neverovatnih upotreba i prednosti divljeg cveca

Divlje cveće je kultni deo američke prirodne lepote. Ovo prilagodljivo cveće podjednako je kao kod kuće u baštama kao i na prerijama i travnjacima. Divlje cveće takođe donosi nekoliko prednosti u naše živote. U ovom članku ćemo ispitati deset neverovatnih upotreba i prednosti divljeg cveća.


10 neverovatnih upotreba i prednosti divljeg cveća:

1) Divlje cveće je lako uzgajati

Divlje cveće su prilagodljive biljke koje se lako uzgajaju. Ove šarene biljke uspevaju na neplodnim zemljištima siromašnim hranljivim materijama. Divlje cveće brzo niče nakon šumskih požara da bi kolonizovalo nova područja.

Najbolje vreme za setvu divljeg cveća je proleće. Prvo pripremite zemljište tako što ćete ga temeljno zaplesti i grabuljati dok zemlja ne bude rahla i ravna. Zatim tanko posejte svoje seme divljeg cveća i nežno ga ugazite u zemlju.

Većini divljeg cveća je potrebno puno sunca i labava, dobro drenirajuća tla. Mnoge vrste divljeg cveća su otporne na sušu i neće im trebati zalivanje kada se postave. Takođe možete uzgajati divlje cveće u kontejnerima ako vam nedostaje prostora.

2) Divlje cveće je odlično za divlje životinje
Divlje cveće pruža nekoliko važnih prednosti za divlje životinje. Ovo cveće je vitalni izvor nektara i polena za oprašivače kao što su pčele, leptiri, letelice i kolibri. Ovo takođe obezbeđuje hranu za životinje koje plene insekte.

Divlje cveće proizvodi mnogo semena na kraju sezone cvetanja. Ptice se hrane ovim semenom da bi ih preživele zimu. Mnogi insekti hiberniraju u šupljim stabljima divljeg cveća.

Iako možete smanjiti divlje cveće nakon cvetanja, ostavljanje stabljika i glavica semena preko zime zaista pomaže divljim životinjama. Zatim isecite svoje divlje cveće u rano proleće.

3) Divlje cveće dolazi u različitim varijantama
Divlje cveće ima mnogo različitih boja, oblika i veličina cveća. Divlje cveće se uglavnom deli na jednogodišnje, višegodišnje i dvogodišnje. Uzgajajte mešavinu divljeg cveća da biste dobili najveću raznolikost.

Jednogodišnje biljke žive samo jednu godinu, ali rastu brže i cvetaju duže od višegodišnjih. Dvogodišnje i višegodišnje biljke neće cvetati u prvoj godini dok razviju jake korene. Bijenale žive dve godine, dok višegodišnje žive najmanje tri godine.

Jednogodišnje biljke zahtevaju vrlo malo održavanja osim mrtve glave. Višegodišnjim biljkama treba malo više nege i treba ih smanjiti jednom godišnje.

4) Divlje cveće se slabo održava
Ne samo da je divlje cveće lako uzgajati, već im je potrebno i vrlo malo održavanja. Jednogodišnjim biljkama praktično nije potrebno održavanje, posebno ako ih pustite da se same zaseju. Višegodišnjim biljkama je potrebno malo više održavanja, ali su i dalje lake za negu.

Iako je mnogo divljeg cveća tolerantno na sušu, najbolje je da ih zalivate jednom nedeljno u periodima prekomerne suše. Mrtvo divlje cveće tokom cele sezone cvetanja da podstakne drugi krug cvetanja.

Odrežite divlje cveće jednom godišnje. To možete učiniti u jesen nakon cvetanja ili sačekati rano proleće.

5) Divlje cveće može pomoći u smanjenju stresa i povećanju produktivnosti
Divlje cveće može pomoći da se smanji stres i poveća produktivnost
Divlje cveće može biti od koristi i našem mentalnom zdravlju. Nekoliko studija je istraživalo efekte biljaka poput divljeg cveća na naš nivo stresa i produktivnosti.

