Vrt gardenija otkrivanje njihove bezvremenske simbolike i upotrebe

Gardenije su cenjene zbog svog opojnog mirisa, voštanih belih cvetova i kožnog, zimzelenog lišća. Ali to nije sve što imaju da ponude. Ove biljke su takođe bogate simbolikom, čineći divne poklone u nekoliko prilika. U ovom članku ćemo vas provesti kroz sve što vam treba o značenjima cvetova gardenije na jeziku cveća.

Značenje, simbolika i upotreba cveta Gardenije
Pregled sadržaja:
Simbolizam Gardenije – Ključni za poneti
Etimološko značenje
Značenje i simbolika cveta Gardenije
Kulturni značaj cveća gardenije
Gardenije u japanskoj floriografiji

Prikladne prilike za poklone
Simbolizam Gardenije – Ključni za poneti
Cvet gardenije simbolizuje poverenje, jasnoću, nadu i obnovu. Takođe može da prenese poruku snova, intuicije, samorefleksije i zaštite. U delovima Azije, cvet gardenije simbolizuje mir i jasnoću i popularan je dodatak svadbenom buketu ili cvetnom aranžmanu.

Etimološko značenje
Gardenija je dobila ime po škotsko-američkom lekaru i botaničaru iz 18. veka dr Aleksandru Gardenu iz Severne Karoline od strane sakupljača biljaka Džona Elisa.

Značenje i simbolika cveta Gardenije
Svetao, beli cvet gardenije
Na jeziku cveća , cvetovi gardenije nose različita tradicionalna značenja. Najčešći simbolizam uključuje poverenje, nadu, jasnoću, obnovu, mir i zaštitu.

U floriografiji, belo cveće je često simbol nevinosti , novih početaka, čistoće i elegancije.

Iako ćete možda videti reference na crvene gardenije, ovo nisu prave gardenije. Većina su veštačke biljke sa crvenim svilenim cvetovima. Drugi izvori mogu pokušati da vam prodaju biljke crvene gardenije, ali to je prevara.

Pravi cvetovi gardenije su beli, osim Golden Magic Gardenije, koja počinje belo i bledi do žute kako cvet sazre.

Kulturni značaj cveća gardenije
Beli cvet gardenije na tamnozelenom lišću
Cveće gardenije se često pojavljuje u popularnoj kulturi, umetnosti i književnosti. Na primer, Bili Holidej je često nosila gardeniju u kosi tokom ere džeza, što je činilo delom njenog prepoznatljivog stila. Takođe se navodi da je Sigmund Frojd imao posebnu naklonost prema gardeniji.

U grčkoj mitologiji, gardenije su svete grčkom bogu snova, Morfeju. Bili su cenjeni zbog svog mirisa i povezani sa rajem.

Tokom viktorijanskog doba, nošenje gardenije na društveni događaj značilo je da tražite kompatibilnog partnera. Gardenija je takođe nacionalni cvet Pakistana i istaknuta je karakteristika pakistanskih svadbenih proslava.

Štaviše, gardenije su najavljene zbog svojih prednosti tokom meditacije kako bi donele samosvest i fokus.

Gardenije u japanskoj floriografiji
U hanakotobi , gardenija ima prilično primamljivo značenje, tajnu ljubav. To ga čini savršenim poklonom od tajnog obožavaoca ili za partnera sa kojim vaša veza još nije javna. Pored toga, gardenija se koristi u taoističkim i budističkim tradicijama za umirujući, miran miris koji emituju beli cvetovi.

Prikladne prilike za poklone
Prikladne prilike za poklone za cveće gardenije
Gardenije su pogodni pokloni za dečije proslave, kao što su krštenja i rođendani , jer simbolizuju čistotu i nevinost.

Idealne su za dopunu svadbenom i jubilarnom buketu, dok gardenije u saksiji predstavljaju divan poklon za novogodišnje domaćinstvo jer simbolizuju zaštitu, mir i obnovu.

Okončanje
Čuvena po svom opojnom mirisu i netaknutoj lepoti, Gardenia je vekovima plenila srca i inspirisala legende. Simbolizujući čistoću, ljubav i prefinjenost, ovaj elegantni cvet zauzima posebno mesto u jeziku cveća i kulturnih tradicija.