Kada i kako zalijevati orhideje osnovni vodič

Sve što treba da znate o zalivanju orhideja kod kuće

Bezvremenske, elegantne i graciozne biljke orhideja čine raskošne ukrasne centralne delove kuće. Štaviše, o njima je generalno prilično lako brinuti, a uz samo nekoliko dobro praćenih uputstava, vaši će imati sve šanse da napreduju do kraja života. Ovde ću podeliti svoje najbolje savete o tome kako pravilno zalivati orhideje svaki put. Zapamtite, ništa ne plaši biljku tako kao loša navika zalivanja koja može dovesti do svih vrsta problema na putu. Mi ćemo pokriti:

Tražite svoju sledeću biljku orhideja? Pogledajte naš stručni vodič za najbolje rasadnike i prodavnice biljaka koje isporučuju orhideje širom Sjedinjenih Država.

Osnove – Kako zalijevati orhideje:

Većina biljaka orhideja moraće da se zaliva svakih 5 do 10 dana tokom proleća, leta i ranih jesenjih meseci kada je osnova tla 90%+ suva. Tokom zime, kada biljka orhideja uđe u period mirovanja, cikluse zalivanja treba smanjiti na svakih 10 do 15 dana ili kada sadržaj vlage u zemljištu ponovo padne ispod 10%. Da biste zalili biljku orhideje, obilno natopite zemlju u posudi za saksije ili kišnicom ili filtriranom vodom i zaustavite se kada voda počne da se raspršuje iz drenažnih rupa.

Kako zalijevati orhideje – Ključna razmatranja:

Stvari koje treba uzeti u obzir prilikom zalivanja orhideja

Kao i kod svake nege biljaka u zatvorenom prostoru, jedinstveni uslovi životne sredine u vašem domu ili kancelariji, pored raznovrsnosti biljaka koje negujete, igraće ulogu u određivanju njihovih preciznih potreba za zalivanjem.

Temperatura i vlažnost

Relativna temperatura okoline će igrati ključnu ulogu u tome koliko često ćete morati da zalivate svoju biljku orhideje. Osnovne pretpostavke su istinite – topliji uslovi će ubrzati gubitak vlage u tlu vaše biljke orhideje. Slično tome, hladne zime u kombinaciji sa suvim vazduhom će usisati vlagu iz korena biljke.

Orhideje su porijeklom iz tropske klime, tako da je malo vlage uvijek korisno za zadržavanje vode i apsorpciju u biljci. Hladne zime u kombinaciji sa suvim vazduhom će ubrzati gubitak vlage.

Imajte na umu da različite vrste orhideja takođe pogoduju određenim klimatskim uslovima. Postoje orhideje koje najbolje uspevaju na niskim temperaturama, one koje preferiraju srednju temperaturu i one koje uspevaju na vrućini.

Orhideje koje vole hladnoću, kao što je Masdevallia, trebaju oko 60 do 70 F tokom dana i 50-55 F noću. Srednjim orhidejima, kao što je Phalaenopsis, potrebna je temperatura od 70 do 80 F danju i 55 do 65 F noću.

Sorte koje vole toplotu, kao što je Dendrobium kingianum, najbolje rade na 80-90F danju i 65 do 70F noću.

Svetlosni uslovi

Svetlost, kao izvor energije, takođe proizvodi toplotu. Ako vaša biljka orhideja sedi blizu južnog ili istočnog prozora tokom dana, one će izgubiti vlagu brže od onih na severnim ili zapadnim lokacijama.

Godišnja doba

Proleće i leto donose novi rast, a vaša biljka orhideja će biti najmužnija tokom ovih meseci. Temperature takođe dostižu vrhunac, što znači da će vaša orhideja biti mnogo žeđa nego u kasnu jesen i zimu.

Dok se ciklusi navodnjavanja mogu smanjiti za polovinu tokom zimskih meseci, važno je da ostanete na oprezu i pratite sadržaj vlage u zemljištu jer nikada nećete želeti orhideju koja je suva. Posude za vlažnost ili ovlaživači u prostoriji su odličan dodatak koji pomažu u suzbijanju efekata suvog vazduha u mnogim regionima.

Praktično svim orhidejima je potrebna mešavina za saksije koja im daje dosta drenaže. To znači da u mešavini ima dosta supstanci koje će dozvoliti da voda prolazi kroz njih umesto da se zadržava na toj vodi.

