Kada i kako zalivati ZZ biljke osnovni saveti

Sve što treba da znate o zalivanju ZZ biljaka kod kuće

ZZ biljke, poznate i kao Zanzibarski dragulj ili Zamioculcas zamiifolia, popularan su izbor za baštovane u zatvorenom prostoru koji nude mnoštvo korisnih svojstava. Ne samo da ove atraktivne biljke zahtevaju malo održavanja i tolerišu izlaganje slabom svetlu, već su poznate i po svojoj sposobnosti da čiste isparljive zagađivače iz vazduha u zatvorenom prostoru. Poreklom iz istočne Afrike, ZZ biljke uspevaju u suvim uslovima, zahvaljujući veoma efikasnom korenovom sistemu rizoma koji efikasno obrađuje vodu. Čitajte dalje da biste naučili kako da zalivate svoje ZZ biljke.


Kada i kako zalijevati ZZ biljke – najvažnije
ZZ biljke obično zahtevaju zalivanje dva puta mesečno u proleće i leto i jednom mesečno tokom zime ili pri slabom osvetljenju. ZZ biljke su polusukulenti koji uspevaju u dobro dreniranom zemljištu. Oni vole da se potpuno osuše između zalivanja. Pre zalivanja, proverite vlagu biljke na nivou korena pomoću sonde.

O Zanzibar Gem (ZZ biljke)

ZZ biljke su jedina vrsta u rodu Zamioculcas, koji pripada porodici Araceae ili arum. Ove biljke su cenjene zbog svog mesnatog, sjajnog lišća, prikazanog na uspravnim, zakrivljenim zelenim stabljikama. ZZ biljke rastu sporo i mogu dostići od 2 do 3 stope visine.

ZZ biljke su poreklom iz Afrike, gde uspevaju u polusušnim uslovima. U svom autohtonom staništu, biljke ZZ najbolje rastu na suvim mestima sa delimičnom senkom. Kada se uzgajaju u zatvorenom prostoru, preferiraju jarko, ali indirektno svetlo, prosečne do tople unutrašnje temperature i peskovito, dobro drenirajuće tlo. Za više, pogledajte naš detaljni vodič o tome gde da postavite ZZ biljke u kući ili kancelariji.

Uloga vode u zdravlju i razvoju biljaka
Kao i kod svih drugih biljaka, voda je neophodna za život i zdravlje ZZ biljaka. Ova zavisnost od vode počinje od semena; bez sveže vode, seme ne može da klija. Voda isporučuje vitalne hranljive materije potrebne biljkama, kao što su minerali i organski hranljivi sastojci. Biljke zadržavaju vodu koja im je potrebna za rast i zadržavaju svoj oblik i formu.

Biljke takođe zavise od vode za fotosintezu. Ovaj proces, kojim biljke uzimaju vodu kroz korenje i odvode vlagu nazad u atmosferu kroz svoje lišće, ključan je za cikluse vode i ugljenika na našoj planeti.

Kada zalivati ZZ biljke

ZZ biljke preferiraju zemljište na suvoj strani, oponašajući polusušne uslove u njihovom prirodnom staništu. Zalivajte samo kada se zemlja potpuno osuši, uključujući i na nivou korena. Koristite sondu za vlagu da biste bili sigurni da nema vode oko korena. Budite posebno oprezni sa nedavno razmnožanim ZZ biljkama.

U leto zalivajte tek kada se zemlja potpuno osuši ili otprilike dva puta mesečno. Tokom zime iu uslovima slabog osvetljenja, biljke obično treba zalivati otprilike jednom mesečno.

Kako da znate kada ZZ biljci treba zalivanje
Vašoj ZZ biljci je potrebno zalivanje samo kada je tlo potpuno suvo. Znaci da treba da zalivate svoju ZZ biljku uključuju:

Zgužvani, smeđi ili suvi vrhovi listova
Listovi opadaju jedan po jedan
Naborane ili smežurane peteljke (stabljike koje rastu iz rizoma ili korena)

Kako proveriti kada zalivati ZZ biljke
Pre zalivanja koristite merač vlage da biste bili sigurni da korenje nije mokro. Takođe možete zabiti drveni štap u zemlju; ako se vrati suv, možda je vreme za zalivanje.

Takođe možete pokupiti svoju biljku (uključujući saksiju). Ako je teško, verovatno još uvek ima dovoljno vlage u zemljištu i ne morate da zalivate. Ako je saksija lagana, možda je vreme za zalivanje.

Koliko često ZZ biljke obično trebaju zalivanje
Zalivajte oko dva puta mesečno tokom leta, ali tek kada se zemlja potpuno osuši. Tokom zime i kada se uzgajaju u uslovima slabog osvetljenja, biljke će možda trebati zalivanje samo jednom mesečno.

Razmatranja životne sredine koja mogu uticati na cikluse zalivanja
Ako je vaša biljka ZZ izložena jakom svetlu, možda će joj trebati češće zalivanje. Generalno, biljke ZZ koje se uzgajaju u uslovima slabog osvetljenja trebaju manje vode.

Kako zalijevati ZZ biljke

Osnovni značaj dobre drenaže
Dobro zalivanje nije samo u tome koliko ili koliko često dajete vodu. Takođe se radi o drenaži, a u slučaju ZZ biljaka, odlična drenaža je od vitalnog značaja.

