Kada i kako oploditi pothos biljke osnovni saveti

Sve što treba da znate o đubrenju potosa biljaka koje se uzgajaju u zatvorenom prostoru

Kao jedna od najpopularnijih biljaka pogodnih za početnike, mnogi ljubitelji kućnih biljaka imaju bar jednu vrstu potosa u svom domu. Ove brzorastuće biljke su neverovatno jednostavne za negu i nude niz prednosti pored svoje ukrasne vrednosti. Međutim, ako želite da vaš Pothos napreduje, moraćete da dodate malo dodatnog đubriva u zemlju u periodu vrhunca rasta. Pratite ovaj vodič da biste naučili sve što treba da znate kada đubrite biljke Pothosa kod kuće.


Đubrenje potosa biljaka – najvažnije
Đubrite svoj Pothos uravnoteženim đubrivom niske koncentracije u proleće i leto. Prestanite sa đubrenjem u hladnijim mesecima, nastavite kada se vreme zagreje i rast ponovo počne. Uvek pročitajte uputstva za odabrano đubrivo kako biste izbegli sagorevanje korena i trajno oštećenje biljke.

Objašnjeno đubrivo

Biljke su potrebne brojne hranljive materije u određenim količinama da bi dobro rasle.

Ovi hranljivi sastojci se nalaze u tlu, dopunjeni raspadnom organskom materijom koja pada oko biljaka. U kontejnerima, posebno u zatvorenom prostoru, tlo se ne može poboljšati prirodnim putem.

Tu dolazi đubrivo.

Većina đubriva sadrži tri glavne komponente: azot, fosfor i kalijum.

Azot (N) pomaže u rastu listova.
Fosfor (P) se uglavnom koristi za poboljšanje cvetanja i plodonošenja.
Kalijum (K) pomaže rast korena i fotosintezu.
Iako svaki od njih ima ove primarne uloge, svi hranljivi sastojci rade zajedno na poboljšanju ukupnog zdravlja biljke i mogu im pomoći da se odupru uobičajenim štetočinama i bolestima potosa.

Makronutrijenti i mikronutrijenti
Ova tri osnovna hranljiva sastojka nazivaju se makronutrijentima, ali nisu svi potrebni biljkama.

Postoje i sekundarne hranljive materije kao što su kalcijum, magnezijum i sumpor, koji su obično potrebni u manjim količinama od makronutrijenata.

Kalcijum, na primer, pomaže u izgradnji jakih ćelijskih zidova koji drže biljku uspravnom i pravilno funkcionišu.

Takođe možete videti đubriva koja sadrže mikronutrijente. Elementi poput bakra, gvožđa ili cinka su takođe neophodni za rast biljaka, ali su potrebni samo u malim količinama.

Komercijalna đubriva će navesti NPK vrednost, ukazujući na vrednosti azota, fosfora i kalijuma koji se koriste za stvaranje mešavine. Dobro đubrivo će takođe navesti neke druge komponente, bilo sekundarne ili mikroelemente, koje biljci obezbeđuju sve što joj je potrebno za snažan rast.

Uobičajeni oblici đubriva:
Đubriva rastvorljiva u vodi se razblažuju ili rastvaraju pre dodavanja u zemljište.
Suva đubriva se posipaju po zemlji neposredno pre zalivanja i razgrađuju se vlagom.
Đubriva sa sporim oslobađanjem su takođe popularna opcija. One se ubacuju u tlo otprilike jednom u sezoni i polako oslobađaju hranljive materije tokom vremena.

Znaci da vašoj biljci potosa nedostaju hranljive materije

Pothos biljke će verovatno imati pomešanu dobru količinu đubriva. Ovo bi trebalo da održava biljku srećnom nekoliko meseci, ali kada hranljivi sastojci počnu da se iscrpljuju, videćete znakove da je vašem Pothosu potrebno đubrivo.

