Šta napisati na kartici simpatije kućnih ljubimaca – ideja i citata

Ideje i citati koji će vam pomoći da izrazite saosećanje nakon gubitka kućnog ljubimca.

Serija „Jezik tuge“ pruža inspirativne savete i ideje za izražavanje saučešća u bezbroj situacija. U ovom članku istražujemo poruke sa kartice saosećajnih ljubimaca i druge ideje nakon što prijatelj ili voljena osoba izgubi četvoronožnog pratioca.

Nije lako znati šta reći kada prijatelj ili član porodice izgubi kućnog ljubimca. Za mnoge ljude, njihovi psi i mačke su deo porodice. Četvoronožni saputnici su neverovatno posebni za svoje vlasnike, a njihov prolazak može duboko da utiče na njih. Kada prođe krzneni prijatelj voljene osobe, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti da ublažite njihov bol.

Ne pitajte ih kada će dobiti još jednog psa ili mačku – njihov ljubimac je nezamenljiv.

Bez obzira da li ste prošli kroz gubitak kućnog ljubimca ili ne, važno je da budete tu za one koji tuguju na bilo koji način, kaže Marti Tousli, savetnik za tugu i moderator u Grupama za diskusiju o lečenju tuge.

„Slušajte aktivno“, kaže ona. „Očekujte da ćete čuti istu priču iznova i iznova. Ponavljanje je korisno za tugatora i deluje kao sredstvo protiv bolova. Ako vam se nešto slično dogodilo, podelite, ali ne upoređujte svoje iskustvo, i uradite to samo ako vas pitaju.”

Heder Majers, licencirani veterinarski tehničar i vlasnica prodavnice robe za kućne ljubimce Scouting Hope, kaže da je korisno zadržati tugog zauzetim. „Ponudite im da dođu u šetnju sa vašim psom, ili da dođu i provedu vreme sa vašim psom ili mačkom u vašoj kući“, kaže ona. „Donacija u čast njihovog ljubimca je takođe lepa stvar koju možete učiniti. Ne pitajte ih kada će dobiti drugog psa ili mačku – njihov ljubimac je nezamenljiv.”

Ona predlaže da zamolite tugatora da ispriča svoje omiljene priče o svom krznenom prijatelju ili da podelite uspomene na njihovog ljubimca koji vas je nasmejao.

Drugi način da se olakša bol tugatora je pisanje kartice saosećanja kako biste im dali do znanja da mislite na njih. „Čestita, poruka ili pismo u kojima se izražava saosećanje ili tuga zbog gubitka kućnog ljubimca može se pročitati mnogo puta i može doneti veliku utehu nedeljama, mesecima, čak i godinama nakon toga“, kaže Tusli.

Ispod je 25 citata o gubitku kućnih ljubimaca koje možete koristiti da pomognete svojoj voljenoj osobi da se snađe u prolazu svog voljenog saputnika.
Slika Heder Majers, stručnjaka za poruke saosećanja sa kućnim ljubimcima, sa svojim psima Houp i Sailor. Heder Majers i njeni psi, Hope i Sailor
Citati o gubitku kućnih ljubimaca koje treba uzeti u obzir za svoju karticu saosećanja

„[ime ljubimca] je uvek bio tu za tebe i voleo te bez obzira na sve. Sada ta savršena ljubav živi u tvom srcu. Nedostajaće nam i [ime ljubimca].”
„Neka vam ljubav [ime ljubimca] donese mir, a uspomene koje ste oboje podelili donesu utehu vašem slomljenom srcu. Mislim na tebe u ovo tužno vreme.”
„Nebo je ispunjeno ljubavlju, tako da bi se vaš [ime ljubimca] tamo trebao osećati kao kod kuće. Dao si mu/joj tako divan dom na Zemlji.”
„Niko zaista ne umire koga se sećaju s ljubavlju. Neka ljubav koju delite sa [ime ljubimca] bude vaša uteha i neka vas umiri saznanje da će večna lepota ljubavi zauvek sijati u vašem srcu.”
„Srce me boli za tebe. Šaljem ti utešni zagrljaj.”
“Šaljem ti ljubav dok tvoj najbolji prijatelj prelazi most duge.”

Slika spomenika pudli koja prikazuje jedan od načina da se izrazi saosećanje sa kućnim ljubimcem

„[Ime ljubimca] je bio tako dobar pas/mačka. Imali ste sreće što ste se našli.”
„Tako mi je žao zbog tvog gubitka. [ime ljubimca] će mnogo nedostajati.”
Nikada nije lako izgubiti tako veliki deo porodice. Mislim na vas i vašu porodicu u ovom teškom trenutku.”
„[Ime ljubimca] je bio tako srećan što sam izabrao tebe. On/ona će jako nedostajati.”
„Neka vam sećanja na [ime ljubimca] donesu utehu tokom ovog vremena gubitka.
„Znam koliko ti je [ime ljubimca] značilo. Šaljem puno ljubavi u ovom teškom vremenu.”
„[ime ljubimca] je bilo tako voljeno i on će/ona će uvek biti sa vama u tvom srcu. Nikada neću zaboraviti sreću koju je doneo svima koje je sreo.”
„Žao mi je što čujem da je [ime ljubimca] prešao most duge. Moje saučešće sa vama i vašom porodicom.”
„[Ime ljubimca] će uvek biti u vašem srcu. Moje iskreno saučešće vama i vašoj porodici.”
„Ne mogu da zamislim tugu koju osećate nakon gubitka [ime ljubimca]. On/ona je bio poseban deo vaše porodice i doneo je toliko sreće. Šaljem ljubav.”
„Vi ste najneverovatniji ljubimac mama/tata i veza koju ste imali sa [ime ljubimca] će živeti zauvek. Volim te i tu sam za tebe.”
„Delimo vašu tugu. [Ime ljubimca] je zaista bio neverovatan pas/mačka.
„Tako mi je žao zbog tvog gubitka. Nadam se da će vam bol u srcu ublažiti lepe uspomene koje ste podelili sa [ime ljubimca].“
„Tako mi je žao zbog tvog gubitka. [Ime ljubimca] je bio odan i veran prijatelj. Čuvajte sećanja na njega/nju sigurno u svom srcu.”
„Ja sam da čuješ za tvog krznenog prijatelja. Znam koliko je on/ona bio poseban za tebe.”
„Vi i [ime ljubimca] ćete uvek biti povezani. Mislim na tebe u ovom teškom vremenu.”
„Izgubiti pravog prijatelja nikada nije lako. Ti si u mojim mislima tokom ovog teškog vremena.”
„Tako mi je žao zbog tvog gubitka. Nikada neću zaboraviti kako bi nas slatko [ime ljubimca] dočekalo kada bismo došli u posetu.”
„Tako mi je žao što ste izgubili svog najboljeg prijatelja. [ime ljubimca] je bila tako nežna duša, a sada je on/ona vaš anđeo.”