Vodič za negu božura Kako se brinuti za božure i saveti za uzgoj

Započnite prolećnu sezonu sa novim dodatkom u vašoj bašti! Božuri su savršen prolećni cvet za ulepšavanje bilo kog spoljašnjeg prostora, a takođe su odlični za mešanje u vaše cvetne bukete. Ovo cveće je lepo u cvetanju od proleća do leta – sa bujnim lišćem tokom celog leta.

U nastavku ćete naučiti pravilnu negu božura, uključujući sunce, vodu, temperaturu i druge potrebe za negom kako biste mogli da počnete da negujete svoje božure. Takođe smo uključili različite vrste božura, neka često postavljana pitanja o nezi i bonus odeljak o nezi buketa božura.

Pregled božura

Božuri su dobro poznato višegodišnje cveće koje potiče iz Azije, Zapadne Severne Amerike i Evrope. Takođe se navodi da su ovo carsko cveće datiralo iz 1000. godine pre nove ere u vrtovima Kine i da je do osmog veka stiglo do Japana koji je glavni proizvođač božura. U Evropi, istorija božura je deo starogrčke mitologije i veoma su cenjeni zbog svojih lekovitih svojstava. Oni su takođe državni cvet Indijane!

Vodič za negu božura Kako se brinuti za božure i saveti za uzgoj

Vodič za negu božura Kako se brinuti za božure i saveti za uzgoj

Vodič za negu božura Kako se brinuti za božure i saveti za uzgoj

Vodič za negu božura Kako se brinuti za božure i saveti za uzgoj

Vodič za negu božura Kako se brinuti za božure i saveti za uzgoj

Vodič za negu božura Kako se brinuti za božure i saveti za uzgoj

Vodič za negu božura Kako se brinuti za božure i saveti za uzgoj

Božuri imaju živopisne i velike mirisne cvetove u širokom spektru boja, oblika i veličina – mogu čak i da cvetaju 100 godina ili više ako se pravilno neguju. Ovo cveće koje nije potrebno za održavanje uspeva u sunčanim uslovima i od kasnog proleća do ranog leta i cvetaće do 10 dana. Međutim, u zavisnosti od vaše lokacije i sorte božura koje uzgajate, uslovi se mogu razlikovati. Generalno, božuri mogu da uspevaju između zona 2 i 8.

Postoji mnogo različitih vrsta i sorti ovog popularnog prolećnog cveta. Božuri pripadaju rodu biljaka po imenu Paeonia i pripadaju porodici cvetnih grmova Paeoniaceae. Tri vrste u okviru ove porodice uključuju Itoh, zeljaste i drveće božure – zeljaste koje najčešće cvetaju tokom proleća i ranog leta.

Zeljaste: Kao najčešća sorta, zeljasti božuri uspevaju u zonama 3-8 i imaju žbunasti grm koji naraste do oko tri stope visine. Ova sorta takođe ima široke, sjajne listove koji u jesen postaju bronzani.

Drvo: Božuri imaju tendenciju da cvetaju pre zeljaste sorte (oko aprila) u zonama 4-9. Takođe su mirisnije od zeljaste sorte i rastu između tri i sedam stopa.

Itoh: Ova sorta je stvorena ukrštanjem zeljastog božura sa božurom drveća – oni uspevaju u zonama 4-9 i cvetaju oko kasnog proleća. Uopšteno, Itoh božuri su raskošniji i proizvode više od 50 cvetova na debelim stabljikama kojima nije potrebna podrška zbog svoje kratke prirode.

Iako postoji mnogo različitih sorti i vrsta božura, evo nekoliko u nastavku koji bi mogli da budu prelep dodatak vašem domu ili bašti.
Bovl of Beauti Peonies

Bovl of Beauti božuri su kineska zeljasta sorta božura koja se prepoznaje po svojim živopisnim ružičastim cvetovima i grozdovima belih latica u sredini. Cvetovi mogu narasti do osam inča u prečniku i dodati zadivljujući pop boje bilo kojoj bašti ili cvetnom aranžmanu.

Rock’s Peoni je jedan od najpopularnijih primera sorte božura. Ova vrsta ima veliki cvetni grm koji proizvodi mekane cvetove belih latica. Ove latice nalik na papir formiraju oblik tanjira koji pokriva žuti centar sa crnim ili tamno ljubičastim oznakama. Ovo su takođe jedni od najmirisnijih božura, tako da su savršeni za oživljavanje prolećne bašte!

