Ultimativni vodič za negu biljaka Monstera standleiana

Kako uzgajati i brinuti se za biljke Monstera standleiana kod kuće

Dok su mnoge biljke monstere poznate po svojim rupičastim listovima, Monstera standleiana se ističe svojim šarenim lišćem. Jajoliki, zeleni listovi prikazuju različite bele šare, uključujući male tačke i velike mrlje. Ovi listovi rastu na stabljici koja se penje prema gore ili se spušta prema dole, što dovodi do prilično atraktivne biljke. Na sreću, Monstera standleiana je lako umerena za uzgoj kod kuće. Ovaj vodič će vas provesti kroz sve što treba da znate o nezi biljaka Monstera standleiana kod kuće, uključujući sadnju, razmatranje tla, izlaganje svetlosti, zalivanje, đubrenje, kontrolu štetočina i još mnogo toga.

Kako uzgajati Monstera standleiana – Osnove
Botanički naziv: Monstera standleiana
Takođe poznata kao: biljka sa pet rupa
Teškoća uzgoja: Lako do umereno
Zahtevi za svetlo: Jarko i indirektno svetlo
Temperatura i vlažnost: Preferira temperature između 65-85ºF i vlažnost iznad 50%
Potrebe za zalivanjem: Zalivajte kada je gornjih nekoliko inča zemlje suvo na dodir; otprilike jednom u jednu do dve nedelje
Prednosti zemljišta: Dobro drenirajuće i blago kiselo
Đubrenje: Gnojite jednom mesečno uravnoteženim đubrivom za kućne biljke od proleća do sredine leta
Očekivanja rasta: Relativno sporo raste, može narasti preko pet stopa visoko/duže
Toksičnost: Toksično za ljude i kućne ljubimce ako se proguta

O Monstera standleiana

Monstera standleiana je član porodice Monstera. Ova porodica takođe uključuje popularne kućne biljke kao što su Monstera deliciosa, Monstera adansonii, Monstera peru i Monstera oblikua. Ime vrste je standleiana.

Monstera standleiana je porijeklom iz područja Centralne Amerike, uključujući Honduras, Kostariku i Panamu.

Botaničke karakteristike

Dok su mnoge vrste monstera poznate po svojim fenestracijama – rupama na listovima (kao što je retka, ali popularna Monstera pinnatipartita) – Monstera standleiana je malo drugačija. Ova biljka ima čvrste listove duguljastog oblika. Ovi listovi su dugački oko šest inča i široki dva inča.

Listovi rastu suprotno duž stabljike, udaljeni oko dva do tri inča. Kako biljka raste, voli da se penje ili spušta.

Najpopularnija sorta Monstera standleiana je albo variegata. Ova sorta ima belo i zeleno šareno lišće. Neke biljke su tamnozelene sa velikim mrljama prljavo bele boje, dok su druge zelene sa nekoliko belih tačaka.
Koristi i prednosti

Monstera standleiana se obično koristi kao ukrasna sobna biljka. Takođe se može uzgajati napolju u tropskim sredinama.
Toksičnost

Kao i sve vrste monstere, Monstera standleiana sadrži supstance poznate kao kristali kalcijum oksalata. Ova nerastvorljiva jedinjenja mogu dovesti do bola i otoka ako se žvaću ili gutaju.

Zbog toga je najbolje da svoju biljku Monstera standleiana držite van domašaja radoznale dece i kućnih ljubimaca.

Koliko dugo će živjeti Monstera standleiana?

Uz odgovarajuću negu, ove biljke mogu da žive više od deset godina u zatvorenom prostoru.

Kupovina Monstera standleiana

Kako uzgajati Monstera standleiana kod kuće
Da li se Monstera standleiana smatra lakim za uzgoj kod kuće?

Ove biljke su umereno teške za negu kod kuće. Nisu biljka koju možete postaviti i zaboraviti na mesec dana, ali nemaju previše problema.

Ako ste iskusan uzgajivač ili možete da provedete 15-ak minuta svake nedelje brinući se o svojoj biljci, Monstera standleiana bi mogla biti dobra biljka za vas.

Očekivanja rasta

Ove biljke Monstera rastu umerenom brzinom. Oni će rasti oko stopu ili dva godišnje, ali mogu rasti brže u idealnim uslovima.
Šta uraditi pre sadnje

Na sreću, lako je pripremiti se za sadnju biljke Monstera standleiana. Prvo, želećete da proverite da li imate dobru lokaciju za biljku u svom domu, kancelariji ili na drugoj lokaciji.

Pošto ove biljke vole da se penju ili spuštaju, pronađite mesto sa nekom vrstom vertikalnog prostora. Biljka se može ili popeti na stub od mahovine ili se izvući iz viseće korpe ili lonca.

