Cvet lotosa

Iako su njihova delikatna, simetrična forma i šarmantne boje zaista zadivljujuće, postoje dublja značenja cvetova lotosa i simbolika vredna pažnje. U stvari, cvetovi lotosa smatraju se svetim u različitim delovima sveta, posebno u istočnoj kulturi. Dakle, šta biljke lotosa čini jedinstvenim i zašto su tako popularne? Ovaj vodič će vas provesti kroz sve što treba da znate o značenju i simbolici lotosovog cveća, kao i da naučite o njihovom drevnom i modernom kulturnom značaju širom sveta danas.


O cvetu lotosa
Biljke lotosa su vodene zeljaste trajnice prvenstveno poreklom iz Australije i južne Azije. Oni su deo botaničke porodice Nelumbonaceae. Poznate su dve popularne vrste, a to su sveti lotos (Nelumbo nucifera) i američki lotos (Nelumbo lutea). Oba se mogu uzgajati u USDA zonama otpornosti od 4 do 10.

Biljka Sacred Lotus, koja se naziva i indijski lotos ili anđeoski lotos, poznata je po svojim upadljivim ružičastim do belim cvetovima od 8 inča i voštano zelenim listovima. Cvetovi ostaju otvoreni tokom dana i zatvaraju se noću tri dana.

Američki lotos se naziva i žuti lotos po žutim cvetovima. Za razliku od svetog lotosa, američki lotos potiče sa istočne obale Severne Amerike.

Obe vrste lotosa su jestive. Podzemno stablo biljke, poznato kao rizom, obično konzumiraju Azijci i indijanska plemena zbog sadržaja skroba. Listovi se koriste kao povrće i prašnici za aromatiziranje čajeva. Seme lotosa je takođe pogodno za ljudsku ishranu. Jedu se kao orasi ili suše i melju u brašno. Razni delovi biljke imaju lekovita svojstva.

Istorija i poreklo cvetova lotosa

Fosilni zapisi pokazuju da cvetovi lotosa postoje milionima godina. Veruje se da su preživele ledeno doba između 1,8 miliona i 10.000 godina kada su mnoge biljke izumrle. Danas se cvetovi lotosa mogu naći širom sveta, od Irana do Japana, Indije, Australije i Rusije.

Značenja i simbolika cvetova lotosa

Mnoge kulture smatraju svetim, cvetovi lotosa daju različita značenja i simboliku. Nazivaju se cvetom života zbog njihove povezanosti sa ciklusom života, smrti i ponovnog rođenja. Štaviše, cvet lotosa, posebno ružičasti, je nacionalni cvet Indije.

Različite boje lotosovog cveća i njihova značenja
Cvetovi lotosa su uglavnom dostupni u šest boja, uključujući belu, roze, žutu, crvenu, plavu i ljubičastu. Kao i drugo cveće, njihova značenja i duhovna tumačenja variraju u zavisnosti od njihove boje.

Značenje cveta belog lotosa:
Značenja i simbolika cvetova belog lotosa
Cvetovi belog lotosa su jedna od najpopularnijih boja. Oni označavaju mnoge stvari, uključujući lepotu, milost, čistotu uma, bogatstvo, znanje, plodnost i veru. Njihova svetska popularnost i relevantnost doneli su im naziv „Materica sveta“.

Značenje roze lotosa:
Značenja i simbolika cvetova ružičastog lotosa
Ružičasti lotosovi cvetovi se često povezuju sa budizmom jer se kaže da ovi šarmantni cvetovi predstavljaju Budin zemaljski simbol. Imaju različita značenja u zavisnosti od stanja njihovih pupoljaka. Biljka ružičastog lotosa sa zatvorenim pupoljkom predstavlja prolazak kroz duhovni put, dok potpuno rascvetana biljka označava prosvetljenje.

Značenje žutog cveta lotosa:
Značenja i simbolika žutog lotosa
Cvetovi lotosa su takođe dostupni u žutoj boji. U religiji, oni simbolizuju radost i intelektualnu radoznalost unutar spiritualizma. Svetli cvetovi takođe ukazuju na otvorenost i gostoprimstvo.

