Znacenje popularni tipovi i upotreba cveta boginje

Sve što treba da znate o božici

Hollihocks (Alcea rosea) su popularni starinski cvet koji je nekada krasio gredice širom ruralne Amerike. Ovo upadljivo cveće se vraća dok baštovani prihvataju oživljavanje američke prošlosti i uživaju u ponovnom stvaranju onih tradicionalnih cvetnih gredica iz prošlih vremena. Ove izdržljive dvogodišnje biljke uspevaju u zonama otpornosti biljaka USDA od 3 do 9 i privlače kolibre, leptire, pčele i druge leteće insekte. Ovde ćemo vas provesti kroz sve što treba da znate o bogatoj istoriji i značenju cveća borovine, njihovoj upotrebi i prednostima, popularnim vrstama i kulturnom značaju širom sveta danas.


Hollihocks – porodica, rod i taksonomija
Botaničke karakteristike
Etimološko značenje
Iz kojih regiona su borovci?
Kada su Hollihocks u sezoni?
Popularne vrste, vrste i sorte boze
Upotreba i prednosti Hollihocks
Značenje i simbolika Hollihocks
Značenje, simbolika i kulturni značaj borovca
Pogodne prilike za poklone za pse
Kako da se brinete o sveže isečenim bokovima kod kuće
Najčešća pitanja o cveću božičastog voća:
Značenje i simbolika Hollihocks
Hollihocks simbolizuju krug života, ambicije, plodnosti i obilja. Tradicionalno su zasađene blizu ulaznih vrata domova kako bi dočekali prosperitet. Egipćani su često stavljali vence od borovine mumificiranim kako bi im pomogli na njihovom putovanju u zagrobni život.

O Hollihocks

Hollihocks – porodica, rod i taksonomija
Hollihocks pripadaju rodu Alcea iz porodice Malvaceae ili Mallov. Postoji oko 60 vrsta Alcea, a ‘Alcea rosea’ je uobičajena vrsta koja se uzgaja na gredicama.

Botaničke karakteristike
Hollihocks variraju u boji od bele, žute i pastelno ružičaste do lepih nijansi crvene, plave i ljubičaste. Neki cvetovi borovine su toliko tamni da su skoro crni. Ovi cvetovi u obliku zvona imaju papirnate latice koje podsećaju na krep papir. Cveće može biti i jednostruko i sa duplim laticama, sa dvostrukim (ili punim) laticama koje podsećaju na divan karanfil.

Kao dvogodišnja biljka borovnica se sama zaseje, slobodno klija u leto i formira rozetu novog lišća do jeseni. Rozeta prezimi i nastavi da raste u proleće, podižući visok toranj obložen cvetnim pupoljcima. Cveće cveta duž otvora na tornju sa dna tornja i napreduje do vrha.

Hollihocks se kreću u visini od 3 do 8 stopa, u zavisnosti od sorte i uslova uzgoja. Ovo visoko vitko cveće idealno je za naslon kreveta, uz ogradu ili zasađeno uz zgrade jer im je često potrebna neka podrška da bi ih držali uspravno, posebno ako živite na vetrovitom mestu.

Etimološko značenje
Tradicionalni izvori kažu da je borovnica dobila ime od staroengleske reči holi što znači sveti i hoc što znači slez, ali postoje i druga objašnjenja koja vredi razmotriti. Prema legendi, borovnica je dobila ime jer je doneta iz Svete zemlje.

Pored toga, krstaši su koristili borovinu da bi napravili melem za lečenje povreda na zadnjim nogama svojih konja, zvanih skočni zglob. Smatra se da je naziv Hollihocks kombinacija Holi (za Svetu zemlju) i skočnog zgloba zbog njegovih lekovitih svojstava za zadnje noge konja.

Iz kojih regiona su borovci?
Hollihocks su porijeklom iz južne Evrope i Kine.

Kada su Hollihocks u sezoni?
Hollihocks cvetaju od početka do sredine leta do mraza u jesen.

