Znacenje simbolika vrste i upotreba cveta mirte

Sve što treba da znate o cveću mirte

Ne mešati se sa krep mirtom, pravi cvet mirte (Mirtus) je šarmantan rod cvetnih biljaka bogate istorije i simbolike. Veliki deo Mirtline simbolike je izvučen iz godina njene upotrebe u medicini i hrani. Međutim, to je takođe odlična biljka za uređenje pejzaža i pruža cvetove, lišće i bobice za aranžmane rezanog cveća. Istražite dublje značenje cveta mirte da biste odlučili da li šalje pravu poruku za vaše potrebe.


Značenje i simbolika cveta mirte – suština
Sa trajnim simboličnim značenjem ljubavi i odanosti, cvet mirte ima religiozne konotacije koje traju vekovima. Takođe je suštinski deo starogrčke mitologije i simbolike. Nije ni čudo što se danas naširoko koristi u svadbenim buketima i aranžmanima.

O biljkama mirte

Mirta – porodica, rod i taksonomija
Mirta je uobičajeno ime za ceo rod Mirtus. Danas su u rod uključene samo tri vrste:

Mirtus communis, obična mirta koju većina ljudi poznaje
Mirtus nivellei, ili saharska mirta
Mirtus phillireaefolia, najređe rasprostranjena vrsta.
Rod Mirtus je deo veće porodice Mirtaceae. Ova porodica uključuje druge vredne biljke za hranu i začine poput karanfilića, aleve paprike, guave i eukaliptusa. Nije ni čudo što Mirtl ima dugu istoriju upotrebe i simbolike kada je deo ove porodice biljaka.

Botaničke karakteristike, boje, mirisi
Grmlje mirte može ostati samo nekoliko stopa visoko ili se protegnuti do 15 stopa i više. Sve su to zimzelene biljke koje proizvode najmanje manje cveće i bele ili plave bobice.

Lišće je takođe mirisno i ispunjeno vrednim esencijalnim uljima. Cvetovi mirte su skoro uvek beli, a neke sorte umesto njih nude cvetove krem boje.

Neke baze podataka pogrešno navode ružičastu i crvenu kao boje za ovu biljku, ali to je primenjivo samo na Crepe Mirtle, nepovezanu vrstu.

Popularne vrste, vrste i sorte mirte

Obična mirta je jedina vrsta koja se redovno uzgaja u baštama ili se koristi za rezano cveće. Uglavnom se gaji u svom neobrađenom obliku jer je izdržljiva i atraktivna biljka.

Međutim, postoje neke zanimljive sorte koje se prodaju posebno za ogradu ili za njihove jedinstvene vrste cveća. Popularne sorte mirte uključuju:

„Boetica“, koja nosi benignu infekciju koja dovodi do uvrnutog rasta stabljike
‘Compacta Variegata’, kompaktan tip sa raznobojnim lišćem prekrivenim žutim i belim mrljama
„Bukifolia“, mala rastuća sorta žive ograde sa izuzetno malim listovima za fini izgled.

Etimološko značenje
Ime mirta ostaje relativno nepromenjeno i vezuje se samo za biljku mnogo vekova, sve do antičke Grčke. Grci su pokupili koren za reč iz drevnih semitskih izvora koji je imao isti koren kao smirna, smola drveta koja se koristila za ritualno pročišćavanje.

Nema veze sa drugim biljkama koje dele to ime, kao što je krep mirta.

Iz kojih regiona je rođena Mirta?
Mirta je prvenstveno porijeklom iz mediteranskog regiona, zbog čega ima dugu istoriju upotrebe u Grčkoj. Obična mirta takođe raste u zapadnoj Aziji i širom Indije.

Obično se gaji širom južne Evrope jer je dobro prilagođen suvim zemljištima i umerenim uslovima koji se tamo nalaze. Druge sorte, kao što je saharska mirta, nalaze se samo u određenim delovima Afrike.

Kada je Mirtl u sezoni?
Tačan period cvetanja za mirtu zavisi od sorte i mesta gde je posađena. Međutim, većina sorti počinje da cveta u junu ili julu. Oni se oslanjaju na toplotu da izazovu snažno cvetanje. Većina sorti nastavlja da daje novo cveće do septembra ili oktobra.

Upotreba i prednosti mirte

Mirta je jedan od retkih cvetnih grmova koji takođe ima jestivu upotrebu. Mirisni listovi se lako koriste za začinjavanje mesa i supa poput lovorovog lista. Eterična ulja za aromu se takođe destiluju iz listova i bobica.

Zrele bobice su jestive, ali nisu slatke i uglavnom se suše i samelju. Kora mirte je bogata korom vrbe nalik salicilnoj kiselini, što je čini potencijalnim lekom protiv bolova.

Konačno, mali beli cvetovi imaju jak miris koji privlači pčele i druge oprašivače.

Značenje i simbolika mirte

Uobičajene boje cveta mirte i njihovo značenje i simbolizam
Cvetovi mirte su skoro svi beli ili krem boje. Na jeziku cveća, Mirtlin profil boja ima simboličko značenje čistoće, nade i ponovnog rođenja.

