Kako održati buket svež

Tužno je, ali buketi rezanog cveća ne traju večno. Ipak, uz malo pažnje, nekoliko trikova i vežbi, njihova lepota se može sačuvati duže, a životni vek gotovo svim rezanim cvetovima može se produžiti. Hajde da vidimo kako da buket cveća ostane svež tako da nastavi da sija.


Izaberite odgovarajuću vazu i napunite je vodom

Izaberite vazu koja odgovara veličini buketa. Ovo može izgledati očigledno, ali dobro je znati da se svako cveće ne snalazi dobro u skučenim, uskim prostorima, pa izaberite vazu koja udobno pristaje stabljikama. Napunite ga svežom vodom na sobnoj temperaturi, pazite da voda nije ni previše vruća ni prehladna.

Tokom vremena, stabljike proizvode bakterije koje se razmnožavaju u vodi i pokreću truljenje cvetnih stabljika. Koji god metod da isprobate u nastavku, obavezno menjajte vodu u vazi svakih nekoliko dana.

Dodajte hranljive materije u vodu

Baštovanske prodavnice i mnoge onlajn prodavnice takođe nude hranljiva rešenja za rezano cveće, koja cveću obezbeđuju hranljive materije, održavaju vodu čistom, bez bakterija i pomažu u apsorpciji vlage i hranljivih materija.

Lako ga možemo napraviti sami od sastojaka dostupnih kod kuće.

Dodavanje hranljivih materija

Cveću su takođe potrebni ugljeni hidrati. Određena količina se skladišti u listovima i stabljici, ali nedovoljno. Većina cveća se seče kada je još u pupoljku, pa su u poslednjoj fazi svog razvoja – u nedostatku korena, lukovica i hranljivog medijuma – prinuđeni da koriste sopstvene uskladištene rezerve. Ako je količina ugljenih hidrata u biljci mala, listovi i cvetovi brzo venu, a latice postaju mutne boje.

Šećer u ishrani je sasvim dovoljan da zameni ugljene hidrate. Iako se optimalna količina može razlikovati za svaku vrstu cveća, mešanje dve kašike šećera sa jednim litrom vode je pogodno za većinu cveća.

Dezinfekciono sredstvo

Bakterije se lako razmnožavaju u zašećerenom rastvoru, što dovodi do truljenja stabljika i uvenuća cvetova, pa u vodu moramo dodati i sredstvo za dezinfekciju. Srećom, u domaćinstvu možemo naći dosta ovakvih sredstava, jabukovo sirće, hipo i alkohol takođe inhibiraju rast bakterija i ne štete cveću kada se doziraju u pravoj količini. Izaberite jednu od sledećih metoda, ali koristite samo jednu po jednu:

Dodajte dve kašike jabukovog sirćeta u naš rastvor šećera od jednog litra,
ili dodajte nekoliko kapi hipo ili drugog izbeljivača za domaćinstvo,
u vodu dodajte nekoliko kapi votke ili drugog čistog alkohola.

Zakiseljavanje

Smanjenjem pH vrednosti, odnosno zakiseljavanjem rastvora, možemo podstaći apsorpciju vlage i hranljivih materija u stabljici, čime se odlaže uvenuće. Da biste smanjili pH, dodajte 0,5 g limunske kiseline u rastvor. Ako kod kuće nemate limunsku kiselinu, dobro će doći i zgnječeni aspirin.
Pre nego što ga stavite u vazu, pripremite buket

Cut cca. 2 cm od kraja svake stabljike pod uglom od 45 stepeni. Važno je da stabljike sečete pod uglom, jer tako cvet može da upije vodu i hranljive materije na većoj površini, a mi možemo sprečiti da se stabljike začepe kada dođu do dna vaze. Koristite oštre makaze da ne biste oštetili stabljike i to ponavljajte svakih nekoliko dana, jer cvet „leči“ ranu i pore se vremenom zatvaraju.

Uklonite sve listove koji bi bili potopljeni u vazi, inače će polako početi da trunu i stvaraju bakterije.

Zadržimo ga na pravom mestu

Ne stavljajte vazu blizu voća. Možda izgleda čudno, ali zrelo voće emituje gas etilen, koji skraćuje život cveća. Banane su glavni krivac! Ne izlažite svoj buket direktnoj sunčevoj svetlosti, jer to može da sprži latice i držite ga dalje od promaje i grejača, jer i jedno i drugo može izazvati sušenje cveća.
Dugotrajno cveće

Na kraju, da vidimo koje rezano cveće je prirodno izdržljivije. Ako pratite gore navedene osnovne savete za negu, možete ih dugo održavati svežima:

hrizantema (2-4 nedelje)
Orhideje (2-3 nedelje)
karanfilić (2-3 nedelje)
inkalijum (2 nedelje)
kantarion (2 nedelje)
Iringo (2 nedelje)
Ljiljan (10-14 dana)
suncokret (12 dana)
kantarion (12 dana)
frezija (10 dana)
Hortenzija (7-10 dana)

Različite vrste cveća zahtevaju različitu negu. Uskoro ćemo pogledati nekoliko popularnih cvetova i videti na šta treba da obratite pažnju kako bi što duže održali svežinu.