Gde postaviti Ficus Ginseng u kuci

Gde pronaći Ficus Ginseng za optimalnu negu i feng šui prednosti
Kućne biljke u obliku drveta su popularne i zbog svoje prirodne lepote i zbog verovanja da mogu doneti pozitivnu energiju u dom. Mnoge od najčešćih kućnih biljaka na drvetu su različite vrste fikusa, uključujući Ficus Ginseng. Nije zapravo vrsta ginsenga, ova biljka je relativno laka za njegu i može imati koristi za Feng Shui praksu. U ovom vodiču ćemo proći kroz energične brige i praktične preporuke za negu kako bismo utvrdili gde je najbolje postaviti biljke Ficus ginsenga u kući ili kancelariji.


Gde postaviti Ficus Ginseng u kući – najvažnije
Prema Feng Shui principima, južni i istočni sektori kuće su idealni za postavljanje biljke kao što je Ficus Ginseng kako bi se stimulisale porodične veze i bogatstvo. Za praktičnu negu, pazite na propuh i obezbedite dovoljno svetlosti i vlage za optimalan rast.

O Ficus Ginseng

Ginseng Ficus je poznat pod naučnim imenom Ficus microcarpa. Porodica Ficus sadrži mnogo različitih stabala i grmova, uključujući desetine sorti koje se uzgajaju u zatvorenom prostoru kao popularne kućne biljke.

Poreklom iz jugoistočne Azije, ova biljka je deo veće porodice smokava. Naziv Ginseng potiče od kineske reči za koren, zbog čega se takođe primenjuje na mnoge nepovezane lekovite biljke koje se koriste za svoje korene.

U slučaju ovog fikusa, koren je velik, lukovičast i uzdiže se iznad zemlje, tako da je uvek vidljiv. Ovo je deo njegove privlačnosti posebno kao bonsai biljke. Kratki, skoro zaobljeni listovi prekrivaju biljku sa voštanim pokrivačem koji im daje sjajni izgled. Sa pažnjom i godinama, korenje se može uzdići u više stubova, skoro nalik prstima na ruci koja gura u zemlju.

U divljini, biljke Ficus Ginseng imaju tendenciju da rastu u toplim i vlažnim sredinama koje mogu imati zasićeno zemljište tokom jednog dela godine, zbog čega rastu vazdušno korenje koje se diže iz zemlje. Ovim biljkama treba dati dovoljno vlage da razviju vidljivo korenje kada se uzgajaju u zatvorenom prostoru.

Ficus Ginseng i Feng Shui

Feng šui je drevna praksa iz Kine koja je prvi put korišćena za raspored važnih javnih zgrada i grobnica visokih zvaničnika. Ova praksa je na kraju evoluirala u skup preporuka koje bi se mogle primeniti na svaku zgradu ili područje, uključujući dom ili kancelariju.

Žive biljke igraju ključnu ulogu u Feng Shuiju kao generatori energije. Postavljanje biljaka kao što je Ficus Ginseng u određene oblasti može stimulisati rast u različitim delovima vašeg života. Međutim, ne želite da postavljate biljke u druge oblasti jer energija koju generišu može postati ometajuća umesto da stimuliše. Od vitalnog je značaja da se žive biljke pažljivo postavljaju u praksu Feng Shuija.

Kao i većina biljaka, Ficus Ginseng je uglavnom povezan sa elementom drveta. Izložena struktura korena i deblo prekriveno korom obezbeđuju energiju koja je stabilizujuća, orijentisana na rast, regenerativna i aktivna. Korišćenjem ovog elementa u njegovoj najznačajnijoj prednosti uz pravilno postavljanje, možete biti sigurni da povećavate svoje šanse za uspeh umesto da pustite dobru energiju da propadne.

Gde postaviti Ficus Ginseng u kući

Postavljanje svega, od nameštaja do živih biljaka u Feng Shuiju, usklađeno je prema mapi poznatoj kao Bagua.

Zasnovano na heksagramskom rasporedu mnogih važnih simbola, ova mapa je usklađena sa tačkom severnog kompasa i prekrivena je tlocrtom vašeg doma kako bi se odredila energija u centru svakog dela strukture.

Savremene prakse takođe omogućavaju poravnavanje severne strane Bague sa vašim ulaznim vratima, ali je tradicionalnije koristiti stvarno poravnanje kompasa.

Za zimzelenu biljku sa sjajnim listovima kao što je Ficus Ginseng, mesta koja povećavaju bogatstvo i kreativnu energiju imaju najviše smisla. Ipak, ova biljka se takođe može koristiti za podsticanje zarastanja i ukupnog rasta jer nema oštre bodlje ili šiljaste listove. U tu svrhu će vam trebati devet biljaka slične veličine i stila koje ćete postaviti u celom domu.

Koje sobe su najprikladnije u kući?

