Junski cvet za rodjenje još ruža

Ako ste vi ili neko vama blizak rođen u junu, verovatno znate da je zvanični rođendanski cvet u junu divna ruža. Ruže su najpopularnije cveće na svetu i iako sve ruže simbolizuju ljubav i poštovanje, boja cvetnih latica ima vrlo specifična značenja.

Ruže se javljaju kao cvetni grmovi sa cvećem različitih veličina koje rastu u duginim bojama. Postoje i penjačke sorte ruža koje će puzati uz rešetku ili zid.

Ruže u istoriji

Većina ljudi veruje da su ruže prvi put uzgajane oko Kaspijskog mora ili Persijskog zaliva pre milion godina. Najstariji fosil ruže u Severnoj Americi pronađen je u Koloradu i datira pre više od 35 miliona godina.

Ruže su vekovima cenjene zbog svoje lepote i mirisa. Stari Grci i Rimljani identifikovali su ruže sa ljubavlju i strašću počevši od njihove povezanosti sa boginjama Afroditom, Izidom i Venerom. Navodi se da je Kleopatra primila Marka Entonija u prostoriji ispunjenoj ružama bukvalno do kolena. U ranom hrišćanstvu, crvena ruža je označavala krv hrišćanskih mučenika, a kasnije je postala simbol Device Marije.

Boje i simbolika

Ruže su se oduvek koristile za prenošenje određenih poruka i emocija, posebno u viktorijansko doba kada je bilo zabranjeno govoriti drugima o svojim osećanjima. Evo nekih tradicionalnih značenja boja ruže:

Crvena: romantična ljubav
Pink: divljenje i milost
Tamno ružičasta: zahvalnost i uvažavanje
Svetlo ružičasta: slatkoća i nevinost
Bela: čistoća, prijateljstvo i poštovanje
Žuta: prijateljstvo i briga
Žuta sa crvenim vrhovima: Zaljubljivanje
Narandžasta: strast
Burgundija: Lepota
Crni: Smrt i zbogom