Znacenje vrste i saveti za uzgoj cveca andjelike

Značenje cveća anđelike, popularne vrste i kako uzgajati kod kuće
Anđelika, poznata i kao divlji celer ili baštenska anđelika, je dvogodišnja i višegodišnja biljka koja se uzgaja za ukrasne i kulinarske svrhe. Istorijski gledano, anđelika je takođe bila cenjena zbog svoje medicinske primene, a neke kulture veruju da biljka poseduje magična svojstva. Poreklom iz severnog podneblja, anđelika naraste do 6 stopa visoka, sa jedinstvenim mirisnim lišćem koje ima ukus sladića. Cvet anđelike cveta u drugoj godini, stvarajući velike zeleno-bele cvetove.


O cvetu Anđelike
Cvet anđelike – porodica, rod i taksonomija
Rod Angelica je član porodice Apiaceae; ova velika porodica cvetnih biljaka poznata je i kao porodica umbellifera ili šargarepe. Postoji oko 3.700 vrsta u više od 430 rodova, uključujući biljke koje se obično uzgajaju kao što su šargarepa, celer, korijander, kopar, komorač i peršun.

Botaničke karakteristike, boje i mirisi

Angelica je dvogodišnja ili kratkotrajna višegodišnja biljka. U većini slučajeva proizvodi samo gomilu lišća u prvoj godini. Dođe druge godine, cveta, proizvodi seme i umire.

Veoma popularna i često pronađena Angelica archangelica raste stabljiku koja je visoka od 4 do 6 stopa. Početkom leta cveta loptastim, zeleno-belim kišobranima prečnika do 6 inča. Cvetovi se pretvaraju u bledo žuto seme krajem leta. Njegovo žuto-zeleno lišće je složeno i može narasti od 2 do 3 stope.

Cvetovi i lišće anđelike imaju karakterističnu, prijatnu aromu. Neki kažu da miriše na mešavinu kleke i mošusa.

Etimološko značenje
Zvanični naziv cveća anđelike – Angelica archangelica – potiče od grčke reči za arhanđela ili arhangelosa. Evropski folklor kaže da je arhanđel Mihail pokazao biljku monahu u snu i tvrdio da će izlečiti kugu.

Iz kojih regiona potiče cveće anđelike?
Cvetovi anđelike su poreklom iz Evrope, Grenlanda, Islanda, zapadnog Sibira i Himalaja. Biljke se uzgajaju u umerenim i hladnim regionima širom sveta zbog svoje kulinarske, ukrasne i medicinske upotrebe.

Kada je cveće anđelike u sezoni?
Biljke anđelike proizvode lišće u prvoj godini. U drugoj godini cvetaju početkom leta, a seme daju krajem leta.

Popularne vrste, vrste i sorte cveća anđelike

U rodu Angelica postoji oko 60 vrsta. Većina su višegodišnje ili dvogodišnje cvetne biljke i bilje, autohtone do umerene, pa čak i subarktičke regione sveta.

Vrste i sorte uključuju:

Dong kuai ili ženski ginseng (A. sinensis) se koristi za probleme reproduktivnog sistema u kineskoj tradicionalnoj medicini
Džinovska anđelika, ili A. ampla, severnoamerička trajnica koja raste više od 12 stopa i cveta belim cvetovima u kasno proleće
Dahurska anđelika ili A. dahurica raste širom Rusije, Sibira, Kine (gde je poznata kao bai zhi), Koreje i Japana i cenjena je zbog svojih lekovitih svojstava
Ljubičasta anđelika ili A. atropurpurea, vrsta sa belim cvetovima koja se nalazi u močvarama i močvarama širom Severne Amerike
Čipe ili A. glauca, koji se koristi za aromatiziranje karija i dala u severnoj Indiji
Jestiva anđelika ili A. edulis može dostići visinu veću od 9 stopa i ima dramatičan uticaj na poleđini cvetnih ivica
Hendersonova anđelika ili A. hendersonii, mala vrsta koja je poreklom sa zapadne obale Severne Amerike
Divlja anđelika ili A. silvestris naraste do 5 stopa i cveta belim cvetovima od leta do jeseni
A. silvestris ‘Eboni’ je cenjena zbog svojih ružičastih cvetova i ljubičastog lišća.

