Osnovni saveti o zemljistu za uspesne biljke novca

U ovom vodiču ću pokriti neke osnove tla i informacije koje će vam pomoći da odaberete najbolju mešavinu zemljišta za biljke Monei Tree ( Pachira akuatica ). Iako ih je lako uzgajati, potrebno im je odgovarajuće okruženje – uključujući i pogodno zemljište za saksije – da bi napredovale.


Najbolje tlo za biljke novca (osnovni saveti)
Pregled sadržaja:

Najbolji kućni recept za mešavinu zemljišta za biljke novca
Uobičajeni znaci da koristite pogrešnu mešavinu zemljišta
Važnost dobro drenirajućeg tla za saksije
Zašto je izbor zemljišta bitan
Česta pitanja:

Ključne Takeavais

Drveće novca preferira ilovastu mešavinu sa dobrom drenažom. Mogu da prežive u kiselom do alkalnom zemljištu, ali najbolje prolaze sa supstratom u neutralnom pH opsegu od 6 do 7,5. Dobro rastu u zemljištu koje sadrži mešavinu perlita ili vermikulita sa tresetnom mahovinom i krupnim peskom ili kokosovim vlaknom i kompostom.

Najbolji kućni recept za mešavinu zemljišta za biljke novca
Osoba koja sadi biljku stabla novca u svežem tlu Dobro drenirajuće i hranljivim materijama bogate baze zemljišta su savršene za uspešne biljke Monei Tree

Po mom iskustvu, stabla novca najbolje prolaze u neutralnom tlu sa pH u rasponu od 6 do 7,5.

Ako volite da se uvlačite u prljavštinu, možete napraviti sopstvenu savršeno neutralnu, dobro drenirajuću, ilovastu mešavinu za saksije za stablo novca kod kuće mešanjem jednog od sledećih recepata:

Recept 1: Jednaki delovi tresetne mahovine, perlita ili vermikulita i krupnog peska
Recept 2: U jednakim delovima kokos kokos, kompost i perlit ili vermikulit

Dok mešam, uvek dodam malo vlage da bi se mešavina dobro zalepila i izblendala. Samo pazite da ne dodate toliko vode da smesa postane vlažna.

Ako više volite manje neurednu metodu, možete kupiti prethodno pomešani medijum za zalivanje dizajniran da održi zdravlje vašeg stabla novca. Većina višenamenskih mešavina kućnih biljaka koje dobro dreniraju i bogate hranljivim materijama će obaviti posao.
Uobičajeni znaci da koristite pogrešnu mešavinu zemljišta

Ako stablo novca razvije meko, promenjeno ili kašasto deblo ili mu mlađi listovi požute ili braon, to može ukazivati na trulež korena i zemljište koje zadržava previše vlage.

Ako vaše drvo raste sporo ili ne proizvodi onoliko bujnih listova koliko biste očekivali, to može ukazivati na to da je pH vašeg tla isključen. Drveće novca može tolerisati kisela i alkalna tla, ali ne raste tako dobro u ovim uslovima kao u neutralnoj mešavini za saksije.
Važnost dobro drenirajućeg tla za saksije

Iako drveće novca prirodno raste u močvarnim područjima u Centralnoj i Južnoj Americi, ono ne može da preživi sa previše vlage i posebno je podložno truleži korena.

Iz tog razloga, uvek se staram da se moje biljke uzgajaju u kontejnerima koji imaju dovoljno rupa za drenažu i medijum za saksiju koji omogućava da voda brzo prolazi .
Zašto je izbor zemljišta bitan
Čovek sakupi šaku zemlje iz belog sadilice Dobro tlo pruža čvrstu osnovu za rast vašeg stabla novca

Zemljište je direktno povezano sa zdravljem i vitalnošću biljaka jer će pravo zemljište sadržati sve što je vašoj biljci potrebno da preživi. Ovo uključuje hranljive materije, vlagu i kontrolu štetočina/bolesti, a istovremeno stvara pogodno okruženje za podršku njegovom korenovom sistemu, aeraciji, razmeni gasova i drugim strukturama.

Čak i nivo pH mešavine za saksije (kiseli, neutralni ili alkalni) utiče na zdravlje i kvalitet zemljišta. Nivo pH zemljišta može da promeni njegovu strukturu, toksičnost, dostupnost hranljivih materija i rast bakterija.
Česta pitanja :
Koliko često treba da menjam zemljište za svoju biljku drveta novca?

Drveće novca treba presađivati samo svake dve do tri godine. Njihovo tlo možete osvežiti primenom izbalansiranog đubriva rastvorljivog u vodi, razblaženog do polovine, jednom mesečno u proleće i leto.
Mogu li koristiti zemlju za kaktuse?

Da, stabla novca mogu se posaditi u zemljištu kaktusa. Pošto dobro drenira, odlična je alternativa mešanju sopstvene mešavine za saksije. Potražite formulu koja uključuje sušenu tresetnu mahovinu.
Da li biljke novca vole vlažno ili suvo tlo?

Drveće novca uglavnom preferira vlažno okruženje. Međutim, njihovo tlo treba ostaviti da se dobro ocedi i potpuno osuši između zalivanja, jer ne mogu tolerisati previše vlažno ili mokro tlo ili stajaću vodu.
Da li su za biljke novčića potrebni duboki kontejneri za saksije?

Uzgajano u zatvorenom prostoru, stabla novca proizvode relativno plitke korenove sisteme i ne trebaju izuzetno duboke posude. Izaberite jedan oko dva inča veći po širini i dubini od korena vaše biljke.
Donesite sreću i prosperitet, ali počnite sa zemljom

Smatra se da drveće novca privlači sreću i prosperitet kada ga uzgajate u svom domu. Da biste bili sigurni da će vaše biljke stabla novca ostati zdrave i održati vas prosperitetnim, počnite tako što ćete im obezbediti pravu mešavinu zemljišta.