Kako seći dalije za vazu ili buket

Sve što treba da znate o rezanju dalija za cvetne aranžmane

Savršen cvet za vazu je onaj koji cveta što ih više sečete. Upravo to rade dalije. Raspon boja dalija (uključujući i čuvenu crnu daliju) je zapanjujući, sa dvobojnim ili ombre bojama koje će vas oduševiti. Nije ni čudo što su se ove lepotice ponovo vratile poslednjih godina i popularnije su nego ikada za uzgoj u rezanom cveću. Ovaj vodič će vas provesti kroz sve što treba da znate o tome kada i kako da isečete cveće dalije za aranžman vaze ili buketa.

Kako seći dalije za vazu ili buket – najvažnije

Dalije se mogu seći leti, podrezati tek kada cvetovi počnu da se otvaraju. Rezanje na pravom mestu duž stabljike će podstaći ponovno cvetanje. Koristite tretman toplom vodom nakon rezanja da biste sačuvali životni vek cveća u vazi ili ih osušite za još dugotrajniji buket.

Sezona cvetanja dalija

Dalije se sade krajem proleća. U pravim uslovima, cvetaće osam nedelja kasnije, od leta do jeseni. Ukratko, treba ih saditi na mestu koje ima najmanje 6-8 sati sunca dnevno, u zemljište koje je bogato i dobro drenirano i zaštićeno od vetra. Zalivajte dva puta nedeljno i jednom mesečno đubrite proizvodom sa niskim sadržajem azota.

Dalije se kreću u visini od minijaturnih (koje će narasti najviše 12 – 18 inča) do ležećih dalija (koje će narasti ispod 1,5 stopa), a zatim visokih dalija koje narastu 4 – 5 stopa, a neke sorte čak i više.

Postoje hiljade sorti dalija, od kojih svaka ima različite karakteristike i mnoštvo upotreba i prednosti. Uglavnom, najizrazitije karakteristike su u cveću. Dakle, imamo grupe dalija koje se lako prepoznaju po izgledu cveća:

Pojedinačne – imaju sloj pojedinačnih latica koje se ponekad preklapaju i mogu biti zaobljene ili zašiljene na ivicama. Zatim se izlaže središnji krug, što je savršeno za oprašivače.
Collarette – jedan sloj latica sa manjim kotrljajućim laticama koje se formiraju od centra na vrhu „ovratnika“.
Kaktus – puni cvetovi sa uskim laticama koje štrče kao kaktus i zakrivljene ka spolja da izgledaju kotrljane od osnove. Ove vrste dolaze u različitim veličinama i nekim sjajnim bojama.
Polu-kaktus – sličan cvetovima u obliku kaktusa, ali samo zakrivljeni ili smotani oko polovine dužine latice i šire u osnovi.
Pompon – savršeni mali cvetovi sfernog oblika sa urednim širokim laticama koje se savijaju ka unutra.
Lopta – po obliku je slična pomponu, ali veći cvetovi sa spljoštenim vrhom spiralnih latica. Latice su takođe nešto zašiljene.
Lokvan – dupli cvetovi sa laticama koje su zakrivljene nagore, čineći ceo efekat kao lokvanj.
Anemona – prsten ravnih latica oko osnove drži kuglu cilindričnih latica koje strše poput anemone.
Dekorativno – ravne široke latice teku od sredine ka spolja u obliku lopte. Najveća od dalija sa cvetovima do 10 inča u prečniku.

Najbolji alati za rezanje dalija

Kada je u pitanju sečenje cveća za vazu, uvek koristite pravi alat za posao. Investirajte u pristojne makaze za orezivanje ili makaze za cveće za sečenje dalija. Moraju biti oštre kako ne bi oštetili stabljike ili ruke, i treba ih održavati čistima kako ne bi prenijeli štetočine i bolesti na druge biljke.

Kada završite sa sečenjem, operite ga čistom vodom sa sapunom i svaki put dobro osušite. Sprej višenamenskog maziva će održavati sečiva u dobrom stanju. Neka ih izoštri profesionalac.
Kada seći dalije za rezane cvetne aranžmane

Često sečite dalije za vazu da biste podstakli nove cvetove i uklonili cvetove koji su izbledeli i na biljci.

Kao i kod većine rezanog cveća, najbolje vreme za to je hladno jutro. Nakon hladnog noćnog vazduha, stabljike će se napuniti vodom i ugljenim hidratima i biće čvršće. Kasnije tokom dana, stabljike počinju da dehidriraju, a do podneva su biljke prilično pod stresom. Rezanjem ujutru (ili čak uveče), dobićete cveće u svom najboljem izdanju i sa dovoljno vode u stabljikama da traje neko vreme.