Upotreba i prednosti cveća anđelike

Anđelika u travarstvu i medicini
Anđelika je igrala važnu ulogu u tradicijama narodne medicine. Istorijski zapisi pokazuju rasprostranjenu upotrebu ove biljke u Evropi u 17. veku. Biljka je korišćena za lečenje brojnih bolesti, poput zubobolje i ujeda životinja. Ogrlice od listova anđelike su se nosile da bi se odbranile od bolesti i vradžbina, a verovalo se da anđelika može da izleči kugu.

U kineskoj tradicionalnoj medicini, dong kuai (A. s inensis), takođe poznat kao ženski ginseng, koristi se za lečenje menstrualnih grčeva i simptoma menopauze.

U holističkoj medicini, anđelika se koristi za lečenje upale grla, čireva u ustima i problema sa varenjem. Takođe se koristi za lečenje bronhitisa, artritisa, pa čak i za brzo zarastanje slomljenih kostiju.

Naučna istraživanja pokazuju da biljka može imati antitumorska, antimetatastična i neuroprotektivna svojstva.

Cveće anđelike u hrani i piću

Listovi, stabljike i koreni Angelice archangelice dugo se koriste u kulinarske svrhe. Mnoge kulture koriste korenje i lišće biljaka za pravljenje čaja.

Sa ukusom koji podseća na sladić, lišće se takođe može jesti sirovo u salatama. Stabljike se mogu oguliti – poput celera – i jesti sirove ili kuvane. Stabljike se takođe mogu kristalisati i pretvoriti u slatkiše ili koristiti za ukrašavanje peciva.

Seme i ulja anđelike dugo se koriste kao aroma. Liker Chartreuse, proizveden u Francuskoj vekovima, dobija boju i ukus od semena anđelike.

Sve do 20. veka divlja anđelika se gajila kao povrće u delovima Evrope. Stabljike su se jele sirove, dok se lišće dodavalo u supe i variva ili kuvalo sa mlekom.

U regionima Indije, A. glauca se koristi za aromatiziranje karija i dala. Na zapadnim Himalajima, koreni i semenke čore/glatke anđelike (A. nuristanica) se koriste za pravljenje aromatičnog začina i dodaju se u mešavine začina.

Toksičnost i prijateljstvo pčela
Dobre vesti, nije poznato da je Angelica toksična za ljude ili kućne ljubimce kada se proguta, iako neki ljudi doživljavaju blagu iritaciju kože od stabljika i lišća.

Cvetovi anđelike privlače oprašivače, kao što su pčele, leptiri i drugi korisni insekti.

Značenje i simbolika cveća anđelike

Uobičajene boje cveća anđelike i njihovo značenje i simbolika
Većina vrsta anđelike cveta zeleno-belim cvetovima. Neke sorte cvetaju u nijansama bele ili ružičaste.

Na jeziku cveća, anđelika je povezana sa inspiracijom. Poklanjanje cveća anđelike znači da se nadate da ćete nekoga inspirisati i ohrabriti.

Anđelika igra ulogu u mnogim kulturama. U evropskom folkloru povezuje se sa anđelima i zaštitom od vradžbina. Tokom dana lova na veštice u Evropi i kolonijalnoj Americi, žene bi sadile anđeliku u svojim baštama kako bi dokazale da nisu veštice.

U Laponiji, narod Sami koristi sušenu anđeliku za izradu instrumenta od trske poznatog kao fadno.

Nekoliko autohtonih severnoameričkih plemena koristilo je anđeliku u ritualne svrhe.

Prikladne prilike za poklon za cveće anđelike

Cveće anđelike povezuje se sa inspiracijom i ohrabrenjem. Oni su idealan poklon za nekoga ko prolazi kroz težak period ili ko treba da se oseća inspirisano.

Jedinstveni miris cveća čini ih dobrodošlim dodatkom cvetnim aranžmanima za rođendane i poklone za čestitke. Takođe su odgovarajući cvet za saradnike i druge profesionalne poznanike.

Kako uzgajati i brinuti o cveću anđelike kod kuće

Koje zone rasta su pogodne za cveće anđelike?
Anđelika je poreklom iz severne umerene klime. Kada se uzgaja u ukrasne svrhe, anđelika raste u USDA zonama od 5 do 7.