Značenje cveta crvenog lotosa:
Značenja i simbolika cveta crvenog lotosa
Značenje cveta crvenog lotosa se ne razlikuje mnogo od drugih popularnih crvenih cvetova, kao što su ruže i karanfili. Ovi delikatni cvetovi označavaju saosećanje, simpatiju i nesebičnu ljubav. Oni takođe predstavljaju srce, strast i velikodušnost.

Značenje cveta plavog lotosa:
Značenja i simbolika plavog lotosa
Cvetovi plavog lotosa su zadivljujući i teško ih je pronaći. Ovo cveće govori o promišljenim emocijama, upućivanju na um. Oni simbolizuju mudrost, znanje i svetske težnje.

Značenje ljubičastog cveta lotosa:
Značenja i simbolika ljubičastog cveta lotosa
Cvetovi lotosa u ljubičastoj boji se često povezuju sa budizmom. Još jedna retka boja, oni prvenstveno predstavljaju samobuđenje, kao i harmoniju i ravnotežu između različitih delova nas samih.

Značenje cveta lotosa u religiji i duhovnosti:
Značenje cvetova lotosa u budizmu
Značenja i simbolika lotosovog cveća u budizmu
Cvetovi lotosa igraju vitalnu ulogu u budizmu. Oni generalno predstavljaju duhovno buđenje, čistotu i vernost.

Ovo verovanje ima korene u činjenici da cvetovi lotosa izviru iz mutnih voda. Za budiste to znači čin uzdizanja iznad uprkos izazovima i kretanje ka svetlosti mudrosti.

U budizmu se simbolika lotosovog cveta takođe razlikuje u zavisnosti od njegove boje.

Na primer, plavi lotosov cvet simbolizuje pobedu duha nad znanjem i mudrošću. Beli lotosi označavaju mir i čistoću, dok crveni lotosi, slično drugim crvenim cvetovima, znače ljubav i saosećanje. Ljubičasti lotosovi cvetovi imaju dublje značenje jer njihove latice predstavljaju važno učenje Bude pod nazivom Plemeniti osmostruki put.

Ružičasti lotosov cvet je centralni deo budizma. Smatra se “pravim lotosom” i primarnom bojom cveta.

Značenje cveta lotosa u hrišćanstvu
Značenja i simbolika cveta lotosa u hrišćanstvu
Cvetovi lotosa takođe imaju duboko značenje u hrišćanstvu. Generalno, oni predstavljaju čistoću i stvaranje univerzuma. Iako hrišćani generalno ne prihvataju kako materijalne stvari poput cvetova lotosa imaju božanska svojstva, asocijacije između svetog cveća i Isusa su prepoznate.

Jedan primer je činjenica da se lotosi dižu iz mutne vode tri dana pre nego što procvetaju. Drugi je da koreni ovih biljaka mogu doseći i do 6 stopa duboko. Osim toga, seme dugo živi i može da vaskrsne nakon perioda neaktivnosti. Sve ove karakteristike se odnose na raspeće i vaskrsenje Isusa Hrista.

Značenja cveta lotosa u hinduizmu
Značenje i simbolika lotosovog cveća u hinduizmu
Lotosov cvet je poznati simbol u hinduizmu. Uopšteno govoreći, cvetovi lotosa predstavljaju duhovno prosvetljenje, rast, čistotu i rođenje, između mnogih drugih. Cvet simbolizuje nečiju sposobnost da obavlja svoju dužnost bez uticaja bilo kakve želje, zadovoljstva ili dobiti.

U hinduizmu, cvetovi lotosa upućuju na verovanje da život počinje u vodi. Hinduistička tradicija veruje da se Gospod Brahma pojavio od Gospoda Višnua kako sedi na biljci lotosa.

Druga hinduistička božanstva su takođe povezana sa lotosovim cvetom, kao što su hinduistička boginja učenja, boginja Sarasvati, i hinduistička boginja bogatstva, boginja Lakšmi.

Značenja cveta lotosa u starom Egiptu
Značenja i simbolika lotosovog cveća u starom Egiptu
U starom Egiptu, lotosov cvet je povezan sa ponovnim rođenjem i suncem. Egipćani veruju da sunce i lotosov cvet imaju jednu zajedničku stvar – nestaju noću i ponovo se pojavljuju ujutru. Zbog ove asocijacije, cvet lotosa takođe simbolizuje stvaranje.

