Znacenje simbolika i upotreba cveta Salvije

Sve što treba da znate o cveću salvije

Salvije, poznate i kao mudraci, obilno cvetaju i izgledaju sjajno u skoro svakom pejzažu. Ove upadljive biljke se lako uzgajaju. Salvije su takođe neverovatno raznovrsne: iscelitelji koriste salvije da pomognu bolesnim pacijentima, kuvari koriste mudrace da hranu učine ukusnijom, a baštovani i dekorateri koriste ovo predivno cveće da poboljšaju izgled zatvorenih ili spoljašnjih lokacija. Ovde ćemo vas provesti kroz sve što treba da znate o značenju i simbolici cveta pljuvačke, njihovom bogatom istorijskom poreklu, popularnim vrstama i upotrebi, plus nekoliko osnovnih saveta za poklone i negu sveže rezanog cveća salvije kod kuće.


Značenje i simbolika cveta salvije – najvažnije
Na jeziku cveća, Salvija ima simbolično značenje dugovečnosti, mudrosti, poštovanja i dobrog zdravlja. Duhovne vođe su vekovima koristile cveće salvije u svojim verskim obredima i proricanju kao simbol znanja i povezanosti sa božanskim izvorom.

O cveću salvije

Cvet salvije – porodica, rod i taksonomija
Domen: Eukaria
Kraljevstvo: Plantae
Tip: Magnoliophita
Klasa: Magnoliopsida (Dicotiledons)
Redosled: Lamiales
Porodica: Lamiaceae
Rod: Salvia
Vrsta: Salvia officinalis

Botaničke karakteristike, boje, mirisi
Salvija nosi dvousne cvetove lavande plave boje, koje narastu do jednog inča. Cvetovi se pojavljuju u kratkim uspravnim klasovima duž jedne stabljike.

Cvetovi biljke salvije cvetaju kasno u proleće, a sorte proizvode široku paletu boja koje najčešće obuhvataju ljubičaste, ružičaste, plave, crvene i bele nijanse.

Biljka ima naborane sivo-zelene listove dužine do 4 inča. Kuvari koriste sveže ili osušene listove salvije kao začin. Cveće je privlačno pčelama i leptirima.

Popularne vrste, vrste i sorte salvije

Salvia se smatra najvećim rodom biljaka u porodici žalfije koja broji preko 1000 vrsta jednogodišnjih, višegodišnjih i žbunova. Mnoge sorte su kompaktne, rastu 8-15 inča.

Neke od najpopularnijih vrsta salvije uključuju:

grimizna žalfija (Salvia provedens)
žalfija od brašnaste čaše (Salvia farinacea)
teksaška žalfija (Salvia coccinea)
šumska žalfija (Salvia nemerosa)
jesenja žalfija (Salvia greggii)
drvena žalfija (Salvia k silvestris)
Obična žalfija (Salvia officinalis)
Ananas žalfija (Salvia elegans)
meksička žbunasta žalfija (Salvia leucantha)
Divinerova žalfija (Salvia divinorum)

Etimološko značenje
Izvedena od latinske reči salus, salvia znači „zdrava“. Na starofrancuskom, koji se govori u severnoj Francuskoj od 8. do 14. veka, žalfija znači „mudar, obrazovan, učen; lukav, vešt.”

Iz kojih regiona potiče cveće salvije?
Rasprostranjena širom Starog sveta i Amerike, salvija ima tri različita regiona: sa tri različita regiona: Centralna Amerika i Južna Amerika, Centralna Azija i Mediteran i Istočna Azija.

Kada je sezona cveća salvije?
Cvetovi salvije cvetaju od kasnog proleća do početka leta; sečenje uvele cvetove će dovesti do toga da biljka ponovo cveta tokom jeseni.

Upotreba i prednosti cveća salvije

Cvetovi salvije su prilično raznovrsni. Baštovani nagrađuju salvije za svoje šareno cveće; pčele, leptiri i drugi oprašivači takođe vole cvetove salvije.

Širom sveta kuvari koriste salviju kao začin u raznim jelima i čajevima. Salvija nije toksična za mačke i pse.

Lekovite prednosti cveća salvije
Iscelitelji često daju čaj od salvije ili podstiču pacijente da žvaću salviju kao narodni lek za lečenje napada, dijareje, čireva, gihta, upale, reume, vrtoglavice, tremora, paralize i visokog šećera u krvi. Praktičari tradicionalne medicine daju salviju za lečenje žgaravice i nadimanja, prekomernog znojenja, kognitivnih poremećaja povezanih sa uzrastom i zapaljenja kože i grla.

Istraživanja sugerišu da salvija može imati antikancerogeno, antiinflamatorno, antioksidativno, antimikrobno dejstvo, blokira bol, snižava holesterol i šećer u krvi.

Salvia Flovers and Spiritualiti
Salvija ima i duhovnu upotrebu. Jedna vrsta salvije, Salvia divinorum, ima veoma halucinogena svojstva koja biljku čine korisnom za izazivanje vizija tokom verskih rituala.

Nekada rezervisano za pročišćavanje i verske ceremonije, razmazivanje salvijom ponovo dobija na popularnosti. Drevna plemenska tradicija uključuje spaljivanje osušenih biljaka salvije kako bi se stvorila harmonija i duhovni mir. Mnogi ljudi sada prave štapiće od salvije kako bi uklonili negativnu energiju iz prostora.

Značenje i simbolika cveta Salvije
Salvije dolaze u raznim bojama, a mnoge od ovih boja nose posebno značenje i simboliku. Neka značenja su specifična za salvije, dok su druga opšta za jezik cveća. Ove boje i njihova značenja uključuju:

Crveni Salvia Cvet Značenje
Značenje cveta crvene Salvije
Crveni cvet Salvije tradicionalno je povezan sa ljubavlju i romantikom i simboličan je za gestove „Zauvek moj“.

