Najbolja mesavina tla za biljke orhideja osnovni saveti

Sve što treba da znate o biljkama i zemljištu orhideja!

Sa zadivljujućim oblicima i prelepim cvećem, orhideje čine veoma popularne kućne biljke koje nude sve vrste upotrebe i prednosti. Jedan od najvažnijih delova da vaša orhideja bude srećna je odabir prave mešavine zemlje. Ovde ću pokriti zašto je važno odabrati odgovarajuću mešavinu tla, kao i kako napraviti ili kupiti najbolju mešavinu za saksiju za svoju orhideju.


Najbolja mešavina tla za biljke orhideja – esencijalne
Iako postoje različite vrste orhideja, najčešći tip su epifitske orhideje. Ove biljke preferiraju gustu mešavinu sa pH vrednosti od 5,5 do 6,5. Da biste napravili mešavinu za saksije koja obezbeđuje odličnu aeraciju i drenažu, pomešajte 1 deo sitne kore, 1 deo perlita i 1 deo sfagnum tresetne mahovine.

Kako i gde orhideje rastu u svom prirodnom staništu?

Porodica orhideja sadrži širok izbor biljaka i trenutno sadrži preko 28.000 vrsta. Kao što možete očekivati, postoje razlike između vrsta.

Orhideje se mogu podeliti u tri glavne kategorije.

Epifiti rastu na vrhu drveća ili žbunja.
Litofiti rastu na stenama ili veoma kamenitom tlu.
Kopnene orhideje rastu u zemljištu. Postoji preko 200 kopnenih vrsta orhideja.
Ogromna većina orhideja su epifiti i rastu na vrhu tropskih biljaka. Ove orhideje su takođe najčešće kućne biljke. Međutim, ne treba pretpostaviti da sve orhideje rastu na drugim biljkama.

Uloga zemljišta u zdravlju biljaka

Mnoge biljke se oslanjaju na zemljište zbog nekoliko važnih faktora.

Pruža strukturnu podršku obezbeđujući mesto gde biljka može da se ukoreni.
Omogućava razmenu i unos hranljivih materija.
Omogućava zadržavanje i upijanje vode.
Kao što smo gore primetili, ne rastu sve orhideje u zemljištu. Međutim, oni i dalje moraju da ostanu uspravni i dobijaju vodu i hranljive materije.

Pošto epifiti ne mogu da dobiju hranljive materije i vodu iz zemlje, oslanjaju se na hranljive materije prisutne u vazduhu i kišnici. Oni takođe omotavaju svoje korene oko obližnjih materijala da bi se izdržavali.

Da li je svim orhidejima potrebna ista mešavina zemlje/saksije?

Kao što smo već rekli, većina orhideja su epifiti. Ove orhideje zahtevaju gustu mešavinu za saksije koja obezbeđuje odličnu drenažu i provetravanje.

Sledeće su epifitske orhideje:

Phalaenopsis orhideje
Catasetum orhideje
Cattleia orhideje
Cicnoches orhideje
Enciklijske orhideje
Orhideje koje rastu na stenama zahtevaće mešavinu kamenih saksija. Dva najčešća tipa litofita su Phragmipedium orhideje i Phragmipedium orhideje.

Konačno, zemaljske orhideje preferiraju mešavinu saksija koja podseća na uobičajenu mešavinu kućnih biljaka.

Ovo su sve vrste zemaljskih orhideja:

Erithodes orhideje
Macodes orhideje
Hetaeria orhideje
Zeukine orhideje
Phaius orhideje
Liparis orhideje

Uobičajeni znaci da koristite pogrešnu mešavinu tla za biljke orhideja

Ljudi često koriste pogrešnu vrstu mešavine tla za biljke orhideja. Najčešći problem je korišćenje tipične mešavine zemljišta za kućne biljke za epifitske ili litofitne orhideje.

Kao što smo gore opisali, epifiti i litofiti ne rastu u tlu. Zbog toga se neće dobro snaći u mešavini za saksije koja imitira tlo.

Ako posadite epifitsku ili litofitnu orhideju u mešavinu saksije na bazi treseta ili tla, primetićete probleme. Tipična mešavina za saksije može dovesti do problema sa aeracijom i drenažom.

Jedan uobičajeni znak da koristite pogrešnu mešavinu za saksiju za svoju orhideju je promenjeno lišće. Listovi često postaju žuti, smeđi ili crni kada ne mogu da usvoje hranljive materije koje su im potrebne. Natopljena tla takođe mogu dovesti do problema sa unosom hranljivih materija (i mogu dovesti do uobičajenih štetočina, buba i bolesti orhideja).

Drugi problem je trulež korena. Kako voda ostaje u zemljištu, koreni orhideja su podložniji štetnim gljivama koje izazivaju trulež korena.