Zanimljivo je da cvetovi lotosa takođe označavaju smrt u starom Egiptu. Čuvena Knjiga mrtvih, drevni egipatski tekst koji seća mrtve, uključuje čini koje pretvaraju osobu u lotosov cvet.

Lotos je oduvek bio čest prizor u drevnim egipatskim hijeroglifima. Ona zauzima značajno mesto u ujedinjenju gornjeg i donjeg Egipta.

Značenja cveta lotosa u drugim religijama i kulturama
Značenja i simbolika lotosovog cveća u kulturama
Cvetovi lotosa takođe imaju nekoliko važnih značenja i simbolike u drugim religijama i kulturama. Na primer, u zapadnim kulturama, ovi fascinantni cvetovi obično predstavljaju potragu za pravim smislom života. Zbog svoje prirode, oni simbolizuju reinkarnaciju i rođenje.

Značenja su različita u kineskoj kulturi jer se cvetovi lotosa doživljavaju kao simbol ženstvenosti i bračne sreće.

To nije slučaj u Japanu, gde se cvetovi lotosa smatraju duhovnim i očaravajućim. U japanskoj kulturi, biljke lotosa predstavljaju čistoću uma i tela.

Lotos je takođe svet u džainizmu. Plavi lotos, posebno, simbolizuje 21. Jina, Neminatha.

Lotosov cvet u umetnosti
Cvet lotosa je dugo bio popularna tema u umetnosti i književnosti kroz istoriju.

U umetnosti, cvet lotosa se često prikazuje na slikama, skulpturama i ukrasnim predmetima. Često se povezuje sa lepotom, čistoćom i duhovnošću.

Neki popularni primeri cvetova lotosa u svetu umetnosti uključuju:

U drevnoj egipatskoj umetnosti, cvet lotosa je bio uobičajen motiv koji se koristio na slikama, skulpturama i ukrasnim predmetima. Često se povezivao sa bogom sunca Ra, i korišćen je kao simbol ponovnog rođenja i regeneracije.
U kineskoj umetnosti, cvet lotosa je bio popularna tema vekovima. Često se prikazuje na slikama, keramici i drugim ukrasnim predmetima. Cvet lotosa se smatra simbolom čistoće i često se koristi u budističkoj umetnosti da predstavlja prosvetljenje.
U indijskoj umetnosti, cvet lotosa je takođe čest motiv. Često se prikazuje na slikama skulpture hinduističkih bogova i boginja i koristi se kao simbol duhovne čistote i transcendencije.
U japanskoj umetnosti, cvet lotosa se često koristi na slikama, otiscima i drugim ukrasnim predmetima. Smatra se da je simbol prosvetljenja i često se povezuje sa budizmom.
U zapadnoj umetnosti, cvet lotosa je takođe bio popularna tema. Bio je posebno popularan tokom perioda secesije i često se koristio u ukrasnim predmetima kao što su vaze, lampe i nakit.

Serija Vodeni ljiljani Kloda Monea sadrži nekoliko slika lotosovog cveća. Moneove slike lokvanja i cvetova lotosa inspirisane su njegovom sopstvenom vodenom baštom u njegovoj kući u Giverniju u Francuskoj.
Hram Lotosa u Nju Delhiju, Indija, je poznata arhitektonska struktura koja je dizajnirana da podseća na cvetni lotosov cvet. Hram je bahajska kuća obožavanja i otvoren je za ljude svih vera.
Cvet lotosa je uobičajen motiv u budističkoj umetnosti i može se videti na skulpturama i slikama širom Azije. Jedan od poznatih primera je džinovska statua Bude u hramu Todai-ji u Nari, Japan, koja je okružena cvetovima lotosa.
Kamen iz Rozete, drevni egipatski artefakt koji datira iz 196. pre nove ere, ima rezbarenje lotosovog cveta na dnu teksta. Cvet lotosa je bio uobičajen simbol u drevnoj egipatskoj umetnosti i religiji.
Lotosov tron, poznati komad nameštaja u Kraljevskoj palati Kambodže, ukrašen je složenim rezbarijama cvetova lotosa. Presto je nastao u 19. veku i smatra se jednim od najboljih primera kmerske izrade.
„Lotos Sutra“ je budistički tekst koji je ilustrovan i prikazan u umetnosti kroz vekove. Jedan od poznatih primera je skup ručnih svitaka naslikanih tokom perioda Kamakura u Japanu, koji prikazuju scene iz Lotus Sutre i sadrže cvetove lotosa kao istaknuti motiv.

