Najbolje tropsko cveće i biljke za leto

Svi bismo mogli da koristimo malo tropske infuzije u našim životima. Ima li boljeg načina nego sa nekim tropskim sobnim biljkama ili buketima? Kućne biljke su dobre za naše zdravlje takve kakve jesu. Dodavanje lepe, tropske atmosfere podiže vaš kućni dekor Ako vašoj kući ili poslovnom prostoru treba malo svežeg vazduha i boje, ne tražite dalje od tropske sobne biljke.

Postoji nešto divlje i divno u egzotičnom cveću. Možda zato što nisu nešto što smo navikli da viđamo u našim redovnim šetnjama po komšiluku. Možda je to zato što izgledaju tako smelo, svetlo i privlačno. Bez obzira na razloge koji stoje iza naše intrige, naručivanje tropskog cveća privlači dodatnu pažnju i dodaje dašak topline i sunca u prostoriju.
U nastavku pogledajte naše omiljeno egzotično i tropsko cveće!

Pregled sadržaja
Tropsko cveće za bukete
Koje tropsko cveće dobro miriše?

Plumeria
Samoanska Gardenia
Oleander
Puakenikeni
Anđelova truba
Giant Spider Lili
Noćno cvetajući jasmin
Ginger Lili
Passionfruit
Climbing Jasmine

Kandža visećeg jastoga (Heliconia Rostrata)

Takođe poznat kao cvet papagaja, lažna rajska ptica, divlji plantain i vrh tukana, kandža visećeg jastoga je poreklom iz Bolivije, Kolumbije, Kostarike, Ekvadora i Perua. Ako tražite veliko egzotično cveće da popunite buket, ovaj cvet dobro funkcioniše. Svaka stabljika ima skup šarenih listova koji će sigurno privući oko.

USDA rastuće zone: 10-13
Boje: Crvena sa primesama žute i zelene
Potrebe za suncem: Umereno do puno
Potrebe za zemljištem: Dobro drenirajuće zemljište
Zabavna činjenica: Heliconia je povezana sa kana, bananama i đumbirima.
Protea (Protea cinaroides)

Ako tražite zaista tropsko cveće, onda bi protea trebalo da bude vaš cvet po izboru. Nazvani po grčkom bogu, ovi ovozemaljski cvetovi će sigurno impresionirati.

Postoji i dobar razlog za njihov jedinstveni izgled – smatra se da su ovo cveće među najstarijim cvetovima na planeti.
Proteje označavaju hrabrost, promenu i transformaciju. Dolaze u nizu boja i često su prilično velike veličine, tako da čak i dodavanje samo jedne u buket daje upečatljivu izjavu. Postoji čak i sorta koja se zove rumena nevesta, koja je savršena ako pokušavate da napravite egzotičan svadbeni buket.

USDA zona uzgoja: 8
Boje: Široka paleta boja
Potrebe za suncem: Umereno
Potrebe za zemljištem: Blago kiselo
Zabavna činjenica: Proteje su osnovni proizvod u tropskim cvetnim aranžmanima zahvaljujući izuzetno dugotrajnom rezanom cvetanju.
Kala ljiljan (Zantedeschia spp.)

Calla ljiljani su postali neverovatno popularan izbor za bukete. Njihov uglađeni, moderan izgled pogađa mnoge ljubitelje cveća u potrazi za egzotičnim cvećem.
Kale su dostupne u raznim smelim bojama, a čisto bela varijanta je omiljena za venčanja jer njen čist izgled i skulpturalne linije stvaraju vešt svadbeni buket. Kala ljiljani izgledaju podjednako zapanjujuće raspoređeni među drugim cvetovima ili sami povezani.

