biljaka koje odbijaju krpelje i buve

Proleće donosi cvetanje cveća, vlažne i kišne pljuskove i nešto što ne želite da vidite – buve i krpelje. Dok su buve smetnja za ljude, one mogu biti šteta za mačke i pse. U međuvremenu, krpelji predstavljaju veliku pretnju i za ljude i za kućne ljubimce i lako mogu pokvariti vašu letnju zabavu.

Dok lekovi protiv buva i krpelja mogu pomoći u zaštiti vaših krznenih prijatelja, postoji alternativa koja će vam pomoći da ove štetočine sprečite u svom domu i bašti. Postoje određene biljke koje odbijaju krpelje i buve, čineći vaša proleća i leta prijatnijima. Nastavite da čitate za kompletnu listu ovih korisnih biljaka.

1. Kamilica

Osim što je opuštajuća komponenta u vašem omiljenom čaju, kamilica je odlična biljka koja odbija krpelje. Kamilica proizvodi jak miris koji je blago zemljan i ima mnoge zdravstvene prednosti, kao što su smirivanje problema sa varenjem i smanjenje upale. Ovaj žuti cvet sa belim laticama izgledaće prelepo uz postojeće začinsko bilje u vašoj bašti.

Toksičnost: Toksično i za pse i za mačke

2. Eukaliptus

Imati biljku eukaliptusa u svojoj bašti je odličan način da se čuvate od krpelja i buva. Iako će ova biljka prirodno proizvoditi jaka ulja koja odbijaju bube na listovima, možete i zgnječiti i prokuvati lišće da biste napravili sprej koji će u potpunosti pokriti vaše dvorište.

Toksičnost: Toksično i za pse i za mačke

3. Lavanda

Lavanda može ponuditi mnogo više od samo umirujućih svojstava; može vam pomoći i kod problema sa buvama i krpeljima. Ovo je uobičajena biljka koja odbija buve zbog svog jakog mirisa. Sa mnogo varijanti koje možete izabrati, sigurno ćete pronaći onu koja je savršena za vašu klimu.

Toksičnost: Toksično i za pse i za mačke

4. Ruzmarin

Ruzmarin se koristi za kuvanje, ali da li ste znali da je i odličan repelent protiv insekata? Ovo se može uzgajati unutar ili spolja u bašti i može pružiti nekoliko stopa zaštite oko svake biljke. Za dodatnu zaštitu od buva i krpelja, možete zgnječiti biljke i utrljati ulje na krzno vašeg ljubimca.

Toksičnost: Nije toksično za pse i mačke

5. Mačja trava

Ako se pitate „koje mirise krpelji mrze?“ Pa, ne tražite dalje od mačje trave. Mačja trava ima intenzivan miris mente koji krpelji i buve, između ostalih buba, ne vole. Mačke vole miris ove biljke i sigurno ćete voleti atraktivno cveće koje podseća na lavandu. Iako se mačja trava može lako uzgajati, može brzo da preuzme baštensku gredicu, pa po potrebi orezujte.

Toksičnost: Može biti toksično za mačke u prevelikim količinama

6. žalfija

Žalfija je još jedan primer biljke koja se udvostručuje kao prirodni repelent štetočina. Sa poznatim jakim mirisom, biljka žalfije pojačava svoj miris u trenutku kada prođete. Razmislite o tome da ga posadite u svom biljnom vrtu ili duž šetališta kako biste sprečili krpelje i druge štetočine u svom dvorištu i kući.

Toksičnost: Nije toksično za pse i mačke

7. Timijan

Majčina dušica je povezana sa origanom i odlična je opcija za biljku koja odbija krpelje. Slatki miris limuna koji uživate tokom kuvanja je sredstvo za odvraćanje od buva i krpelja. Razmislite o tome da ga posadite u svojoj bašti ili duž staza da biste preneli miris na svoju odeću kada prolazite.

Toksičnost: Nije toksično za pse i mačke

8. Matičnjak

Matičnjak se uglavnom koristi za borbu protiv stresa, ali se može koristiti i za odbijanje većine insekata, uključujući krpelje i buve. Kao što ime govori, ova biljka emituje miris limuna koji sazrevanjem postaje sve jači. Za dodatnu zaštitu od buva i krpelja, možete zgnječiti listove ove biljke da ih trljate o odeću ili krzno vašeg psa.