Kada orhideje nemaju odgovarajuću drenažu, korenje će sedeti u vodi i može istrunuti ili razviti gljivične infekcije. Većina orhideja takođe treba da se njihova zemlja skoro potpuno osuši pre nego što se ponovo zalije. Međutim, potrebni su im i sastojci tla za saksije koji će pomoći zemljištu da zadrži vodu na kratko kako bi se uverili da korenje dobije vodu koja im je potrebna.

Ova delikatna ravnoteža se može postići sa nekoliko sastojaka zemljišta za saksije, uključujući perlit, koru jele, tresetnu mahovinu, stene lave, kokosova vlakna i još mnogo toga.

Jedna od najboljih investicija za mnoge roditelje zatvorenih biljaka je ulaganje u merač vlage ili sondu za tlo kako bi se precizno pratilo precizno stanje baze tla oko korena vaše biljke orhideje.

Veličina posude za zalivanje

Kako zalijevati orhideje – veličina posude za saksije
Veličina, oblik i kapacitet drenaže vaše posude za lonce će takođe igrati faktor u zapremini i učestalosti ciklusa zalivanja.

Orhideje će se suočiti sa problemima ako imaju saksiju koja je premala, ali ne vole ni preveliku saksiju. Idealna veličina saksije je da se proceni veličina korena biljke i da se dobije a lonac koji je samo malo veći od toga.

Ovo je važnije kada je u pitanju prečnik lonca nego njegova visina. Bez obzira koju vrstu saksije dobijete, uverite se da ima drenažne rupe da zemlja ne ostane previše vlažna.

Odvodnjavanje

Uverite se da i vaša zemlja za saksije i vaš kontejner za saksiju omogućavaju drenažu. Ako imate vrstu tla koja ne sadrži ništa što propušta vodu da kaplje, možete dodati malo peska u tlo, kao i nekoliko malih kamenja.

Vrsta biljke orhideja koju imate

Orhideje su sve deo iste porodice, ali neke više vole vodu od drugih. Važno je saznati koliko vode je potrebno vašoj sorti da bi ostala zdrava.

Na primer, popularne orhideje Phalaenopsis treba zalivati samo kada je osnova tla najmanje 90% suva (obično svakih 7 do 14 dana u proleće i leto, svakih 14 do 21+ zimi).

Sarcochilus orhidejima je potreban konstantan nivo vlage u i oko korena, tako da ćete verovatno morati da dolivate svežu vodu svakih 3 do 5 dana u proleće i leto i svakih 7 do 14 dana zimi).

Cattleia, Cimbidium, Dendrobiums, Oncidium i druge orhideje koje rado tolerišu male uslove slične suši mogu se zalivati svakih 7 do 10 dana.

Kada zalivati orhideje

Orhideje imaju fascinantne korene koje rade malo drugačije od mnogih drugih biljaka. Većina orhideja će imati korenje koje se uvlači u tlo za saksiju, kao i korenje koje se zmiju prema gore u vazduh. Ovi vazdušni koreni uzimaju vlagu iz vazduha i traže obližnje drvo koje mogu sami da pričvrste. Obavezno ostavite vazdušno korenje tamo gde je, umesto da ga obrezujete. Vazdušni koreni su još jedan aspekt ove biljke koji je čini posebnom. Orhideje takođe imaju poseban pokrivač na krajevima svog korena – velamen. Oni upijaju vodu i pružaju zaštitu korenu.

Kao opšte pravilo za većinu orhideja, vreme je da ih zalijete kada je zemlja u saksiji suva ili veoma blizu potpunog sušenja.

Neki tipovi će vas obavestiti kada im je potrebna voda tako što će izgledati blago uvele. Međutim, nemojte čekati do tog trenutka da ih zalijete. Vaša pouzdana sonda za vlagu ili tlo (ili vaš kažiprst ako ništa drugo nije dostupno će biti od velike pomoći). Ako se oseća suvo, izgleda malo prašnjavo ili odabrana sonda za tlo ukazuje na veoma nizak sadržaj vlage, verovatno je vreme da zalijete biljku orhideje.

Pokušajte da zalivate rano ujutru:

U idealnom slučaju, orhideje uvek treba zalivati ujutru. Ovo omogućava toploti dana da ispari više vode. Orhideje koje se zalijevaju kasno tokom dana ili noću mogu dovesti do stagnirajućih, vlažnih uslova bez preovlađujuće svjetlosti ili dovoljno topline da ih podrže.

Koliko često treba da zalivam biljku orhideje?

Kao što je navedeno, vaša orhideja će imati malo drugačije potrebe u zavisnosti od sorte, doba godine i raspona temperature i vlažnosti. Opšte smernice za orhideje su zalivanje svakih 5 do 7 dana u proleće i leto i svakih 10 do 14 dana u jesen i zimu.