Zatim ćete želeti da se uverite da imate odgovarajući lonac. Ako presađujete svoju biljku monstera, izaberite novi kontejner koji je samo nekoliko inča veći od originala. I uverite se da ima drenažne rupe kako bi višak vode mogao da pobegne!

Koja je najbolja mešavina zemljišta?

Kao i mnoge vrste čudovišta, ova biljka voli dobro drenirajuću mešavinu tla koja takođe može zadržati malo vlage. Tresetna mahovina i/ili kokosov kokos pomažu u zadržavanju vlage, dok perlit, sitne čestice borove kore i drugi krupni materijali povećavaju drenažu i aeraciju.

Mešavina zemljišta treba da ima blago kiseli pH, između 5,5 i 6,5.

Ako je vaše da pravite sopstvenu mešavinu zemlje, možete kombinovati dva dela kokosovog vlakna ili tresetne mahovine sa jednim delom sitne borove kore i jednim delom perlita.

Kako saditi

Počnite tako što ćete navlažiti mešavinu tla, tako da bude vlažna, ali ne i zasićena. Ako mešavinu dobro stisnete, voda ne bi smela da curi. Zatim napunite svoj novi lonac sa nekoliko centimetara vlažne mešavine zemlje.

Uklonite biljku iz originalnog kontejnera i pregledajte korenje da li ima znakova bolesti. Ako primetite bilo kakve trule delove, odrežite ih koristeći oštre i dezinficirane makaze.

Ako koreni izgledaju dobro, stavite koren u novu saksiju, a zatim popunite preostali prazan prostor zemljom za saksije. Na kraju, dajte svojoj biljci dobro piće vode.

Monstera standleiana preferira jarko, ali indirektno svetlo. Direktna svetlost može da spali lišće, pa je najbolje izbegavati ovo.

Neka mesta koja mogu da obezbede ovu vrstu svetlosti uključuju unutrašnjost svetle sobe, blizu prozora okrenutog severu ili nekoliko stopa dalje od prozora okrenutog prema jugu koji je prekriven prozirnim zavesama.

Postavke temperature i vlažnosti

Biljke Monstera standleiana (kao i druge vrste Monstera) vole tople do visoke temperature i umerenu do visoku vlažnost. Održavajte temperaturu vazduha između 60ºF i 85ºF i vlažnost iznad 50%.

Ako živite u suvoj klimi, možda ćete morati da povećate vlažnost oko biljke. Ovlaživač je najbolji način da to uradite, ali takođe možete svaki dan prskati vazduh oko biljke bocom sa raspršivačem.

Kako se brinuti za Monstera standleiana kod kuće

Zalivanje

Ove biljke vole zemljište koje je vlažno, ali nije zasićeno. Takođe ne podnose dobro sušu. Ako ste odabrali odgovarajuću mešavinu tla, verovatno ćete morati da zalivate biljku svake jedne do dve nedelje.

Dobar način da proverite da li vaša biljka treba da se zaliva jeste da zabodete prst u gornjih nekoliko centimetara zemlje. Ako je suvo, zalijte. Ako je vlažno, sačekajte da zalijete.

Ove biljke nisu preosetljive na svoju vodu, tako da će u većini slučajeva voda iz slavine raditi dobro. Međutim, možete koristiti i kišnicu ili filtriranu vodu.

Đubrenje

Biljke Monstera standleiana imaju koristi od redovnog đubrenja u proleće i leto. Izaberite izbalansirano đubrivo za sobne biljke i primenite ga jednom mesečno u rano proleće do sredine leta.

Bolje je nedovoljno đubriti nego preterati, tako da možete dodatno razblažiti svoje đubrivo pre nanošenja.

Obrezivanje

Iako ne morate da obrezujete Monstera standleiana, može biti od pomoći da ukrotite neposlušne biljke ili da se nosite sa bolešću. Koristite oštre i dezinficirane makaze za orezivanje da uklonite sve listove koje želite.

Najbolje vreme za orezivanje je kasna zima ili rano proleće, ali slobodno uklonite obolele listove u bilo kom trenutku.

Ako želite da se vaša biljka penje, moraćete da pružite podršku. U suprotnom će se izvući iz svog lonca.

Stub od mahovine ili kokos kokosa dobro funkcioniše kao rešetka. Jednostavno stavite jedan kraj stuba u tlo u podnožju vaše biljke, a zatim vodite stabljiku duž stuba. Kako biljka raste, koristiće stub za podršku.
Propagacija

Najlakši način za razmnožavanje ovih biljaka je reznicama stabljika.

