uobicajenih stetocina i bolesti Ficus Ginseng

Kako se nositi sa uobičajenim bubama, štetočinama i bolestima Ficus Ginseng

Ficus ginseng (Ficus microcarpa) su atraktivna stabla u zatvorenom prostoru sa šarmantnim trbušastim stablima. Ova stabla koja se malo održavaju i korisna su takođe odlična za bonsai, posebno ako ste neiskusni. Međutim, stabla Ficus ginsenga mogu patiti od nekoliko štetočina i bolesti. U ovom članku ćemo pokriti deset uobičajenih štetočina i bolesti Ficus ginsenga, uključujući kako ih identifikovati i pobediti.


Uobičajene štetočine i bolesti Ficus ginsenga – najvažnije
Uobičajene štetočine Ficus ginsenga uključuju lisne uši, gljivične gljivice i paukove grinje. Rešite se sa njima koristeći hortikulturna ulja ili insekticidni sapun. Drveće fikusa ginsenga takođe može patiti od bolesti poput pepelnice ili truleži korena. Većina bolesti se može sprečiti obezbeđivanjem pravih uslova za rast.

Uobičajene štetočine i bolesti Ficus Ginseng i kako ih identifikovati

1. Lisne uši

Lisne uši su najveći neprijatelj baštovana. Ovi mali zeleni ili crni insekti koji sišu sok mogu se uočiti ispod lišća ili duž stabljika. Kolonije lisnih uši mogu se brzo širiti, izazivajući simptome kao što su crna buđ, izobličeno lišće i usporen rast.

Ako su lisne uši zarazile vaš Ficus ginseng, obično ih možete izbaciti prskanjem biljke crevom. Alternativno, možete koristiti hortikulturna ulja, insekticidni sapun ili biološke kontrole za uklanjanje lisnih uši.

2. Gljiva Gnats

Gljivične gljivice su uobičajene štetočine koje mogu zaraziti većinu vrsta kućnih biljaka, uključujući stabla Ficus ginsenga. Iako odrasli obično neće oštetiti biljku, larve mogu konzumirati korenje u zemljištu kada se izlegu. A kako jedna ženka komarca može da položi oko 150 jaja nedeljno, infestacija gljivičnim komarcima može se brzo širiti.

Komarci polažu jaja u gornjih 2 ili 3 inča zemlje, pa zamenite ovaj sloj zemlje da biste ih očistili. Da biste sprečili polaganje više jaja, koristite lepljive zamke da ubijete odrasle komarce. Poklopac boce napunjen bademovim uljem takođe dobro funkcioniše.

3. Mealibugs

Mealibugs su dosadne štetočine usko povezane sa insektima koji se hrane biljnim ćelijama. Imate posla sa brašnastim bubama ako primetite male bele mrlje koje se kreću oko vašeg Ficus ginsenga. Ove štetočine za sobom ostavljaju lepljive bele naslage medljike koje se mogu pretvoriti u crnu čađavu buđ.

Možete ukloniti brašnaste bube pomoću hortikulturnih ulja ili insekticidnog sapuna. Biljke Ficus ginsenga bi trebalo da budu u stanju da prežive male zaraze brašnastim bubama. Međutim, možda ćete morati da odbacite biljku ako problem izmakne kontroli.

4. Scale Insects

Ljuskasti insekti su štetočine koje sisaju sok zaštićene tvrdom, voštanom školjkom. Dok se hrane sokom, ljuskavi insekti mogu oslabiti vaš Ficus ginseng, uzrokujući usporen ili izobličen rast. Ljuskavi insekti takođe izlučuju lepljivu medljiku, koja izaziva razvoj čađave crne plesni.

Ljuskasti insekti su otporni na mnoge pesticide, ali hortikulturna ulja mogu da ih uguše. Takođe možete koristiti mere biološke kontrole da biste se rešili insekata.

5. Spider Mites

Paukove grinje su uobičajene štetočine koje mogu napasti stabla Ficus ginsenga. Ove grinje su blisko povezane sa paučnjacima i često prekrivaju listove mrežom. Ostali simptomi infestacije paučjim grinjama uključuju smeđe ili žute mrlje na listovima. Takođe možete uočiti insekte kako se kreću.

Najbolji način da se eliminiše paučina grinja je upotreba insekticidnog sapuna ili hortikulturnih ulja kao što je neem ulje. Takođe možete koristiti različite biološke mere kontrole dizajnirane za lov na paukove grinje.

6. Thrips

Tripsi su male, vitke crne ili smeđe mušice koje se hrane sokom. Ove dosadne štetočine su čest problem za biljke Ficus ginsenga. Zaraženi listovi mogu imati srebrne tragove na mestu gde su se tripsi hranili. Ostali simptomi uključuju usporavanje rasta ili opadanje lišća.

Da biste uništili jaja tripsa, nanesite hortikulturna ulja ili insekticidni sapun na listove vašeg Ficus ginsenga. Koristite lepljive zamke da biste eliminisali odrasle tripse. Ovo ih sprečava da polažu nova jaja, smanjujući zarazu.

7. Bolest crne pege

Iako se obično povezuje sa ružama, bolest crnih mrlja takođe može napasti biljke Ficus ginsenga. Bolest crnih mrlja izaziva gljivica koja se zove Diplocarpon rosae i uspeva u toplim, vlažnim uslovima. Simptomi uključuju crne mrlje na listovima koje postepeno postaju prstenaste žute boje.