Popularne vrste, vrste i sorte boze

Najpopularnije vrste borovine koje se uzgajaju u kućnim baštama su „Alcea rosea“. Ali to ne bi trebalo da ograničava vaše izbore kada je reč o božici jer postoji mnogo sorti unutar vrsta koje vredi razmotriti.

‘breskve i snovi’

Ova divna borovnica ima dvostruke latice dajući joj izgled karanfila. Nežne ružičaste latice imaju podton breskve, a centar daje delikatan sjaj žute boje. Ove borovine su sjajne u bašti, ali imajte na umu da sorte sa dvostrukim laticama ne privlače pčele i leptire u tolikoj količini kao sorte sa jednim laticama.

‘Alo’ Hollihocks

‘Halo’ Hollihocks uključuju različite boje i svoje ime dobijaju po svojim dvobojnim cvetovima sa kontrastnim središtima svetle boje. „Red Halo“ ima latice boje maline sa kremasto žutim središtem, dok „Halo Apricot“ ima prigušene ružičaste latice koje prelaze u tamno ljubičasto-ružičasto u grlu sa kremasto žutim središtem. ‘Halo Lavender’ je divna nijansa ljubičaste sa nežno ružičastim središtem.

Ova upečatljiva kukolja je tamnoljubičasta borovnica sa pojedinačnim laticama koje su toliko tamne da izgledaju crno osim ako nije na jakom svetlu. Centar je užareni koji bledi u prskanje žute boje. Ova borovnica daje kontrast svetlijem cveću u bašti. Privlači leptire i leteće insekte.

„Četerov dvojnik“

„Chater’s Double“ je pravi put ako uživate u raznim bojama i velikim pahuljastim cvetovima. Ova sorta uključuje bele, breskve, žute i pastelno ružičaste, kao i briljantne grimizne i divne nijanse ljubičaste. Dvostruke latice stvaraju oblik pompona sličan karanfilima.

‘Old Barniard Mik’

Ova divna mešavina ima pojedinačne latice u širokom spektru boja od crvene, kestenjaste i lososove do ružičaste i žute sa nekoliko dvobojnih umešanih u mešavinu. Ako želite da ispunite svoju baštu raznim borovinama sa jednim laticama, pokušajte sa „Old Barniard Mik-om“.

Upotreba i prednosti Hollihocks

Hollihocks imaju bogatu istoriju kao biljni lekovi. Korišćeni su za ublažavanje bolova, lečenje čira na želucu, zarastanje rana i lečenje dijabetesa, ali nema dovoljno medicinskih dokaza koji bi podržali te tvrdnje. Ali to ne znači da se nisu uspešno koristili za lečenje raznih bolesti uključujući:

Lečenje groznice i upale grla
Lečenje bolova u stomaku, gastritisa, IBS-a i dijareje
Ublažavanje začepljenosti nosa i respiratornih simptoma
Lečenje opekotina
Poboljšanje cirkulacije
Smatra se da čaj od božice napravljen od latica cveta olakšava probavne probleme, smiruje upalu grla i čireve u ustima, pa čak i leči gubitak apetita.

Latice cveća se takođe koriste za bojenje želea, džemova i drugih poslastica i pića, dok se latice i pupoljci mogu dodati salatama. Svi delovi biljke borovnice su jestivi i korišćeni su za biljne tretmane.

Značenje i simbolika Hollihocks
Božica simbolizuje krug života, ambicije, plodnosti i obilja. Boja cveta takođe može uticati na suštinsko značenje i simboliku borovine na jeziku cveća:

Značenje cveta crvene borovnice:

Crvena borovnica simbolizuje kao i mnoge crvene cvetne biljke ima duboku simboličku vezu sa ljubavlju, romantikom i strašću.

Značenje ljubičastog cveta boze:

Značenje ljubičastog cveta Hollihock
Ljubičasta borovnica predstavlja šarm i gracioznost, ali takođe može da simbolizuje prelaz. Ljubičasta je često kraljevska boja, simbol kraljevstva, tradicije i položaja.

