonite zaraženi rast, održite stabljiku i listove suvim i povećajte cirkulaciju vazduha. Mealibugs su mali beli insekti koje treba ukloniti ručno i alkoholom. Iako grinje (predstavljene kao bela mreža ili puh) obično ne utiču na srećni bambus, mogu ih uhvatiti druge kućne biljke. Treba ih iskoreniti vodom i deterdžentom za suđe – pogledajte tretmane biljnih bolesti za više detalja.

Problemi: Vaš srećni bambus bi trebalo da bude zelen, ali ako je bilo koji deo stabljike ili listova žut, to ukazuje da bi vaša biljka mogla biti bolesna. Uklonite potpuno žuti deo stabljike ili listova kako se ne bi proširio na ostatak biljke.

Presađivanje: Kako znate kada da presadite svoj bambus? Trebalo bi da presadite kada koreni postanu previše tesni u kontejneru. Kada vidite da se korenje gužva, premestite bambus u veći kontejner. Ako vaša biljka raste samo u vodi, jednostavno je premestite u novu vazu. Ako koristite kamenje, bacite ih, stavite biljku u novi kontejner (ili odrežite korenje da biste koristili isti kontejner) i zamenite kamenje. Ako koristite zemlju, navlažite zemlju, okrenite biljku rukom na stabljike i zemlju da biste je uklonili i premestite je u veći lonac.

Razmnožavanje: Da biste razmnožili srećnu biljku bambusa, prvo identifikujte zdravu roditeljsku stabljiku (treba da ima više od dva segmenta bambusa) sa izdanakom. Odrežite izdanak odakle se povezuje sa stabljikom matične biljke i uklonite njen donji sloj listova da biste stvorili novu nezavisnu stabljiku. Stavite novu stabljiku u malu posudu sa vodom i negujte biljku kao veću. Po potrebi presadite.

Kako uvrnuti Lucki Bamboo

Neki od najprivlačnijih delova srećnog bambusa su kul dizajni koje možete kreirati uvrtanjem različitih stabljika zajedno. Ključ za obuku srećnog bambusa je korišćenje svetlosti. Manipulisanjem izvorom svetlosti možete kreirati zabavnu spiralu ili drugi dizajn.

Kako napraviti srećnu bambusovu spiralu

Spirale su jedna od najpopularnijih manipulacija srećnim bambusom. Pratite dole navedene korake da biste naučili kako da napravite spiralne biljke bambusa.

Izrežite jednu stranu iz kartonske kutije.

Stavite svoju biljku u kutiju.

Postavite kutiju tako da njena otvorena strana bude okrenuta prema izvoru svetlosti (ne prema vrhu).

Negujte svoju biljku kao i obično dok biljka ne počne da se naginje ka svetlosti.

Lagano rotirajte biljku i ona će nastaviti da raste prema svetlosti.

Nastavite da rotirate biljku dok se lagano naginje – ako je okrenete u istom pravcu, na kraju će postati spirala.

Obrežite lišće vaše biljke dok se spiralno okreće kako ne bi postalo previše teško.

Kako da pletete Lucki Bambus

Prepleteni srećni bambus je još jedna popularna opcija. Napravite prekrasan izgled pletenog bambusa prateći uputstva u nastavku.

Izaberite posudu sa tri stabljike u saksiji (trebalo bi da budu debele od ½ do jednog inča i posađene oko dva inča jedna od druge u trouglu ili redu) ili posadite svoju.

Podrežite bazu tri stabljike.

Ispletite stabljike tako što ćete desnu stabljiku prebaciti preko srednje stabljike i pomeriti srednju stabljiku udesno. Uzmite levu stabljiku i prekrižite je preko stabljike koja je sada u sredini i izvucite tu stabljiku levo od nove srednje stabljike.

Nastavite da pletete dok ne ostane četiri do pet inča na vrhu stabljika.

Zamotajte kravatu oko vrha pletenice (uverite se da je bezbedna, ali da nije čvrsta).

