sjajnih i lakih saveta za negu biljaka

Briga o biljkama nije uvek najlakša kada niste sigurni odakle da počnete. Jednom kada naučite osnove nege biljaka i pronađete rutinu, primetićete sve divne prednosti biti roditelj biljaka. Istraživanja su pokazala da biljke mogu da vam pomognu da dišete srećnije i poboljšate raspoloženje samo ako ih imate u blizini. Bez obzira da li svoju sobu ili kancelariju ukrašavate kućnim biljkama, mi smo istakli neke od najboljih saveta za negu biljaka koji će vam pomoći da se brinete o vašim novim biljkama. Praćenje ovih uputstava za negu biljaka uskoro će vam postati druga priroda!


1. Osjetite tlo da biste znali koliko često zalijevati svoje biljke

Za biljke u saksijama kod kuće, možda niste sigurni koliko često da ih zalivate. Za većinu biljaka, zlatno pravilo je da se vidi da li je prvi centimetar zemlje suv. Ako je suvo, to je pokazatelj da je biljci potrebna voda. Ako ima listova koji su se smežurali ili su suvi/promjenili boju, biljci će možda trebati malo više vode od uobičajene rutine.

2. Bolje je podvodati svoje biljke nego ih prelivati

Biljka se može brže oporaviti od lišavanja vode nego od one koju joj daju višak vode. Da biste spasili prezalivenu biljku, možda ćete morati da presadite biljku i uklonite sve nezdrave korene i prezalivenu zemlju pre nego što biljku premestite u novu saksiju.

sjajnih i lakih saveta za negu biljaka

sjajnih i lakih saveta za negu biljaka

sjajnih i lakih saveta za negu biljaka

sjajnih i lakih saveta za negu biljaka

sjajnih i lakih saveta za negu biljaka

sjajnih i lakih saveta za negu biljaka

sjajnih i lakih saveta za negu biljaka

sjajnih i lakih saveta za negu biljaka

sjajnih i lakih saveta za negu biljaka

sjajnih i lakih saveta za negu biljaka

sjajnih i lakih saveta za negu biljaka

sjajnih i lakih saveta za negu biljaka

sjajnih i lakih saveta za negu biljaka

 

3. Preskočite đubrenje za sobne biljke ako niste sigurni

Kućne biljke ne zahtevaju đubrenje osim ako se bore da rastu. Ako niste sigurni koliko ili koju vrstu đubrenja da koristite prilikom sadnje, bolje je da preskočite taj korak u potpunosti. Previše đubrenja može zapravo da ubije vašu biljku umesto da joj pomogne.

4. Kućne biljke vole stabilnost

Preporučujemo vam da odredite gde ćete staviti svoju biljku u svoju kuću pre nego što je izaberete. Biljke uspevaju kada se naviknu na okruženje i važno je pronaći mesto sa pravom količinom svetlosti. Temperatura je takođe važna. Promjene temperature će šokirati vašu biljku i stoga dovesti do toga da biljka neće moći da se razvije, a možda čak i ugine. Većina biljaka preferira temperature od 65º-75ºF.

5. Manje biljke su biljke koje najbrže rastu
Kada kupujete izabranu biljku, uvek je bolje kupiti manju biljku u odnosu na veću. To je zato što će manja biljka moći više da se učvrsti u svom domu i ima veći odnos korena i vrha rasta. Veća biljka neće nastaviti da raste sve dok njeno korenje ne sustigne gornji rast.

6. Postavite slabo osvetljene biljke u kupatila

Biljkama slabog osvetljenja je i dalje potrebna svetlost, ali mali prozor u kupatilu kroz koji ne sija direktna svetlost je savršen izvor svetlosti za ove vrste biljaka. Tuš će takođe biti glavni izvor vode za vašu biljku, ali ne direktno iz creva. Vlažnost proizvedena prilikom tuširanja će zaliti vaše biljke koje ne zahtevaju previše zalivanja. Možda ćete želeti da zavirite s vremena na vreme da vidite da li vašoj biljci treba dodatno piće. Ovo se lako može uraditi proverom tla, pogledajte prvi savet.
7. Vodite duboko, a ne lagano i često
zalivanje zelenih biljaka belom kantom za zalivanje

Kada zalivate lagano i često, samo gornji koreni mogu da piju vodu, a vaša biljka možda neće dobiti gorivo koje joj je potrebno za preživljavanje. Duboko zalivanje, što podrazumeva obilno zalivanje biljaka vodom, omogućava svim korenima da zgrabe piće. Da biste izbegli prekomerno zalivanje, polako zalivajte biljku i pazite kada voda više ne teče kroz tlo. Kada primetite ovo, zaustavite se tamo.