Koja vrsta vode je najbolja za biljke orhideja?

Orhideje mogu biti osetljive na vodu. Upotreba vode iz slavine je u redu sve dok u njoj nema prevelike količine hlora. Ako je to slučaj, možete sakupiti kišnicu za upotrebu ili kupiti izvorsku vodu.

Nemojte koristiti vodu koja je bila so omekšana omekšivačem vode. Neka voda iz slavine može biti previše bogata kalcijumom za orhideje. Ako primetite mineralne naslage na svom tlu kada je suvo, verovatno ćete morati da počnete da koristite drugi izvor za vodu. Voda koju koristite može biti sobne temperature ili mlaka.

Kako zalijevati orhideje?

Jedna od najvažnijih stvari koje treba znati o zalivanju orhideja je osnovno vreme koje je potrebno za njihovo zalivanje. Orhideje su porijeklom iz prašuma, gdje su navikle na obilne kiše. Kada se orhideje zalije, trebalo bi da ga dobiju u izobilju. Jedan od načina da to uradite je da napunite sudoper vodom, a zatim potopite ceo kontejner u vodu. Ovo pomaže korenu da dobije dobru količinu vode koja je dovoljna za slanje ostatku biljke.

Neki uzgajivači orhideja odbrojavaju 15 sekundi dok zalivaju svoje. U osnovi, težite da potpuno natopite osnovu tla, izbegavajući lišće gde je to moguće. Kada voda počne da se raspršuje u tanjir ispod, to možete nazvati obavljenim. Ostavite biljku orhideje da odstoji 30 minuta, a zatim izlijte prikupljenu vodu.

Da li da zamaglim biljku orhideje?

Kao opšte pravilo, za većinu biljaka u zatvorenom prostoru, preporučujem da ih ne zamagljujete jer potencijalno stvarate okruženje za zadržavanje stajaće vode na lišću što može dovesti do gljivičnih infekcija i buđi (posebno kada je u kombinaciji sa hladnim ili vlažnim uslovima u kući). Posuda za vlaženje ili ovlaživač u prostoriji je sigurnija opklada svaki put.

Preterano zalivanje i nedovoljno zalivanje biljaka orhideja:

Preterano zalivanje ili nedovoljno zalivanje biljaka orhideja si mere i lekove

Možda najveća pretnja za dobrobit vaše biljke orhideje je previše vode. To može biti uobičajena pojava u saksijama sa lošom drenažom ili bez drenaže, jer voda može da stagnira na dnu posude za lonce. Ovo ograničava količinu kiseonika u korenu biljke, izazivajući sporo, ali primetno propadanje strukture korena i opšti pad zdravlja biljke.

Ispravka:

Opcija 1 – ostavite biljku orhideje na svetlom, relativno toplom mestu i ne razmišljate o ponovnom zalivanju dok se osnova tla skoro potpuno ne osuši. Ovo može biti od 2 do 4 nedelje, u zavisnosti od doba godine.

Opcija 2 – ako stvari izgledaju malo teže, najbolje je da ponovo posadite svoju orhideju u svežu posudu (sa drenažom). Pažljivo uklonite biljku iz postojeće posude i odrežite bilo koju strukturu korena za koju se čini da je posebno pogođena propadanjem. Kada završite, presadite i pažljivo pratite u narednim danima i nedeljama.

Podvodene orhideje:

Ako se čini da listovi i lišće vaše biljke orhideje venu, klonu ili čak padaju, postoji velika šansa da ste malo žedni. Posegnite za svojim pouzdanim meračem vlage ili sondom za tlo da biste utvrdili koliko je zemlja suva i nastavite da dobro natopite bazu orhideja. Opet, pažljivo pratite narednih dana i nedelja i dopunite ciklus svežim zalivanjem kada se tlo ponovo osuši otprilike 70 do 80%.

Česta pitanja o zalivanju orhideja:
Koji je najbolji način za zalivanje orhideja?
Koliko vode dajete orhideji?
Da li zalivate orhideju odozgo ili odozdo?
Možete li zaliti orhideje vodom iz česme?
Koliko često treba da zalivam orhideju?
Kako zaliti orhideje – poslednja reč

Uz malo pažnje i pažnje, brzo ćete se uskladiti sa posebnim potrebama za zalivanjem vaših orhideja. Zapamtite, dobro negovana orhideja će vas nagraditi zadivljujućim cvetanjem godinama koje dolaze. Uživati!