Crape Mirtle ili Crepe Mirtle u cemu je razlika

Krep mirte, poznate i kao krep mirte, su listopadno grmlje i drveće iz roda Lagerstroemia. Iako su različiti pravopisi zbunjujući, oba se odnose na istu biljku. U ovom članku ćemo objasniti razliku između krep mirte i krep mirte.


Koja je razlika između krep mirte i krep mirte?
Bilo da ih zovete mirtama ili krep mirtama, oba imena se odnose na istu vrstu. Crape mirte su listopadni grmovi ili malo drveće iz roda Lagerstroemia u porodici loosestrife (Lithraceae). Lagerstroemia indica, najrasprostranjenija vrsta, poznata je kao obična mirta.

Krep mirta je tradicionalni pravopis koji se koristi u većem delu Severne Amerike. Međutim, krep mirta je najčešći pravopis u južnim Sjedinjenim Državama. Drugi prihvaćeni načini pisanja uključuju krepmirt i krepmirt.

Uprkos tome što nisu autohtone vrste, krep mirte su snažno povezane sa Jugom. U stvari, krep mirta se ponekad naziva „Jorgovana juga“. Krep mirte su nazvane po svojim papirnatim cvetovima nalik krepu koji cvetaju tokom leta i jeseni.

Čini se da je u Evropi krep mirta najčešći pravopis. Kraljevsko hortikulturno društvo u Ujedinjenom Kraljevstvu takođe naziva ove biljke kao krep mirte. Uprkos uobičajenim nazivima, mirte od krepa zapravo nisu povezane sa „pravim“ mirtama iz roda Mirtus ili porodice Mirtaceae.

Odakle dolazi mirta crap?

Poreklom mirte su Azija, Australija i delovi indijskog potkontinenta. Ovi listopadni grmovi su doneti u Sjedinjene Države 1786. i brzo su postali naturalizovani, posebno na jugu. Mirte od krepa su takođe naturalizovane širom Evrope.

Crape mirte uspevaju u tropskim ili suptropskim klimama. Kao takve, krep mirte najbolje rastu u USDA zonama od 6 do 9. Iako mirte krep preferiraju toplu klimu, one su iznenađujuće otporne na hladnoću i mogu tolerisati zimske temperature i do -5ºF. Međutim, mirte od krepa zahtevaju zaštitu od hladnih, jakih vetrova.

Kako se brinuti za Crape Mirtle

Mirte krapa uspevaju na zemljištima sa dobrim dreniranjem, siromašnim hranljivim materijama, koja zadržavaju malo vlage. Crape mirte preferiraju blago kisela tla sa pH vrednostima između 5,0 i 6,5, iako će neutralna tla biti u redu.

Zahtevi za sunčevu svetlost
Mirtama je potrebno najmanje šest sati punog sunca svakog dana. Jutarnje sunce je poželjnije od direktne popodnevne sunčeve svetlosti, koja je intenzivnija (i može dovesti do požutenja listova krep mirte). Lokacije koje gledaju na jug ili zapad pružaju mirte od krepa idealnu količinu sunčeve svetlosti.

Zalivanje
Zalivajte biljne mirte svake dve nedelje ili tako da biste održali tlo vlažnim i češće u toplim i suvim uslovima. Zalivajte tek zasađene mirte jednom ili dva puta nedeljno tokom prvih nekoliko godina. Ovo pomaže biljci da uspostavi zdrav korenov sistem.

đubrivo
Starije mirte hranite jednom tokom proleća đubrivom sa sporim oslobađanjem. Ovo obezbeđuje obilje hranljivih materija za razvoj novih listova i cvetova. Gnojite novozasađene mirte jednom mesečno tokom njihove prve sezone rasta.

Obrezivanje i obrezivanje
Mirte se razlikuju po veličini, što utiče na to koliko često želite da ih obrezujete. Patuljastim sortama neće biti potrebno mnogo rezidbe jer rastu samo između 2 i 6 stopa. Međutim, neke vrste krep mirte rastu kao grmlje ili mala drveća koja dostižu otprilike 30 stopa visine i 15 stopa široke.

Umesto da prečesto obrezujete, prvo procenite svoju baštu i odredite koju vrstu krep mirte možete da primite. Izaberite krep mirtu koja ostaje u prihvatljivoj veličini za vaš prostor. Ovo vam omogućava da smanjite obrezivanje koje ćete morati da uradite.

Česta pitanja o krep mirti ili krep mirti:

Da li je to krep mirta ili krep mirta?
Krep mirta i krep mirta se koriste za označavanje biljaka iz roda Lagerstroemia. Crape mirtle je prihvaćen pravopis u većem delu Severne Amerike. Međutim, krep mirta je najčešće ime u južnim Sjedinjenim Državama.

Koje je drugo ime za Crape Mirtle?
Krep mirte su poznate kao krep mirte u južnim Sjedinjenim Državama. Drugi nazivi za krep mirte uključuju krep mirtu i krep mirtu. Indijska krep mirta se odnosi na vrstu Lagerstroemia indica.

Može li krep mirta biti grm ili drvo?
Krep mirte rastu u obliku grmlja, žbunja ili malog drveća. To su listopadne biljke sa više stabala i metlicama prelepih cvetova nalik na krep. Krep mirte se često koriste kao ukrasne biljke za projekte uređenja pejzaža.

Okončanje
Biljke iz roda Lagerstroemia poznate su kao krep mirte širom većeg dela Severne Amerike. Međutim, ovi listopadni grmovi se u južnim Sjedinjenim Državama nazivaju krep mirte. Oba pravopisa su ispravna i mogu se koristiti naizmenično. Drugi pravopisi uključuju krepmirt i krepmirt.