Cvet mirte tapiserija znacenja simbolike i kulturnog predanja

Ne treba mešati sa krep mirtom, pravi cvet mirte ( Mirtus) je šarmantan rod cvetnih biljaka bogate istorijom i simbolikom. Veliki deo Mirtline simbolike je izvučen iz godina njene upotrebe u medicini i hrani. U ovom vodiču ću proći kroz sve što treba da znate o značenju cvetova mirte i njihovom kulturnom značaju širom sveta.

Značenje, simbolika i upotreba cveta mirte
Pregled sadržaja:
Simbolizam cveta mirte – ključni za poneti
Etimološko značenje
Uobičajene boje cveta mirte i njihovo značenje
Cvet mirte i kraljica Viktorija
Cveće mirte u grčkoj mitologiji
Cveće mirte u judaizmu
Ceremonijalna i duhovna upotreba cveta mirte
Prikladne prilike za poklone

Simbolizam cveta mirte – ključni za poneti
Sa trajnim simboličnim značenjem ljubavi i odanosti, cvet mirte ima religiozne konotacije koje traju vekovima. Takođe je suštinski deo starogrčke mitologije i simbolike. Cveće mirte se danas takođe široko koristi u bračnim buketima i cvetnim aranžmanima.

Etimološko značenje
Značenje i simbolika mirte
Ime mirta ostaje relativno nepromenjeno i vezuje se samo za biljku mnogo vekova, sve do antičke Grčke. Grci su pokupili koren za reč iz drevnih semitskih izvora koji je imao isti koren kao smirna, smola drveta koja se koristila za ritualno pročišćavanje.

Nema veze sa drugim biljkama koje dele to ime, kao što je krep mirta.

Uobičajene boje cveta mirte i njihovo značenje
Cvetovi mirte su skoro svi beli ili krem boje. Na jeziku cveća, Mirtlin profil boja simbolizuje čistoću, nadu i ponovno rođenje.

To je takođe prikladno za njihova pobožna i romantična značenja, koja su opstala još od antičke Grčke.

Cvet mirte i kraljica Viktorija
U viktorijansko doba, „jezik cveća“ (poznat i kao „ floriografija “) bio je popularan način za prenošenje tajnih poruka i osećanja bez upotrebe reči. Cveće, biljke i specifični cvetni aranžmani izražavali su osećanja koja je društvo možda smatralo neprikladnim ili previše nastrojenim da ih otvoreno kaže.

Na viktorijanskom jeziku cveća, cvet mirte je simbolizovao ljubav i naklonost. Ljudi su to tako blisko povezivali sa ljubavlju i bračnom vernošću da su neveste često uključivale mirtu u svoje bukete, a sama kraljica Viktorija je uključila grančicu mirte u svoj svadbeni buket . Druge kraljevske neveste su nastavile ovu tradiciju tokom godina.

Pored svojih veza sa venčanjima, verovalo se da mirta donosi sreću i sreću u dom, što je čini negovanom biljkom u mnogim viktorijanskim baštama.

Cveće mirte u grčkoj mitologiji
Kulturni značaj cvetova mirte
Najstarija značenja koja se pripisuju biljci mirta potiču iz antičke Grčke. Cvet se smatrao svetim za Afroditi , što mu daje moćan sloj ljubavne simbolike.

Venci od lišća i cvetova takođe su bili sveti boginji Demetri . Ova zajednička simbolika povezala je poljoprivredu sa romantičnom ljubavlju kroz njihovu zajedničku temu posvećenosti.

Čak i danas, mirta se obično koristi na svadbama i godišnjicama kako bi simbolizovala lojalnost i posvećenost. Ovo važi za više kultura, uključujući grčku i jevrejsku tradiciju.

Cveće mirte u judaizmu
U judaizmu, mirta je jedna od četiri vrste biljaka koje se koriste za proslavu praznika Sukot. To je praznik u znak sećanja na poljoprivredni ciklus koji su pratili drevni jevrejski poljski radnici.

To znači da nije iznenađujuće što su mirisne i atraktivne grane mirte deo simbolike događaja. Mirta, posebno, igra tako važnu ulogu jer se pominje u Zahariji 1:8 u Tori. To je deo priče o Božjem proroku koji je opisan kako stoji u šumarku mirte.

Religiozna simbolika ove biljke je proširena i uključuje budnost, odanost veri i izdržljivost da se izdrži izazove. Drugi verski izvori povezuju Mirtlin miris sa širenjem dobrih dela u svetu, čineći biljku simbolom čistote i dobre volje.

Ceremonijalna i duhovna upotreba cveta mirte
Mirta se koristi u svadbenim buketima širom Evrope. Razna folklorna objašnjenja nagoveštavaju zajedničku simboliku romantike, odanosti i ljubavi.

Neki savremeni duhovni pokreti koriste cvet mirte da simbolizuje pročišćenje i ponovno rođenje. Njegov miris se obično koristi u ženskim parfemima, pa čak i u nekim uniseks mirisima.

Kao naziv za izmišljene likove, nalazi se u literarnim delima od Velikog Getsbija do upoznavanja gospodina Malinera PG Vudhausa.

Prikladne prilike za poklone
Pogodne prilike za poklone za Mirtu
Mirtu najčešće koristite za svadbene dekoracije i bukete jer ima jaku asocijaciju na romantiku i ljubav. Međutim, takođe je pogodan za poklone za godišnjicu i druge cvetne aranžmane za romantične i posvećene prilike.

Zahvaljujući beloj boji cveća koja nudi suptilno značenje čistoće i ponovnog rođenja, takođe može biti odličan cvetni poklon za nekoga ko započinje nešto novo.

Značenje cveta mirte – zamotavanje
Mirta raste samo u određenim klimatskim uslovima i tipovima tla, ali je odličan dodatak svakom dvorištu ili bašti. Vlasnici kuća koji uživaju u cvetanju takođe mogu probati bobice ili začiniti lišćem kako bi maksimalno iskoristili biljku. Naravno, grančica rascvetalog cveta mirte je bogata značenjem i simbolikom i odličan je način da pokažete i svoju ljubav nekome.