„Cvet lotosa“, slika umetnika Martina Džonsona Heda, prikazuje izbliza pogled na beli lotosov cvet. Slika je deo serije cvetnih mrtvih priroda koje je Hed stvorio kasnih 1800-ih.
Serija slika kineskog umetnika Džanga Dakijana „Lotosovo jezero” prikazuje cvetove lotosa u različitim fazama rasta i cvetanja. Slike su deo Zhangovog većeg dela, koji kombinuje tradicionalne kineske slikarske tehnike sa modernim uticajima.

„Kula sa cvetom lotosa“ u Cirkue of the Unclimbables, Kanada, je kameni toranj koji je dobio ime po cvetu lotosa zbog svog oblika. To je popularna destinacija za penjače i avanturiste.
Cvet lotosa u književnosti:
U književnosti, cvet lotosa je uobičajen simbol koji se koristi za predstavljanje ponovnog rođenja, prosvetljenja i istrajnosti. Pominje se u pesmama, romanima i verskim tekstovima. Sve u svemu, lotosov cvet je moćan i svestran simbol koji nastavlja da inspiriše umetnike i pisce u različitim kulturama i vremenskim periodima.

Popularni primeri cvetova lotosa u svetu književnosti uključuju:

U Homerovoj „Odiseji“ cvet lotosa se pominje kao moćna biljka zbog koje oni koji ga jedu gube svaku želju da napuste ostrvo na kojem se nalaze i vrate se kući.

U „Sidharti“ Hermana Hesea, cvet lotosa se koristi kao simbol za putovanje glavnog lika ka duhovnom prosvetljenju.
U „Tajnom vrtu“ Frensis Hodžson Bernet, cvet lotosa se pominje kao simbol ponovnog rođenja i novih početaka. Bašta u priči je takođe opisana kao prepuna cvetova lotosa, koji predstavljaju potencijal za rast i promene.
U „Velikom Getsbiju“ F. Skota Ficdžeralda, cvet lotosa se pominje kao simbol lepote i čistoće. Lik Dejzi Bjukenen se često povezuje sa lotosovim cvetom, jer se na nju gleda kao na lepu i poželjnu, ali i pomalo nedostižnu.
U „Božanstvenoj komediji“ Dantea Aligijerija, cvet lotosa se pominje u 19. pevanju Purgatorio, gde Dante vidi grupu duša koje je Božja ljubav pročistila. Ove duše su opisane kao okružene prelepom baštom punom cvetova lotosa.
U „Priči o Genđiju“ Murasakija Šikibua, klasičnom japanskom romanu iz 11. veka, cvet lotosa se pominje kao simbol ljubavi i odanosti. U jednoj sceni, glavni lik Genji šalje cvet lotosa svom ljubavniku Murasakiju u znak svoje naklonosti.
U Tenisonovoj pesmi „The Lotus Eaters“, pesmi inspirisanoj Odisejom, cvet lotosa se ponovo pominje kao moćna biljka zbog koje oni koji ga jedu gube svaku želju da napuste ostrvo.
U romanu „Lotos i vetar“ Džona Mastersa, koji se odvija u Indiji za vreme britanske vladavine, cvet lotosa se koristi kao simbol otpora indijskog naroda kolonijalizmu. Glavni lik, britanski oficir po imenu Tom, postaje fasciniran lepotom i otpornošću cveta lotosa i počinje da vidi indijski narod u novom svetlu.

Simbol tetovaže cveta lotosa
Značenje i simbolika tetovaža cveta lotosa
Lotosov cvet je uobičajen izbor za tetovaže vezano za boje cveta ili verska udruženja. Ipak, ima manje-više slična značenja. Generalno, cvetovi lotosa u tetovažama često simbolizuju ponovno rođenje ili izdizanje iznad iskušenja. Oni takođe mogu značiti duhovno buđenje, lepotu, čistotu, ljubav ili prosvetljenje.

