Znacenje simbolika i upotreba biljke bozikovine

Sve što treba da znate o božikovim biljkama

Svojim sjajnim, nazubljenim listovima i svetlim bobicama, božikovina (Ilek ssp.) se ističe kao kultna ukrasna biljka. Kada se uzgajaju kao pokrivač tla, žbunje ili drveće, ovi zimzeleni dodaju bogatu boju i teksturu pejzažu. Plodovi i lišće biljke simbolizuju zimsku sezonu i božićne praznike. Lišće i kora božikovine imaju kulinarska i lekovita svojstva; listovi se mogu koristiti za kuvanje čaja, dok neki tradicionalni lekovi koriste bobice božikovine kao purgative. Ovde ćemo vas provesti kroz sve što treba da znate o značenju, istoriji i simbolici biljke božikovine, pored najpopularnijih vrsta biljaka božikovine i njihove upotrebe i koristi danas.


Značenje i simbolizam biljke božikovine — osnove
O božikovim biljkama
Božikovina – porodica, rod i taksonomija
Botaničke karakteristike, boje, mirisi, toksičnost
Popularne vrste, vrste i sorte božikovine
Etimološko značenje
Iz kojih regiona potiču biljke božikovine?
Kada su božikovine u sezoni?
Upotreba i prednosti biljke božikovine
Kulinarska upotreba Holli Plant
Toksičnost, prijateljstvo pčela i oprašivanje
Značenje i simbolika biljke božikovine
Prikladne prilike za poklon za biljke božikovine
Kako se brinuti za biljke božikovine kod kuće
Upakovati
Česta pitanja o biljci božikovine:
Značenje i simbolizam biljke božikovine — osnove
Od srednjeg veka, biljke božikovine simbolizuju hrišćanski praznik Božić. Poznato kao „Hristov trn“, listovi i bobice božikovine koriste se kao praznični ukras u Evropi i Americi. Istorijski gledano, cvetovi božikovine takođe su simbolizovali odbranu, zahvaljujući svojim šiljastim listovima, i kućnu sreću.

O božikovim biljkama

Božikovina – porodica, rod i taksonomija
Rod božikovine ili Ilek je deo porodice Akuifoliaceae. Ilek sadrži tri podroda: Bironia, Prinos i Ilek. Većina biljaka pripada podrodu Ilek, koji sadrži više od 450 vrsta.

Botaničke karakteristike, boje, mirisi, toksičnost
Ilek raste u različitim oblicima i oblicima, u rasponu od niskog pokrivača zemlje i lijana do drvenastih grmova i drveća koje dostižu više od 50 stopa visine. Većina je zimzelena, ali nekoliko je listopadno.

Većina biljaka božikovine ima naizmjenično nazubljene ili bodljikave listove. Lišće može biti sjajno zeleno ili šareno zeleno i belo. Cvetovi božikovine su prijatnog mirisa i aktinomorfni (jednake veličine i oblika, sa obe strane centralne ose). Većina vrsta je dvodomna, tako da proizvodnja voća zahteva mušku i žensku biljku za unakrsno oprašivanje. Bobice božikovine mogu biti crvene, ružičaste, bele, crne ili žute.

Iako lepe na pogled, bobičaste bobice su toksične za ljude, pse, mačke i konje. Gutanje bobica božikovine može izazvati dehidraciju, pospanost, dijareju i povraćanje. Ako ih mala deca progutaju u velikim količinama, bobice mogu biti fatalne.

Popularne vrste, vrste i sorte božikovine

Više od 450 vrsta Ilek raste u umerenim do tropskim regionima širom sveta. Uobičajene vrste božikovine koje se uzgajaju kao ukrasne biljke uključuju:

Američka božikovina (I. opaca): zimzeleno drvo koje predstavlja primer „božićne“ božikovine, sa velikim, bodljikavim listovima i jarko crvenim bobicama
Kineska božikovina (I. cornuta): zimzeleno grmlje sa sjajnim, tamnim lišćem koje naraste do 15 stopa; jedna od retkih božikovina koja plodi bez oprašivanja
Engleska božikovina (I. akuifolium): sporo rastuće, zimzeleno drvo sa šiljastim sjajnim listovima i crvenim bobicama
Japanska božikovina (I. crenata): zimzeleno grmlje koje naraste do 10 stopa sa malim lišćem bez kičme i crnim bobicama
Posumhav (I. decidua): malo listopadno drvo koje rađa narandžasto-crvene bobice tokom zime
Zimska bobica (I. verticilatta): listopadni žbun koji toleriše vlažno zemljište i daje crvene bobice od jeseni do proleća
Jaupon božikovina (I. vomitoria): malo zimzeleno drvo koje je poreklom iz Severne Amerike i toleriše tople uslove

