Znacenje cveta rakove jabuke popularne vrste i upotreba

Značenje, poreklo i popularne vrste cveta jabuke

Ukrasna drveća predstavljaju veliku žarišnu tačku i daju više strukture i okvira svakom pejzažnom dizajnu. Jedan primer je cvetna jabuka (Malus spp.), dobro poznato ukrasno drvo blisko povezano sa jabukama iz voćnjaka. Cvet jabuke dodaje lepotu kućnim baštama kada pokazuje obilan cvet mirisnog cveća i atraktivnih malih plodova. Pročitajte u nastavku da biste saznali više o značenju i simbolici cveta jabuke, najpopularnijim vrstama i našim osnovnim savetima za uzgoj cveta jabuke kod kuće.


Značenje Crabapple Blossom
Cvet jabuke je povezan sa ljubavlju, brakom i plodnošću. Cveće jabuke je takođe simbol mladosti, iznenađenja i radosti. Postoji tradicionalno verovanje da ako bacite seme jabuke u vatru dok izgovarate nečije ime, prava je ljubav ako seme eksplodira.

Sve o cvetnim stablima jabuke

Drveće cvjetnih jabuka – porodica, rod i taksonomija
Cvetna stabla jabuke odnose se na nekoliko vrsta iz roda Malus iz botaničke porodice Rosaceae. Rod obuhvata 30 do 55 vrsta i prirodnih hibrida malog drveća ili žbunja, uključujući i kultivisanu voćku jabuke (M. domestica).

Iz kojih regiona potiču drveće rakove jabuke?

Drveće jabuke potiče iz umerenih regiona Severne Amerike, Evrope i Azije.

Kada cvetaju drveće rakova jabuka?
Generalno, ova kompaktna ukrasna stabla pokazuju svoje prelepe cvetove u proleće. Vreme cvetanja zavisi od sorte, nadmorske visine i vremenskih uslova. Neke sorte drveta jabuke (uglavnom sorte sa jednim cvetom) cvetaju relativno ranije od ostalih. Neke vrste počinju da cvetaju sredinom sezone, dok druge cvetaju u kasno proleće.

Cvetanje cvetova jabuke traje od 1 do 2 nedelje.

Etimološko značenje, istorija, poreklo
Drveće jabuke potiče iz planina Tjen Šan u centralnoj Aziji (danas Kazahstan). Njihova popularnost kao malog drveća počela je kada su ih Rimljani doneli u Evropu oko 18. veka. Odatle su uzgajivači biljaka razvili više sorti pogodnih za ukrasnu upotrebu. Ova vrsta je na kraju stigla u Severnu Ameriku, gde su i dalje popularan izbor za bašte do danas.

Najpopularnije vrste cvetnih stabala jabuke

Mnoge različite vrste i sorte drveća jabuke nude širok spektar karakteristika u boji cveta, veličini i obliku stabla, mirisu, zadržavanju plodova, lišću i navikama rasta. Evo najpopularnijih vrsta cvetnih stabala jabuke za upotrebu u bašti.

Golden Hornet
Sorta jabuke Zlatni stršljen (Malus k zumi ‘Zlatni stršljen’) je jedno od najpopularnijih cvetnih stabala rakova jabuka za upotrebu u bašti. To je sorta srednje veličine koja naraste do 30 stopa visoko i cveta u kasno proleće. Ima uspravni oblik i odlikuje se mirisnim belim cvetovima i zlatno žutim plodovima.

Sargent Tina

Malus sargentii ‘Tina’ ili Sargent Crabapple je patuljasta sorta rakova jabuka idealna za one koji nemaju mnogo prostora u svojim baštama. Možda je manji od drugih vrsta, ali pokazuje prelepe crvene cvetove koji zaista okreću glave dok cvetaju. Takođe ima podjednako atraktivne jarko crvene plodove.

Adirondack
Ova nagrađivana sorta je ovalno, uspravno i malo cvetajuće drvo. Poseduje crvene pupoljke koji lepo cvetaju u belo cveće sa primesama ružičaste, praćene malim crvenim do narandžastim plodovima.