USDA rastuće zone: 8-10
Boje: bela, kestenjasta, žuta, lavanda, narandžasta, roze, zelena, crna
Potrebe za suncem: Puno sunce ili delimična senka
Potrebe za zemljištem: Dobro drenirano, porozno zemljište
Zabavna činjenica: Calla ljiljani su izuzetno otrovni ako se pojedu, pa ih držite van domašaja vaših kućnih ljubimaca!
Canna Lili (Canna indica)

Apsolutno volimo vatreno crvene i žute cvetove po kojima su ljiljani poznati. I dalje nas zadive svaki put!
Ali iskreno, glavni razlog zašto se ljiljani kana nalaze na ovoj listi je zato što su veoma laki za održavanje i što ih je lako uzgajati – dve retkosti kada je u pitanju tropsko cveće.

USDA rastuće zone: 8-11
Boje: crvena, narandžasta, zlatna
Sun Needs: Full
Potrebe za zemljištem: Bogato kiselo zemljište dopunjeno kompostom ili stajnjakom
Zabavna činjenica: Cannas voli vlažnu zemlju i čak će rasti u stajaćoj vodi.
Đumbir (Zingiber neglectum)

To nije samo ukusan začin koji možete dodati vašim kolačićima. Biljke đumbira rastu divne cvetove koji čine divan dodatak svakom buketu tropskog cveća. Cveće dolazi u ružičastim, crvenim i žutim nijansama zalaska sunca i ima veoma prepoznatljivu privlačnost. Ove privlačne lepotice dodaju nalet boja i ostrvskog stila svakom aranžmanu.

USDA rastuće zone: 7-10
Boje: ružičasta, crvena, žuta
Potrebe za sunce: Delimično ili filtrirano sunce
Potrebe za zemljištem: Ilovasto
Zabavna činjenica: Postoji više od 1300 vrsta đumbira, koji rastu u tropskim i suptropskim regionima jugoistočne Azije.
orhideja (Orchidaceae)

Iako često izgledaju meko i nežno, orhideje su napravljene da izdrže toplotu. Rastu u veoma vrućim klimama i često imaju osećaj voska koji im pomaže da izdrže više temperature.

Ako tražite letnje cveće ili pokušavate da pronađete cvetove za odredišni svadbeni buket negde u tropskim krajevima, orhideje su odlična opcija. Dolaze u širokom spektru različitih izgleda i boja i dodaju poseban stil svakom aranžmanu.
Neke popularne sorte koje treba uključiti su dendrobium, cimbidium, phalaenopsis i oncidium. Sami izgledaju predivno, ali takođe dobro deluju pomešani u druge egzotične lepote, kao što su helikonija, spektabilis, kostus i kalateja.

USDA rastuće zone: 5-9
Boje: Širok izbor
Sunce treba: filtrirano svetlo
Potrebe u zemljištu: Krupna mešavina za uzgoj na bazi kore
Zabavna činjenica: Postoji više od 25.000 dokumentovanih vrsta orhideja, koje se javljaju u skoro svim staništima, osim u glečerima, a naučnici svakodnevno otkrivaju sve više.
Kineski hibiskus (Hibiscus rosa-sinensis)

Poreklom iz istočne Azije, kineski hibiskus je divan egzotični cvet. Najpoznatiji po svojim cvetovima u obliku tanjira, tankim kao papir, kineski hibiskus je delikatan, ali snažan izbor za vaš kuhinjski sto.

Bez obzira da li izaberete crveni, ružičasti, žuti, narandžasti ili beli hibiskus, vaši gosti će sigurno naterati vaše goste da brzo prođu dok prolaze.

USDA rastuće zone: 9-10
Boje: ružičasta, bela, narandžasta, crvena, žuta
Potrebno sunce: Puno sunce
Potrebe za zemljištem: Vlažno, dobro drenirano zemljište
Zabavna činjenica: Kineski cvetovi hibiskusa su jestivi i koriste se u salatama na pacifičkim ostrvima; takođe se koriste za sjaj cipela u određenim delovima Indije!
Mirni ljiljani (Spathiphillum)

Po našem mišljenju, nijedan drugi cvet ne odgovara eleganciji i prefinjenosti mirnih ljiljana i njihovih jednostavnih, raskošnih belih cvetova. Za njih se bukvalno mora umrijeti! A zahvaljujući svom minimalističkom izgledu, savršeni su ukrasni cvet za moderne dizajnere enterijera. Verujte nam – ništa ne daje izjavu o luksuzu i stilu tako kao svež ljiljan mira.

