Koliko dugo zive biljke orhideja

Orhideje su popularne kućne biljke koje su cenjene zbog svog lepog cveća. Međutim, zbog dugog čekanja između cvetanja, možda ćete biti u iskušenju da se rešite orhideje. Ali orhideje mogu trajati više od jedne sezone. U ovom članku ćemo saznati koliko dugo biljke orhideja mogu da žive.


Koliko dugo žive biljke orhideja?
Orhideje su višegodišnje cvetne biljke koje mogu da žive oko 20 do 25 godina u divljini. Neke vrste mogu da žive mnogo duže. Najstarija orhideja na svetu pripada Singapurskoj botaničkoj bašti i procenjuje se da je stara preko 150 godina.

Orhideje u zatvorenom prostoru verovatno neće živeti tako dugo kao divlji primerci. Ali vaša orhideja može da živi otprilike 10 do 15 godina uz odgovarajuću negu i uslove okoline.

Saveti za povećanje dugovečnosti vaše biljke orhideje

Briga za orhideju nije tako komplikovana kao što se čini. Međutim, još uvek postoje neki važni zahtevi za negu koje treba rešiti. Pružanje najbolje moguće nege može pomoći vašoj orhideji da živi nekoliko godina.

Većina vrsta orhideja zahteva jako, indirektno svetlo tokom cele godine. Najbolja lokacija za biljku orhideja je otprilike 3 metra udaljena od prozora okrenutog prema istoku ili zapadu. Ove oblasti pružaju puno sunčeve svetlosti dok štite vašu orhideju od direktne sunčeve svetlosti, koja može da sprži njene listove.

Većina orhideja koje se prodaju kao kućne biljke dolazi iz tropskih područja (orhideje mogu uspevati i na otvorenom u određenim klimatskim uslovima). Ako orhideje uzgajate u zatvorenom prostoru, to znači da su im potrebne tople temperature između 65 i 85ºF (18 do 30ºC) i nivoi vlažnosti između 40 i 70%. Koristite ovlaživače ili posude sa šljunkom da povećate vlažnost i redovno zamagljujete svoju orhideju. Neke vrste orhideja mogu se uzgajati i direktno u vodi.

Orhideje su osetljive na iznenadne promene temperature, što može šokirati biljku (i izazvati simptome kao što je žutilo lišća). Uvek zaštitite svoju orhideju od hladnog ili suvog propuha koji bi mogao da snizi temperaturu ili vlažnost. Ventilacioni otvori, otvoreni prozori ili radijatori obično izazivaju promaju.

Osnovna nega biljaka orhideja
Zalijte svoju orhideju kad god se gornji inč njenog medijuma za rast oseti suvim. Koristite specijalizovanu mešavinu za uzgoj orhideja da biste obezbedili pravu mešavinu aeracije i drenaže. Đubrite svoju orhideju jednom mesečno tokom aktivne sezone rasta koristeći razblaženo đubrivo za orhideje.

Mnogi ljudi odustaju od orhideje kada završi sa cvetanjem. Međutim, orhideja je jednostavno otišla u stanje mirovanja da bi napunila svoje zalihe energije. Ovo može potrajati između 3 i 9 meseci, u zavisnosti od tačne vrste, pa budite strpljivi. Uz odgovarajuću negu tokom ove faze mirovanja, možete pomoći da vaša orhideja ponovo cveta svake godine.

Kada cvetanje završi, a istrošeni cvetovi opadaju, odrežite staru cvetnu stabljiku tik iznad zdravog čvora. Nastavite sa zalivanjem orhideje jednom nedeljno i đubrenjem jednom mesečno dok se ne pojavi nova cvetna stabljika. Zatim stavite svoju orhideju na hladnije mesto oko mesec dana da biste pokrenuli novo cvetanje. Takođe je mudro biti na vrhu svih uobičajenih štetočina, buba i bolesti orhideja.

Ako planirate odmor ili radno putovanje, pogledajte naše osnovne savete o brizi za orhideje dok ste odsutni.

Okončanje
Iako se prodaju kao kućne biljke kratkog veka, većina orhideja može da živi i do 15 godina uz odgovarajuću negu. Ne odustajte od svoje orhideje kada završi sa cvetanjem. Nastavite da brinete o njemu kako biste mu pomogli da ponovo procveta i uživajte u ovim simboličnim biljkama mesecima i godinama koje dolaze.

Ako tražite svoju sledeću biljku orhideja koju ćete dodati u svoju kolekciju, pogledajte naš detaljni vodič za najbolje prodavnice biljaka koje isporučuju orhideje širom zemlje.