Vodič za negu filodendrona informacije i saveti za uzgoj

Ime filodendron potiče od grčkih reči philo (ljubav) i dendron (drvo). Ova klasična biljka je među najpopularnijim kućnim biljkama i smatra se jednom od najlakših za uzgoj. Čipkasti filodendroni, takođe poznati kao filodendron čipkastih listova, su velika uspravna loza koja potiče iz prašuma Brazila. Potreban je prostor za uzgoj u zatvorenom prostoru, jer imaju tendenciju da se šire. Narastu do visine od otprilike tri stope, ali njihova širina može biti skoro dvostruko veća od visine.

Osim što je laka za negu, biljka filodendron može pomoći u prečišćavanju vazduha.

Postoji oko 400 vrsta filodendrona, člana porodice araceae. Filodendroni se svrstavaju u dve osnovne kategorije: loze i bez traga (koji se nazivaju i samoglavi). Vinova loza je savršen izbor za viseću korpu ili penjanje na rešetku, dok uspravne vrste kao što su filodendroni sa čipkastim drvetom mogu napraviti dramatičnu izjavu u svakom prostoru. One su prelepe i egzotične biljke i mogu dostići zapanjujuće visine u svom rodnom okruženju.

Kao tropska biljka, filodendron je posebno efikasan u čišćenju vazduha koji udišemo. Da biste iskoristili prednosti njegovih kvaliteta prečišćavanja vazduha za zdravije kućno okruženje, postavite biljke filodendrona na svakih 100 kvadratnih metara životnog prostora i pustite ga da radi ono što radi prirodno.

Filodendron se ponekad meša sa potos biljkama, ali možete uočiti razliku po listovima. Sličnog su oblika, ali listovi potosa obično su šareni žutim ili belim mrljama.

Vrste filodendrona

Porodica filodendrona je velika, uključujući mnoge vrste i sorte u različitim oblicima, veličinama i bojama. Evo nekoliko najpopularnijih:

Čipkasti filodendron

P. bipinnatifidum je takođe poznat kao filodendron sa podeljenim listovima. To je zapravo uspravna loza, ali sa deblom prečnika 4 inča i dugim korenima nalik na užad, možete videti gde je dobila ime. Ogromni polu-režnjevi listovi su njegova glavna atrakcija. Oni cvetaju u svom prirodnom staništu, ali to se retko dešava u zatvorenom prostoru.

Heartleaf Philodendron

P. scandens je popularna penjačica sa tamnozelenim listovima u obliku srca koji su tipično dugački dva do četiri inča. Njegove dugačke stabljike mogu narasti do četiri stope. Poznata je i kao biljka draga. Može da toleriše veoma slabo osvetljenje i poznata je kao jedna od najpouzdanijih i najčvršćih od svih sobnih biljaka. Uspevaće godinama uz malo pažnje.

Filodendron crvenog lista

P. erubescens je čvrsta penjačica koja snažno raste, do 20 stopa. Ima tamnozelene listove u obliku strelice od 10 do 16 inča koji su sa donje strane crvene do bakrene. Stabljike su crvenkasto-ljubičaste dok su mlade. Filodendron sa crvenim listovima voli srednju svetlost i nekoliko sorti je odabrano za njihovu boju.

Saveti za negu biljaka filodendrona

Briga o filodendronu je jednostavna, jer se biljka može lako prilagoditi svakom zatvorenom okruženju. Može da uspeva u zatvorenom prostoru tokom cele godine i dobro raste na zapadnom ili jugoistočnom prozoru.

Svetlost: Filodendroni najbolje rastu na srednjem svetlu i jakoj indirektnoj sunčevoj svetlosti. Stariji listovi prirodno žute. Međutim, ako primetite nekoliko žutih listova odjednom, to može biti pokazatelj da biljka dobija previše sunca. Oni će tolerisati slabo osvetljenje, ali ako stabljike postanu duge sa nekoliko centimetara između listova, možda ćete morati da premestite biljku na svetlije mesto.

Voda: Zalivajte kada se gornji centimetar zemlje osuši. Vodite računa da ne preterate sa vodom, jer će filodendron istrunuti ako se drži vlažnim. Ako su listovi smeđi i otpadaju, biljka verovatno ne dobija dovoljno vode. Opušteni listovi mogu značiti da biljka dobija ili previše ili nema dovoljno vode, ali bi trebalo da ožive kada otklonite problem.

Temperature: Idealna temperatura za filodendron je između 65 – 78 ° F tokom dana i oko 60 ° F noću.

Toksičnost: Filodendron ne bi trebalo da konzumiraju životinje ili ljudi. Čipkasti filodendroni su toksični za mačke i pse. Edukacija o otrovnim biljkama može vam pomoći da izbegnete bilo kakve nezgode dok uživate u zelenilu.

Štetočine i problemi: Filodendron nije sklon insektima, ali možete naići na lisne uši i brašnaste bube. Brašne bube možete obrisati vatom umočenom u alkohol. Periodično tuširanje biljke vodom i nanošenje insekticidnog sapuna pomoći će da se štetočine drže na odstojanju.

Drugi saveti: Filodendron su tropske biljke, tako da će veća vlažnost podstaći bujan rast i sjajno lišće. Toleriše niže nivoe vlažnosti, ali redovno zamagljivanje biljke će joj pomoći da napreduje. Smeđi vrhovi listova obično pokazuju da je nivo vlažnosti prenizak.

Takođe ćete želeti da zadržite prašinu sa listova tako što ćete ih redovno prati mekom, vlažnom krpom. U suprotnom, pore će se začepiti.

Ako niste sigurni da imate zeleni palac ili ako znate da imate braon, lako prilagodljivi filodendron bi mogao biti u vašoj ulici. Toplina, svetlost i vlaga su ključ uspeha sa filodendronom. U zamenu za njihovu brigu, oni će vam pomoći da poboljšate kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru i ukrasite vaš dom ili kancelariju lepotom poput džungle.