Prvi pokazatelj je nedostatak rasta. U pravim uslovima osvetljenja, biljke Pothosa brzo rastu. Trebalo bi da u proleće i leto daju dosta novih listova, koji rastu oko 12-18 inča mesečno (i obično će im trebati presađivanje svake godine ili dve da bi se prilagodili). Ako nema novog rasta, biljka možda nema dovoljno hranljivih materija za adekvatan rast.

Ako se problem nastavi, listovi mogu požuteti i početi da opadaju sa biljke. Stabljike takođe mogu postati slabije i smanjene. Moraćete da razmislite i o obrezivanju vaše biljke potosa da biste podstakli povratak novog zdravog rasta.

Pošto ovi znaci takođe ukazuju na nekoliko drugih problema sa Pothosom, može biti teško reći da li je problem nedostatak hranljivih materija.

Uzmite u obzir starost biljke i poslednji put kada ste oplodili. Ako niste đubrili nekoliko meseci (ili uopšte niste), ili ako je biljka bila u istoj saksiji nekoliko godina bez osvežavanja tla, verovatno je uzrok nedostatak hranljivih materija.

Pored toga, imajte na umu da su raznovrsne biljke potosa obično veoma lagane hranilice.

Kada i koliko često treba da gnojite pothos biljke?

Najbolje je redovno đubriti tokom sezone rasta u proleće i leto. Đubrenje u hladnijim mesecima može podstaći biljku da proizvede novi, nežni rast kada uslovi nisu pravi, pa izbegavajte đubrenje u jesen i zimu.

U zavisnosti od temperature u vašem domu, možete početi sa đubrenjem krajem zime kako biste svojim biljkama dali podsticaj u rano proleće.

Međutim, važno je da to ne radite prerano. Osim ako ne dodajete đubrivo sa sporim oslobađanjem, će biti dostupni samo kratko vreme i neće se uzimati u velikim količinama ako biljka ne raste aktivno.

Đubriva za sobne biljke rastvorljiva u vodi se obično dodaju u zemlju jednom mesečno, uvrštena u vaš redovan raspored zalivanja. Ali različita đubriva imaju različite jačine ili koncentracije i možda će biti potrebno da se primenjuju češće ili ređe.

Uvek proverite pakovanje da biste utvrdili koliko često treba đubriti i kako razblažiti smešu da biste izbegli sagorevanje korena. Većina đubriva se može primeniti u manjoj jačini zbog sporijeg rasta u zatvorenom prostoru, ali nikada ne bi trebalo da se primenjuje češće nego što je preporučeno.

Za više, pogledajte naš osnovni vodič za razmnožavanje potosa koji zahteva nekoliko dodatnih razmatranja.

Najbolje đubrivo za pothos biljke

Đubrenje Pothos biljaka ne može biti lakše. Ne trebaju posebne hranljive materije u većim količinama, najbolja formulacija je izbalansirano đubrivo sa jednakim odnosom makronutrijenata i nekih sekundarnih i mikronutrijenata ubačenih.

Najprikladnije je umereno đubrivo sa istom vrednošću NPK. Veći brojevi (poput 1-1-1 naspram 10-10-10) sadrže hranljive materije u višim koncentracijama, primenjuju se ređe ili više razblažuju kako bi se izbeglo sagorevanje korena.

Takođe možete koristiti opšte đubrivo za sobne biljke sa nešto većom vrednošću azota za bujne listove, ali što je đubrivo bliže balansiranom, to bolje.

Ovo tečno đubrivo za sobne biljke ima vrednost 4-3-4 NPK pogodno za Pothos i niz drugih sobnih biljaka. Jednostavno razblažite ½ kašičice u dve šolje vode i sipajte preko zemlje.

Ako ne želite da prethodno razblažite, možete isprobati ovo tečno đubrivo Miracle-Gro 1-1-1 takođe pogodno za većinu sobnih biljaka.

Ove niže koncentracije su idealne za sporo rastuće sobne biljke. Sigurni su za redovno nanošenje bez rizika od sagorevanja korena. Suva đubriva u većim koncentracijama treba primenjivati pažljivo i sa manjom jačinom od preporučene. Uvek je bolje koristiti manje nego što je potrebno nego nanositi više i trajno oštetiti biljku.