ZZ biljke najbolje rastu u sušnijim uslovima. To znači da ne vole mokra stopala; u stvari, previše vode dovodi do truljenja korena i lošeg zdravlja biljaka.

Koristite kontejner koji ima dobre drenažne rupe na dnu. Izaberite peskovito, rastresito tlo koje obezbeđuje odgovarajuću aeraciju i brzu drenažu. U suprotnom, vlaga će se skupljati oko korena vaše ZZ biljke, što će dovesti do zdravstvenih problema.

Nosite rukavice kada rukujete ZZ biljkom i saksijom. Biljni sok sadrži kristale kalcijum oksalata, koji mogu izazvati iritaciju kože i očiju.

Koja vrsta vode je najbolja za ZZ biljke

Od ostalih kućnih biljaka, ZZ biljkama ne smetaju fluor i drugi minerali koji se obično nalaze u vodi iz slavine. Iako filtrirana voda nikada nije loš izbor, možete koristiti običnu vodu iz slavine za svoje ZZ biljke.

Kako zalijevati ZZ biljke
Zalijte svoj ZZ top odozgo. Dobra opcija je da biljku stavite u sudoper i nežno sipajte vodu u lonac dok voda slobodno ne teče sa dna posude.
Počnite tako što ćete sipati malu količinu vode i sačekati nekoliko minuta da zemlja upije vlagu. Zatim polako dodajte još vode dok višak ne poteče iz drenažne rupe.
Uklonite višak vode koji se raspršuje u poslužavnik. ZZ biljke nikada ne bi trebalo da sede u vodi, jer to može dovesti do truljenja korena.

Znaci da možda previše zalivate svoju ZZ biljku

Vaša ZZ biljka će vas obavestiti ako je previše zalivate. Potražite znakove kao što su:

Žuti listovi
Vise ili kašaste stabljike
Brovning stabljike
Mnogo listova pada odjednom
Truli rizomi (koreni)

Znaci da možda zalivate svoju ZZ biljku
Iako ZZ biljke više vole da budu pod zalivanjem, a ne preterano, potražite ove znakove da vašoj biljci treba piće:

Smeđi ili suvi vrhovi listova
Zgužvano lišće
Jedan po jedan list pada
Zgužvane, naborane stabljike
Šta raditi između ciklusa zalivanja
Evo moje kontrolne liste za ZZ biljke:

Očistite listove vlažnom krpom ili maglom i obrišite krpom.
Periodično rotirajte biljku.
Pazite na žutilo, opadanje više listova i kašaste stabljike (znakovi prekomernog zalivanja).
Pazite na smeđe, hrskave vrhove listova i pojedinačno opadanje listova (znakove prekomernog zalivanja).
Đubrite svoju ZZ biljku laganom hranom u proleće i leto.
Pazite na uobičajene štetočine i bolesti ZZ biljaka.
Razmislite o presađivanju vaše ZZ biljke ako je prerasla svoj trenutni kontejner.

Česta pitanja o zalivanju ZZ biljaka:

Koji su najčešći znaci da ZZ biljci treba zalivanje?
Kada ZZ biljci treba voda, njeni listovi mogu razviti smeđe, hrskave ili suve vrhove. Zgužvano lišće i stabljike i jedan po jedan list su drugi znaci nedovoljnog zalivanja.

Koji je najbolji način za zalivanje ZZ biljaka?
Voda ZZ biljke sa vrha. Dodajte dovoljno vode da višak teče kroz drenažne rupe.

Koliko vode je potrebno ZZ biljkama?
ZZ biljkama nije potrebno mnogo vode. Oni više vole da se potpuno osuše između zalivanja.

Da li je u redu da dobijete vodu na listovima biljke ZZ?
Iako neće štetiti vašoj ZZ biljci da dobije vodu na lišće, ne morate da zamagljujete ili zalivate lišće.

Šta da radim ako prezalijem svoju ZZ biljku?
Ako prezalivate svoju ZZ biljku, orezite sve kašaste ili trule listove ili korenje i probušite neke rupe za aeraciju u zemlji pomoću štapića za jelo. Nemojte ponovo zalijevati biljku dok se tlo potpuno ne osuši, što može potrajati sedmicama ili mjesecom.

Mogu li zaliti svoju ZZ biljku vodom iz slavine?
Za razliku od mnogih drugih sobnih biljaka, minerali u vodi iz slavine ne štete ZZ biljkama. Samo napred i zalijte svoju ZZ biljku vodom iz slavine.

Da li da zamaglim svoju ZZ biljku?
Možete zamagliti svoju ZZ biljku da biste zaprašili lišće, ali inače, ne morate da je zamaglite.

Okončanje

ZZ biljke su atraktivne sobne biljke koje izgleda da uspevaju u zanemarivanju. Sa svojom sklonošću prema suvim uslovima i slabom osvetljenju, savršena su biljka za sobe sa indirektnim svetlom ili čak u kancelarijskom okruženju. Moraćete da zalivate svoju ZZ biljku samo nekoliko puta svakog meseca, a ovi afrički domoroci će vas nagraditi sjajnim listovima i živahnim karakterom.