USDA zona uzgoja: 11-12
Boje: Bela
Sunce treba: Indirektno svetlo
Potrebe za zemljištem: Dobro drenirajuće zemljište
Zabavna činjenica: Mirovni ljiljan je dobio ime po belim cvetovima, koji se plaho uzdižu iznad njegovog zelenog lišća i podsećaju na bele zastave mira.
Najbolje tropske biljke za vaš dom

Pogledajte nekoliko najboljih tropskih sobnih biljaka i savete o tome kako da se brinete o njima!
Biljke kaučuka (Ficus Elastica)

Biljke gume, inače poznate kao gumeno drveće ili Ficus elastica, odlična su opcija što se tiče tropskih sobnih biljaka. Imaju velike sjajne listove koji su ili jednoliki zeleni ili kombinacija boja, a dečaci njihovi listovi ispunjavaju svaku prostoriju životom!

USDA rastuće zone: 10-11
Boje: zelena
Potrebe za sunce: Indirektna sunčeva svetlost
Potrebe za zemljištem: Dobro drenirajuće zemljište
Zabavna činjenica: Dok se gumeno drveće može održavati na prihvatljivoj visini u zatvorenom prostoru, u divljini može narasti do više od 100 stopa.
Biljke zmije (Dracaena trifasciata)

Biljke zmije dolaze u mnogo različitih veličina i spremne su da očiste vazduh u vašem domu svojim zelenim šiljastim listovima! Biljka zmija nosi nekoliko imena; poznate su kao biljka zmija, svekrvin jezik, konoplja tetive, đavolji jezik ili srećna biljka.

Ne samo da su ove tropske sobne biljke dobre za vazduh, već su i tolerantne na zanemarivanje: AKA svi moji roditelji koji žele da budu biljke koji su ubili više nego što je njihov deo treba da pokušaju ponovo sa biljkom zmije. Čak i ako ih malo zaboravite, veoma su otporni!

USDA rastuće zone: 9-11
Boje: zelena i žuta
Potrebe za sunce: senka do delimičnog sunca
Potrebe za zemljištem: peskovito, dobro drenirano
Zabavna činjenica: biljke zmija mogu da prođu i do 2 meseca između zalivanja zimi.
begonije (begonija)

Begonije su omiljene ljubitelje tropskih sobnih biljaka zbog svojih jarko ružičastih, belih ili grimiznih listova. Ako tražite tropsku kućnu biljku koja će ulepšati bilo koju sobu, begonija je vaša biljka!

USDA rastuće zone: 7-11
Boje: ružičasta, bela, crvena, narandžasta, žuta
Potrebe za sunce: Indirektna sunčeva svetlost
Potrebe za zemljištem: Dobro drenirajuće zemljište
Zabavna činjenica: Postoji više od 1900 vrsta begonija, koje se prirodno nalaze u suptropskim i tropskim regionima širom sveta, osim u Australiji.
Kineska zimzelena (Aglaonema commutatum)

Kineske zimzelene biljke su tropske sobne biljke koje rastu prelepe, zelene, kožne listove sa povremenim srebrnim ili ružičastim mermerom. S vremena na vreme, na listovima kineskog zimzelena rastu cvetovi nalik kalama koji razvijaju crvene bobice.

USDA zona uzgoja: 10-12
Boje: zelena, bela, roze
Potrebe za sunce: Indirektna sunčeva svetlost
Potrebe za zemljištem: Dobro drenirajuće zemljište
Zabavna činjenica: Poreklom iz Kine i Filipina, kineski zimzeleni se smatra srećnim u Kini.
Tropsko cveće širom sveta
Koje cveće najbolje raste u tropima?