8. Orezujte svoje biljke

Otklanjanje starog rasta na vašim biljkama pomoći će vašim biljkama da ponovo rastu. Ovo je nešto slično tome kako će podrezivanje mrtvih krajeva vaše kose pomoći da vaša kosa ponovo raste. Posle zime ćete videti da neki od vrhova ili listova vaše biljke umiru, tako da će jednostavna biljna frizura biti dovoljna!

9. Isprobajte „uradi sam“ sadilicu za samozalivanje

Unajmljivanje čuvara biljaka može biti teško ako nemate vremena ili budžeta, ali ne plašite se za živote svojih biljaka – postoji mnogo načina da zalivate svoje biljke dok ste odsutni. Neke metode uključuju recikliranje staklenih i plastičnih boca ili stvaranje sopstvenog sistema kapanja. Da biste naučili kako da napravite ove „uradi sam“ metode samo-navodnjavanja, pratite naš vodič za zalivanje biljaka dok ste odsutni.

10. Nemojte presađivati svoje biljke tako što ćete ih čupati!

Izvlačenje biljke ne samo da će uništiti stabljike, listove i cvetove, već će i pokidati korenje. Oštećeni koreni moraju da zacele pre nego što mogu u potpunosti da usvoje hranljive materije, tako da izvlačenje vaše biljke iz saksije nikada nije dobar plan. Pogledajte naš vodič za presađivanje biljke kako biste garantovali da vaša biljka neće oštetiti.

11. Pokušajte da ponovite izvorno stanište vaše biljke

Ovo uključuje vrstu zemljišta koje kupujete, vlažnost, temperaturu, vodu i sunčeva svetlost. Istraživanje prirodnog staništa vaše biljke pomoći će vam da otkrijete klimu i teren koji vaša biljka preferira. Prilagođavanje ovoga načinu na koji se brinete o vašoj biljci biće korisno za dugovečnost vaše biljke.

12. Većina biljaka cveta u visokoj vlažnosti

Pošto većina domova ima suv vazduh, posebno zimi, možda ćete želeti da prilagodite vazduh. Ovo bi moglo biti jednostavno kao kupovina ovlaživača za sobe u vašem domu koje sadrže vaše obožavane biljke.

13. Pazite na žuto ili opušteno lišće

Pitajući svoje lokalne hortikulturiste sigurno ćete odvesti do ispravnog đubriva za svaku biljku, jer u zavisnosti od terena sa kojeg je vaša biljka došla, biljci će biti potrebno određeno đubrivo da bi se povratila u potpuno zdravlje. Uz đubrivo, možete uneti i neku domaću biljnu hranu na kojoj će vam biljka svakako biti zahvalna.

14. Uverite se da saksije imaju drenažne rupe

Od vitalnog je značaja za vašu biljku i tlo da se saksije odvode. Pravilna drenaža omogućava korenima da primaju vazduh, umesto da sede u vodi i guši korenje.

15. Očistite svoje biljke!

Biljke koje skupljaju previše prašine na svojim listovima ne mogu dobiti sunčevu svetlost koja im je potrebna za preživljavanje, posebno zelene biljke i biljke sa velikim listovima. Nekoliko puta godišnje koristite mokru krpu i lagano obrišite listove biljaka sa obe strane.

Praćenje svih ovih saveta će, nadamo se, dovesti do dugog i divnog života za svaku od vaših biljaka. Najbolji deo u donošenju biljaka kući je odabir mesta na kojem ćete toplo dočekati vašu biljku. Ako primetite da vaša biljka umire, postoje načini da oživite svoju biljku.