Još jedan član zeljaste sorte je božur Coral Charm. Ovi ružičasti cvetovi su jedan od ranijih cvetova i imaju upečatljive boje korala koje blede u meku belu ka centru. U središtu božura Coral Charm obično se nalaze zlatno-žute prašnici.

Božuri Bartzella su sorta božura Itoh koja u proleće daje zapanjujuće zlatno žute latice. Ovo cveće ima veliki, naborani izgled i može narasti do osam inča u širinu. Pored toga, ovi beli božuri imaju kontrastno grimizno središte, što ih čini upečatljivim dodatkom vašoj bašti.

Božuri papratnog lista su jedinstvenija vrsta božura u zeljastoj sorti. Ovi cvetovi su karakteriše njihovo srebrno i zeleno lišće i mali, svetlo crveni cvetovi sa nejasnim žutim središtem. Za razliku od drugih božura, ova vrsta ima listove nalik igli, a ne široke i guste listove.

Cveta okolo: kasno proleće ili rano leto

Kako se brinuti za božure

Božuri su jednostavna biljka za uzgoj i zahtevaju minimalno održavanje. Evo nekoliko saveta i trikova za negu biljaka koji će vam pomoći da vaša biljka božura bude najzdravija.

Sunčeva svetlost

Božuri se dobro snalaze na punom suncu – oko šest do osam sati svakog dana. Pošto božuri sa velikim cvetovima mogu postati jako teški, osigurajte da su zaštićeni od jakih vetrova kako biste sprečili lomljenje.

Voda

Za pravilnu negu božura, zalijte svoje božure dok se novi rast pojavljuje u proleće ako nema padavina duže od dve nedelje. Lagano navodnjavajte dva puta nedeljno, obezbeđujući dovoljno da navlažite gornjih četiri do šest inča zemlje, ali previše što dovodi do stajaće vode. Obezbedite oko jedan inč vode nedeljno kada nema kiše tako da gornjih 6 inča zemlje ostane ravnomerno vlažno.

Temperatura

Božuri dobro prolaze kada se dobro ohlade zimi pre nego što dođe proleće. Generalno, biljkama božura je potrebno oko tri nedelje noćne hladnoće (oko 32 ° F) ili niže da bi cvetale. Da bi se to postiglo, božure je najbolje saditi u jesen, šest nedelja pre nego što se zemlja zamrzne.

Toksičnost

Koreni, seme i cvetovi božura su toksični. Ako se progutaju, božuri mogu izazvati dijareju, drhtavicu, ubrzani rad srca, iritaciju kože i mučninu. Ovi simptomi se mogu javiti i kod životinja ako se konzumiraju, pa držite ove biljke dalje od svojih krznenih prijatelja.

Štetočine i problemi

Božuri su na meti štetočina po imenu Thrips u proleće kada počinju da se formiraju cvetni pupoljci i novi listovi počinju da sazrevaju. Ovi insekti će sisati tečnost biljnih ćelija koje se nalaze u listovima i pupoljcima božura, što će rezultirati smežuranim i obezbojenim lišćem. Da biste izbegli tripse, jednostavno poprskajte zaražene biljke insekticidnim sapunom ili uljem neema.

Slične štetočine koje takođe utiču na biljku božura uključuju brašnaste bube, grinje i bube Hoplia.

Uobičajeni problemi

Božuri povremeno mogu patiti od nekih bolesti. Jedna od najčešćih bolesti je botritis, poznat i kao siva plesan. Ovaj problem je najčešći u vlažnim i kišnim sezonama i može dovesti do toga da biljka bude prekrivena mekim i smeđim masama gljivičnih spora.

Ako ovo zarazi vašu biljku božura, odmah uklonite biljku ili podrežite zahvaćeno područje. Da biste sprečili dalje širenje bolesti, operite baštenske makaze nakon tretiranja zaražene biljke.
Presađivanje

Najbolje vreme za presađivanje biljke božura je između oktobra i marta kada biljka miruje. Tokom presađivanja, obavezno iskopajte korenje i ostavite ih da se osuše pre presađivanja — to omogućava stvaranje kalusa na korenu koji pomaže u sprečavanju truljenja.

Napravite rupe dovoljno velike da se koreni božura lako uklapaju. Posadite korenje dva inča ispod površine tla u hladnim regionima i jedan inč u toplim zonama.