Koje prilike se najčešće poklanjaju cvetovi lotosa?
Najbolji povod za poklon cvetova lotosa
Zbog svojih jedinstvenih i uzbudljivih karakteristika, cvetovi lotosa su postali popularan izbor u cvetnim aranžmanima za mnoge različite prilike. Ništa ne govori ozdravi uskoro, hvala, ili ja razmišljam o tebi bolje od prelepih, značajnih i jedinstvenih cveća poput lotosa.

Kao i kod bilo kojeg drugog čuvenog cveća, možete pokloniti rezano cvetove lotosa bilo kome u bilo kojoj prilici. Dolaze iu raznim bojama, tako da imate mnogo opcija.

Izaberite cvetni aranžman lotosa za proslavu rođendana, godišnjica, novog posla ili novog doma, mature, rođenja ili nove bebe i još mnogo toga. Možete ih koristiti i za ukrašavanje vašeg doma ili kancelarije ili za događaje poput venčanja.

Kako uzgajati cvetove lotosa kod kuće
Kako uzgajati cvetove lotosa
Lotus je izdržljiva vodena biljka koja predstavlja odličan dodatak svakom prostoru. Lako se uzgaja i neguje ako mu obezbedite prave uslove.

Da bismo vam pomogli da počnete da uzgajate svoju biljku lotosa, evo vodiča za brzi rast.

Sadnja ili saksija
Kada sadite lotos, izaberite duboku saksiju, sadilicu ili kontejner da biste omogućili dovoljno prostora dok biljka raste. Bilo koji materijal će odgovarati, sve dok je širine 3 do 5 stopa, posebno za sorte koje mogu porasti najmanje 5 stopa.

Potopite posudu bez rupa oko 6 do 12 inča ispod površine vode. Izbegavajte korišćenje zemlje za saksije jer će ona samo isplivati iz saksije. Umesto toga koristite gustu zemlju ili glinenu zemlju.

Svetlost
Lotos je višegodišnja biljka kojoj je potrebno 5 do 6 sati sunčeve svetlosti dnevno da bi dobro rasla i dala atraktivno cveće. Iako može da toleriše malo senke, najbolje uspeva u sunčanom i toplom okruženju. Kada svetlost nije dovoljna, biljka će možda teško cvetati.

Temperatura i voda
Biljke lotosa zahtevaju temperaturu vode između 75 i 87 stepeni. Imajte na umu da cveće neće početi da cveta rano u sezoni. Često su im potrebne nedelje toplih vremenskih uslova pre nego što počnu cvetati.

Dubina vode je ključna kada se uzgajaju biljke lotosa. Dakle, držite svoju biljku potopljenu u relativno mirnu vodu, sa najmanje 2 do 4 inča vode iznad tla. Za patuljaste sorte, idealna dubina vode je između 2 do 12 inča. Najbolje je povremeno ispirati vodu kako biste izbegli nakupljanje minerala u vodi.

Hranjenje
Bilo da se radi o sporom ili brzom oslobađanju, tečnosti ili granulama, bilo koja vrsta ili oblik đubriva će pomoći biljkama lotosa da bolje rastu. Ali, vaša najbolja opcija je đubrivo za vodene biljke.

Biljke lotosa prvo proizvode lebdeće listove, poznate i kao vazdušni jastučići, a zatim slede stojeći listovi. Đubrite samo u proleće kada počnu da izbijaju stojeći listovi.

Pazite da ne oplodite svoj lotos previše. Previše đubriva može spaliti lišće vaše biljke.

Saveti za negu rezanog cveta lotosa
Kako se brinuti o cvetovima lotosa
Biljke lotosa se uglavnom uzgajaju zbog svog šarmantnog cvetanja. Dakle, rezano cveće lotosa nije neobično. Traju samo nekoliko sati do jednog dana kada se jednom uberu, što ih čini idealnim za kratkotrajne aranžmane.

Pošto cveće nije dugotrajno kao drugo rezano cveće, mahune su takođe odlična alternativa u cvetnim aranžmanima. Mogu se koristiti sveže ili sušene.

