Zasto moja mirta ne cveta Uobicajeni uzroci i resenja

Crape mirte su veoma cenjene zbog svojih prelepih cvetova nalik krepu koji cvetaju mesecima tokom leta i jeseni. Tako da može biti frustrirajuće kada vaša krep mirta ne procveta na vreme. U ovom članku ćemo ispitati osam uobičajenih razloga zašto vaša krep mirta ne cveta.

Zašto moja mirta ne cveta? (Uobičajeni uzroci i rešenja)

Pregled sadržaja:
Uobičajeni razlozi zbog kojih vaša mirta ne cveta:
Zašto moj Crape Mirtle ne cveta Česta pitanja:

Okončanje

Uobičajeni razlozi zbog kojih vaša mirta ne cveta:
Zašto moja mirta ne cveta?
Nepravilno obrezivanje
Nepravilno obrezivanje je jedan od najčešćih razloga zašto vaša mirta možda neće cvetati. Mirte krepa proizvode cvetne pupoljke na novom rastu. Kao takvo, obrezivanje mirte krepa u pogrešno doba godine znači da se ovi cvetni pupoljci mogu slučajno ukloniti.

Orezujte mirte u jesen kada cveće završi ili u kasnu zimu dok je drvo još u stanju mirovanja. Ovo vam omogućava da lagano obrezujete svoju mirtu da biste uklonili oštećene grane i oblikovali biljku. Rezidba mirte u februaru pre nego što se pojavi novi rast je najbolji način da se izbegne odsecanje cvetnih pupoljaka u razvoju.

Nema dovoljno sunčeve svetlosti
Mirte krapa uspevaju na punom suncu i treba im oko šest sati direktne sunčeve svetlosti dnevno. Ako vaša krep mirta ne dobije dovoljno sunca, možda uopšte neće cvetati. Zato krep mirte nikada ne treba saditi u punoj hladovini.

Posadite krep mirte negde gde je sunčano tokom jutra. Ovo štiti cveće i lišće od oštre popodnevne sunčeve svetlosti. Aspekti okrenuti prema jugu ili zapadu savršeni su za mirte od krepa.

Nema dovoljno vode
Mirte crap preferiraju blago vlažna tla, što znači da im je potrebna dobra količina vode. Jednom nedeljno ili tako nešto . Novozasađenim mirtama treba više vode da bi razvile zdrav korenov sistem. Zalivajte mlade mirte jednom ili dva puta nedeljno tokom prve dve godine.

Kao i svim biljkama, mirtama je potrebna voda za razvoj listova i cvetova. Ako vaša krep mirta ne dobije dovoljno vode, teško će proizvesti cveće i može takođe pokazati znake žućenja listova .

Nedostatak hranljivih materija
Ako vaša krep mirta ne dobija dovoljno ishrane, možda neće proizvesti cveće. Gnojite ustaljene mirte jednom godišnje đubrivima sa sporim oslobađanjem. Hranite novozasađene mirte jednom mesečno u njihovoj prvoj sezoni rasta .

Količina azota (N), fosfora (P) i kalijuma (K) koju đubriva sadrže označena je odnosom NPK. Ako đubrivo sadrži previše azota, vaša mirta će proizvesti puno listova na račun cveća. Koristite đubriva sa visokim sadržajem fosfora da biste proizveli više cveća.

Loši uslovi zemljišta
Iako krep mirte uspevaju na većini tipova zemljišta, neki uslovi zemljišta mogu ometati proizvodnju cveća. Mirtama je potrebna dobro drenirajuća tla koja još uvek zadržavaju malo vlage. Zemlja takođe treba da sadrži dobru količinu hranljivih materija.

Ako tlo ne drenira dobro, postaće preplavljeno. Ovo uzrokuje probleme poput truleži korena, što može oštetiti vašu mirtu i sprečiti je da cveta. Ako tlo ne sadrži dovoljno hranljivih materija, vaša mirta neće imati alate neophodne za proizvodnju cveća.

Poboljšajte drenažu i ishranu zemljišta mešanjem organske materije kao što je kompost ili lisna plesni u zemljište. Ako je potrebno više drenaže, dodajte malo peska ili peska.

Netačna temperatura
Crape mirta najbolje raste u USDA zonama 6 do 9. Kao suptropske biljke, mirte crap preferiraju tople, vlažne uslove i blage zime. Crape mirte mogu imati problema sa cvetanjem u klimama koje su previše hladne ili prevruće.

U hladnijim krajevima uzgajajte mirte krep u saksijama . Ovo vam omogućava da ih zaštitite tokom zime tako što ćete saksiju umotati u runo ili uneti biljku u zatvoreno. U vrućim i suvim klimatskim uslovima, mirte u vodi češće pekujte kako se ne bi osušile, jer to utiče na proizvodnju cveća.

Starost
Mirte krepa počinju da cvetaju tek kada se potpuno postave. Dakle, ako ste nedavno posadili krep mirtu, možda će trebati neko vreme da procveta. Većini krep mirte potrebno je tri do pet godina da se u potpunosti uspostavi. Redovno hranite i zalivajte novozasađene mirte da biste ubrzali proces.

Bolesti i štetočine
Bolesti i najezde štetočina mogu sprečiti cvetanje vaše krep mirte. Uobičajene štetočine mirte uključuju lisne uši, japanske bube i ljuskave insekte. Uobičajene bolesti mirte uključuju pegavost listova i pepelnicu.

Uklonite štetočine koristeći hortikulturna ulja, insekticidni sapun ili organske pesticide. Većina bolesti se može sprečiti uzgojem vaše krep mirte u dobrim uslovima.

Zašto moj Crape Mirtle ne cveta Česta pitanja:
Koje je najbolje vreme za đubrenje mirte?
Oplodite mirte krapa u kasnu zimu ili rano proleće pre nego što se pojavi novi rast.

Koliko često treba da zalivam svoju krep mirtu?
Crape mirte preferiraju dobro drenirajuće zemljište i ne vole da budu u vlažnom tlu. Zalivajte duboko jednom nedeljno tokom perioda suše.

Može li mirta cvetati više od jednom godišnje?
Mirte mogu cvetati više od jednom godišnje ako se pravilno obrezuju. Nakon što prvi nalet cvetanja izbledi, odvojite istrošene cvetove i oplodite biljku da biste podstakli novi rast i još jedan krug cvetanja.

Da li treba da uklonim glavice semena iz moje krep mirte?
Uklanjanje glavica semena sa mirte je nepotrebno za zdravlje biljke, ali može poboljšati njen izgled. Odumiranje istrošenog cveća i glavica semena će podstaći biljku da proizvede više cvetanja.

Okončanje
Mirte mogu cvetati samo ako dobiju dovoljno vode, sunčeve svetlosti ili ishrane. Nepravilno obrezivanje mirte je glavni razlog zašto ove biljke ne cvetaju. Orezujte krep mirte u jesen ili kasnu zimu pre nego što novi cvetni pupoljci počnu da rastu da biste maksimizirali njihov šareni spektakl .

Za više, pogledajte naš detaljni vodič za 13 prelepih vrsta krep mirte koje će rasti u vašoj bašti.