Toksičnost: Nije toksično za pse i mačke

9. Mint

Uzgajanje mente u vašoj bašti ima mnogo prednosti. Ne samo da pomaže u lečenju mučnine, već je i odličan sastojak za vašu kuhinju. Još bolje, ako trljate listove biljke mente, štetočine poput komaraca, krpelja i buva možete držati dalje od svog dvorišta. Da biste koristili kao sprej, slobodno prokuvajte listove nane u vodi i prskajte po celom dvorištu.

Toksičnost: Toksično i za pse i za mačke

10. limunska trava

Limunska trava je odlična opcija za odbijanje buba kao što su krpelji, buve i komarci jer je blisko povezana sa biljkom citronele. Ova biljka sa mirisom limuna može se koristiti i za supe i salate. Imajte na umu: nemojte konzumirati limunsku travu ako ste trudna majka, jer ona potencijalno može izazvati urođene mane.

Toksičnost: Toksično i za pse i za mačke

11. Rue

Ruta je još jedna biljka koja je odličan dodatak vašoj bašti jer je odličan repelent protiv krpelja. Ove biljke niskog rasta dobro rastu i u zatvorenom i na otvorenom; ako raste u zatvorenom prostoru, razmislite o sadnji mačjom travom. Poznato je da mačke ne vole miris rute, tako da ako posadite mačju travu, mačke će je sigurno ostaviti na miru.

Toksičnost: Nije toksično za pse i mačke

12. Sveti Vasilije

Još jedna biljka koja ima lekovitu vrednost, grm svetog bosiljka ima jak, sladak miris i to štetočine ne vole. Pošto su listovi ovog grma osetljivi, njegov miris će se preneti na vas ako ga četkate. Takođe možete zgnječiti listove da biste oslobodili ulja za jače oslobađanje repelenta štetočina.

Toksičnost: Nije toksično za pse i mačke

13. Stolisnik

Hajdučka trava je još jedna biljka koja čini čuda za kontrolu štetočina. Ova netoksična biljka se zapravo smatra jačom od DEET-a kada su u pitanju sredstva protiv komaraca i krpelja, što je čini jednom od najboljih opcija za vašu baštu. Dok je najčešća boja hajdučke trave bela, ovi cvetovi takođe cvetaju u žutoj i crvenoj boji.

Toksičnost: Toksično i za pse i za mačke

14. Pelin

Biljka pelin, iako u početku nije bila poznata po svojim moćima odbijanja insekata, postala je poznata kao veoma efikasan način da sprečite štetočine i krpelje u svom dvorištu. Ovo može narasti do tri stope visoko, što ga čini savršenom opcijom za sadnice ili kao ivicu. Osim repelenata štetočina, pelin ima lekovita svojstva kada se pravilno uzima i može pomoći kod uznemirenog stomaka i gubitka apetita.

Toksičnost: Toksično i za pse i za mačke

15. Beli luk

Beli luk

Možda to ne shvatate, ali vaš omiljeni sastojak za kuvanje je takođe odličan način da krpelji ne uđu u svoje dvorište. Jak, poznati miris odvraća baštenske štetočine, a uzgoj sopstvenog belog luka je odličan način da ga uključite u kuvanje.

Toksičnost: Toksično i za pse i za mačke

16. Penniroial

Penniroial je srodnik biljke mente. Iako je male veličine, ovaj ljubičasti cvet odbija baštenske štetočine kao što su krpelji i komarci. Ovo je biljka lakša za uzgoj, ali vodite računa o preteranom rastu.

Toksičnost: Toksično i za pse i za mačke

17. Beautiberri

Tačno svom imenu, bobica lepote ima prelepe ljubičaste bobice koje čine odličan dodatak vašoj bašti. Ovo je izuzetna biljka koja odbija krpelje i takođe može pomoći u zaštiti od komaraca. Bobica lepote može da raste prilično brzo, tako da ćete možda morati da je obrezujete češće od drugih grmova.

Toksičnost: Nije toksično za pse i mačke

18. Rose

Ruže su iznenađujući dodatak ovoj listi, jer možda ne mislite da pružaju ništa drugo osim lepote. Ruže pružaju odličnu zaštitu od krpelja kada su u punom cvetu. Kada ruže procvetaju, slatki miris koji emituju je trenutno sredstvo za odvraćanje insekata, čuvajući vašu baštu bez štetočina.

Toksičnost: Nije toksično za pse i mačke

19. Hrizantema

Hrizanteme se mogu posaditi u vašoj bašti ili uzgajati u sadi. Ova jesenja biljka obezbeđuje hemikaliju koja isključuje nervni sistem buva i krpelja, držeći ih podalje dok uživate u vremenu na otvorenom. Za maksimalnu efikasnost, pokušajte sa sadnjom duž granica vašeg dvorišta; dolaze u mnogo različitih boja pa slobodno posadite nekoliko različitih!