Ako planirate da imate samo jedan Ficus Ginseng u svom domu, razmislite o tome da ga postavite u Ksun ili Zhen delove Bagua.

Ksun je južni sektor kuće i vlada bogatstvom i prosperitetom. To je uvek dobro mesto za žive biljke jer je povezano sa elementom mekog drveta, koji maksimalno koristi energiju koju proizvodi Ficus Ginseng i drugi.

Džen deo kuće vlada porodicom i nalazi se na istoku. Povezan sa elementom tvrdog drveta, ovaj sektor može imati koristi od dobro ukorenjene energije ovog fikusa.

Ako nađete da su ovi pravci u suprotnosti sa stvarnim prostorijama u vašem domu, takođe možete pokušati da ga postavite u kuhinju ili dnevni boravak kako biste sprečili da njegova energija ometa spavaću sobu ili sličan prostor.

Postavljanje i briga o biljci
Za biljku Ficus Ginseng je lakše brinuti nego za mnoge druge sorte koje se koriste za bonsai. Međutim, i dalje im je potrebna zaštita od propuha da bi zadržali svoje lišće i stabilno rasli. Hladni promaji, posebno, podstiču lišće da požuti i opada.

Što više svetlosti možete obezbediti za ovu biljku, to bolje. Iako puno sunce nije neophodno, najbolje će rasti uz barem jako svetlo sa prozora ili namensko svetlo za biljke.

Uverite se da mesto koje izaberete zbog njegovih feng šui prednosti i dalje zadovoljava praktične potrebe biljaka. Iako ga postavljanje u ugao može dobro funkcionisati jer štiti biljku od propuha, moraćete da pazite na slab nivo osvetljenja koji ostavlja biljku bledim listovima ili dugim rastom.

Gde ne smeti Ficus Ginseng u kući

Osim oblasti sa slabom osvetljenošću i promaja, postoji nekoliko mesta na kojima biste mogli da izbegnete postavljanje Ficus Ginseng-a. Prema principima Feng Shuija, ne želite da postavite živu biljku blizu prednjeg ili zadnjeg izlaza iz kuće. Ovo omogućava da energija teče napolje umesto da ostane u kući.

Držite žive biljke podalje od spavaćih soba jer se smatra da prekidaju mir zbog svoje moćne energije.

Gde postaviti Ficus Ginseng na otvorenom
Pošto su osetljivi na temperature ispod 60 stepeni Farenhajta, Ficus Ginseng se uglavnom iznosi napolje samo tokom leta. Držite ih u delimično zasjenjenom području jer im puno sunce može biti malo neodoljivo ako su navikli na unutrašnje uslove.

Biljke fikusa su, generalno, osetljive na nagle promene u izlaganju svetlosti. Uverite se da su blizu izvora vlage, poput fontane ili baštenskog ribnjaka, posebno ako imate suve uslove tokom leta.

Ficus Ginseng treba dobro drenirajuću mešavinu tla, tako da rutinsko zalivanje neće ostaviti trulež korena. Zalijevajte kada se gornja dva inča tla osuše i ne čekajte znake uvenuća jer je to pokazatelj ozbiljnog stresa u ovoj biljci.

Đubrite ih samo dva do tri puta godišnje tokom aktivne sezone rasta tokom leta, koristeći bonsai formulu pune snage.

Uverite se da dobijaju dovoljno svetlosti i presadite ih samo kada se fini beli koreni vide kroz drenažne rupe.

Takođe je mudro pratiti uobičajene štetočine, bube i bolesti Ficus ginsenga.

Gde postaviti Ficus Ginseng Česta pitanja:

Koja soba je najbolja za Ficus ginseng?
Prema pravilima Feng Shuija, sobe u istočnom i južnom pravcu kuće će ponuditi najbolje korišćenje energije biljke.

Koliko daleko od prozora treba da bude Ficus ginseng?
Postavite ovu biljku na dva do tri metra od prozora kad god je to moguće, tako da dobija jako svetlo, ali nije izložena hladnom propuhu sa stakla.

Mogu li da stavim svoj Ficus ginseng u ugao?
Ugao će dobro funkcionisati da zaštiti Ficus Ginseng od propuha. Samo proverite nivoe svetlosti i dodajte svetlo za biljke ako je potrebno.

Može li Ficus ginseng uspevati u uslovima slabog osvetljenja?
Dok Ficus Ginseng neće izgubiti lišće ili patiti od slabog osvetljenja, ni oni neće aktivno rasti. Jarko svetlo je najbolje za rast.

Može li Ficus ginseng tolerisati propuh?
Ova biljka ne može da se nosi sa hladnim propuhom ispod 60 stepeni F.

Završna reč
Fikus ginseng čini idealno bonsai drvo, ali ga takođe možete dobro iskoristiti zbog njegovih energetskih prednosti uz malo planiranja.