Kako uzgajati krep mirtu iz reznica

Grmlje krep mirte su veoma cenjene zbog svog fantastičnog mirisnog cveća, ljupkih listova i prelepe kore. Najlakši način da dobijete više krep mirte je da ih razmnožite pomoću reznica polutvrdog drveta. U ovom članku ćemo vam objasniti kako uzgajati mirte iz reznica.


Kako razmnožavate krep mirte?
Crap mirte (Lagerstroemia spp.) su svestrani listopadni grmovi koji se mogu razmnožavati na nekoliko načina. Najlakši način za razmnožavanje krep mirte je reznicama polutvrdog drveta. Mirte se takođe mogu razmnožavati semenom ili reznicama korena. Seme mirte i reznice korena treba posejati i saditi tokom proleća.

Kada uzimati reznice mirte krepa
Reznice mirte polutvrdog drveta treba uzimati tokom leta. Najbolje vreme je između juna i avgusta. Reznice treba uzimati iz novog rasta koji se razvio tokom proleća i ranog leta.

Reznice polutvrdog drveta su stabljike koje još nisu potpuno zrele. Ove stabljike još uvek prelaze sa mekog drveta na drvenaste stabljike. Reznice polutvrdog drveta su prilično čvrste, ali zadržavaju određenu fleksibilnost. Reznice polutvrdog drveta mogu lako da puknu kada su previše savijene.

Koliko dugo treba reznicama mirte da rastu?
Nakon što se reznice mirte krepe u saksiji, potrebno im je 3 do 4 nedelje da razviju korenje. Nekim reznicama može biti potrebno i do 6 nedelja da se ukorene. Kada se reznica ukorijeni, može se posaditi napolje ili premjestiti u veći lonac.

Kako uzimati reznice mirte

Uzmite reznice mirte iz novog rasta tokom leta. Uvek koristite oštre, sterilne alate za berbu reznica mirte. Ovo ograničava širenje bolesti koje mogu zaraziti glavnu biljku ili reznice. Evo kratkog vodiča koji opisuje kako da uzmete i pripremite reznice mirte:

Pregledajte svoju mirtu za zdrav novi rast.
Izaberite stabljike koje imaju puno listova i najmanje četiri lisna čvora. Ne uzimajte reznice koje imaju cvetne pupoljke ili otvorene cvetove.
Odrežite odabranu stabljiku na mestu gde se spaja sa drugom granom. Ciljajte na reznice koje su dugačke otprilike 6 do 8 inča.
Uklonite donje listove, ali zadržite dva ili tri lista blizu vrha reznice.
Potopite kraj reznice u neki hormon za korenje. Ovaj korak nije striktno neophodan, ali može ubrzati proces ukorenjavanja.
Stavite svaki rez u lonac od 6 inča napunjen mešavinom komposta i perlita koja dobro drenira. Alternativno, stavite nekoliko reznica u veliki lonac, ostavljajući oko 6 inča prostora između reznica. Uvek zalijte podlogu za uzgoj pre dodavanja reznica.

Kako uzgajati krep mirtu iz reznica
Kada uberete svoje reznice mirte, vreme je da ih negujete dok ne ukorene. Postavite svoje reznice mirte negdje gdje pruža jako, indirektno svjetlo. Prozorska daska je idealna.

Uverite se da zemlja uvek ostane vlažna kroz zamagljivanje ili zalivanje sa dna. Zalivajte kad god se gornji inč medijuma za uzgoj oseti suvim. Povećajte vlažnost tako što ćete staviti prozirnu plastičnu kesu preko lonca.

Posle tri do četiri nedelje, uklonite plastičnu kesu da proverite da li je reznica ukorenjena. Nežno stisnite stabljiku i lagano je povucite. Ako osećate otpor, onda je reznica ukorenjena. Sada možete da premestite reznicu u veću saksiju na kojoj ćete rasti. Alternativno, držite reznicu još dve nedelje pre nego što je posadite napolju.

Zasadite reznice mirte napolju u jesen. Izaberite mesto koje dobija puno sunca tokom jutra i pruža dobro drenirano tlo. Zalijte reznicu jednom nedeljno prvih nekoliko godina kako biste joj pomogli da uspostavi snažan korenov sistem. Jednom kada se uspostavi, takođe je vredno gnojiti mirte krep u proleće i povremeno tokom cele sezone.

Najčešća pitanja o uzgoju krep mirte iz reznica

Možete li da napravite mirtu od krepa od reznice?
Mirte od krepa se mogu lako pokrenuti iz reznica polutvrdog drveta. Uzmite ove reznice tokom leta iz novih izraslina koje nemaju cveće.

Možete li ukorijeniti reznicu mirte u vodi?
Reznice mirte treba staviti u zemlju, a ne u vodu. Voda neće obezbediti dovoljno hranljivih materija da bi reznica razvila korenje.

Koliko je vremena potrebno da mirta krepa raste iz reznica?
Reznicama mirte je potrebno između 3 i 6 nedelja da razviju korenje. Reznice se zatim mogu saditi u saksiji ili posaditi napolju.

Okončanje
Lako je razmnožavati krep mirte pomoću reznica polutvrdog drveta. Uzmite reznice u leto iz novog rasta. Izaberite reznice koje su dugačke otprilike 6 do 8 inča. Reznice treba da razviju koren u roku od 3 do 6 nedelja. Onda možeš premestite svoje reznice mirte u veći lonac ili ih posadite direktno napolje.

Za više, pogledajte naše detaljne vodiče za otpornost jelena na krep mirtu i da li je mirta toksična za ljude i životinje.