Za početak, koristite oštre i dezinficirane makaze da biste uzeli rez. Uverite se da rez ima najmanje jedan listni čvor.

Stavite reznicu u čašu vode, tako da samo dno stabljike bude ispod vode. Ako neki listovi dodiruju vodu, odrežite ih. Postavite sečenje negde gde prima indirektno svetlo.

Posle nekoliko nedelja do mesec dana, reznica treba da formira korenje. U ovom trenutku možete posaditi reznicu u mešavinu za saksije.
Kada i kako presaditi

Dobra je ideja da svoju biljku Monstera standleiana presadite jednom u dve do tri godine. Presađivanje daje biljci više prostora za rast, a takođe vam omogućava da osvežite tlo za saksiju. Najbolje vreme za presađivanje je kasna zima.

Prvo uklonite svoju biljku iz njenog starog kontejnera. Otresite višak zemlje i proverite da li ima znakova bolesti i/ili štetočina.

Nabavite novi lonac koji je nekoliko inča veći u prečniku od originalnog kontejnera. Napunite novu saksiju mešavinom od nekoliko centimetara, a zatim stavite biljku. Napunite prazan prostor sa još mešavine za saksije, a zatim dobro zalijte.

Uobičajeni problemi sa Monstera standleiana i kako ih lečiti
Ielloving Leaves

Žuto lišće može ukazivati na različite probleme, uključujući prekomerno zalivanje, nedovoljno zalivanje, nepravilnu temperaturu i trulež korena.

Prvo pogledajte raspored zalivanja i tlo. Ako je tlo stalno suvo, verovatno ćete morati češće da zalivate. Možda ćete takođe želeti da presadite svoju biljku koristeći mešavinu zemlje koja drži više vode.

Verovatno je zalivanje prečesto ili korišćenje neodgovarajuće mešavine zemljišta. Zasićena tla mogu ugušiti koren biljke i dovesti do bolesti korena poznate kao trulež korena. Ne zaboravite da zalivate samo kada je gornjih nekoliko inča zemlje suvo na dodir.

Na kraju, proverite okruženje biljke. Hladan vazduh, promaja i nedavno presađivanje takođe mogu izazvati stres na biljci i izazvati žuto lišće.

Ako primetite da se listovi vaše biljke savijaju nadole ili padaju, biljci je verovatno potrebno više vode. Dajte svojoj biljci dobro piće i uverite se da koristite mešavinu zemlje koja zadržava malo vode.

Štetočine koje sišu sok

Male štetočine, uključujući paukove grinje, lisne uši, bele mušice i tripse, koriste svoje usne organe da probuše lišće i uklone biljni sok. Ovo može izazvati mrljanje listova i na kraju dovesti do žutih listova ili smeđih mrlja.

Pošto se ove štetočine brzo razmnožavaju, rešite ih što je pre moguće. Ako uočite nekoliko štetočina, možete ih ukloniti krpom natopljenom sapunom. Za veće infestacije, poprskajte uljem neema ili insekticidnim sapunom.
Essential Tools

Monstera standleiana ne zahteva mnogo specijalizovanih alata van sadilice i kante za zalivanje odgovarajuće veličine. Korisno je da biljkama date stub od mahovine ili kokosa da se popnu.

Česta pitanja o nezi biljaka Monstera standleiana:

Da li je Monstera standleiana dobra sobna biljka?

Da, Monstera standleiana je dobra sobna biljka! Mogu da uspevaju u kućnim uslovima, a njihovo lepo lišće je odličan dodatak.

Koliko velika postaje Monstera standleiana?

Ove biljke mogu narasti do pet stopa visoko / dugačko. Međutim, možete ih orezati ako želite da budu male.

Koliko brzo raste Monstera standleiana?

Ove biljke rastu umereno. Obično rastu oko stopu ili dva svake godine.

Da li je Monstera standleiana otrovna za pse i druge kućne ljubimce?

Ako kućni ljubimci ugrizu ili progutaju bilo koji deo Monstera standleiana, verovatno će doživeti iritaciju i bol. Kristali kalcijum oksalata u biljci takođe mogu da izazovu penu u ustima, povraćanje i probleme sa stomakom.

Može li Monstera standleiana da toleriše slabo osvetljenje?

Ove biljke mogu tolerisati slabo osvetljenje, ali će se bolje snaći sa jakim, indirektnim svetlom.

Okončanje

Jedna od retkih vrsta čudovišta, Monstera standleiana je odlična biljka ako želite da povećate svoju kolekciju monstera ili samo dodate novu biljku svom domu. Ne zaboravite da obezbedite tople temperature, indirektno svetlo i redovno zalivanje.