Pratite ove savete da biste maksimalno iskoristili rezano cvetove lotosa:

Preklapanje latica neotvorenog lotosovog cveta pomaže mu da zadrži svoj oblik mnogo duže.
Hidrirajte svoje rezano cvetove lotosa tako što ćete ih odmah nakon sečenja staviti u čistu vazu sa čistom vodom.
Stavite rezano cveće u prostoriju sa prosečnom temperaturom (65 do 72 stepena F je idealno) ili frižider (55 stepeni F) na 1 do 2 dana da biste produžili njihov život.
Za više, pogledajte naš detaljni vodič za duže čuvanje sveže rezanog cveća.

Česta pitanja o značenjima cveta lotosa:

Šta znači cvet lotosa?
Mnoge kulture smatraju svetim, cvetovi lotosa daju različita značenja i simboliku. Nazivaju se cvetom života zbog njihove povezanosti sa ciklusom života, smrti i ponovnog rođenja.

Šta lotosov cvet znači duhovno?
Cvetovi lotosa igraju vitalnu ulogu u budizmu. Oni generalno predstavljaju duhovno buđenje, čistotu i vernost.

Šta simbolizuje tetovaža cveta lotosa?
Generalno, cvetovi lotosa u tetovažama često simbolizuju ponovno rođenje ili izdizanje iznad iskušenja. Oni takođe mogu značiti duhovno buđenje, lepotu, čistotu, ljubav ili prosvetljenje.

Da li je lotos srećan?
Cvetovi lotosa se često smatraju simbolom sreće i otpornosti zahvaljujući svojoj sposobnosti da napreduju i napreduju u promenljivim okruženjima za uzgoj.

Šta znači cvet lotosa u budizmu?
U budizmu, lotosov cvet predstavlja čistoću, prosvetljenje i odvojenost od svetskih želja. Često se koristi kao simbol putovanja prema ratu duhovno buđenje.

Šta znači cvet lotosa u hinduizmu?
U hinduizmu, cvet lotosa je povezan sa stvaranjem, ponovnim rođenjem i duhovnim prosvetljenjem. Često se koristi kao simbol čistote i transcendencije.

Šta znači cvet lotosa u drevnoj egipatskoj umetnosti?
U drevnoj egipatskoj umetnosti, cvet lotosa je bio povezan sa ponovnim rođenjem, regeneracijom i bogom sunca Ra. Često se koristio u pogrebnoj umetnosti da predstavlja putovanje duše u zagrobni život.

Šta je značenje cveta lotosa u kineskoj umetnosti?
U kineskoj umetnosti, cvet lotosa je povezan sa čistoćom, harmonijom i duhovnim prosvetljenjem. Često se koristi da simbolizuje putovanje ka unutrašnjem miru i prosvetljenju.

Šta je značenje cveta lotosa u zapadnoj umetnosti?
U zapadnoj umetnosti, cvet lotosa se često koristi kao dekorativni motiv i povezuje se sa lepotom, elegancijom i sofisticiranošću. Takođe se ponekad koristi kao simbol duhovnog buđenja ili prosvetljenja.

Koje su različite boje cvetova lotosa i šta oni simbolizuju?
Cvetovi lotosa dolaze u različitim bojama, a svaka boja ima svoje simbolično značenje. Na primer, beli lotosov cvet simbolizuje čistoću i duhovno savršenstvo, dok ružičasti lotosov cvet simbolizuje ljubav, saosećanje i čistotu srca.

Kakav je značaj lotosovog cveta u jogi?
U jogi, lotosov cvet se često koristi kao simbol čakri, koje su energetski centri smešteni u celom telu. Cvet lotosa predstavlja krunsku čakru, koja je povezana sa duhovnim buđenjem i prosvetljenjem.

Značenje cveta lotosa – poslednja reč
Lepota lotosovog cveta prevazilazi njegovu estetiku. Mnoge kulture i religije ga smatraju svetim i smatraju ga mnogim različitim značenjima. Ova impresivna biljka nastavlja da privlači nečiju pažnju svojim očaravajućim cvetom koji dolazi u beloj, ružičastoj, žutoj, crvenoj, plavoj i ljubičastoj boji.

Iako kratkotrajni, cvetovi lotosa su veoma cenjeni kao rezano cveće za različite prilike. Uzgajanje kod kuće je takođe relativno lako. Obezbedite mu prave uslove i odgovarajuću negu, a biljka lotosa će vas obasuti svojim nesumnjivo šarmantnim cvetovima.