Adams
‘Adams’ jabuka je polu-dvostruka vrsta koja vašoj bašti dodaje dašak duboke ružičaste nijanse kada procveta u proleće. Nakon cvetanja, pokazaće jarko crvene plodove jabuke koji privlače ptice. Zeleni listovi postaju narandžasti i crveni u jesen.

Otpozvati
„Callavai“ jabuka je ovalnog oblika koja naraste do 25 stopa u visinu i 20 stopa u širinu. U proleće se vijori jednovrstnim belim cvetovima, a zatim krupnim crvenim plodovima. Zeleno lišće postaje žuto, narandžasto i crveno u jesen.

Pepeljuga
Još jedna popularna patuljasta sorta je jabuka ‘Cinderella’. Idealna za male bašte, ova kompaktna biljka naraste do samo 8 stopa u visinu i 6 stopa u širinu. Prikazuje guste mase jednovrstnih belih cvetova i zlatno žutih plodova. Zeleno lišće u jesen postaje zlatno žuto.

Robinson

„Robinsonova“ jabuka je brzorastuća uspravna sorta koja naraste do 25 stopa u visinu i širinu. Prikazuje bledo ružičasto cveće i tamnocrveno voće. Lišće počinje ljubičasto, ali postaje zeleno kako biljka raste, a zatim postaje narandžasto u jesen.

Druge popularne sorte jabuka:
Butterball
Comtesse de Paris
Evereste
Harvest Gold
Laura
Louisa
Prairifire
Profusion
Crveni dragulj
Kraljevske kapi kiše
Snovdrift
Sun Rival
Botaničke karakteristike, boje i mirisi Crabapple
Crabapple Botaničke karakteristike, boje i mirisi
Crabapples imaju različite oblike i veličine. Ova ukrasna stabla su uglavnom uspravna sa raširenim rastom. Druge sorte su, međutim, više oblika vaze ili stuba. Mala stabla jabuke ili patuljaste jabuke obično dosežu do 15 stopa. Srednje sorte narastu do oko 15 do 20 stopa, dok velika stabla jabuke rastu do 40 stopa u visinu.

Crabapple Flovers

Cveće jabuke dolazi u različitim oblicima u zavisnosti od sorte. Postoje pojedinačni, polu-dvostruki ili dvostruki cvetovi jabuke.

Jednocvetne jabuke imaju pet latica i obično cvetaju ranije od drugih vrsta i sorti cveća. Polu-dvostruke jabuke, s druge strane, imaju 6 do 10 latica po cvetu. Dvocvetne jabuke su one sa više od deset latica.

Crabapple Fruits

Pošto su cvetna stabla jabuke usko povezana sa jabukama iz voćnjaka, njihove botaničke karakteristike su skoro slične. Njihovi plodovi, na primer, izgledaju isto, ali se razlikuju po veličini. Plodovi jabuke su mnogo manji, prečnika samo oko 0,25 do 2 inča.

Dok su cveće jabuke često glavna atrakcija ovih malih listopadnih stabala, plodovi su takođe prepoznati po svojoj lepoti. Boje voća se kreću od limete do žute, narandžaste, ljubičaste, ružičaste i svetlo crvene.

Crabapple Foliage
Listovi jabuke su eliptični i dolaze u nijansama zelene do ljubičaste i formiraju gustu krošnju. U jesen postaju zlatno žute, narandžaste ili crvene.

Crabapple Fragrance
Većina sorti jabuka odaje fantastičan miris koji ih čini mnogo privlačnijim. Međutim, miris može biti drugačiji. Neke sorte jabuke imaju egzotičan miris nalik na cimet, dok druge mirišu na uobičajeno drvo jabuke iz voćnjaka.

Pogodne zone za uzgoj
Biljke iz roda Malus su otporne u USDA zonama otpornosti od 4 do 8.

Upotreba i prednosti drveća / cvetova jabuke
Upotreba i prednosti cvetova drveća rakove jabuke
Najpoznatije po svojoj ukrasnoj vrednosti, stabla jabuke predstavljaju odličan dodatak pejzažnom dizajnu u kućnim baštama, parkovima i komercijalnim objektima. Zbog svoje lepote i veličine, jabuke su idealne kao drveće za dvorište ili uzorci drveća. Postoje priznate patuljaste sorte koje su pogodne za sadnju u kontejnerima i masovnu sadnju.