Gde da posadim cveće anđelike?
Kada raste u divljini, anđelika uspeva na vlažnim, hladnim mestima sa šarenom senkom ili delimičnim suncem. U pejzažima izgledaju divno na zadnjoj strani cvetnih leja, zahvaljujući dramatičnoj visini i smelim kišobranima cveća.

Ovim velikim biljkama je potreban prostor za širenje, pa ostavite dovoljno razmaka između biljaka. Razmislite o uzgoju anđelike u vodenim baštama, vlažnim livadama ili duž obala jezera ili potoka. Dobro će se snaći u baštama ili krevetima, sve dok su njihove potrebe za vlagom zadovoljene.

Kada razmišljate gde da posadite, zapamtite da je anđelika kratkotrajna višegodišnja ili dvogodišnja biljka. U većini slučajeva, biljka proizvodi lišće prve godine, a zatim cveta i umire u drugoj godini. Iako mogu da žive još jednu ili dve godine, uglavnom ne cvetaju ponovo.

Možete uzgajati anđeliku u kontejnerima, ali imajte na umu veliku veličinu biljaka. Izaberite kontejnere koji su duboki najmanje 10 inča i široki 15 inča.

Razmatranja o zemljištu, svetlosti, zalivanju i đubrenju
Angelica preferira vlažno zemljište i može tolerisati vlažne uslove. Ne dozvolite da se biljke ne osuše. Izaberite bogato, blago kiselo tlo.

Sadite na punom suncu u severnim regionima, a u prošaranoj senci ili delimičnom suncu u umerenijoj klimi.

Tokom vegetacije, đubrite jednom mesečno univerzalnim đubrivom.

Kako se brinuti za sveže rezano cveće anđelike
Nakon sečenja, potopite stabljike u oko centimetar ključale vode. Držite tamo 10 sekundi, a zatim stavite stabljike u duboku, hladnu vodu. Začepite sve šuplje stabljike malim komadom pamuka.

Upakovati
Cveće anđelike donosi jedinstven miris i dramatičan izgled cvetnim aranžmanima i baštama. Oni su idealan način da ponudite inspiraciju i ohrabrenje za to neko ko se oseća slabo. Sa svojim brojnim kulinarskim i medicinskim upotrebama, ne čudi što je cveće anđelike popularno u različitim kulturama vekovima.

Često postavljana pitanja o cveću Anđelike:

Za šta se koristi Angelica?
Anđelika je igrala važnu ulogu u tradicijama narodne medicine. Biljka je korišćena za lečenje brojnih bolesti, poput zubobolje i ujeda životinja. Ogrlice od listova anđelike su se nosile da bi se odbranile od bolesti i vradžbina, a verovalo se da anđelika može da izleči kugu.

U kineskoj tradicionalnoj medicini, dong kuai (A. sinensis), takođe poznat kao ženski ginseng, koristi se za lečenje menstrualnih grčeva i simptoma menopauze.

U holističkoj medicini, anđelika se koristi za lečenje upale grla, čireva u ustima i problema sa varenjem. Takođe se koristi za lečenje bronhitisa, artritisa, pa čak i za brzo zarastanje slomljenih kostiju.

Kako prepoznajete Anđeliku?
Angelica je dvogodišnja ili kratkotrajna višegodišnja biljka. U većini slučajeva proizvodi samo gomilu lišća u prvoj godini. U drugoj godini cveta, proizvodi seme i umire. Početkom leta cveta loptastim, zeleno-belim kišobranima prečnika do 6 inča. Cvetovi se pretvaraju u bledo žuto seme krajem leta. Njegovo žuto-zeleno lišće je složeno i može narasti od 2 do 3 stope.

Kako miriše Angelica?
Cvetovi i lišće anđelike imaju karakterističnu, prijatnu aromu. Neki kažu da miriše na mešavinu kleke i mošusa.

Kada da posadim Angelicu?
Anđelika uspeva na vlažnim, hladnim mestima sa šarenom senkom ili delimičnim suncem. U pejzažima, lepo izgledaju na zadnjoj strani cvetnih leja, zahvaljujući dramatičnoj visini i smelim kišobranima cveća.

Da li su listovi Anđelike jestivi?
Nije poznato da je anđelika toksična za ljude ili kućne ljubimce kada se proguta, iako neki ljudi doživljavaju blagu iritaciju kože od stabljika i lišća. Listovi, stabljike i koreni Angelice archangelice dugo se koriste u kulinarske svrhe i u esencijalnim uljima.