Negujte svoju biljku normalno, a zatim gledajte kako raste i pletenica jača.

Srećni bambusov simbolizam

Lucki bambus je savršena opcija ako tražite biljku kompatibilnu sa Feng Shui. Prema kineskoj praksi, srećni bambus je povezan sa pet elemenata: zemljom (šljunak u posudi), drvetom (sama biljka), vodom (voda u posudi), vatrom (crvena traka koja se često vezuje na biljci) i metal (metalni novčić pričvršćen za traku). Pošto je bambus šupalj, kaže se da je odličan provodnik energije Chi. Ovo omogućava da mudrost i prosperitet teku kroz njih. Količina stabljika takođe ima veliki uticaj na značenje određene srećne biljke bambusa. Svi imaju pozitivna značenja osim srećnog bambusa sa četiri stabljike, koji bi trebalo da izbegavate. Pogledajte različita značenja u nastavku:

Jedna stabljika: predstavlja jedinstvo i nesmetan protok energije.

Dve stabljike: predstavlja sreću u ljubavi (odličan poklon za partnera).

Tri stabljike: predstavlja kontinuirani rast, rođenje i porodicu.

Četiri stabljike: predstavlja smrt (izbegavajte ovu biljku, smatra se i nepristojnim poklonom).

Pet stabljika: predstavlja bogatstvo, dugovečnost, sreću, sreću i prosperitet.

Šest stabljika: predstavlja bogatstvo kroz prilika i sreća (odlično za preduzeća).

Sedam stabljika: predstavlja zdravlje i lični rast.

Osam stabljika: predstavlja beskonačnu energiju i mnoge blagoslove.

Devet stabljika: predstavlja uspeh i zahvalnost.

Uobičajena Lucki Bamboo pitanja

Imate pitanje o svojoj srećnoj biljci bambusa? Pogledajte ova često postavljana pitanja i pronađite svoj odgovor. Ako ne vidite svoj upit, slobodno ga postavite u odeljku za komentare ispod.

Zašto biljka bambusa postaje žuta?

Biljka bambusa može požuteti iz nekoliko razloga. To uključuje previše đubriva, previše hlora ili fluorida u vodi ili previše sunca.

Kako da oživim svoju biljku bambusa?

Ovo zavisi od toga kakva je vaša rutina nege biljaka. Ako imate žutu biljku bambusa, prilagodite se tome tako što ćete zaustaviti đubrenje, preći na filtriranu vodu ili premestiti biljku na mesto sa manje svetlosti. Ako su vaš srećni bambus infiltrirali štetočine ili gljivice, uklonite zaraženo područje i koristite (prirodni) pesticid, sapun ili alkohol za trljanje u zavisnosti od bolesti biljke.

Koliko dugo žive biljke bambusa?

Bambus uzgajan u vodi može da živi oko jedne do dve godine. Za duži životni vek prenesite svoj bambus u zemlju gde može da živi nekoliko godina. Možda će baciti lišće, ali sve dok se dobro brinete o njemu, nastaviće da se obnavlja i raste novo lišće.

Možete li uzgajati bambus u vodi?

Srećni bambus može da raste u vodi, ali za najbolje rezultate treba ga preneti u zemlju nakon što izraste čvrsto korenje.

Koliko stabljika bambusa je potrebno za sreću?

Srećne biljke bambusa sa jednom do devet stabljika su sve prihvatljive za sreću i dobre želje (osim četiri stabljike što je loša sreća i treba ih izbegavati).

Da li je loša sreća kupiti sopstvenu biljku bambusa?

Ne, srećni bambus se smatra znakom sreće čak i ako ga sami kupite.

Lucki bambus je svestrana biljka koja je odličan poklon za svakoga, jer kome ne treba sreća s vremena na vreme? To je savršen poklon za tate za koje može biti teško kupovati, kao i za druge momke u vašem životu, uključujući prijatelje, momke, muževe i članove porodice. Koristite simboliku srećne biljke bambusa navedenu iznad da biste pronašli savršenu količinu stabljika za vas ili voljenu osobu.