Počastiti sebe ili voljenu osobu prelepom gomilom cveća je jedno, ali prskanje hiljada po jednoj stabljici je sasvim drugo.

Zagledajmo se sa strahopoštovanjem u najskuplje cveće na svetu, uključujući i jedno tako neobično da mu nikada nije data cena…

8) Gloriosa Lili

Ovaj naborani, vatreni cvet je prikladno poznat i kao plameni ljiljan. Poreklom iz Azije i Južne Afrike, njegovo ime znači „pun slave“ i nacionalni je cvet Zimbabvea. Kada je tadašnja princeza Elizabeta 1947. godine obišla bivšu zemlju Komonvelta, neposredno pre nego što je postala kraljica, poklonili su joj blistavi dijamantski broš u obliku glorioze. Danas, ovo upadljivo cvetanje košta oko 7 funti po stabljici, zbog svoje relativne retkosti i jedinstvenosti.

7) Calla Lili

Ljiljani se vrednuju prema visini, snazi i broju cvetova koje svaka stabljika proizvodi. Sorta kala ili ‘arum’ je najviša, najjača i najbogatija, što ga čini najskupljim ljiljanom koji možete kupiti za otprilike 12 funti po stabljici. Dobio je i kraljevski pečat odobravanja – Sofi, grofica od Veseksa, odabrala je kremasto beli ljiljan kala za venčanje sa princom Edvardom 1999. godine, verovatno zbog njegovog šik estetskog i očaravajućeg mirisa. Za moderan zaokret u klasici, naći ćete dramatične crne kala u našem buketu Black Diamond i slikarski jorgovan u našoj grupi Mi Everithing.

6) Đurđevak

Hrišćanska legenda kaže da je đurđevak iznikao sa mesta gde su Device Marije padale suze tokom Hristovog raspeća. Kraljičin omiljeni cvet, ovaj nežni cvet u obliku zvona često se pojavljuje u kraljevskim svadbenim buketima – princeza Dajana, Kejt Midlton i Megan Markl su ga uključile u svoj. Cveta samo kratko u proleće, sa rajskim mirisom koji pobija njegovu toksičnost. Očekujte da ćete platiti oko 30 funti za popu ove krhke lepote.

5) Gardenia

Iako je samo delić cene egzotičnih vrsta ispod, gardenije se ne mogu kupiti po stabljici, što znači da morate prskati do 45 funti na celu biljku. Uzgajan u staklenicima u Italiji, ovaj upečatljivi beli cvet je omiljen kod modnog dizajnera i filmskog stvaraoca Toma Forda. Uvek krasi rever svog smokinga mirisnom gardenijom, koja je inspirisala njegov popularni parfem Velvet Gardenia.

4) Rotšild orhideja

Možda poznajete ovu ugroženu orhideju papuča pod njenim popularnijim imenom, „Zlato Kinabalua“. Može se naći samo na padinama strme planine Kinabalu u malezijskom nacionalnom parku Kinabalu, gde ga sada žestoko štite rendžeri nakon što su ga šverceri umalo primorali na izumiranje. Svakom cvetu je potrebno 15 godina da procveta, pa nije ni čudo što se prodaje (na crnom tržištu!) za skoro 4.000 funti po stabljici. Tražite sledeću najbolju stvar? Naš buket ljubičastih orhideja prepun je fantastičnih ljubičastih vanda orhideja i slavujevih ruža.
Bernard DUPONT iz FRANCUSKE, Rotšildove papuče orhideje (Paphiopedilum rothschildianum) (14668484495), CC BI-SA 2.0

3) Orhideja Šenžen Nongke

Najskuplji cvet ikada prodat na aukciji je ova veštačka žuta orhideja, koja je 2005. donela ogromnih 160.000 funti. Poljoprivrednim naučnicima sa Univerziteta Šenžen Nongke u Kini bilo je potrebno osam godina da razviju ovaj delikatan cvet, koji se razvija samo jednom u pet godina. .

2) Juliet Rose

Pokojnog, legendarnog uzgajivača ruža Dejvida Ostina koštalo je neverovatnih 2,3 miliona funti da razvije ovu cenjenu ružu breskve, što je čini najskupljom ružom ikada uzgajanom. Njegova potraga da stvori mirisni cvet inspirisan starim baštenskim ružama trajala je 15 godina, ali je bilo vredno toga. On je otkrio bluzetu Juliju na sajmu cveća RHS Chelsea 2006. godine, na veliko oduševljenje ljubitelja cveća. Srećom, sada možete kupiti ovu ružu po mnogo pristupačnijoj ceni (zamislite oko 20 funti za goli koren).
Geolina163, Rosarium Baden Rosa ‘Sveet Juliet’ Austin 1989, CC BI-SA 4.0

1) Kadupul

Naš poslednji cvet je tako redak i prolazan, da je neprocenjiv. Tropski kadupul Šri Lanke spektakularno cveta snežno belim laticama u obliku zvezde jednom godišnje u noći punog meseca. To je vrsta plutajućeg kaktusa i poznata je i kao „Kraljica noći“ jer nestaje pre izlaska sunca. Njegov umirujući miris je oponašan u mnogim parfemima, ali malo ko ima priliku da udahne njegov umirujući miris, nazvan „čudo u ponoć“, u stvarnom životu.
Hiveen kemsara, Kadupul cvet anuradhapura, CC BI-SA 4.0

Ako samo najbolje može (i iskreno, tako i treba), naša prepoznatljiva Couture kolekcija prikazuje najfinije cveće u našem asortimanu. Od elegantnih krema i lepih pastela do blistavih naleta boja, postoji bogat buket koji odgovara svim cvetnim ukusima. Ili, za romantičnu izjavu koju nikada neće zaboraviti, zašto ne biste poslali našu gomilu od 200 crvenih ruža vašoj posebnoj osobi? Hajde, pokvari ih.