Popularne sorte božikovine uključuju:
I. cornuta ‘Bufordii’: privlači ptice velikim brojem bobica
I. crenata ‘Hellari’: mali grm koji naraste do 4 stope visok
I. crenata „Conveka”: naraste do 24 stope široke sa tamnim lišćem
I. opaca ‘Srećan Božić’: arhetipsko tamno lišće i crvene bobice
I. opaca „Stevartova srebrna kruna“: mramorirano sivo-zeleno lišće sa belim ivicama
I. opaca ‘Iellov Berri’: jarko žute bobice dopunjuju tamno lišće
I. vomitoria ‘Nana’: patuljak koji naraste od 3 do 5 stopa visok u nagnutom obliku
‘Nellie R. Stevens’ Holli: brzorastuće ukrštanje kineskih i japanskih božikovina; cenjen zbog tamnog lišća i velikih crvenih bobica

Etimološko značenje
Ime Ilek potiče od latinskog za „hrast božikovine“. Neki veruju da je slično lišće hrasta božikovine (Kuercus ilek) dovelo do upotrebe sličnih izraza između dve vrste biljaka.

Iz kojih regiona potiču biljke božikovine?

Božikovine su autohtone za mnoge umerene, suptropske i tropske egijama širom sveta. Na primer, I. opaca je autohtona u južnim i istočnim SAD, a I. akuifolium raste širom Evrope, zapadne Azije i severne Afrike.

I. cornuta je autohtona u Kini i Koreji. Dahoon božikovina (I. cassine) raste širom Kariba, Meksika i istočne Severne Amerike.

Druge tropske i suptropske vrste uključuju havajsku božikovinu (I. anomala), takođe poznatu kao Kava’u ili ‘Aieu. Jerba mate božikovina (I. paraguariensis) je porijeklom iz Urugvaja, Paragvaja, Brazila i Argentine.

Kada su božikovine u sezoni?
Većina biljaka božikovine su zimzelene, sa atraktivnim lišćem tokom cele godine. U umerenim klimatskim uslovima, božikovine obično cvetaju u proleće do ranog leta. Cveće je često neupadljivo i može biti zelenkasto, belo ili roze, u zavisnosti od vrste božikovine. Cvetovi obično imaju prijatan miris.

Bobice se mogu pojaviti od jeseni do proleća. Mnoge vrste i sorte božikovine cenjene su zbog dugotrajnih bobica koje dodaju boju zimskom pejzažu.

Upotreba i prednosti biljke božikovine

Božikovina biljka u herbalizmu i medicini
Lišće, kora i bobice I. opaca dugo se koriste u travari. Listovi se mogu skuvati u čaj i koristiti za lečenje prehlade, gripa, upale pluća i malih boginja. Lokalno, čaj od listova božikovine može se koristiti za ublažavanje svraba, osipa i rana.

Čaj od kore božikovine korišćen je za lečenje epilepsije i malarije. Indijanci su koristili čaj za ublažavanje kašlja, a kaže se da je bio omiljeni lek Džordža Vašingtona.

Bobice božikovine su toksične, posebno kada se konzumiraju u velikim količinama. U malim dozama, korišćeni su zbog svojih emetičkih, diuretičkih i laksativnih efekata.

Kulinarska upotreba Holli Plant
U regionima Južne Amerike, lišće ierba mate (I. paraguariensis) se koristi za pravljenje popularnog čaja. Ierba mate se tradicionalno služi u tikvi i pijucka kroz slamku koja filtrira komadiće listova. Čaj sadrži i kofein i alkaloid teobromin.

Toksičnost, prijateljstvo pčela i oprašivanje
Bobice božikovine su toksične za ljude i kućne ljubimce i mogu biti fatalne u velikim dozama. Međutim, bobice nisu toksične za ptice i predstavljaju izvor hrane zimi.

Cvetovi božikovine privlače oprašivače svojim slatkim mirisom. U proleće, pčele, leptiri i ptice kao što su lastavice hrle da probaju nektar božikovine.

Značenje i simbolika biljke božikovine

Biljke božikovine mogu cvetati belim, zelenkastim, ružičastim ili žutim cvetovima, u zavisnosti od vrste biljke. Na jeziku cveća, cvetovi božikovine mogu ukazivati na predviđanje. Istorijski gledano, cvetovi božikovine takođe su simbolizovali odbranu, zahvaljujući svojim šiljastim listovima, i kućnu sreću.