Propagacija

Božuri se mogu razmnožavati podelom tokom jesenje sezone. Odrežite izbledelo lišće i podignite biljku baštenskom viljuškom. Uklonite što je moguće više baštenske zemlje i nožem odrežite delove krune. Svaki deo treba da ima najmanje tri pupoljka i dosta korena. Odmah ponovo posadite u baštu ili sadnicu.

Česta pitanja o božuru

Iako su božuri jednostavna biljka za uzgoj i održavanje, možda ćete i dalje imati neka pitanja koja se pojavljuju tokom životnog ciklusa biljke. Ispod je nekoliko često postavljanih pitanja kada je u pitanju sadnja i briga o božuru.
Kako to da moji božuri ne cvetaju?

Često, ako zasadite svoje božure preduboko u zemlju, možete sprečiti njihovo cvetanje. Uverite se da se pupoljci biljke ne nalaze više od nekoliko inča ispod zemlje (maksimalno dva inča).

Pored toga, ako ste nedavno presađivali svoj božur, biće potrebno nekoliko godina da procveta dok radi na uspostavljanju novog korenovog sistema. Prekomerno đubrenje vaše biljke božura takođe može ometati rast cvetanja.

Kada treba smanjiti božure?

Kada vaša biljka božura počne da smeđi ili žuti u jesenskoj sezoni, vreme je da je smanjite. Sečenje vaših božura u jesen ili nakon prvog mraza idealno je za uklanjanje svih prisutnih bolesti na biljci i smanjuje šanse za infekciju u narednoj godini.

Zašto se moji božuri savijaju?

Mnogi božuri, posebno božuri u varijanti bombe, postaju veoma teški i mogu izazvati savijanje stabljika – to se takođe može desiti nakon perioda kiše. Da biste sprečili savijanje i lomljenje, postavite oslonac za biljke pored vašeg grma božura i zavežite stabljiku za oslonac. Obavezno postavite potporu za biljke rano u ciklusu rasta pre nego što postane prevelika.
Kada se može podeliti ili presaditi božur?

Najbolje vreme za preseljenje ili deljenje božura je od kraja avgusta do septembra. Radeći to tokom ovih meseci omogućava biljci božura da uspostavi svoj korenov sistem pre zime. Nakon što su božuri uspostavljeni, ne zahtevaju redovnu podelu kao što to rade druge višegodišnje biljke mogu da napreduju na istoj lokaciji decenijama.

Zašto su mravi na mojim božurima?

Ako na vašim božurima ima mrava, oni su najverovatnije tu zbog lepljivog i slatkog nektara iz pupoljaka božura. Ako planirate da ih isečete i unesete u kuću da napravite buket, samo otresite mrave ili isperite cvetove pod hladnom vodom.

Saveti za negu buketa božura

Ne samo da su božuri prelep dodatak vašoj prolećnoj bašti, već čine i divan buket! Bez obzira da li koristite svoje božure kao svež dekor za svoj prostor ili ih čuvate za kasniji datum, naučite kako da napravite buket božura pomoću ovih jednostavnih saveta kako bi vaši božuri mogli da cvetaju i cvetaju.

1. Isecite božure kada su u pupoljku i pre nego što počnu da se otvaraju. Znaćete da ih je dobro otvoriti kada cvetni pupoljci pokažu boju i mekani su u sredini.

Nakon sečenja, uklonite dodatne stabljike i lišće. Zatim odmah stavite u vaze sa vodom. Ako treba da sačuvate svoje božure za neki događaj kasnije, stavite buket u frižider.

Ako planirate da čuvate svoje božure u frižideru, stabljike bez listova treba da budu čvrsto umotane u prozirnu plastiku ili vlažni papirni peškir da bi bile hidrirane do dana vašeg događaja. Uz pravilnu negu i skladištenje božura, oni mogu ostati sveži nekoliko nedelja.

Da biste se pripremili za svoj događaj, izvadite božure iz frižidera, isecite stabljike i stavite ih u vazu sa vodom da otvore latice.

Bez obzira da li koristite svoj božur kao kućnu biljku ili kao prelep prolećni dodatak vašoj bašti, ovaj vodič za negu božura će obezbediti da on napreduje godinama koje dolaze – da ne spominjemo, biće savršen buket ili cvetni poklon!