Vodič korak po korak za sečenje cveća Dalije

Isecite samo onoliko dužine koliko vam je potrebno za aranžman ili buket.
Koliko god je moguće, sečite iznad čvora lista kako bi biljka mogla da puca sa te tačke i proizvede više cvetova.
Isecite cvetove koji su otvoreni ili blizu otvaranja. Pupoljci se neće otvoriti u vazi. Izbegavajte sečenje cvetova koji su potpuno otvoreni, jer neće dugo trajati u vazi.
Odrežite stabljike horizontalno sa biljke.
Posle sečenja, stavite u toplu vodu što je pre moguće i pripremite tretman tople vode kao što je opisano u nastavku.

Nega posle sečenja

Obradite dalije toplom vodom nakon sečenja da biste produžili životni vek u vazi:

Pripremite posudu sa veoma vrućom, ali ne ključalom vodom.
Napunite posudu sa 2-3 inča vode tako da para ne dođe do cvetova.
Napravite novi rez horizontalno duž dna stabljika i stavite u toplu vodu.
Ostavite stabljike u vodi najmanje sat vremena.
Uklonite sve listove u dnu biljke, pazeći da nijedan nije ispod vode kako biste sprečili da lišće propadne i učini vodu neprijatnom.
Uverite se da je vaza koju koristite pravilno očišćena vodom sa sapunom i dobro isprana pre dodavanja vode i cveća. Bakterije mogu trajati u prljavoj vazi i učiniti da cveće brže umre.
Napunite vazu toplom vodom. Stabljike biljaka bolje reaguju na toplu vodu nego na udar hladne vode, što može inhibirati kretanje vode u stabljikama i izazvati mehuriće vazduha. Cveće voli da temperatura vode bude između 80F i 110F.

Koliko će dugo trajati moje sveže isečene dalije?

Uz tretman toplom vodom, dalije treba da izdrže 4-6 dana u vazi. Dodavanje cvetnih konzervansa može da produži ovo malo duže.

Saveti za produženje života sveže isečenih dalija

Na tržištu postoje cvetni konzervansi koji će produžiti život rezanog cveća. Šećer dodan u vodu takođe se koristi da se produži život cveća, a prava količina može udvostručiti život cveća u vazi. Međutim, u slučaju dalija, nije bilo studija koje bi tačno utvrdile koliko šećera će biti najbolje za cveće, tako da je najbolje da se držite pravilno formulisanih cvetnih konzervansa. Takođe će uključivati sredstva za zakiseljavanje koja će sprečiti bakterije da rastu u vodi.

Menjajte vodu svakih nekoliko dana i dolijte je konzervansom za cveće. Uklonite sve cvetove koji izgledaju mlohavo ili umiru u isto vreme. Takođe, ponovo odrežite jedan inč stabljika preostalih dalija pod vodom pre nego što ih prerasporedite.

Držite aranžman dalje od propuha, fluktuirajućih temperatura, toplih ili hladnih područja i direktne sunčeve svetlosti.

Držite cveće podalje od voća i povrća jer je gas etilen koji emituje voće i povrće prirodni hormon rasta koji će učiniti da cveće brže propada.

Kako čuvate ili sušite sveže rezano cveće dalije?

Najbolji izbor za sušenje cvetova dalije je upotreba silika gela. Ovaj proizvod, dostupan u zanatskim prodavnicama ili na mreži, je sredstvo za sušenje koje izvlači vlagu iz cveta, zadržavajući boju i oblik cveta.

Za sušenje dalija koristite sledeće korake:

Birajte cveće najboljeg oblika i boje i bez mrlja ili oštećenja od insekata što će biti očiglednije kada se cvetovi osuši.
Neki se možda neće dobro osušiti, pa uradite nekoliko više odjednom nego što je potrebno.
Ostavite centimetar stabljike na cvetovima i stavite licem nagore u posudu koja je najmanje centimetar ili dva viša od cvetova. Koristite plastiku ili metal, a ne drvo ili karton kako biste sprečili da vlaga prođe kroz kontejner.
Pažljivo sipajte silika gel preko cveća tako da potpuno pokriva jedan inč ili više od vrha.
Pokrijte čvrsto plastičnom folijom ili poklopcem i držite na hladnom, suvom i tamnom mestu sedam dana.
Pažljivo uklonite cvetove nakon sedam dana. Biće suvi i hrskavi, tako da je potreban nežan dodir. Koristite meku četku da uklonite višak gela.
Poprskajte cvetove lakom za kosu ili prozirnim lakom u spreju da zadržite boju i sprečite vlagu.
Koristite cvetove kao što jesu za dekoraciju u plitkoj posudi ili napravite stabljike od žice i cvećarske trake za vazu.

Okončanje

Bogato simboličan cvet Dalije je zapanjujuća opcija za vazu, a njihov raspon boja ih čini raznovrsnim i lepim. Ako ih sečete direktno iz bašte, trud se još više isplati.