Značenje cveta bele boze:
Značenje cveća bele marame
Bela borovnica simbolizuje nevinost, čistotu, poštenje i plodnost.

Značenje cveta roze boze:
Značenje cveta ružičaste božice
Ružičasta borovnica simbolizuje osećajnost, ljubav i promišljenost.

Značenje cveća žute kukuljice:
Značenje cveća žute božice
Žuta kukavica simbolizuje prijateljstvo, poverenje i poštovanje.

Značenje, simbolika i kulturni značaj borovca
Tokom viktorijanskih vremena, borovine su uzgajane da bi sakrile pomoćni objekat. Ne samo da su učinili područje privlačnijim, već su i osigurali da dame dana ne moraju da pitaju za lokaciju ekspoziture, pošteđujući ih sramote u javnosti.

Venci božikovine su sahranjeni sa mumijama u starom Egiptu kako bi im pomogli da prežive zagrobni život.

U mističnom carstvu, smatralo se da su cvetovi borovine suknje za cvetne vile, dok se glava semena zvala vilinski sir jer podseća na veliki točak sira.

Cvetovi borovine u kombinaciji sa divljim timijanom, nevenima i cvetovima lešnika korišćeni su za pravljenje izmišljotina za koje se verovalo da kada se konzumiraju omogućavaju ljudima da vide vile.

Pogodne prilike za poklone za pse

Božice su pogodan poklon za svadbe, promocije, mature i rođendane. Biljke božice, posebno ako se prenose iz nečije bašte, odličan su način da proslavite krug života i poželite sreću i obilje primaocu.

Kako da se brinete o sveže isečenim bokovima kod kuće
Hollihocks čine atraktivan dodatak cvetnim izložbama sa svojim papirnatim cvećem duž visokih tornjeva. Cveće poput borovnice, koje ima šuplje stabljike, zahteva posebnu pažnju pre nego što ih stavite u vazu sa vodom.

Izrežite tornjeve sa neotvorenim pupoljcima i uklonite sve lišće koje će ostati ispod nivoa vode u vazi.
Držite cvetni toranj naopako i napunite šuplju stabljiku vodom.
Začepite kraj stabljike upijajućom cvetnom penom ili komadom pamuka.
Probušite jednu ili dve rupe na stabljici iglom odmah ispod najnižeg cveta na tornju. Ovo sprečava zarobljene mehuriće vazduha u stabljici.
Stavite rezani cvet u vazu sa vodom.
Promenite vodu svaka 3 do 4 dana ili kad god promeni boju. Moraćete ponovo da isečete stabljiku i ponovo sledite gorenavedenu proceduru.
Upakovati
Hollihocks podsećaju na vikendice ili bašte i mogu biti posebno simpatične ako se prenose sa generacije na generaciju. Ovo cveće će se naturalizovati u cvetnoj gredi jer se samozasijava lako održavajući krevet u boji u godinama koje dolaze.

U kom mesecu cvetaju borovnice?
Hollihocks obično obilno cvetaju tokom kasnih prolećnih i letnjih meseci svake godine.

Da li kosi vole sunce ili senku?
Većina sorti holihoka uspeva na punom suncu do mesta sa delimičnom senkom. Ako živite u posebno toploj klimi sa intenzivnim popodnevnim suncem, pokušajte da pronađete lokaciju sa malo senke tokom tih špica da biste obezbedili predah za delikatne latice.

Gde je najbolje mesto za sadnju borovnice?
Hollihocks uspevaju u dobro drenirajućem, plodnom tlu. Zbog njihove visine, najbolje je saditi u blizini nekog oblika oslonca koji će takođe služiti za zaštitu rastućeg cveća od vetra, kao što je ograda, zid ili rešetka.

Da li se borovine šire?
Hollihocks su biljke koje se same seju, tako da će se prirodno širiti iz godine u godinu.

Šta simboliziraju borovnice?
Hollihocks simbolizuju krug života, ambicije, plodnosti i obilja. Tradicionalno, ovo cveće je posađeno blizu ulaznih vrata kako bi se u domu dočekalo u blagostanju.