Značenje cveta ljubičaste salvije

Ljubičasta je veoma kraljevska boja, sinonim za kraljevstvo, uspeh i dobru reputaciju.

Značenje cveta ružičaste šalvije

Ružičaste latice cveta Salvia na jeziku cveća simbolizuju ljubav, ženstvenost, nežnost

Značenje cveta plave salvije – “Mislim na tebe”

Plavi cvetovi salvije često su usklađeni sa prijateljstvom i porodicom i simboliziraju promišljene gestove kao što su osećaji „nedostaješ“ ili „mislim na tebe“.

Kulturni značaj i simbolika cveća salvije

Salvija i šamanističke prakse
Šamani Indijanaca Mazateka iz Oaksake vekovima su koristili Salvia divinorum u svojim verskim obredima i proricanju. Ime vrste, divinorum, znači „vidac“ i odnosi se na njenu upotrebu za traženje znanja o budućnosti ili iz božanskog izvora.

Cveće salvije u grčkoj mitologiji
Stari Grci su Salviju melisodoru smatrali svetom biljkom i posvetili su je Zevsu. Epitet „melissodora“ dolazi od „Melisa“ (pčela) i „odora“ (miris). Melisa je takođe ime mitološke kritske nimfe koja je sakupljala med.

Cveće salvije u staroj Grčkoj
Grčka sorta Salvia Fruticosa proizvodi ljubičasto cveće od početka maja do juna. Cveće je spremno za sakupljanje i berbu tokom juna i jula. Stari Grci su se divili lepoti, lekovitoj vrednosti i kulinarskoj upotrebi salvije, zajedno sa njenim slatkim nektarom i polenom. U stvari, minojska freska nastala oko 1400. pre nove ere u Knososu na ostrvu Krit prikazuje salviju.

Cveće salvije u starom Rimu
Stari Rimljani su toliko duboko poštovali salviju da su obavili posebnu ceremoniju pre branja biljke; čak su koristili i poseban nož, jer bi gvožđe u njihovim tradicionalnim noževima moglo da komunicira sa salvijom.

Salvija u umetnosti i književnosti
Salvia divinorum inspiriše „vizionarska umetnost“ svih žanrova. Pisci su kreirali vizuelne umetnosti, na primer, i poeziju i prozu nakon što su uzeli ovu salviju koja menja um. Grafičari su čak kreirali umetnost koja prikazuje trihome, ili fine dlačice, na površini lista salvije.

Prikladne prilike za poklone za cveće salvije

Salvije prave promišljene poklone za razne prilike. Mama će ceniti šareno cveće u saksiji ili vazi kao poklon za Majčin dan, na primer, a draga će voleti buket na Dan zaljubljenih.

Obavezno dajte boju koja kaže „zauvek moj“, kraljevstvo i uspeh, „mislim na tebe“ i ljubav, ženstvenost i nežnost. Salvija u saksiji je savršena u proleće.

Kako se brinuti za sveže rezano cveće salvije kod kuće
Vaza sa salvijama osvetljava svaku sobu. Za najbolje rezultate koristite oštar nož, makaze ili makaze da isečete cveće i lišće oko jednog inča od dna glavne stabljike. Narežite stabljiku pod uglom od 45 stepeni da biste otkrili veću površinu za upijanje vode. Uklonite donje lišće tako da bude iznad vodene linije.

Stavite isečene salvije u mlaku vodu, na temperaturi od 100 do 110 stepeni Farenhajta. Dodajte konzervans da biste povećali vek trajanja salvije. Dopunite vodu po potrebi za održavanje nivoa vode. Držite cveće dalje od direktne sunčeve svetlosti, propuha i plodova koji sazrevaju, koji emituju isparenja koja mogu uvenuti salvije. Odbacite uvele cvetove.

Za više, pogledajte naš osnovni vodič za negu svežeg rezanog cveća kod kuće.

Upakovati
Salvija je jedna od najčešćih, najraznovrsnijih i najlepših biljaka na svetu. Ovo jedinstveno cveće je tokom vekova zauzimalo posebno mesto u baštama, kuhinjama, ormarićima za lekove i verskim ceremonijama. I danas naučnici, umetnici, kuvari i gostionici, baštovani i iscelitelji nagrađuju salvije.

Hoće li se salvije vraćati svake godine?
Većina salvija su višegodišnje, pa se vraćaju svake godine. Međutim, baštovani u hladnijim klimatskim uslovima uzgajaju salvije kao jednogodišnje biljke.

Da li cveće salvije cveta celo leto?
Neke sorte cvetaju tokom ograničenog vremena, dok druge mogu cvetati celo proleće i leto – uz malu pomoć. Cvetovi grčke sorte Salvia Fruticosa cvetaju od početka maja do juna, na primer. Druge sorte mogu cvetati celo leto ako staratelji uklone mrtve cvetove, što je proces poznat kao mrtva glava.

Da li se Salvije smatra izdržljivim?
Određene sorte salvija su otpornije od drugih, u velikoj meri u zavisnosti od toga odakle je sorta nastala. Salvije koje potiču iz visokog planinskog područja su uglavnom otpornije od onih sa nižih nadmorskih visina. Salvia nemorosa ‘Amethist’, Salvia nemorosa ‘Caradonna’, Salvia nemorosa ‘Ostfriesland’ i Salvia verticillata ‘Purple Rain’ su među najotpornijim.

Da li salvije vole sunce ili senku?
Sve salvije vole sunce. Nekoliko sorti, posebno onih svetle boje cveće, toleriše delimičnu senku.