Značenje, simbolika i kulturni značaj biljaka božikovine
U hrišćanskim verskim tradicijama Evrope i Severne Amerike, biljka božikovine se često koristi za predstavljanje i ukrašavanje Božića. Međutim, ova simbolika je počela mnogo pre hrišćanstva.

Stari Rimljani su ponudili božikovinu božanstvu Saturnu tokom praznika Saturnalija. Mnogi umetnički prikazi Saturna uključuju njegovu svetu biljku, božikovinu.

Za Druide keltske religije, biljke božikovine su imale simboličnu ulogu u obeležavanju zimskog solsticija. Holine zelena, bela i crvena boja predstavljale su zaštitu i sreću i bile su okačene preko ulaznih vrata domova.

Vremenom su hrišćani usvojili ovu tradiciju, uz nekoliko izmena. Holi je i dalje bila okačena na vrata kako bi pružila zaštitu, ali se za zašiljeni listovi govorilo da predstavljaju trnovu krunu stavljenu na Hristovu glavu prilikom raspeća. Crvene bobice biljke predstavljale su kapi krvi.

U engleskom Midlendsu, sujeverje kaže da božikovinu ne treba unositi u kuću pre Badnje večeri. U Skandinaviji, božikovinu nazivaju „Hristov trn“.

Prikladne prilike za poklon za biljke božikovine

Grane božikovine se često poklanjaju zimi, posebno oko Božića. Njihovi sjajni listovi i jarko crvene bobice savršeni su dodatak buketima i aranžmanima za poklone cveća, kao i centralnim delovima za praznična okupljanja na poslu ili kod kuće.

Božikovina je takođe uobičajen dekorativni element u kući oko Božića. Vijenci i svags su svečani dekor kuće zimi i za praznike.

Kako se brinuti za biljke božikovine kod kuće

Kao i većina lišća, božikovina će se osušiti kada se iseče. Očuvajte svež izgled božikovine tako što ćete seći grane po dijagonali, nežno drobiti krajeve i stavljati grane u vodu. Možda ćete želeti da prskate i sredstvom protiv isušivanja.

Okačite vence i štapiće na hladnim — ali ne smrznutim — mestima. Ako je božikovina izložena u zatvorenom prostoru, svakodnevno zamagljivanje vodom može pomoći da lišće i bobice budu sveže.

Upakovati
Holliin sjajni sjaj, bodljikavo lišće i svetle bobice čine ovu zimzelenu zimzelenu popularnim cvetnim izborom. Oko Božića, božikovina je savršen izbor za ukrašavanje doma i unošenje praznične atmosfere na bilo koje praznično okupljanje. Kada se uzgaja napolju, božikovina donosi boju i teksturu tokom cele godine na pejzaž, kao i da služi kao izvor hrane za ptice.

Česta pitanja o biljci božikovine:

Gde Holi najbolje raste?
Božikovina najbolje raste u blago kiselim bazama tla koje zadržavaju malo vlage, ali nude i dobru drenažu. Ciljajte na lokaciju koja je umereno izložena suncu tokom dana kako bi vaša božikovina zaista uspevala.

Možete li jesti bobice božikovine?
Iako lepe na pogled, bobičasto voće se smatra toksičnim za ljude, pse, mačke i konje. Gutanje bobica božikovine može izazvati dehidraciju, pospanost, dijareju i povraćanje i može biti posebno opasno za malu decu.

Za šta je Holi dobra?
Lišće, kora i bobice božikovine I. opace dugo se koriste u travari. Listovi se mogu skuvati u čaj i koristiti za lečenje prehlade, gripa, upale pluća i malih boginja. Lokalno, čaj od listova božikovine može se koristiti za ublažavanje svraba, osipa i rana.

Koliko dugo živi grmlje božikovine?
Grmlje božikovine koje se uzgaja u pogodnim klimatskim uslovima može da živi više od 75 godina.

Šta Holi simbolizuje?
Od srednjeg veka, biljke božikovine simbolizuju hrišćanski praznik Božić. Poznato kao „Hristov trn“, listovi i bobice božikovine koriste se kao praznični ukras u Evropi i Americi. Istorijski gledano, cvetovi božikovine takođe su simbolizovali odbranu, zahvaljujući svojim šiljastim listovima, i kućnu sreću.