Saveti za proslavu prvog rodjendana koje svaki novi roditelj treba da zna

Vaša beba puni 1 godinu samo jednom. Evo kako da se uverite da događaj prođe bez problema. Organizovanje žurke za prvu godinu vašeg deteta na Zemlji je odličan način da proslavite njihov mladi život i razmislite o tome koliko su proteklih 365 dana bili posebni. Ali koliko daleko treba da idete da planirate prvi rođendan svog deteta?

Dr Suzan Njuman, socijalni psiholog, stručnjak za roditeljstvo i autor bestselera, kaže da je najvažnija stvar za roditelje prvi put da ignorišu bilo kakav spoljni pritisak i da se samo koncentrišu na sebe.

„Roditelji bi trebalo da odbace uticaj onoga što drugi misle da treba da urade za ovaj rani rođendan i da se usredsrede na ono čemu žele da daju prioritet“, kaže ona. „Prvih nekoliko rođendana su zaista više za roditelje, jer ih deca neće pamtiti, pa pokušajte da se zabavite i napravite uspomene.
Slika vertikalnog animiranog rođendanskog oglasa

Ako tražite savete za proslavu prvog rođendana za veliku zabavu vašeg mališana, evo pet stvari koje treba razmotriti.

1. Odlučite koga ćete pozvati

Kada je u pitanju lista gostiju, možda ćete želeti da stvari budu intimne i upravljive, posebno ako će tu biti i druga mala deca. Kada uzmete u obzir porodicu i bliske prijatelje, razmislite o grupama u kojima je vaša beba, kao što su dnevni boravak ili časovi teretane za malu decu.

Prvih nekoliko rođendana su zaista više za roditelje, jer ih deca neće pamtiti, pa samo pokušajte da se zabavite i napravite uspomene.

Suzan Njuman, dr.

Socijalni psiholog, stručnjak za roditeljstvo i autor bestselera

snimak glave Suzan Njuman

„Ako želite da isplanirate laganu zabavu koja je fokusirana na vaše dete, pokušajte da ograničite broj gostiju“, kaže Njuman. „Možda samo pozovite baku i dedu, roditelje prijatelja vašeg deteta, prijatelje porodice i mlade rođake. Ako odlučite da pozovete druge mlade, obavezno uključite dovoljno torte, kolačića i poslastica za njihovo uživanje.”

Ne zaboravite da imate na umu svoj budžet i prostor za zabavu. Previše veseljaka može prenatrpati događaj, povećati troškove ili nepotrebno zakomplikovati planiranje. Drugim rečima, započnite svoju listu sa određenim pozvanim osobama, a zatim polako dodajte odatle.

2. Izaberite lokaciju

Ugostiti prvi rođendan vaše bebe kod kuće, posebno ako imate dovoljno prostora da smestite listu gostiju i da deci svih uzrasta date prostor za lutanje, odlična je ideja. Ovo pojednostavljuje logistiku stranke i može pomoći u uštedi novca.

„Ako želite da vaše dete od godinu dana zaista uživa u svom prvom rođendanu, održite zabavu na nekom udobnom i poznatom mestu kako bi se osećao opušteno i fokusirao se na zabavu“, kaže Njuman.
fotografija saveta za prvu rođendansku zabavu sa ukrasima od balona

Izbor prostora za zabavu koji nije vaš dom takođe ima svoje prednosti. Park na otvorenom, na primer, olakšava okupljanje većih grupa bez osećaja skučenosti, daje deci dovoljno prostora za igru i često uključuje stolove i/ili paviljone koje možete da koristite za dekoraciju i hranu. Ako idete ovim putem, obavezno nabavite sve potrebne dozvole pre nego što organizujete zabavu.

Restorani i namenski prostori za igru su takođe dobre opcije. Iako mogu biti malo skuplji, ne zahtevaju mnogo pripreme, a čišćenje se vodi računa (možemo čuti svaki roditelj koji ovo čita kako izdiše s olakšanjem).
fotografija saveta za prvu rođendansku zabavu sa mamom koja slika svoju bebu kako jede tortu

3. Postavite realna očekivanja

Budimo iskreni: jednogodišnjaci su nepredvidivi. Nikad ne znaš šta će sledeće da urade. Dakle, poslednja stvar koju želite da uradite je da izvršite pritisak na svoje dete da radi ono što mislite da treba da radi umesto da mu dozvolite da radi ono što želi.

„Verovatno ćete želeti da ugase sveće i razbiju tortu. Ako jesu, to je sjajno, ali ako ne, i to je u redu“, kaže Njuman.

Zbog toga, kaže Njumen, morate da imate kameru pri ruci u svakom trenutku – da biste mogli da dokumentujete sve što se dešava.

„Biće super zabavno kasnije u životu pokazati svom detetu prvu rođendansku zabavu koju neće pamtiti“, kaže ona. „Voleće da vide sebe kako guraju prste u tortu ili vide ko je tamo.

“I, naravno, takođe ćete želeti da se setite.”

4. Držite goste nahranjenim i hidriranim

Nijedna zabava nije potpuna bez ukusnih poslastica i osvežavajućih napitaka. Iako je rođendanska torta očigledna inkluzija – po mogućnosti ona koju treba uništiti počasni gost, a druga za sve ostale da uživaju – obezbeđivanje drugih grickalica za zadovoljenje gladnih žurki je takođe neophodno.

Dalje, možete se u potpunosti odreći torte i umesto toga poslužiti kolačiće. Posluživanje torte nije kraj, kaže Njumen, a manja deca će ionako više uživati u kolačićima.
fotografija saveta za prvu rođendansku zabavu sa bebom koja jede kolačić u obliku srca

Osim slatkiša, deca na zabavi sigurno će ići na više opcija i pića prilagođenih deci – pomislite na hranu za prste, voće i piće sa slamčicama – dok odrasli mogu zahtevati nijansiraniji izbor.

5. Ne zaboravite da se zabavite

Možda ste malo ograničeni u pogledu aktivnosti na zabavi – postoji samo toliko toga što možete da uradite sa prostorijom punom jednogodišnjaka – ali malo kreativnosti može mnogo doprineti.

Razmislite o tome da imate pri ruci rekvizite za fotografije kako bi roditelji mogli da naprave zabavne, nezaboravne slike sa svojom decom. Ovo održava angažovanje dece i roditelja. Možete čak i da odštampate fotografije na licu mesta kako bi žurke mogli da imaju uspomene da ponesu kući.

Proslava prvog rođendana je takođe odlično vreme za početak tradicije. U Njumanovom slučaju, ona je ispekla tortu za prvi rođendan svog sina u obliku automobila, jer je to ono čime se on tada bavio. Kako su se interesovanja njenog sina promenila, pravila je torte za buduće rođendane u obliku fudbalskih lopti i čunjeva za kuglanje.

Njuman kaže: „Ovo je divno vreme da započnete sopstvene tradicije koje su sada posebne za vas i koje će kasnije biti posebne za vašu decu.