Jedna studija je ispitivala efekte gledanja u cveće nakon gledanja negativne slike. Rezultati pokazuju da je gledanje cveća dovelo do najvećeg pada kortizola – uobičajenog hormona stresa. Gledanje u cveće je takođe snizilo krvni pritisak.

Druga studija je pokazala da sobne biljke mogu povećati nivo produktivnosti do 20%. Isti efekat mogao bi da proizvede izlaganje isečenog ili osušenog divljeg cveća.

6) Neki divlji cvetovi proizvode divne mirise
Iako divlje cveće proizvodi mirise da namami oprašivače, svakako možemo uživati i u njima. Neki divlji cvetovi proizvode slatke cvetne mirise, dok drugi mogu proizvesti začinske ili voćne arome.

Rezano ili osušeno divlje cveće može sačuvati deo svog mirisa, koji možete da unesete u svoj dom. Neki od najmirisnijih divljih cveća uključuju pčelinji melem, hajdučku travu, noćurku, floks i slatki alisum.

7) Neki divlji cvetovi su jestivi
Divlje cveće nije samo za pokazivanje. Neke vrste divljeg cveća su jestive i kultivisane su u različitim kulturama tokom istorije. I društva Asteka i Indijanaca uzgajala su divlje cveće kao useve.

Neki divlji cveće kao što su boražina, šišarke, trava, neven i cinije imaju jestive cvetove ili listove. Berite listove dok su mladi jer stariji listovi mogu imati gorak ukus. Neki divlji cveće, kao što su šišarke, takođe se mogu koristiti za pravljenje čaja.

Međutim, uvek prvo proverite da li je divlje cveće jestivo. Neke vrste divljeg cveća mogu biti toksične za ljude, kao i za pse, mačke i druge životinje.

8) Neki divlji cvetovi imaju lekovita svojstva
Neki divlji cvetovi takođe mogu imati lekovita svojstva. Native Amer ikanska društva su uveliko koristila divlje cveće za lečenje bolesti kao što su glavobolja, groznica i prehlada.

Čak iu modernim vremenima, i dalje se oslanjamo na divlje cveće kao lek. Preko 10% naših osnovnih ili esencijalnih lekova potiče od biljaka poput divljeg cveća. Različiti delovi određenog divljeg cveća mogu se koristiti kao lek, uključujući cveće, lišće, korenje i stabljike.

Najpoznatiji primer je ljubičasta šišarka (Echinacea purpurea). Indijanci su koristili šišarke za lečenje opekotina, ujeda insekata, zubobolje i prehlade.

9) Divlje cveće je odlično rezano ili sušeno cveće
Mnogo divljeg cveća se koristi kao rezano ili sušeno cveće. Vaza sa divljim cvećem predstavlja prelepu dekoraciju za svaki dom. Berba divljeg cveća kao rezanog ili osušenog cveća može podstaći biljku da proizvede više cvetova.

Možete ubrati divlje cveće koristeći pristup „reži i vrati se ponovo“. Uvek sečite iznad čvora da biste pomogli biljci da ponovo izraste. Divlje cveće se može sušiti tako što ćete ga okačiti na hladnom i suvom mestu. Crnooka Suzan, šišarke, kosmos i cinije čine odlično rezano cveće.

10) Divlje cveće može da nas učini srećnijim
Videti divlje cveće u našim baštama ili na šetnji može nas takođe učiniti srećnijim. Brojne studije su pokazale da gledanje u cveće stimuliše naš mozak da proizvodi pozitivne hormone i hemikalije. To uključuje dopamin, oksitocin i serotonin.

Divlje cveće nas takođe približava prirodi. Brojne studije su pokazale da nas boravak u prirodi čini srećnijim, manje pod stresom i kreativnijim. Planinarenje kroz livade divljeg cveća ili uzgajanje divljeg cveća u našim baštama takođe pruža zdravu fizičku aktivnost.

Okončanje
Divlje cveće je veoma korisno za oprašivače i druge divlje životinje. Međutim, divlje cveće pruža koristi i ljudima. Divlje cveće može pomoći u smanjenju stresa i povećanju sreće. Divlje cveće je takođe lako uzgajati.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o tome kako posaditi divlje cveće u svojoj bašti.