Ako imate kopnenu orhideju i koristite mešavinu zemlje označenu za orhideje, takođe možete naići na probleme. Komercijalno dostupne mešavine za sađenje orhideja dizajnirane su imajući na umu epifitske orhideje.

Možda ćete primetiti da vaša zemaljska orhideja izgleda zakržljalo, što možete pripisati nedostatku vode ili ishrane, pa čak i neprikladnim rasponima temperature i vlažnosti. Za više, pogledajte naš vodič za najbolje lokacije za postavljanje orhideja u kući.

Drugi znak je žutilo lišća. Mnoge orhideje su takođe teške hranilice, pa budite sigurni da redovno đubrite tokom aktivne sezone rasta.

Koji pH nivoi tla su najbolji za biljke orhideja?
Većina orhideja preferira blago kiselu mešavinu za saksije.

Pošto je neutralni pH 7,0, orhideje preferiraju mešavinu zemljišta sa pH između 5,5 i 6,5.

Kako vaš kontejner za saksije utiče na izbor tla

Prvo, većina orhideja više voli da bude malo vezana za koren. To znači da bi trebalo da izaberete lonac koji je na manjoj strani.

Takođe želite da se uverite da vaša sadilica ima adekvatne drenažne rupe. Čak i ako imate mešavinu za saksije koja dobro drenira, voda neće moći da pobegne bez drenažnih rupa. (Za više, pogledajte naš osnovni vodič za zalivanje biljaka orhideja).

Vrsta saksije koju odaberete ne utiče na odgovarajuće tlo.

Ako primetite da korenje raste iz vaše saksije, to ne znači da je vaša saksija premala niti da koristite pogrešno zemljište. Ovo su vazdušni koreni, i potpuno su prirodni.

Najbolje zemljište za sađenje orhideja
Kada dođe vreme da presadite orhideju, želite da koristite mešavinu zemlje koja je identična onoj koju koristite za prvobitnu sadnju orhideje.

Ne zaboravite da uskladite tlo sa vrstom orhideje. U nastavku ćemo pokriti odgovarajuću vrstu tla za orhideje.

Recept za vrhunsku mešavinu orhideja
Prvi korak ka poznavanju najbolje mešavine za saksije je saznanje koju vrstu orhideje imate! Dok su većina orhideja u domaćinstvu epifiti, postoje izuzetne vrednosti.

Ako imate epifitsku orhideju, poželećete da napravite mešavinu saksije koja imitira prirodno okruženje orhideje. To znači mešavinu koja obezbeđuje obilje aeracije i drenaže.

Ako želite da napravite mešavinu tla za epifitske orhideje kod kuće, kombinujte sledeće:

5 delova sitne borove/jelove kore
1 deo perlita
1 deo sphagnum tresetne mahovine
Kora i perlit će obezbediti drenažu i aeraciju dok oponašaju prirodno okruženje biljke. Tresetna mahovina će pomoći u zadržavanju vode i hranljivih materija.

Ako želite da kupite mešavinu za orhideje, imate mnogo opcija. Evo nekih od najboljih mešavina za sađenje orhideja:

Za litofitne orhideje možete koristiti mešavinu orhideja od 3 dela u kombinaciji sa 1 delom šljunka. Ovo će obezbediti višak drenaže i provetravanja.

Za kopnene orhideje možete koristiti bilo koju mešavinu zemljišta označenu za kućne biljke. Mešavine na bazi treseta ili kokosovog kokosa su odličan izbor.

Okončanje
Sada kada znate više o mešavini za saksije za orhideje, možete odabrati najbolju mešavinu za svoju biljku. Zapamtite da najbolja vrsta tla zavisi od vrste orhideje koju imate.

Ako imate uobičajenu epifitsku orhideju, izaberite zrnastu mešavinu koja obezbeđuje odličnu aeraciju i drenažu.

Česta pitanja o zemljištu za orhideje:

Koji pH je najbolji za biljke orhideja?
Većina biljaka orhideja preferira gustu mešavinu sa pH vrednosti od 5,5 do 6,5.

Koja su glavna razmatranja tla pri presađivanju biljke orhideje?
Kada dođe vreme da presadite orhideju, želite da koristite mešavinu zemlje koja je identična onoj koju koristite za prvobitnu sadnju orhideje.

Kako mešati zemlju za orhideje?
Da biste napravili mešavinu tla za orhideje, dodajte sve sastojke u veliku posudu, a zatim dodajte vodu dok ne postane vlažna. Temeljno pomešajte sastojke, a zatim napunite posude za orhideje.

Da li biljke orhideja vole vlažno tlo?
Većina orhideja preferira minimalnu količinu vlage prisutnu u zemljištu u svakom trenutku bez preteranog zalivanja biljke. Biljke orhideja najbolje uspevaju u dobro dreniranim osnovama tla. Uverite se da vaša posuda za saksije ima drenažni sistem kako bi se višak vode mogao raspršiti tokom ciklusa zalivanja.