Da li je cvece mirte jestivo

Obični grmovi mirte (Mirtus communis) daju prelepe, male bele cvetove tokom leta i jeseni. Iako ovo cveće izgleda privlačno, možda ima više nego što se na prvi pogled čini. U ovom članku ćemo saznati da li su cvetovi mirte jestivi.


Da li je cveće mirte jestivo?
Većina delova grmlja mirte je jestivo, uključujući cveće, lišće i bobice. Mali, beli pojedinačni cvetovi imaju nekoliko dugih prašnika, dok su listovi jednostavni i kopljasti. Plavkasto-crne bobice mirte sazrevaju preko zime nakon što cvetanje završi u jesen.

Iako su zrele bobice mirte jestive, mogu biti neukusne jer nemaju tako sladak ukus kao što biste očekivali. Bobice mirte su dobra zamena za bobice kleke u mesnim jelima. Ove bobice su obično zrele tokom kasne zime i ranog proleća, ali uvek proverite da li su potpuno zrele pre nego što ih konzumirate.

Cvetovi i bobice mirte se obično suše i koriste kao aroma tokom kuvanja ili pečenja. Cveće se ponekad dodaje u salate kao ukras.

Listovi mirte se više koriste i mogu predstavljati zamenu za lovorov list. Listovi mirte se obično koriste za aromatiziranje supa, variva ili jela od mesa ili ribe. Listovi imaju malo gorak i začinjen ukus, koji može postati neodoljiv ako koristite previše. Uklonite listove nakon što završite sa kuvanjem.

Listovi mirte se takođe mogu sušiti i koristiti za pravljenje čaja. Takođe možete koristiti listove mirte za pravljenje esencijalnih ulja, koja mogu imati lekovita svojstva.

Da li cvetovi mirte imaju lekovite koristi?

Lekovite prednosti grmlja mirte poznate su ljudima hiljadama godina. Još 600. godine pre nove ere, mediteranske kulture su cenile obične biljke mirte zbog njihove medicinske upotrebe.

Veruje se da biljke mirte imaju antiinflamatorna i antimikrobna svojstva. Kao takva, mirta se intenzivno koristi za lečenje kožnih problema kao što su akne, rane i bradavice.

Kora mirte sadrži puno salicilne kiseline, koja se takođe nalazi u kori vrbe. Salicilna kiselina deluje kao lek protiv bolova i takođe pomaže kod problema sa kožom. U stvari, salicilna kiselina je jedan od ključnih sastojaka koji se koriste za pravljenje aspirina.

Eterično ulje mirte se koristi za lečenje respiratornih problema kao što su astma, prehlada i grip. Čaj od mirte takođe dobro deluje na ova pitanja. Ovi proizvodi od mirte takođe mogu imati umirujući efekat.

Mirta sadrži puno antioksidanata i korisnih jedinjenja kao što su katehin, limunska kiselina, kvercetin i tanini. Mnoga od ovih jedinjenja mogu ojačati naš imuni sistem i verovatno smanjiti rizik od određenih karcinoma.

Kako ubrati lišće mirte

Evo kratkog vodiča za berbu listova mirte:

Najbolje vreme za berbu listova mirte je usred leta. Potražite nove izdanke jer oni pružaju najbolji ukus. Berite mlade listove koji počinju da menjaju boju.
Koristeći oštre, sterilne alate, uklonite nekoliko mladih izdanaka iz vaše mirte.
Ostavite nekoliko novih izdanaka kako biste pomogli da grm nastavi da raste.
Uklonite listove sa reznica i osušite ih. Zatim možete kuvati sa njima ili ih kuvati da biste napravili eterično ulje.

Kako ubrati cvetove i bobice mirte

Evo kratkog vodiča za berbu cveća i bobica mirte za sušenje ili ukrase za salatu:

Berite zdrave cvetove mirte u bilo koje vreme od leta do jeseni. Jednostavno ih uklonite iz biljke koristeći čiste, oštre alate.
Berite bobice mirte tokom kasne zime i ranog proleća. Uvek proverite da li su bobice potpuno zrele pre berbe. Trebalo bi da budu plavičaste ili ljubičasto-crne.
Cveće dodajte salatama kao ukras ili ih osušite. Dodajte bobice u jela od mesa ili ih osušite za kasniju upotrebu.

Česta pitanja o jestivom cveću mirte

Da li je obična mirta otrovna?
Obična mirta nije otrovna za ljude ili kućne ljubimce kao što su mačke i psi. Cvetovi, listovi i bobice mirte su jestivi.

Možete li koristiti mirtu u kuvanju?
Listovi mirte, bobice i cveće mogu se koristiti u kuvanju. Listovi su odlična zamena za lovorov list, dok su bobice mirte alternativa bobicama kleke za jela od mesa.

Da li je obična mirta jestiva?
Obične bobice mirte su jestive kada su potpuno zrele, ali mogu biti neukusne jer nemaju baš sladak ukus. Bobice mirte su bolje kada se osuše ili dodaju mesnim jelima.

Da li je limunska mirta jestiva: zamotavanje
Cvetovi, bobice i listovi mirte su jestivi. Osušeni cvetovi i bobice mirte se koriste kao arome. Listovi mirte su dobra alternativa lovorovim listovima, dok se bobice mirte mogu koristiti umesto bobica kleke. Listovi mirte takođe mogu napraviti čaj ili eterično ulje sa lekovitim svojstvima.

Za više, pogledajte naš detaljni opis vodič kroz značenje i simboliku cvetova mirte.