Toksičnost: Toksično i za pse i za mačke

20. Fleabane Daisi

Visoka tratinčica od buve je odličan dodatak pozadini cvjetnih vrtova. Kada sazre, ova biljka emituje blag miris koji odvraća buve, krpelje i komarce iz vašeg dvorišta. Ako ste napolju u dvorištu i potrebna vam je dodatna zaštita, slobodno zgnječite lišće i utrljajte ga na kožu.

Toksičnost: Toksično i za pse i za mačke

21. Suncokret

Suncokreti mogu narasti veliki – preko deset stopa. Pored „vau“ faktora koji ovi donose u vaše dvorište, oni takođe obezbeđuju vitamin B1 u semenu. Drobljenje semenki suncokreta da bi se oslobodila prirodna ulja je odličan način da sprečite štetočine. Pored toga, možete dodati semenke suncokreta u svoju ishranu kako biste bili sigurni da dobijate esencijalne hranljive materije B1 koje krpelji ne vole, zbog čega je manje verovatno da će ujedati.

Toksičnost: Nije toksično za pse i mačke

22. Geranium

Mirišući na limun, geranijum cveta jarkim bojama sa velikim cvetovima. Pošto sadrže malo ulja citronele, ne samo da čuvaju krpelje i buve, već i pomažu u kontroli komaraca. Slobodno ih uzgajajte u visećim korpama ili u svojoj bašti, jer mogu da uspevaju i u jednoj i u drugoj.

Toksičnost: Toksično i za pse i za mačke

23. Neven

Neven je savršen cvet za bašte za početnike jer se prirodno lako uzgaja. Zabavna činjenica: Oni su takođe oktobarski cvet! Neven emituje mek, slatkast miris koji pomaže da krpelji, buve, pa čak i vaške budu podalje od vašeg dvorišta. Za razliku od nekih biljaka, ove prirodno proizvode ovaj efekat; slobodno gajite u zatvorenom i na otvorenom radi potpune zaštite.

Toksičnost: Nije toksično za pse i mačke

24. Pansi

Maćuhice nemaju jak miris, ali i dalje imaju dovoljno veliki uticaj da odvrate štetočine. Ovo svetlo cveće može da raste praktično bilo gde – kontejneri, korpe ili cvetne gredice će biti odlično mesto za sadnju maćuhica. Moraju se redovno podrezivati da bi održali zdravlje, pa pazite na njihov rast.

Toksičnost: Nije toksično za pse i mačke

25. Hosta

Hoste su odlična opcija za višegodišnje biljke vašem dvorištu iz nekoliko razloga. Ovi visoki grmovi se lako održavaju i privlače divlje životinje poput kolibrija. Nema pravog mirisa povezanog sa hostama, ali budite sigurni da krpelji uglavnom pokušavaju da se drže podalje od njih. Ovo je malo održavanja, što ih čini savršenim za bašte za početnike.

Toksičnost: Toksično i za pse i za mačke

26. Citronella Grass

Trava citronele, slična limunskoj travi, ima veoma primetan miris limuna koji mrze buve i krpelji. Pored toga što ove štetočine drži dalje od vašeg dvorišta, takođe može pomoći da se komarci podalje od letnje zabave. Iako ovo najbolje funkcioniše u toplijim klimama, lako možete rasti u zatvorenom prostoru kada temperature padaju.

Toksičnost: Toksično i za pse i za mačke

27. Venus Fli Trap

Venerine zamke za mušice mogu biti zastrašujuće za rast, ali mogu biti od velike pomoći imati oko kuće. Ove biljke rastvaraju insekte poput buva i krpelja koji dolaze u kontakt sa lepljivim supstancama na ustima nakon što ih uhvate. Pobrinite se da ih stavite na mesto koje ima puno sunčeve svetlosti i da im date puno vode kako biste sprečili štetočine u kući.

Toksičnost: Nije toksično za pse i mačke

Iako će ove biljke koje odbijaju krpelje i buve biti odličan dodatak vašem domu i bašti, postoje i drugi koraci koje možete preduzeti da biste obezbedili proleće i leto bez štetočina. Održavanje vašeg travnjaka kratak je ključni način da naterate određene štetočine da ostanu napolju, jer obično uspevaju u dužoj travi. Osim toga, čuvanje vašeg dvorišta od otpada i previše vode pomoći će vam da na otvorenom uživate na suncu bez brige o ugrizima krpelja ili buva.