Kako primeniti đubrivo
Ako odaberete đubrivo rastvorljivo u vodi za svoju pothos biljku, jednostavno dodajte preporučenu količinu u svoju kantu za zalivanje i zalijte kako biste inače.

Opcija Miracle-Gro se pumpa na tlo neposredno pre zalivanja da bi se proširila na ostatak zemlje, ograničavajući potrebu za razblaživanjem.

Ako više volite đubrivo sa sporim oslobađanjem, šiljci đubriva su odlična opcija.

Ovi zbijeni štapići, gurnuti u tlo, oslobađaju hranljive materije tokom vremena kad god zalivate biljke. Ipak, pazite na vrednosti NPK, jer mnogi imaju veće vrednosti azota nego što je potrebno za biljke Pothosa.

Ključna razmatranja

Iako su tolerantnije od nekih drugih osetljivih sobnih biljaka, Pothos neće dobro reagovati na prekomerno đubrenje.

Ako primetite da listovi postaju žuti sa smeđim ivicama ili potpuno smeđi ubrzo nakon đubrenja, koreni su verovatno izgoreli. Uklonite oštećene listove i isperite zemlju filtriranom vodom tokom sledećeg zalivanja da biste eliminisali nakupljanje soli.

Konzistentno prekomerno đubrenje će na kraju ubiti vaše biljke. Hranljive materije su potrebne samo u malim količinama, a redovno zalivanje i adekvatno osvetljenje su najvažniji uslovi za praćenje.

Uverite se da uzgajate svoje pothos biljke na odgovarajućoj lokaciji u svom domu i uvek proverite da li postoje drugi problemi sa rastom pre nego što posegnete za đubrivom da biste rešili bilo kakve probleme.

Često postavljana pitanja o đubrenju Pothos biljaka

Da li pothos biljkama treba đubrivo?
Kao biljke koje su opuštene, Pothos nisu teške hranilice koje se oslanjaju na često đubrenje da bi izgledale dobro. Međutim, hranljive materije u tlu u kontejnerima će se vremenom iscrpiti, što će zahtevati povremeno dopunjavanje kako bi biljke bile srećne.

Kada treba da đubrim svoje pothos biljke?
Đubrite oko jednom mesečno tokom vegetacije u proleće i leto, u zavisnosti od odabranog đubriva. Prestanite sa đubrenjem u jesen i zimu i ponovo nastavite sledećeg proleća.

Koje je najbolje đubrivo za pothos biljke?
Izbalansirano đubrivo sa jednakim odnosom NPK idealno je za opšte zdravlje biljaka Pothosa. Za zdravo lišće možete koristiti i đubrivo sa većom vrednošću azota, ali ono ne bi trebalo da bude mnogo veće od koncentracije fosfora i kalijuma.

Da li je Miracle-Gro dobar za pothos biljke?
Miracle-Gro tečno đubrivo za sobne biljke je odlična opcija za biljke Pothosa zbog svog uravnoteženog odnosa NPK u niskoj koncentraciji. Takođe je jednostavan za upotrebu, jednostavno se prska na tlo pre zalivanja.

Da li je korišćeni talog od kafe dobar za pothos biljke?
Možete mešati talog kafe u gornji sloj zemlje za neke dodatne hranljive materije, ali to nije potpuno đubrivo. Najbolje je da sačuvate talog kafe za kompost i koristite izbalansirano đubrivo koje obezbeđuje biljke sa svim odgovarajućim hranljivim materijama.

Okončanje

Iako nisu izbirljive biljke, vaša biljka Pothos će rasti mnogo bolje i izgledati mnogo srećnije sa pravim đubrivom. Primenjujte redovno u proleće i leto da biste videli kako vaša dragocena biljka izbija što više potpuno novih listova.

Ako tražite svoju sledeću biljku potosa koju ćete dodati u svoju kolekciju, pogledajte naš detaljni vodič o tome gde da pronađete najbolje pothos biljke za prodaju.