Ako se ne tretira, listovi će potpuno požuteti pre nego što otpadnu. Koristite fungicide za borbu protiv bolesti crnih mrlja i organske fungicide ako je moguće. Takođe možete tretirati listove Ficus ginsenga sa uljem neema za borbu protiv bolesti.

8. Bolesti pegavosti listova

Bolesti pega na listovima su česte kod mnogih biljaka, uključujući Ficus ginseng. Ove bolesti obično izazivaju bakterije ili gljivice. Na zaraženom lišću se pojavljuju crne, smeđe ili žute mrlje pre nego što postanu smeđe i opadaju.

Za lečenje fikusa koristite fungicide biljke ginsenga koje pokazuju znake pega na listovima. Prilikom zalivanja usmerite konzervu ka dnu stabljika. Ovo sprečava da voda dospe na lišće, što može izazvati razvoj bolesti pegavosti.

9. Pepelnica

Pepelnica je uobičajena gljivična bolest koja uspeva u vlažnim uslovima. Ova plesni se pojavljuje kada su biljke izložene vrućim, suvim uslovima tokom dana i hladnim, vlažnim uslovima noću. Simptomi pepelnice uključuju usporen ili deformisan rast i prašnjave bele mrlje na lišću.

Tretirajte zaražene biljke Ficus ginsenga neem uljem ili organskim fungicidom. Uklonite sve zaražene listove da biste sprečili širenje pepelnice. Biljke zalivajte rano ujutru kako biste sprečili da sede u vodi tokom noći.

10. Root Rot

Biljke fikus ginsenga vole blago vlažna tla, tako da ih je lako preterati. Nažalost, prekomerno zalivanje dovodi do problema kao što je trulež korena. Simptomi truleži korena uključuju smeđe, kašasto ili smrdljivo korenje i opuštene ili žute listove.

Pregledajte korenje vašeg Ficus ginsenga i uklonite sve trule. Zatim presadite biljku u svežu zemlju sa dodatnim perlitom ili peskom da biste poboljšali drenažu. Zalivajte svoj Ficus ginseng samo kad god se gornji centimetar zemlje oseća suvim da biste sprečili preterano zalivanje.

Opcije i rešenja pesticida i insekticida

Hortikulturna ulja
Hortikulturna ulja su veoma efikasna protiv mnogih štetočina i bolesti Ficus ginsenga. Ova ulja su lako dostupna u prodavnicama prehrambenih proizvoda ili baštenskim centrima i uključuju ulja poput repice ili nima. Hortikulturna ulja se bore protiv štetočina tako što ometaju njihove cikluse razmnožavanja.

Insekticidni sapun
Insekticidni sapun dobro deluje protiv štetočina kao što su lisne uši, ljuskavi insekti i tripsi. Ovaj sapun guši ili dehidrira štetočine i može se bezbedno obrisati preko lišća. Ako ne možete da pronađete insekticidni sapun, možete napraviti nešto slično mešanjem tople vode sa sapunom za suđe.

Biološke kontrole
Biološke kontrole su organizmi grabežljivci kao što su grinje ili nematode koje plene na određene štetočine. Lisne uši, gljivične gljivice i insekti se mogu boriti sa biološkim kontrolama. Uverite se da ste izabrali odgovarajuću biološku kontrolu za borbu protiv bilo koje štetočine sa kojima imate posla.

Fungicidi
Fungicidi su često najbolji način za lečenje gljivičnih infekcija. Iako sintetički fungicidi koriste hemikalije, neke opcije organskih fungicida su dostupne na tržištu.

Pesticidi
Pesticide treba koristiti kao poslednje sredstvo protiv tvrdoglavih štetočina. Mnogi pesticidi koriste potencijalno štetne hemikalije koje uništavaju štetočine i korisne insekte. Koristite organske pesticide ako možete i uvek pažljivo i štedljivo koristite pesticide.

Sticki Traps
Lepljive zamke su najbolji način da se ubiju odrasli gljivični komarci ili tripsi. Ovo sprečava ove insekte da polažu više jaja u tlu vaše biljke Ficus ginsenga.

Upravljanje bolestima i štetočinama

Sprečite štetočine i bolesti da napadnu vaš Ficus ginseng tako što ćete biljci obezbediti dobre uslove za rast. Biljkama Ficus ginsenga je potrebna jaka, indirektna svetlost, ali mogu biti oslabljene punim suncem ili punom senkom. Biljkama fikus ginsenga takođe su potrebne tople, stabilne temperature od 60 do 75ºF i umereni do visoki nivoi vlažnosti od najmanje 50%.

Jedan od najlakših načina da zaštitite svoj Ficus ginseng od gljivičnih bolesti je da ga pravilno zalivate. Iako je biljkama Ficus ginsenga potrebna vlažna zemlja, one se ne snalaze dobro u vlažnom zemljištu. Ovo je obično uzrokovano prekomernim zalivanjem i predstavlja plodno tlo za gljivične bolesti.

Kada zalivate svoj Ficus ginseng, usmerite kantu za zalivanje oko osnove stabljike, a ne da zalivate odozgo. Ovo sprečava da voda prska po lišću, što može izazvati gljivične infekcije.

Okončanje
Drveće fikusa ginsenga se slabo održava i lako se uzgaja, ali može patiti od štetočina i bolesti. Uobičajene štetočine Ficus ginsenga uključuju lisne uši, ljuskave insekte i tripse. Oni se mogu eliminisati upotrebom hortikulturnih ulja ili insekticidnog sapuna. Uobičajene bolesti Ficus ginsenga uključuju crnu pegavost i pepelnicu. Koristite fungicide ili hortikulturna ulja za lečenje zaraženih listova.