To je takođe prikladno za njihova pobožna i romantična značenja, koja su opstala još od antičke Grčke.

Kulturni značaj cvetova mirte

Cvet mirte u grčkoj mitologiji
Najstariji značenja koja se pripisuju biljci mirta potiče iz antičke Grčke. Cvet se smatrao svetim za Afroditi, što mu daje moćan sloj ljubavne simbolike.

Venci od lišća i cvetova takođe su bili sveti boginji Demetri. Ova zajednička simbolika povezala je poljoprivredu sa romantičnom ljubavlju kroz njihovu zajedničku temu posvećenosti.

Čak i danas, mirta se obično koristi na svadbama i godišnjicama kako bi simbolizovala lojalnost i posvećenost. Ovo važi za više kultura, uključujući grčku i jevrejsku tradiciju.

Cvet mirte u judaizmu
U judaizmu, mirta je jedna od četiri vrste biljaka koje se koriste za proslavu praznika Sukot. To je praznik koji obeležava poljoprivredni ciklus koji su pratili drevni jevrejski radnici na polju.

To znači da nije iznenađujuće što su mirisne i atraktivne grane mirte deo simbolike događaja. Mirta posebno igra tako važnu ulogu jer se pominje u Zahariji 1:8 u Tori. To je deo priče o Božjem proroku koji je opisan kako stoji u šumarku mirte.

Religiozna simbolika ove biljke je proširena i uključuje budnost, odanost veri i izdržljivost da se izdrži izazove. Drugi verski izvori povezuju Mirtlin miris sa širenjem dobrih dela u svetu, čineći biljku simbolom čistote i dobre volje.

Ceremonijalna i duhovna upotreba cveta mirte
Mirta se koristi u svadbenim buketima širom Evrope. Razna folklorna objašnjenja nagoveštavaju zajedničku simboliku romantike, odanosti i ljubavi.

Neki savremeni duhovni pokreti koriste cvet mirte da simbolizuje pročišćenje i ponovno rođenje. Njegov miris se obično koristi u ženskim parfemima, pa čak i u nekim uniseks mirisima.

Kao naziv za izmišljene likove, nalazi se u literarnim delima od „Veliki Getsbi do upoznavanja sa gospodinom Malinerom“ P. G. Vodehausa.

Pogodne prilike za poklone za Mirtu

Mirta se najčešće koristi za svadbene dekoracije i bukete zbog jake povezanosti sa romantikom i ljubavlju. Međutim, dobro se uklapa i za poklone za godišnjicu i druge cvetne aranžmane za romantične i posvećene prilike.

Zahvaljujući beloj boji cveća koja nudi suptilno značenje čistoće i ponovnog rođenja, može biti i dobar cvetni poklon za nekoga ko počinje nešto novo.

Kako se brinuti za cveće mirte kod kuće
Pošto su mirte reznice mekog drveta koje se uzimaju iz žbunja, a ne iz mekih stabljika, one imaju tendenciju da se dobro drže nekoliko dana. I dalje ih treba staviti u vodu odmah nakon sečenja da bi ostali šareni i čvrsti.

Branje cveća mirte kada bar polovina cvetova još pupa pomoći će da se produži i njen život u vazi.

Upakovati
Mirta raste samo u određenim klimatskim uslovima i tipovima tla, ali je odličan dodatak svakom dvorištu ili bašti. Vlasnici kuća koji uživaju u cvetanju takođe mogu probati bobice ili začiniti lišćem kako bi maksimalno iskoristili biljku. Naravno, grančica rascvetale mirte je značajan način da pokažete svoju ljubav i nekome.

Najčešća pitanja o cvetu mirte

Šta simbolizuje cvet mirte?
Na jeziku cveća, Mirtline bele i krem boje latice imaju simbolično značenje čistoće, nade i ponovnog rođenja. To je takođe prikladno za njihova pobožna i romantična značenja, koja su opstala još od antičke Grčke.

Za šta je Mirtle dobra?
Mirisni listovi mirte se često koriste za začinjanje mesa i supa. Eterična ulja za aromu se takođe destiluju iz listova i bobica.

Gde rastu cvetovi mirte?
Cvet mirte je prvenstveno poreklom iz mediteranskog regiona, zbog čega ima dugu istoriju upotrebe u Grčkoj. Obična mirta takođe raste u zapadnoj Aziji i širom Indije.

Kako Mirtl miriše?
Cvet mirte ima blago biber miris, sličan lovorovom listu na mnogo načina.

Da li je mirtu lako uzgajati?
Cveće mirte se generalno smatra lakim za uzgoj. Ove cvetne biljke najbolje uspevaju u bogatom zemljištu sa dobrom dreniranjem, posađenim u krevete ili kontejnere sa određenom zaštitom od vetra na lokaciji koja prima punu ili delimičnu sunčevu svetlost tokom većeg dela dana.