Crabapples generalno nisu toksične. U stvari, plodovi jabuke su česti sastojci želea, džemova i drugih deserta. Oni služe kao hrana za ptice, miševe, lisice i druge divlje životinje. Međutim, postoje izveštaji da seme može biti toksično za pse ako se jede u velikim količinama.

U tradicionalnoj medicini, rakove jabuke su tretmani protiv rana i upala.

Značenje i simbolizam Crabapple Blossom

Značenje, simbolika i kulturni značaj rakova jabuka
Cvet jabuke se često povezuje sa plodnošću, brakom i ljubavlju. Generalno, cveće jabuke je takođe simbol mladosti, iznenađenja i radosti. Dolaze u različitim bojama, uključujući belu, ružičastu i crvenu.

Postoji tradicionalno verovanje da ako bacite seme jabuke u vatru dok izgovarate nečije ime, prava je ljubav ako seme eksplodira.

Cvet jabuke u umetnosti i književnosti
Crabapples igraju uzbudljivu ulogu u umetnosti i književnosti. Često biste o njima čitali u knjigama i videli ih na slikama i drugim umetničkim delima. U Japanu, cvetne grane su deo ikebana ili tradicionalnih cvetnih aranžmana. U Šekspirovim „Snu letnje noći“ i „Izgubljeni rad ljubavi“ postoje i reference na jabuku.

Pogodne prilike za poklone za cvetove rakove jabuke

Rakovice su rasprostranjene kao ukrasno drveće, ali to ne znači da nisu odličan poklon. Cvjetovi jabuke se posebno koriste u buketima i drugim cvjetnim aranžmanima. Jedan primer je Malusov svadbeni buket, koji je savršen za venčanja.

Patuljaste sorte, s druge strane, mogu se pokloniti u kontejnerima ili velikim loncima. Još jedna popularna opcija poklona je mladica drveta jabuke. Odličan je izbor kada kupujete poklon za nekoga posebnog ili prijatelja koji voli biljke. Poznato kao „Drvo ljubavi“, stabla jabuke su omiljena za venčanja, rođendane, godišnjice i druge proslave.

Upakovati
Crabapples su dugo bili klasični favoriti u bilo kom dizajnu pejzaža i bašte. Mala do srednja listopadna stabla prave predstavu u proleće svojim prelepim, mirisnim cvetovima u belim, ružičastim ili crvenim nijansama. Nakon upadljivog cvetnog prikaza u proleće, počinju da se pojavljuju atraktivni plodovi koji unose više boja u svaki prostor.

Više od popularnosti i atraktivnih karakteristika jabuke su značenja i simbolika koji nude beskrajne mogućnosti. Generalno, stabla i cveće jabuke su simbol plodnosti, ljubavi i braka. Takođe su relevantni u različitim kulturama, kao iu umetnosti i književnosti.

Da li stabla jabuke imaju cveće?

Da, cvetna stabla jabuke uključuju brojne vrste iz roda Malus iz botaničke porodice Rosaceae. Ovo uključuje 30 do 55 vrsta i prirodnih hibrida malog drveća ili žbunja, uključujući kultivisanu voćku jabuke (M. domestica). Cveće jabuke dolazi u različitim oblicima u zavisnosti od sorte. Postoje pojedinačni, polu-dvostruki ili dvostruki cvetovi jabuke.

Kako prepoznati drvo jabuke?
Drveće jabuke ima različite oblike i veličine. Ova ukrasna stabla su uglavnom uspravna sa raširenim rastom. Druge sorte su, međutim, više oblika vaze ili stuba.

U koje doba godine cvetaju stabla jabuke?
Većina cvetnih stabala jabuke će početi da cveta od sredine do kasnog proleća svake godine u zavisnosti od preovlađujućih vremenskih uslova.

Koje je boje cvet jabuke?
Najčešće proizvedene boje cveta jabuke su bele, ružičaste i crvene.