Bromeliad
Hibiskus
Jasmine
Orhideja
Protea
Đumbir
Anthurium
Bougainvillea
Canna ljiljani
Rajske ptice

Cvet šišmiša (Tacca chantrieri)

Baš kao i rajske ptice, cveće slepih miševa je dobilo ime po upadljivoj sličnosti sa svojim životinjskim parom.

Ali cveće slepih miševa se prilično razlikuje od ostalih tropskih cvetova na ovoj listi. Umesto sportskih bogatih i živih boja, cvetovi slepih miševa biraju duboke, tamne i misteriozne nijanse ljubičaste koje izgledaju pomalo jezivo i zlokobno. Mi to apsolutno volimo! Cvet slepog miša je poreklom iz tropskih regiona jugoistočne Azije, uključujući Tajland, Maleziju, južnu Kinu, Kambodžu, Indiju, Laos, Mjanmar, Šri Lanku i Vijetnam.

USDA rastuće zone: 9b-11
Boje: crna (tamno ljubičasta)
Potrebe za suncem: Delimično sunce do prošarano

Sena
Potrebe u zemljištu: Plodno, dobro drenirano
Zabavna činjenica: Cveće slepih miševa ne preživi dugo u vazi i nije dobro kao rezano cveće, ali sa pravim uslovima uzgoja u bašti, novi cvetovi će se stalno pojavljivati od kasnog proleća do rane jeseni.
Anthurium (Anthurium andraeanum)

Još jedan tropski cvet koji privlači pažnju je anturijum, takođe poznat kao cvetovi flaminga. Ovo cveće vrišti egzotično. Nije vam potrebno mnogo njih da biste stvorili uticaj, jer imaju svoj stil. Još bolje, dolaze u čitavom nizu zapanjujućih boja, uključujući crvenu, ružičastu, ljubičastu, narandžastu, zelenu, pa čak i tamno plavu.

USDA rastuće zone: 10 ili više
Boje: crvena, bela, roze, bordo, ljubičasta, zelena
Potrebe za sunce: Indirektna sunčeva svetlost
Potrebe za zemljištem: Bogato, vlažno tlo
Zabavna činjenica: Jedna od mnogih zanimljivih činjenica o anturijumu je da su oni rod od više od 800 vrsta koje se nalaze u različitim delovima Meksika, Urugvaja i severne Argentine.
Cvet rajskih ptica (Strelitzia reginae)

Ponekad nam priroda prosto oduva um. A ako ste ikada videli rajske ptice IRL, tačno ćete znati na šta mislimo.
Sa briljantno šarenim cvetovima koji podsećaju na kljun i perje ptice, ove biljke će vas zaustaviti na putu i ​​izazvati strahopoštovanje. Bar nam se tako dogodilo kada smo prvi put ugledali ove lepotice!

USDA zona uzgoja: 9-11
Boje: narandžasta i plava
Potrebe za suncem: Umereno do puno
Potrebe u zemljištu: Blago kiselo do neutralno
Zabavna činjenica: Porijeklom iz Južne Afrike, ovaj cvijet je nazvan po svojoj sličnosti sa upadljivim šumskim pticama poznatim kao rajske ptice.
Bromelije (Aechmea ili Guzmania rodovi iz porodice Bromeliaceae)

Poreklom iz tropske Amerike, bromelije su predivno egzotično cveće poznato po tome što ima šiljaste i šarene cvetne formacije. Zahvaljujući svojim šiljastim slojevima, oni takođe mogu da skladište vodu tokom izuzetno dugih vremenskih perioda. Ali pošteno upozorenje – bromelije su poznate kao teške za negu. To je ipak u redu, jer najbolje stvari u životu ne dolaze lako, zar ne?

USDA rastuće zone: 9-10
Boje: crvena, roze, žuta i narandžasta
Potrebe za suncem: Jarko do filtrirano svetlo
Potrebe u zemljištu: Prozračna mešavina orhideja
Zabavna činjenica: Ananas je vrsta bromelije.